Розробка "Каталог комп'ютерних професій"

Про матеріал
каталог комп'ютерних професій допоможе випускникам познайомитися з комп'ютерними професіями
Перегляд файлу

v_rossii_k_2020_godu_sozdadut_edinyj_portal_onlajn-obrazovanija.jpg

Семенівська СЗШ

 

 

 

 

скачанные файлы.png

ERP програміст

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

ERP (Enterprise Resource Planning) це комплекс додатків, що дозволяють створити єдину автоматизовану систему керування підприємством (або її ключовими бізнес-процесами). Вона містить у собі набір підсистем, пов'язаних з діяльністю компанії: фінанси (бухгалтерський і податковий облік і звітність, бюджетування й т.п.), виробництво, керування кадрами, маркетинг і продажі (CRM) та ін.

ERP-система дозволяє досягти погодженої роботи різних підрозділів підприємства, знижуючи при цьому адміністративні витрати.

Останнім часом необхідність впровадження ERP-систем усвідомлює все більша кількість підприємств. А виходить, зростає і попит на фахівців в цій області. Робота в компаніях-інтеграторах, обіцяє співробітникам значні перспективи в плані кар'єрного й фінансового росту. А тому багато сьогоднішніх випускників технічних вузів готові відмовитися від роботи за спеціальністю, і почати кар'єру з посади стажиста в компаніях-інтеграторах.

Сферу ERP-технологій неможливо вивчити по книгах або інститутських курсах на такому рівні, щоб вступати в який-небудь реальний проект, а фахівців на ринку недостатньо. Часто компаніям, що займаються впровадженням ERP-систем, потрібна людина, що бажає розвиватися в цій області, але не володіє належним досвідом участі в реальних проектах. Якщо ви вчилися або тільки закінчуєте технічний вуз, маєте відношення до програмування й здатності до логічного мислення, то вам буде близька посада ERP-програміста.

Такі фахівці відповідають за технічну сторону реалізації проекту: написання коду, стабільність роботи програми та ін. Чим масштабніше проект, тим більше програмістів на ньому задіяно. Кожен фахівець займається окремим блоком роботи й повинен знати його досконально. Програмісти можуть працювати над адаптацією тієї або іншої частин уже готової програми до конкретних умов або особливостей підприємства, технічним дизайном, настроюванням користувальницьких інтерфейсів і т.д.

 

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

Роботодавець забезпечує навчання й досвід роботи під своїм брендом.

Досвід роботи обчислюється завершеними проектами (якщо проект впроваджується швидко).

Динамічний ріст оплати праці, що відповідає рівню компетентності й обов'язкам у проекті.

Попит на ринку праці.

При настроюванні кожної наступної системи фахівець отримує масу нової корисної інформації.

Мінуси професії

На початковому етапі невисока заробітна плата.

Досвід роботи обчислюється завершеними проектами (якщо проект триває довго).

Занадто багато часу проводиш із одним продуктом.

Не факт, що досвід роботи з однією ERP-системою буде цінуватися в іншого ІТ-интегратора, що працює з іншою ERP-системою.

 

Місце роботи

 

Системні інтегратори, компанії по ІТ-консалтингу (впровадження), ІТ-відділ підприємств, у яких уже встановлена ERP-система (підтримка).

 

Особисті якості

 

ERP-програміст повинен мати всі якості, властиві класичному програмістові: терпіння й витримка в процесі розробки й налагодження програми; уміння швидко адаптуватися до нового; об'єктивно оцінювати можливості технологій й їхнє використання в кожному конкретному випадку.

 

Кар'єра й зарплата

 

Після завершення трьох-чотирьох проектів, програміст звичайно стає або провідним розроблювачем (архітектором), або перекваліфіковується в консультанта.

 

239f01f54044aff63de410b0d117aa2a.jpg

HTML-верстальник

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

До задач HTML-верстальника належить реалізація проекту (розробленого веб-дизайнером) у вигляді HTML-коду з урахуванням всіх особливостей стилю й графічного оформлення. Створений код повинен однаково адекватно відображатися у всіх популярних браузерах, при різних роздільних здатностях монітора й кількості кольорів.

 

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 Можливість самостійного освоєння професії.

 Високий попит на ринку праці.

 Необхідність постійного відновлення знань.

 Розмиті границі між веб-дизайнером, веб-програмістом і банер-мейкером, дають можливість працювати в суміжних областях.

Мінуси професії

 Мало простору для вдосконалювання.

 Рутинність.

 Постійна робота з монітором згубно позначається на загальному самопочутті.

Місце роботи

 

 Інтернет-компанії, дизайн-студії.

 Компанії, які у своїй структурі мають інтернет-відділи.

Особисті якості

 

Робота HTML- кодера досить рутинна. Вона жадає від виконавців посидючості, акуратності й уважності, якими, як правило, володіють люди зі спокійним характером. Природно, що всі ці якості повинні бути присутніми у власника на тлі структурного мислення.

Кар'єра й зарплата

 

Веб-дизайнер, веб-програміст, банер-мейкер.

Освіта

Від людей цієї професії фахової освіти не потрібно, головне тут знання й досвід, підкріплені портфоліо. Необхідно знати: HTML (вручну), CSS 1, CSS 2, JavaScript, Dreamweaver, Front Pages. Бажано знати: Photoshop, PHP, MySQL, XML\XSL.

 

Адміністратор бази даних

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Адміністратор бази даних (БД) - фахівець, відповідальний за обслуговування систем управління баз даних (СУБД). Головний його обов'язок - забезпечення постійної роботи сервера й доступу користувачів до потрібної інформації. Крім того, адміністратор БД контролює захист даних, зводить до мінімуму ймовірність їхньої втрати.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 Високий оклад.

 Мінімальні вимоги, пред'явлені до освіти досить закінчити спеціальні курси

Мінуси професії

 Ненормований робочий тиждень.

Місце роботи

 

Будь-яка велика компанія з великою БД.

Освіта

Короткострокові курси.

 

1caad0b4cd6e137801ee303a3cc39e14.png

 

 

Адміністратор сайту

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Адміністратор веб-сайта стежить за працездатністю сервера (серверного устаткування й програм), на якому перебуває веб-сайт. Адміністратор веб-сайта відповідає за мережну безпеку. У деяких випадках він рівняється веб-мастеру (майстер на всі руки) і може займатися розкручуванням веб-сайта, вести статистику відвідуваності, виконувати обов'язок контент-менеждера, стежачи за своєчасним відновленням інформації.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

  Можливість самостійного освоєння професії.

 Робота в режимі вилученого доступу.

 Іноді є можливість сполучати з навчанням або іншою діяльністю.

Мінуси професії

  Постійна боротьба з хакерами.

 Не рідкі позаштатні ситуації, ліквідувати які необхідно в найкоротший термін.

Місце роботи

 

У веб-студіях, Інтернет-компаніях, у телекомунікаційних компаніях, у компаніях, де є свій інтернет-відділ.

Особисті якості

Так само як і будь-якому адміністраторові, адміністраторові веб-сайта доводиться вирішувати безліч різних питань і проблем. Тому головною його якістю має бути спокій і витримка. Крім того, веб-адміністраторами повинні бути серйозні, практичні люди, що володіють логікою й віддають перевагу порядку у роботі.

Кар'єра

Веб-програміст, системний адміністратор, керівник технічного відділу або якої-небудь його частини.

 

 

 

 

 

 

 

Аналітик

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Великі компанії мають у своїй структурі безліч відділів. Щоб поліпшити обмін інформацією між ними й оптимізувати бізнеси-процеси, на підприємствах організовуються інформаційні комп'ютерні мережі (ЕRP- системи) комплекс додатків, що дозволяє створити єдину автоматизовану систему керування підприємством або її ключовими бізнес-процесами. Їхньою розробкою займається системний аналітик. Він або модернізує вже існуючу на підприємстві систему, або моделює нову. У його обов'язки входить збір вимог до створюваного продукту за допомогою анкетування й інтерв'ю користувачів.

 

Системний аналітик розробляє технічне завдання на створення програмного забезпечення, проектує документальне оформлення системної й програмної архітектур ІТ-системи, ставить завдання на розробку й тестування. А після закінчення проекту пояснює правила роботи користувачам і вирішує проблеми функціонування на всіх стадіях життєвого циклу інформаційної системи.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 Це високооплачувана робота.

 Творча робота: кожний проект унікальний і вимагає свого підходу до розробки.

 Помітна відчутна користь діяльності, коли робочий процес у фірмі має чіткий стиль і послідовність.

 Придбання навичок комунікативного спілкування, а також розширення кола корисних знайомств за рахунок проектів у різних організаціях.

Мінуси профсії

 Робота системного аналітика не завжди обмежується рамками одного міста, а тому людям цієї професії багато часу доводиться проводити у відрядженнях.

 Клієнт не завжди в стані зрозуміти відмінність однієї системи від іншої, звідси розбіжності, суперечки, непорозуміння.

 Високий робочий ритм.

 Нерідко користувачі негативно ставляться до впровадження нової інформаційної системи.

 Часто замовник не може сформулювати завдання.

Місце роботи

 

У великих компаніях: банки, фінансові корпорації, паливно-енергетичні комплекси та ін. У компаніях-інтеграторах, на підприємствах, де існують відділи системного аналізу.

Особисті якості

 

Терпіння, терпіння й ще раз терпіння. Його знадобиться багато: і під час обговорення деталей проекту із замовниками й при спілкуванні з користувачами, і при рішенні технічних проблем. Потрібно вміти знаходити загальну мову з кожним, з ким доведеться спілкуватися, а спілкуватися доводиться багато. У ході обговорення швидко входити в курс справи, уловлювати суть й оптимізувати обсяг робіт (іноді завдання виявляється значно простіше, ніж припускає замовник).

Кар'єра

 

Керівник відділу, керівник компанії-інтегратора.

Освіта

Працювати в сфері ІТ системним аналітиком без знань інформаційних систем неможливо. Проте бувають випадки, коли системними аналітиками стають люди, що отримали різноманітну освіту, як технічну, так і гуманітарну. Так, наприклад, технарі  мають менше проблем з технічними питаннями, а гуманітаріям простіше домовитися із замовниками.

І ще один нюанс. Відразу після інституту стати системним аналітиком складно. Хоча вакансій зустрічається багато, скрізь потрібні професіонали з досвідом. У цьому випадку можна починати кар'єру з посади помічника аналітика стажиста.

 

 

 

 

Бізнес-анаітик

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Великі компанії мають в своїй структурі безліч відділів. Щоб покращити обмін інформацією між ними і оптимізувати бізнес-процеси, на підприємствах організовуються інформаційні комп'ютерні мережі (ЕRP- системи) - комплекс додатків, який дозволяє створити єдину автоматизовану систему управління підприємством або її ключовими бізнес-процесами. Їх розробкою займається системний аналітик.  Він або модернізує систему, що вже існує на підприємстві, або моделює нову. У його обов'язки входить збір вимог до створюваного продукту за допомогою анкетування і інтерв'ю користувачів. Системний аналітик розробляє технічне завдання на створення програмного забезпечення, проектує документальне оформлення системної і програмної архітектури ІТ-системи, ставить завдання на розробку і тестування. А після закінчення проекту пояснює правила роботи користувачам і вирішує проблеми функціонування на всіх стадіях життєвого циклу інформаційної системи.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 це добре оплачувана праця;

 творча робота, кожен проект унікальний і вимагає свого підходу до розробки,

 видно відчутну користь діяльності, коли робочий процес у фірмі має чіткий стиль і послідовність;

 набуття навичок комунікативного спілкування, а також збільшення кількості корисних знайомств за рахунок проектів в різних організаціях.

Мінуси професії

 робота системного аналітика не завжди обмежується роботою в одному місті, а тому людям цієї професії багато часу доводиться проводити у відрядженнях;

 клієнт не завжди в змозі зрозуміти відмінність однієї системи від іншої, звідси розбіжності, суперечки, непорозуміння;

 високий робочий ритм;

 нерідко користувачі негативно відносяться до впровадження нової інформаційної системи;

 часто замовник не може сформулювати завдання.

Місце роботи

 

 У великих компаніях: банки, фінансові корпорації, паливно-енергетичні комплекси і ін. У компаніях-інтеграторах, на підприємствах, де існують відділи системного аналізу.

Особисті якості

 

Терпіння, терпіння та ще раз терпіння. Його знадобиться багато: і при обговоренні деталей проекту із замовниками, і при спілкуванні з користувачами, і при вирішенні технічних проблем. Потрібно уміти знаходити спільну мову з кожним, з ким доведеться спілкуватися, а спілкуватися доведеться багато. Під час обговорення швидко входити в курс справи, схоплювати суть і оптимізувати об'єм робіт (інколи завдання виявляється значно простішим, ніж передбачає замовник).

Кар'єра

 

У великих компаніях: банки, фінансові корпорації, паливно-енергетичні комплекси і ін. У компаніях-інтеграторах, на підприємствах, де існують відділи системного аналізу.

Освіта

Працювати у сфері ІТ системним аналітиком без знань інформаційних систем неможливо. Проте бувають випадки, коли системними аналітиками стають люди, що здобули будь-яку освіту, як технічну, так і гуманітарну. Так, наприклад, технарі зазнають менше проблем з технічними питаннями, а гуманітаріям простіше домовитися із замовниками. І ще один нюанс. Відразу після інституту стати системним аналітиком складно. Хоча вакансій зустрічається багато, скрізь потрібні професіонали з досвідом. В цьому випадку можна починати кар'єру з посади помічника аналітика стажистом.

8dc38d05670375c1ed894b5985c07eb0.jpg

 

Веб-дизайер

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Веб-дизайнер - це різновид дизайнера. Йому мають бути властиві всі класичні якості дизайнера, тому що його завдання зробити логічне й приємне для ока оформлення інформації, що буде розміщена на сайті. Крім сайтів, веб-дизайнери розробляють банери, інтернет-листівки, електронні презентації. Одним словом все те, що так чи інакше стосується графічного відображення на сторінках Інтернету.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 При наявності належного досвіду й кваліфікації попит на ринку праці.

 Не обмежується межами однієї країни.

 Можливість віддаленої роботи.

 Ринок веб-дизайну дає широкі можливості професійного росту.

 Будь-яка помилка в дизайні виправна.

 Можна реалізувати практично будь-яку ідею без грошових витрат.

 Гідна оплата праці.

Мінуси професії

 Працювати в цій сфері так само важко, як і у будь-який іншій.

 Складно перемінити настільки творчу професію.

 Часто художнє бачення замовника й виконавця не збігаються. Через що доводиться або переконувати в необхідності конкретного дизайнерського рішення, або погоджуватися з виправленнями.

Місце роботи

 

 У студіях веб-дизайну, інтернет-комапніях, рекламні агентства.

 У компаніях, де є спеціалізований відділ, призначений для обслуговування веб-сайтів.

Особисті якості

 

Основне, що потрібно від людей цієї професії чуття художника й эстетичний смак. Однак креативність веб-дизайнера повинна стримуватися чітким визначенням того, якого роду інформація буде представлена на замовленому йому сайті. Уміння знаходити загальну мову з колегами також важливо, адже крім нього над сайтом трудяться й інші фахівці.

Кар'єра

 

Веб-програміст, банер-мейкер, менеджер проекту.

Освіта

Вища освіта бажана, так само як і профільні курси, але якщо такої нема, то звертають увагу на портфоліо. Необхідно знати: Adobe Photoshop.

Бажано знати: Corel Draw, Illustrator, Macromedia Flash, HTML/СSS.

 

 

 

Web-дизайнер-2-400x286.png

 

 

 

 

 

 

 

 

Веб-програміст

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Робота веб-програміста безпосередньо пов'язана з глобальною мережею Інтернет. Такий фахівець створює програми, здатні функціонувати в її межах. Без його участі не може почати працювати жоден інтернет-проект. Так, наприклад, на основі побажань замовника дизайнер створює графічну концепцію майбутнього сайту, завдання web-програміста втілити ці ідеї технічно, змусити сайт ожити. Іншими словами веб-програмісти створюють динамічні сторінки, пишуть інтерфейси до баз даних, складають технічні завдання проектів.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 Попит на ринку праці.

 Творча робота, тому що кожне завдання унікальне, і для його вирішення існує кілька способів.

 Можна поєднувати з навчанням.

 Не завжди потрібен диплом.

 Можливість стати фахівцем у молодому віці.

 Воля в прийнятті рішень (як вирішувати те або інше завдання вирішує сам веб-програміст).

 Можливість віддаленої роботи.

Мінуси професії

 У маленьких проектах веб-програміст поєднує функції декількох фахівців.

 Часті переключення з одного завдання на інше.

 Іноді поставлені завдання доводиться вирішувати не тільки в будень, але й вихідні.

 Постійна робота за комп'ютером позначається на здоров'ї, особливо сильно страждають очі.

Місце роботи

 Веб-студії, Інтернет-компанії.

 Організації, діяльність яких пов'язана з Інтернет.

 Компанії, структура організації яких припускає існування такого фахівця.

Місце роботи

 

 Веб-студії, Інтернет-компанії.

 Організації, діяльність яких пов'язана з Інтернет.

 Компанії, структура організації яких припускає існування такого фахівця.

Особисті якості

 

Для веб-програміста важлива посидючість, особливо на початкових стадіях кар'єри. На жаль й у цій роботі доводиться багато часу приділяти поточним завданням. Якщо раніше розроблювачі сайтів практично ніколи до них не поверталися, то сьогодні технології змінилися. Готовому сайту постійно потрібне обслуговування, відновлення й зміни.

Створення веб-сайта це процес роботи декількох фахівців. Тому ще однією гарною якістю для веб-програміста буде вміння працювати в команді.

Кар'єра

 

Керівник групи програмістів, менеджер проекту, Іт-директор.

Освіта

При прийомі на роботу у веб-програмістів рідко коли запитують диплом. В основному роботодавець звертає увагу на досвід роботи, у яких проектах брав участь претендент і що він уміє робити. Однак вища освіта зайвою не буде, для веб-програміста досить мати будь-яку технічну. Крім цього, потрібно володіти специфічними для Інтернету мовами програмування, такими як JavaScript, VBScript, Perl, PHP, Java, C++, базами даних, знати основні середовища розробки й розбиратися в протоколах.

 

post-510713-0-80625700-1557204830.jpg

Верстальник

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

Загальна характеристика

Верстка - це складання сторінок книжки, газети, журналу з набраних рядків, заголовків, ілюстрацій. Це складання відбувається відповідно до заздалегідь затвердженого макету (схемі) видання і є складовою частиною додрукарського процесу. У найпростішому випадку верстка - це просто набір тексту на комп'ютері. Звичайно, може здатися, що цим може займатися кожен, але є галузь людської діяльності, де потрібні саме фахівці-верстальники. Ця галузь - поліграфія, або випуск друкованої продукції.

Посадові обов’язки

В книжкових виданнях існують приблизно кілька десятків загальноприйнятих правил розташування та оформлення тексту. Так, наприклад, на одній сторінці повинно бути не більше трьох видів різних шрифтів, відступ першого рядка має бути не довше, ніж закінчення останньої, один фрагмент тексту може бути виділено не більше ніж одним способом і т.п. У виданнях газетного формату ці правила, звичайно, не дотримуються. Крім цього, у кожному виданні існують інші, обов'язкові для нього одного правила.

 

По суті, верстальник - одна з початкових посад, з якої багато людей починають свою роботу в галузі поліграфії. На більш ранній стадії знаходиться просто набирач на ПК, втім, ці посади часто поєднуються. Велика кількість фахівців в галузі поліграфічного дизайну починали свою діяльність саме верстальниками. В принципі, провести чітку межу між роботою художника - дизайнера і верстальника складно. Кажуть, що художник-дизайнер працює (саме як художник) у будь-якому виданні лише перші місяці його існування, поки перебуває і затверджується його індивідуальний стиль, коли розробляється художня концепція видання. Маючи поліграфічну освіту (а часто і без неї), досвідчений верстальник цілком може претендувати на посаду технічного редактора чи відповідального за випуск видання. Точніше кажучи, до обов'язків верстальника не входить складання оригінал-макетів, робота з малюнками і фотографіями, але верстальник з великим досвідом роботи, як правило, цілком здатний підмінити і макетника, і дизайнера.

Кваліфікаційні вимоги

 

Серед верстальників багато випускників технічних вузів, які добре знаються на комп'ютерній техніці. У невеликих виданнях поряд з версткою такий фахівець бере на себе і технічне обслуговування комп'ютерного парку. Фахівцю відомо, що, починаючи з деякої кількості сторінок (15-20), з документом простіше працювати не в найвідомішому редакторі Word, а в іншому - наприклад, у PageMaker. Існує деякий «джентльменський» набір програм, якими повинен володіти спеціаліст з комп'ютерної верстки: видавничі системи QuarkPress, Adobe PageMaker та графічна програма Adobe Illustrator. Треба відзначити, що роботи для поліграфії робляться зазвичай на комп'ютерах платформи Мac (Macintosh), а не РС, з якими звикли працювати більшість користувачів. Фахівцю повинні бути добре знайомі міжплатформенні маніпуляції.

 

20180326_web_designer_1.jpg

 

 

 

Консультант з ERP-систем

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

В обов'язки консультантів з ERP-систем входить обстеження підлягаючих автоматизації бізнес-процесів компанії, з'ясування вимог до встановлюваної системи, розробка технічного завдання, настроювання й тестування системи й навчання співробітників компанії-замовника роботі з нею.

Специфіка професії

 

 

Можна сказати, що ця професія перебуває на стику IT, економіки й фінансів. Грамотний фахівець повинен не тільки відмінно розбиратися в технічних основах інформаційних систем і мати досвід програмування, але й добре представляти ті області діяльності організації, які має бути автоматизувати (наприклад, бух.облік, фінанси, торгівля, логістика й т.п.).

Місце роботи

Консалтингові компанії, що займаються IT- і управлінським консалтингом.

Кар'єра й зарплата

Заробіток фахівця з ERP-систем складається з фіксованого окладу й бонусів за результатами виконання проектів.

Освіта

Вища освіта: технічна в сфері IT, економічна або фінансова.

 

 

 

 

 

 

 

Контент-менеджер

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Назва професії походить від англійського слова контент - зміст. Такі фахівці керують змістом і структурою веб-сайту. Вони контролюють появу/видалення розділів веб-сайту і стежать за інформаційним наповненням. Підбирають і редагують матеріали (графічні або текстові) відповідно до тематики сайту, якщо це необхідно пишуть, частіше збирають і обробляють ті, що вже є. Стежать за актуальністю інформації на веб-сайті. Контент-менеджери займаються підтримкою форуму: відповідають на питання, корегують теми, стежать за цензурою, видаляють спам. Облік статистики відвідуваності веб-сайту також входить в обов'язки контент-менеджерів.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 вдосконалення в предметній області веб-сайту;

 можна поєднувати з навчанням;

 багато нової і цікавої інформації.

Мінуси професії

       в більшості випадків одноманітна робота;

 систематична робота за комп'ютером;

 робота за комп'ютером позначається на здоров'ї.

Місце роботи

 

У компаніях і організаціях, робота яких пов'язана з діяльністю в Інтернеті.

Особисті якості

Вибираючи цю професію, людина повинна мати спокійний характер і бути готовою до монотонної одноманітної роботи. Тут важливі копіткість і відповідальне відношення до строків. Від контент-менеджера потрібна особиста зацікавленість в питаннях, яким присвячений довірений йому сайт. Лише тоді він зможе зробити його привабливим для відвідувачів.

Кар'єра

Менеджер проекту, редактор веб-видання, веб-редактор внутрішного корпоративного веб-сайту, літературний редактор віртуальної газети. У компаніях і організаціях, робота яких пов'язана з діяльністю в Інтернеті.

Освіта

Від контент-менеджера потрібне знання предметної області, редагованого ним веб-сайту. Інакше постійно виникатимуть питання про компетентність і необхідність тієї або іншої інформації. Особливо це стосується сайтів, пов'язаних з літературою, високими технологіями або специфічними науково-виробничими темами. Контент-менеджер має бути впевненим користувачем ПК. Бажано знати HTML і графічні редактори, такі як Photoshop.

 

kart1.jpg

 

Менеджер з продажу

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Сфера послуг і сфера інформаційних технологій - ці два напрямки найбільш успішно розвиваються сьогодні в Україні. Робота менеджера з продажу IT знаходиться як раз на їх перетині. Що, звісно, накладає свій відбиток. З одного боку, предмет його продажу (оргтехніка та комп'ютерні комплектуючі) вимагають спеціальних знань в цій галузі. А з іншого боку це типові менеджери з продажу  - надія, опора і запорука фінансового благополуччя компанії. Їх робочий день -  це низка нескінченних телефонних дзвінків, переговорів, налагодження зв'язків з партнерами, оформлення необхідних документів, контроль за раніше укладеними угодами (менеджер стежить, щоб замовлення неодмінно дійшло до адресата). І все для того, щоб продати товар.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 сьогодні затребувана на ринку праці;

 якщо продаж іде добре, швидке зростання зарплати (за рахунок відсотків);

 можливість стрімкої кар'єри (при наявності знань в галузі ІТ і гарних комунікативних здібностях);

 можна починати працювати вже студентом вузу;

 протягом ділового спілкування часто з'являються корисні знайомства;

 отримання навичок ділової комунікації;

 можливість проявити самостійність і відповідальність.

Мінуси професії

 розмір зарплати безпосередньо залежить від кількості угод;

 значна динаміка праці.

Місце роботи

 

У компаніях, які займаються продажом IT-обладнання.

Особисті якості

Менеджер з продажу має бути яскравою особистістю. Це людина з гучним голосом, оптимістична і товариська. Він повинен уміти налагоджувати контакти з партнерами, володіти навичками ділової комунікації, вміти переконувати і відмовляти, завойовувати довіру партнера. Менеджери з продажу спілкуються з клієнтами, а тому вважаються візитною карткою компанії. Їх завдання - представити свою фірму в найвигіднішому світлі.

Кар'єра

Менеджер з продажу великої компанії, керівник напрямку, керівник відділу, комерційний директор.

Освіта

Для людей цієї професії найважливіше добре розумітися на предметі продажу, а саме в комп'ютерах. Потрібно уважно стежити за всіма новинками ринку ІТ, розбиратися в особливостях різних моделей тієї чи іншої оргтехніки або комплектуючих і дохідливо пояснювати це клієнту. Такі знання можна отримати, навчаючись на відповідних спеціальностях технічних вузів. Спеціальної освіти у галузі продажу ця посада не вимагає.

178db37662b3.jpg

Менеджер

інтернет-проектів

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

З того часу як Інтернет став невід'ємною частиною бізнесу, а виготовлення веб-сайтів досягло виробничих масштабів, виникла необхідність в інтернет-фахівцях. Пройшла пора веб-майстрів одинаків. Тепер над створенням сайтів працює ціла група розроблювачів: веб-програмісти, веб-дизайнери, html-верстальники. А очолює їх менеджер інтернет-проекту. Такий фахівець керує створенням сайту від моменту появи ідеї до її втілення в Інтернет. Він складає концепцію майбутнього сайту, розробляє його структуру, продумує інформаційну складову (контент), підраховує терміни виконання і витрати всіх ресурсів. І тут потрібно зуміти спрогнозувати розвиток подій на декілька кроків вперед. Адже на практиці трапляється багато несподіванок: невчасно захворюють люди або виходить з ладу устаткування. Окрім цього, менеджер інтернету-проекту пише ТЗ для розробників, дизайнерів та програмістів. Стежить за ходом виконання робіт.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 попит на ринку праці;

 можливість проявити відповідальність і самостійність;

 здобуття досвіду в організаційній і управлінській сфері;

 здобуття знань в найрізноманітніших областях: планування та бюджетування проекту, вирішення кадрових питань, web-маркетинг, pr, юзабіліті, реклама і т.п.

Мінуси професії

 потрібно розуміти бажання замовника і правильно донести його до програмістів. інакше клієнт отримає зовсім не те, що хотів;

 якщо ТЗ складене з недоробками або припущує двояке тлумачення, то вже на стадії реалізації буде витрачено величезну кількість ресурсів, щоб це ліквідувати;

 за зрив строків здачі проекту і будь-які інші проблеми проекту відповідає менеджер проекту.

Місце роботи

 

В Інтернет- компаніях і організаціях, що мають спеціальний відділ по створенню та підтримці сайтів.

Особисті якості

Люди, що працюють на цій посаді універсальні фахівці. Часто їм доводиться вирішувати найрізноманітніші маркетингові та технічні питання. Тому потрібно бути широко ерудованою людиною, постійно вчитися і поповнювати свої знання. Не завадить і здоровий професійний скептицизм. Всюди треба шукати шляхи покращення того, що, на перший погляд, і так чудово. Треба не боятися брати на себе відповідальність і вміти відстоювати свою думку.

Кар'єра

Керівник IT-відділу, керівник відділу інтернет-проектів (якщо такий є в фірмі), комерційний директор веб-компанії. За наявністю відповідної підготовки він може знайти себе в будь-якій області, з якою йому доводилося стикатися в процесі роботи.

Освіта

Короткострокові курси.

 

 

 

 

Програміст

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Програмістами узагальнено називають категорію людей, що займаються розробкою алгоритмів та програм на основі математичних моделей. Програмістів умовно можна розділити на три категорії:

 

Прикладні програмісти. Такі фахівці займаються розробкою конкретних програм, необхідних для роботи організації. Наприклад, сюди можна віднести програмістів 1С.

 

Системні програмісти програмують операційні системи, інтерфейси до розподілених баз даних, працюють з мережами.

 

Веб-програмісти мають справу з мережами, але, як правило, з глобальними, такими, як Internet. Вони пишуть веб-інтерфейси до баз даних, створюють динамічні веб-сторінки і т.п.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 постійне професійне самовдосконалення;

 високий попит на ринку;

 висока заробітна плата;

 працювати можна не маючи диплома;

 переважно творча професія.

Мінуси професії

 те, що зрозуміло програмісту, не завжди зрозуміло користувачеві - доводиться багато пояснювати;

 трапляється працювати в авральному режимі;

 робота за комп'ютером погано позначається на здоров'ї;

 і тут знаходиться місце рутині;

 професія накладає відбиток на характер.

Місце роботи

 

 науково-дослідницькі центри;

 it-компанії;

 організації, які в своїй структурі мають відділи програмістів (або штатну одиницю).

Особисті якості

Перш за все, програміст повинен мати терпіння та витримку. Це абсолютно незамінні якості в його роботі.

Програмування - галузь яка бурхливо розвивається, тому потрібно вміти швидко адаптуватися і постійно вивчати щось нове. Інакше через кілька років ваша цінність як фахівця може помітно знизитися.

Вміння об'єктивно оцінювати можливості технологій та їх використання в кожному конкретному випадку. Щоб не виходило так, що дрова пиляться із застосуванням новітніх лазерних розробок.

Кар'єра

Керівник групи програмістів, IT-директор, менеджер проекту, можна переміщуватися в межах спеціальності, вдосконалюючись професійно.

programmist-razrabotchik.jpg

Програміст 1С

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

В нормальному існуванні сучасного підприємства дуже багато чого залежить від безпомилкової роботи бухгалтерії.

Останні 10 років для зручності ведення бухгалтерії стали застосовуватися спеціалізовані комп'ютерні системи. На підприємствах малого та середнього бізнесу найбільше поширення отримали системи компанії 1С. Підтримувати їх можуть лише фахівці з відповідною кваліфікацією. До обов'язків програміста 1С входить настроювання та підтримка програмного продукту: написання або доробка нових конфігурацій баз 1С, створення і доробка нових форм, звітів, обробок. Часто програмістам доводиться консультувати користувачів.

У маленьких компаніях програміст 1С поєднує ще й обов'язки адміністратора 1С.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 попит на ринку праці, так як все більше фірм використовують для ведення бухгалтерії програми 1С;

 праця програміста 1С добре оплачується;

 якщо ти цінний фахівець можна супроводжувати відразу кілька невеликих фірм, що несе суттєвий фінансову прибуток.

Мінуси професії

 програмістом 1С можна працювати тільки на Україні, на заході існує дещо інша система бухгалтерського обліку;

 в перспективі, програміст 1С заробляє менше, ніж програміст oracle;

 близько познайомитеся з особливостями українського законодавства;

 обмеженість 1С при вирішенні деяких завдань змушує програмістів іноді просто проявляти величезну кмітливість;

 висока ступінь відповідальності.

Місце роботи

 

У фірмах-франчайзі це партнери фірми 1С, які спеціалізуються на установці, впровадженні і супроводі програм 1С: Підприємство.

У будь-якій фірмі, в якій використовується система 1С. Як правило, в них потрібні програмісти 1С з суміщенням функцій системного адміністратора.

Особисті якості

Программист 1С повинен володіти всіма якостями притаманними класичному програмісту: терпіння і витримка у процесі розробки та налагодженні програми; вміння швидко адаптуватися до нового.

Кар'єра

Спеціаліст 1С, адміністратор 1С.

 

techingeniero.jpg

 

 

Редактор сайтів

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Редактори електронних ЗМІ займаються пошуком і розміщенням інформації, взаємодіють з авторами, правлять тексти журналістів, розміщують рекламу і відстежують її ефективність, працюють з фотографіями, спілкуються на форумах з відвідувачами сайту.

Специфіка професії

 

Редактору сайту необхідно:

 володіти різними літературними стилями;

 бути досвідченим користувачем ПК;

 мати початкові уявлення про веб-дизайн;

 володіти англійською мовою;

 вміти працювати з базами даних;

 знати спеціальні програми (Quark Xpress, InDesign та ін) та основи html;

 розуміти принципи розкрутки сайту і пошукової оптимізації.

Місце роботи

 

Електронні ЗМІ, інтернет-магазини, сайти компаній.

Особисті якості

Тут необхідна мобільність, стрессостійкість, а для успішної співпраці з авторами матеріалів, рекламодавцями і респондентами - контактність і товариськість. Часто виникає необхідність пізно ввечері або у вихідний день терміново опублікувати якусь новину - і тоді редактор «виходить в мережу» з дому чи з інтернет-кафе.

Кар'єра

Шукати роботу редактора сайту краще за все в інтернеті. Подібних вакансій цілком достатньо на будь-якому сайті з пошуку роботи. Також є сенс вивчити розділ «вакансії» якогось конкретного сайту, з яким вам хотілося б співпрацювати - навіть якщо там немає посади редактора, можна почати кар'єру і з менш відповідальної позиції.

Зарплата редактора сайту залежить не стільки від тематики інтернет-видання, скільки від його розкрученості, прибутковості, а також від обов'язків редактора..

Починаючи кар'єру в веб-виданні журналістом, майте на увазі - гонорари будуть не дуже високими. На невеликих тематичних сайтах гонорарів взагалі може не бути, зате це непогана база для відпрацювання не лише авторських, але і редакторських навичок. Зі зростанням майстерності журналіста ростуть і його доходи.

 

34_wide.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Системний адміністратор

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Жодна компанія, комп'ютерний парк якої складається більш ніж з однієї машини, не може існувати без системного адміністратора (сисадміна). Головне його завдання створення та підтримка внутрішньої комп'ютерної мережі фірми. Сюди може входити: обслуговування сервера, обладнання та програмного забезпечення, питання з інформаційної безпеки. У невеликих компаніях сисадмін може обслуговувати офісні АТС.

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 попит на ринку праці;

 гідний рівень заробітної плати;

 відносна автономність;

 самостійність у прийнятті рішень;

 відносно вільний графік роботи;

 постійне підвищення рівня освіти.

Мінуси професії

 не завжди повне взаєморозуміння з керівництвом;

 фахівці цієї області змушені бути майстрами на всі руки, не рідкісні випадки, коли до системного адміністратора біжать за дрібницями;

 ненормований робочий день;

 випадки позаштатних ситуацій;

 спілкування з великою кількістю користувачів, необізнаних у роботі комп'ютера.

Місце роботи

 

В ІТ-компаніях, скрізь, де є локальна мережа.

Особисті якості

Сисадмін часто стикається з безліччю найрізноманітніших неполадок. А тому, головними якостями в його характері мають бути спокій і терпіння. Також людям цієї професії повинно бути властиво вміння концентруватися і миттєво переключатися з одного виду роботи на інший; швидко знаходити витончені рішення і однаково добре справлятися як з рутинної роботою, так і з творчими завданнями.

Кар'єра

Спеціаліст з інформаційної безпеки, керівник ІТ-відділу.

Освіта

Обов'язкова наявність вищої технічної освіти, бажано в галузі комп'ютерних систем, інформаційних технологій або прикладної інформатики.

 сисадмін повинен володіти гарними знанням з програмного забезпечення та мережевого обладнання для малих і середній мереж;

 розумітися на різних конфігураціях комп'ютера, операційних системах та мережевих стандартах;

 вміти надійно забезпечити інформаційну безпеку комп'ютерної мережі;

 знати технічну англійську, тому що на ній написана більша частина документації.

thumb_Sysadmin3.jpg

 

Системний аналітик

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Основні завдання системного аналітика - аналіз бізнес-процесів з точки зору їх подальшої автоматизації, розробка технічних завдань та специфікацій, тестування програмного забезпечення, складання аналітичних звітів.

Специфіка професії

 

Системні аналітики користуються високим попитом на ринку праці.

Місце роботи

 

Найчастіше вакансії системних аналітиків з'являються у великих банках, а також у консалтингових компаніях, що спеціалізуються на розробці IT-рішень для зовнішніх замовників.

Особисті якості

 аналітичний склад розуму;

 системне мислення;

 вміння працювати в команді;

 вміння швидко навчатись.

Кар'єра

Системні аналітики заробляють в залежності від стажу роботи та кваліфікації.

Освіта

Вища (технічна або фінансова).

shutterstock_106935896.jpg

 

Спеціаліст з інформаційної безпеки

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Підключення до Інтернету, організація телекомунікаційних систем, локальні мережі та мобільний зв'язок допомагають у бізнесі. Однак відразу виникає ризик витоку інформації. А значить, з'являється потреба у фахівцях з інформаційної безпеки.

Ця посада виникла на стику двох напрямків інформаційних технологій та технологій забезпечення безпеки. Без співробітників з інформаційної безпеки сьогодні не можуть обійтися ні комерційні структури, ні відомчі організації, такі як ФСБ.

У першому випадку фахівці створюють системи захисту для конкретних підприємств, захищають локальні комп'ютерні мережі від вірусних атак або злому хакерів. Вони запобігають витоку важливої інформації, підробці даних і некомпетентності (злому умислі) власних співробітників.

У другому розробляють системи захисту стратегічної інформації по обороноздатності країни, формують секретні бази даних, зберігають таємницю «ядерного чемоданчика».

Специфіка професії

 

Плюси професії

 

 тут використовуються останні передові технології;

 можливість відвідувати конференції та семінари;

 сфера інформаційної безпеки стрімко розвивається, отже, попит на фахівців у цій галузіі буде рости ще довго;

 широкий спектр необхідних знань від правових до організаційно-технічних питань;

 спілкування з різноманітними фахівцями, а це можливість зав'язати корисні зв'язку.

Мінуси професії

 організації, які потребують захисту, можуть бути розташовані по всій україні, тому можливі часті відрядження;

 велика відповідальність, так як доводиться відповідати за збереження всієї інформації компанії..

Місце роботи

 

У відомчих і комерційних організаціях, що мають власні комп'ютерні мережі і потребують збереження корпоративних відомостей і важливої комерційної інформації.

Особисті якості

Створення та налагодження систем захисту це завжди робота кількох фахівців: керівника компанії, аналітика, проектувальників систем, програмістів. До всіх потрібно знайти підхід і зуміти поставити задачу зрозумілою для них мовою. А тому комунікабельність і вміння працювати в команді для такого фахівця просто незамінні.

Кар'єра

Сама по собі ця позиція вже включає одну з вищих ступенів кар'єрного росту в сфері ІТ, однак можна ще спробувати свої сили на посаді начальника відділу або департаменту інформаційної безпеки.

 

 

 

 

Сценарист комп’ютерних ігор

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Сценарист комп'ютерних ігор вигадує сюжети рольових ігор і стратегій, описує пригоди в квесті.

Специфіка професії

 

У сценарії необхідно описати все, навіть незначні, повороти сюжету, обстановку, діалоги героїв, фінальні перешкоди (босів) і т. д. Важливо враховувати вік гравця, підбираючи завдання і сюжет певної складності.

Місце роботи

 

Компанії, які займаються виробництвом комп'ютерних ігор.

Особисті якості

 гарна фантазія;

 фізична витривалість;

 старанність.

Освіта

Вища. Підійдуть спеціальності "Літературна творчість", "Драматургія", "Журналістика", "Українська мова та література".

700491108_i.jpg

 

 

Тестувальник ПЗ

 

 

Категорія

IT, комп'ютери та Інтернет

 

 

Робота тестувальник нагадує роботу слідчого або детектива: він йде по гарячим слідам програміста і вишукує помилки (професійною мовою баги). Застосовуються різні дедуктивні методи і приховані прийоми. Щоб відшукати помилку, яка сховалась в глибині програми, потрібно бути винахідливим: задавати потрібні питання, знати психологію програміста і вміти передбачити, де саме може ховатися верткий баг. Професіонал ніколи не обмежиться виконанням шаблонових завдань тест-плану, він вигадає власні способи тестування, спробує різні шляхи та комбінації.

Специфіка професії

 

Безсумнівний плюс професії тестувальника - можливість віддаленої роботи.

Місце роботи

 

Тестувальник ПЗ може працювати в IT-компаніях, що розробляють програмне забезпечення та інтернет-сайти, в складі незалежних груп тестування або в компаніях, що займаються виключно тестуванням ПЗ: у будь-яких організаціях, що впроваджують власні системи автоматизації (наприклад, багато банків мають свої відділи розробки та тестування ПЗ).

Особисті якості

 гарна пам'ять;

 уважність;

 інтуїція;

 творчі здібності;

 мислення експериментатора.

Кар'єра

Влаштуватися на позицію стажиста в IT-компанію нескладно, тим більше багато фірм воліють самостійно вирощувати кадри: приймають на роботу людей без досвіду і навчають їх на спеціалізованих курсах (власних або зовнішніх) або безпосередньо в бойових умовах. Стандартна схема кар'єрного росту: тестувальник-стажист - спеціаліст по тестуванню - провідний спеціаліст по тестуванню - керівник групи тестування - керівник відділу контролю якості.

Освіта

Якщо ви плануєте працювати тестувальником, вибирати варто будь-яку спеціальність, яка пов'язана з програмуванням та розробкою програмного забезпечення: "Автоматизовані системи обробки інформації та управління", "Обчислювальні машини, комплекси, системи та мережі", "Інформатика та обчислювальна техніка", "Інформаційні системи та технології".

kursy-operator-pk-internet-9505337_big.jpg

 

 

 

 

 

Зміст

1

ERP програміст

2

2

HTML-верстальник

4

3

Адміністратор бази даних

5

4

Адміністратор сайту

6

5

Аналітик

7

6

Бізнес-анаітик

9

7

Веб-дизайер

11

8

Веб-програміст

13

9

Верстальник

15

10

Консультант з ERP-систем

17

11

Контент-менеджер

18

12

Менеджер з продажу

20

13

Менеджер

інтернет-проектів

22

14

Програміст

24

15

Програміст 1С

26

16

Редактор сайтів

28

17

Системний адміністратор

30

18

Системний аналітик

32

19

Спеціаліст з інформаційної безпеки

33

20

Сценарист комп’ютерних ігор

35

21

Тестувальник ПЗ

36

 

1

 

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузмінська О.Г.)
Додано
13 травня 2020
Переглядів
2291
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку