Розробка до презентації "Що в Україні най-най-най..."

Про матеріал
Розробка на основі презентації "Що в Україні най-най-най..." доповнить та розширить знання учнів про свою Батьківщину.
Перегляд файлу

МІЙ КРАЙ

Україна — край мій рідний

Від Кавказу по Карпати,

І веселий, і свобідний,

І великий, і багатий.

 

Де є в світі кращі ріки,

Як Дністер, Дніпро-Славута?

Хто покине їх навіки,

Тому в серці вічна смута.

 

Де є в світі кращі гори,

Де таке повітря свіже?

Де шумлять так гарно бори

І хвилює спіле збіжжя?

 

Де ясніше сонце світить,

Де гарніше зорі сяють?

Де ж солодше пахнуть квіти —

Як у нашім любім краї!

Р. Купчинський

 Знаходиться Україна у центрі Європи. Межує з Росією, Білорусією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Молдовою, Румунією. Із півдня Україну омивають два моря: Чорне та Азовське.

 Площа країни  604 тисяч кв. км. Є в Україні гори Карпати, Кримські. Є багато річок,озера, водосховища.

 А ще чудова, мальовнича природа! Густі ліси, безмежні степи, луки. В кожну пору року Україна прекрасна!

 Україна - це найбільша з країн, що повністю знаходиться в Європі.

Іноді Україна дивує нас своїми рекордами. Так, усі ми знаємо, що наша держава найбільша за площею у Європі.

Що ще в Україні най-най-най? Про це ми дізнаємося із сьогоднішнього заняття.

А чи знаєте ви, що населення України відноситься до найбільш освіченого. Адже Україна займає 4 місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою.

Мені відомо, що учні Європейського колегіуму теж освічені та багатомовні, адже вивчають англійську, німецьку, французьку мови також щодня поглиблюють свої знання з рідної мови. Володимир Сосюра писав:( Слайд 2)

Ми з нею відомі усюди,

Усе, що треба, нам є

А хто свою мову забуде,

Той серце забуде своє.

Вона, як зоря пурпурова,

Що сяє з небесних висот.

І там, де звучить рідна мова,

Живе український народ.

-         А чи відомо вам, яка найвживаніша  літера української мови і навпаки. Яке слово найдовше?

-         Ні, тоді розпочинаємо з першої рубрики Най у мові!

  1. Най у мові (Слайд 3)

1)Найбільш вживаною літерою в українському алфавіті є літера “п”. Також на цю літеру починається найбільша кількість слів. Тоді ж як найрідше вживаною літерою українського алфавіту є “ф”. В українській мові слова, які починається з цієї літери, в більшості випадків запозичені з інших мов.

2)Найчастіше серед іменників вживається слово «рука», серед дієслів — «бути», прикметників — «великий», займенників — «він». Останні місця в таблиці частотності займають слова «мутація», «баклажка», «радист», «білочка».

3)Найбільшу кількість синонімів має слово “ бити ” – 45.

4)Найдовше слово в українській мові містить  30 літер. Це назва пестициду.

 “ Дихлордифенілтрихлорметилметан

  1. Най мовознавець. (Слайд 4)

-         А як ви вважаєте, скільки мов людина може вивчити за своє життя?

Найбільше мов ( шістдесят, а то і більше ) серед українців знав Агатангел Кримський - український вчений, письменник, перекладач, який жив у

м. Звенигородка.

3. Найстарішим навчальним закладом Східної Європи вважається Києво-Могилянська академія (1615 р.).

4. Перший університет Східної Європи – Острозька академія  на Рівненщині. Академія була заснована 1576 року князем Василем Костянтиновичем Острозьким. Серед випускників академії —Гетьман Петро Конашевич Сагайдачний.

5.  Найдавніша книга надрукована на території України кириличним шрифтом. Це “ Апостол ” виданий 15 лютого 1574 року у Львові Іваном Федоровим.

- Хто з вас здійснював мандрівку у гори? Підніміть ручку.

6. Найбільша гірська система

Прекрасно, тоді ви знаєте , що Українські Карпати, завдовжки понад 270 км і завширшки 100-110 км, висота – 1000 м

6.    Найвища гора України - Говерла в Українських Карпатах, її висота 2061 м над рівнем моря.
7. Найбільше плоскогір’я

Найбільше плоскогір’я знаходиться в Карпатах на висоті 1758 м над рівнем моря. Це пласка вершина гори Паляниця.

8. Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» та знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м довжиною 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за довжиною взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері у США.

9. Найвіддаленіша географічна точка території України є острів Зміїний у північно-західній частині Чорного моря. За легендою острів підняла з моря богиня Фетіда для свого сина Ахілла.

10. Найбільший півострів в Україні – Кримський, площею 25,5 тис. км².

 Омивається Чорним та Азовським морями.

 11. Найбільше море, що омиває Україну, - Чорне .Глибина від 1256 м до 2245 м. Площа 420,3 тис. км²,об‘ єм водної маси становить 547 тис. км². У Чорне море впадають річки Дунай, Дніпро, Дністер, Південний Буг.

12. Найбільша річка – Дніпро. Довжина – 2201 км,

на Україну припадає 981 км. Найбільші притоки - Прип’ять (802 км) та Десна (1187 км).  Найбільшою річкою є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км.
  13.  Найбільшим озером є Ялпуг в Одеській області. Озеро Ялпуг знаходиться в Одеській області. Довжина – 25 км, ширина від 2 до 7 км,  глибина – 2,6 - 6 м, площа – 149км².
   14. Найглибшим озером є Світязь на Волині.

15. Найунікальніше озеро Українських Карпат – Синевир.Розташоване на висоті 980 м над рівнем моря, утворилося у результаті потужного зсуву, викликаного землетрусом, 10 тис. років тому.
  16. Найбільша штучна водойма – Кременчуцьке водосховище. Довжина 149 км, ширина до 28 км

 17. Найбільший водоспад .Водоспад Учан – су в перекладі “ падаюча вода ”, утворений річкою Учан - Су в Криму. Висота – 98,5 м.

18. Найстаріше дерево в Україні росте в Рівненській області. Це 1300-річний дуб.
  19.  Найвище дерево - модрина, заввишки 54 м, росте в м. Рахові.
   20. Тис ягідний. Вік цього релікта може сягати 4 тис. років. У нього міцна деревина, яка володіє сильними бактерицидними властивостями. Росте в Івано-Франківській

області.

21. Найменше дерево в Україні - верба туполиста. Висота її 12-15 сантиметрів, а зустрічається вона на вологих вапнякових скелях в альпійському поясі Карпат, зокрема на горі Близниця.

22. Найстаріша яблуня в Україні росте в селищі Андріївка на Сумщині - їй понад 150 років,  крона має площу близько 0,4 гектара. Її схилене донизу гілля досягло землі, вкоренилося й перетворилося на додаткові стовбури-опори.

23. “ Долина нарцисів ” – унікальний ботанічний об‘ єкт в заплаві річки Хустець. Тут представлено 498 видів рослин.

24. Найбільшим звіром є зубр. Маса зубра може перевищувати 1 т.

Зубри – це великі та могутні бики. Вони зникли в дикій природі на початку XX століття і залишилися лише в зоопарках. У Червоній книзі їхній статус так і звучить – «зниклий в природі». У 1923 році було створено Міжнародне товариство з охорони зубра, яке відшукало 53 особини в неволі. Саме вони й стали родоначальниками усіх сучасних зубрів біловезького підвиду, тобто тих, що знову живуть у нас в природі.

На сьогодні в Україні мешкає приблизно 200 зубрів. Окремі популяції збереглися на Волині, Вінниччині, Київщині, Сумщині та в Карпатах.

25. Найбільший хижак. Хтось його боїться, хтось захоплюється, хтось його захищає, а хтось навіть не здогадується, що він є в Україні. Він може стояти на двох лапах, ходити на п’ятах, збирати ягоди своїми «пальцями» та піклуватися про малят, як і ми. Здогадались хто він?

Бурі ведмеді можуть виростати до величезних розмірів: самки – до 200 кг, а самці – до 350 кг. В Україні ведмеді трапляються в основному в Карпатах, де їх живе приблизно 200 особин. І вони перебувають під охороною Червоної книги України. Взагалі вважається, що на всій території Карпат проживає майже 8000 бурих ведмедів. І це друга за величиною популяція виду в Європі.

26. Найменшим звіром є бурозубка мала – представник комахоїдних ( довжина – до 6 см, маса – 5 г ).

27. Найвищим птахом є журавель сірий. Його висота сягає 120 см, а маса — 7 кг.
  28.  Найбільшим літаючим птахом в Україні є дрофа звичайна, маса якої може досягати 16 кг. довжина крила — 87 сантиметрів. Його досить легко впізнати по тому, як стрімко він спускається з висоти з напівскладеними крилами, витягнутими лапами та піднятим хвостом, з шумом розтинаючи повітря. Водиться у причорноморських степах.

29. Найменший птах – золотушка жовточуба. Довжина тіла – 9 см, маса - 4-6 г. НАЙМЕНШИЙ ЛІСОВИЙ ПТАХ — корольок ( золотомушка). Його маса 4—5 грамів. Зустрічається в гірських і рівнинних хвойних лісах. Його їжа — дрібні комахи, а взимку — частково насіння хвойних порід. Має на голові повздовжну смужку, що нагадує корону (звідки й назва). Щоб ви відчули, скільки це, візьміть монети, які у вас лежать на партах і покладіть на долоньку. ( 1к., 1к., 2к.) Чи відчуваєте тягар? Оце скільки важить золотомушка.

- В Україні живуть дві золотомушки – жовточуба і червоночуба.

30. НАЙШВИДШИЙ ПТАХ є сапсан, якого ще називають мандрівним соколом. Нападаючи на якогось птаха, він мчить за здобиччю зі швидкістю понад 300 кілометрів на годину. Часто можна помітити лише тінь, що промайнула, і почути свист повітря, яке розтинає птах. Його не наздогнати навіть літаком АН-2. В Україні сапсан гніздиться зрідка на Поліссі, у лісостеповій зоні, в Карпатах і Криму.

31. Найбільшим морським ссавцем є дельфін – чорноморська афаліна. Цей вид є найбільшим представником китоподібних Чорного моря. Довжина – 3 м, маса – до 150 кг. Тварини ведуть нічний спосіб життя, живляться рибою.,Попри те  вони дуже грайливі, полюбляють близько підходити до пляжів та влаштовувати шоу для людей.

32. Найбільшою річковою рибою в Україні є сом, довжина якого може сягати 5 м, а маса – понад 400 кг! В Україні на Дністрі виловили 320-кілограмового хижака.

33. Найменша книга – “ Кобзар ”, її площа 0,6 мм², створена майстром Миколою Сябристим.  У ній  12 сторінок, на кожній по 8 віршованих рядків. Товщина букв у цій книзі всього 3 мікрони. Сторінки зшиті павутинкою (так як усі інші матеріали для цього надто грубі), обкладинка - з пелюстки безсмертника. На торці сірника можна розмістити сім подібних «Кобзарів», а в маковому зерні - три. Книгу легко протягнути крізь вушко голки або сховати у віях. Незважаючи на мікроскопічну величину, на сторінках «Кобзаря» ніде не порушена архітектура віршів, немає ні єдиного переносу рядка. Товщина букв в середньому 0,0035 міліметра. Побачити це диво можна тільки під мікроскопом у Київському музеї мініатюр.

34. Найперша Конституція України була укладена В 1710 році гетьманом України Пилипом Орликом. Написана латиною і староукраїнською мовами. Найперша Конституція в світі була створена українцем Пилипом Орликом. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день ним було оголошено «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі тільки в 1791 році.

35. Найменша Конституція. Пам’ятаєте, як спритно Лівша блоху підкував? Не менш дивовижну роботу виконав український художник-графік Ігор Степанов. Він створив мініатюрну Конституцію України. Її розмір – 2 на 3 сантиметри!

Цей примірник налічує 160 сторінок, а щоб прочитати написане, потрібно прихопити із собою лупу.

36. В найбільшій писанці в м. Коломия створено “ музей писанки “ висотою біля 14 м.

Писанка – символ Сонця, життя, любові, краси, добра, щастя і радості.

37. Найдовший духовий музичний інструмент – це трембіта. Довжина від 3 до 8 м. Поширена у східній частині Українських Карпат, на Гуцульщині. Українська трембіта — це гуцульський духовий інструмент, що входить до Книги рекордів Гінесса. Спершу трембіту використовували зовсім не для музики, а як засіб зв’язку чабана із селом. Також за допомогою трембіти попереджали про небезпеку: особливі комбінації звуків попереджали гуцулів про лихо.

38. Одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні – Олешківська. Олешківські піски складаються із безмежних барханів (тутешні мешканці називають їх «кучугурами») висотою близько 5 м з негустою рослинністю. Знаходяться ці піски у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон.

39. Брати Володимир та Віталій Клички – боксери в суперважкій ваговій категорії. Володимир провів 59 поєдинків: 56 перемог (49 нокаутом), 3 поразки. Віталій заробив 35 перемог, 34 нокаутом.

40. Найглибша у світі Станція метро знаходиться у Києві – це «Арсенальна». Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших. За деякими даними, у тунелях біля «Арсенальної» є таємні схованки для політичної верхівки.

41. Перший мультфільми з‘явився у 1927 році “ Казка про солом‘ яного бичка.

42.  ”Перший кольоровий фільм “ Сорочинський ярмарок ” створений у 1939 році.

Найвища архітектурна споруда в Україні - телевізійна вежа в Києві, її висота 385 м, дещо менші вежі у Вінниці — 353 м, у Харкові - 240,7 м.

Цей список ви можете продовжити. Дуже цікаве заняття - колекціонувати рекорди.
   Може, згадаєте, хто в Україні найсильніший штангіст? Хто є чемпіоном з боксу? Позмагайтеся, хто назве більше відомих імен.

 

-         Ось і підійшло до завершення наше заняття. Напевне, всі ви зрозуміли, на якій унікальній землі ми живемо. Ми переконалися, що про країну, де народилися і живемо, необхідно знати якомога більше. Її потрібно любити, шанувати, також поважати звичаї та традиції. А знання, отримані в школі, допоможуть нам принести користь Вітчизні в майбутньому.

-         Отже, нехай палає і не згасає в наших серцях любов до України. Ви майбутнє України.

Любіть Україну, як сонце, любіть,

Як вітер, і трави, і води.

Красу її, вічно живу і нову,

І мову її солов’їну.

Всім серцем любіть Україну свою –

І вічно ми будемо з нею!


  

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. Зазвичай на Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

Хрещатик – одна з найкоротших головних вулиць країн у світі. Її довжина становить лише 1,3 кілометра. Простягається вздовж сходів, що сполучають Володимирський узвіз та Набережне шосе (біля пам’ятника Хрещенню Русі). За доби Київської Русі у струмку, що протікав через Хрещатий яр, хрестили дітей київського князя Володимира Святославича, а в 988 році біля місця впадіння цього струмка в річку Почайну відбулося історичне хрещення киян. Відтоді вся довколишня місцевість, включаючи Поштову площу і частину Михайлівської гори, стала відома як Хрещатицьке урочище. Назву «Xрещатик» або Велика Хрещатицька вулиця до 1869 року мала сучасна Набережно-Хрещатицька вулиця, тому що саме нею, за переказом, кияни в 988 році йшли на хрещення.

Хоч наша країна й розташована у Східній Європі, європейський центр знаходиться саме в Україні! На ділянці звивистої гірської траси Рахів-Ужгород встановлений двометровий знак, що засвідчує географічний центр Європи. 1887 року (тоді Закарпаття належало Австро-Угорщині) з метою побудови залізної дороги інженери дізналися, що десь у цій місцині має бути центр Європи. Запрошені віденські вчені підтвердили здогадки та встановили геодезичний знак у вигляді бетонної плити, що засвідчував їхню знахідку.

Варто зазначити, однак, що наш центр Європи зовсім не єдиний. Гіпотетичний центр залежить від способу вимірювання. Так, за сучасними вимірами, Угорщина, Естонія та Білорусь повноправно можуть стверджувати, що серце Європи знаходиться й в їхніх країнах. За більш давніми вимірами, але не менш повноправно, про це можуть заявляти Польща та Словаччина.

Неймовірно! На думку багатьох, море на заповідному острові Джарилгач — таке ж, що й на Мальдивах. Цей райський куточок розташований у 30 хвилинах морем від Скадовська, що на Херсонщині. Дивовижні пляжі з білим піском та прозорим блакитним морем, чисте повітря.

Джарилгач — єдиний європейський заповідник, де мешкали мустанги, а нині — багата флора й фауна, занесена до Червоної книги. Кажуть, ще якихось пару віків тому барханами Джарилгачу мандрували верблюди. Назва острова походить від тюркського “обпалені дерева”, а в грецьких джерелах Джарилгач відомий під назвою “остров Ахілла”.

В 1904 році на східному узбережжі острова було встановлено маяк за проектом французького архітектора.

 

 

 

docx
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку