Розробка класної години «Народе мій»

Про матеріал

Формувати ціннісне ставлення до держави, родини, громадянина; почуття належності до своєї країни, її історії та традицій; розвивати громадянські цінності: патріотизм, людяність, толерантність.

Перегляд файлу

«Народ мій є! Народ мій завжди буде!»

 

Тема: «Народ мій є! Народ мій завжди буде!»

Категорія: 14-15 років

Форма заходу: класна година

Мета: Формувати ціннісне ставлення до держави, родини, громадянина; почуття належності до своєї країни, її історії та традицій; розвивати громадянські цінності: патріотизм, людяність, толерантність.

Очікувані результати: Виховання у школярів внутрішньої свободи та поваги до держави, любові до Батьківщини, національної свідомості, гідності, усвідомлення приналежності до рідної землі, українського народу

Методи та прийоми:

Обладнання: державна символіка, вишитий рушник, хліб-сіль, букет із кетягів червоної калини і колосся, мультимедійний комплекс, презентація.

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

         Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі - на нашій славній Україні! Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть зараз батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. Образ Україна встає з чистих степів і глибинної чорноземної скиби, як фарба зоріє з поліських озер, чистими очима довірливо дивляться на світ, виростає недосяжно в повний зріст із карпатських вершин. 
Україно, земля рідна, 
Земля сонячна і хлібна. 
Ти навік у нас одна. 
Ти, як мати, найрідніша. 
Ти з дитинства наймиліша, 
Ти і взимку найтепліша. 
Наша отча сторона. 

  1.            Мотивація.
    Слово вчителя 
    Немає життя без України, бо Україна - це земля, яку не вибирають, тому що Україна - це доля, яка випадає раз у житті. Найціннішим для кожної держави є її народ… Здавна весь світ захоплювався талановитим, але таким обездоленим українським народом. Багатовікова історія українського народу, народу-великомученика, на долю якого було досить лиха. Майже кожне століття, як свідчать джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами. 
    (Слухання вірша В.Симоненка «Де ви тепер, кати мого народу»?) 

Перегляд відео
Ці правдиві рядки написав відомий український поет-дисидент Василь Симоненко доля якого також склалась трагічно. Але він був одним із тих, про кого можна сказати: «Народ мій є, народ мій завжди буде, ніхто не переможе мій народ..» Ці слова і стали темою нашої класної години 

 

  1.          Основна частина.

Сучасна Україна як самостійна і незалежна держава існує від 24 серпня 1991 року. Наша держава – своєрідний феномен: одночасно древня і юна, славнозвісна і маловідома. На політичній карті світу як самостійна держава з’явилася порівняно недавно, але її праматір – трипільська цивілізація, а потім – Київська Русь відомі своєю величчю на весь світ.

Учень. 
Під рідним небом жайворон співа — 
Я рад би знати тих пісень слова 
Я слухав, чув: співала та пташина 
Одне святеє слово: Україна. 
Учень. 
На ріднім полі шепчуть колоски — 
Я рад би знати тихі їх думки. 
Я слухав, чув, як кожна колосина 
Шептала тихе слово: Україна. 
Учень. 
У ріднім краю зелен гай шумить — 
Я знати рад, про що він мріє - спить. 
Я слухав, чув, як кожна деревина 
Шуміла ніжне слово: Україна. 
Учень. 
О, Боже, дай повік любити край, 
Де квітка, пташка і зелений гай, 
Де кожна вірна тій землі дитина 
Живе єдиним словом: Україна. 

Вправа:  Складання асоціативного грона.

Робота в групах.

І група. Слово «Батьківщина»

Завдання: до слова Батьківщина дібрати і вписати у вільні кола прикметники найвищого ступеня порівняння.

 

(Найкраща, найрідніша, найчарівніша, найсвітліша)

ІІ група. Слово «Україна»

Завдання: вписати якісні та відносні прикметники до слова «Україна».

 

 

(Демократична, незалежна, правова, соборна, вільна)

 

Історична доля України складалася непросто. Були важкі періоди невдач і розчарувань, гоніння і роздрібленості. Та на всіх історичних перехрестях, як власну душу, нетлінний скарб, народ плекав рідну мову, власну культуру і звичаї. Ми, немов найдорогоціннішу монету, карбували свої кращі риси: волелюбність, працьовитість, щедрість і відповідальність. 
Нам є чим гордитися: 
нинішня Україна – одна з найбільших держав у Європі. Саме на території України вчені визначили географічний центр Стародвнього Світу; 
за наявністю природніх ресурсів Україну вважають найбагатшою країною в Європі; 
на Всесвітньому конкурсі мов у Парижі українська була визнана однією з наймелодійніших (близько 70 років тому). 

Презентація про Україну.
Але найголовніше, Україна є домівкою майже 46 мільйонів громадян, кожний з яких – талановита, неперсічна особистість. 
Запитання до класу: 
Що, на Вашу думку, вирізняє Вас, як громадянина України, від інших громадян? 

        Телеканалом «Інтер» було проведено дослідження і було названо імена 100 видатних українців , які незважаючи ні на що своїм життям карбували слова : «Народ мій є….» 
Ведучий 1 
У першу десятку за алфавітним принципом увійшли Микола Амосов, Степан Бандера, Валерій Лобановський, Григорій Сковорода, Леся Українка, Іван Франко, Богдан Хмельницький, В’ячеслав Чорновіл , Тарас Шевченко і Ярослав Мудрий. 
Ведучий 2 
Видатними діячами театру, кіно та музики в ефірі Інтеру були названі Софія Ротару, Анатолій Солов’яненко, Микола Гринько, Ніна Матвієнко, Святослав Вакарчук, Марія Заньковецька, Іван Миколайчук, Раїса Кириченко, Назарій Яремчук, Руслана Лижичко, Лесь Курбас, Олег Скрипка, Соломія Крушельницька, Володимир Івасюк, Леонід Биков, Олександр Довженко. 
Ведучий 1 
Видатними спортсменами стали Олег Блохін, Лілія Подкопаєва, Василь Вірастюк, Яна Клочкова, Іван Піддубний, Сергій Бубка, Андрій Шевченко, Віталій і Володимир Кличко. 
Ведучий 2 
Видатними художниками названі Ілля Рєпін, а також Катерина Білокур. 
Ведучий 1 
Серед видатних учених і педагогів названі Ігор Сікорський, Іван Полюй, Микола Пирогов, Василь Сухомлинський, Антон Макаренко, Ілля Мечников, Віктор Глушков, Євгеній Патон, Борис Патон, Олег Антонов, Володимир Вернадський, Володимир Даль, Сергій Корольов 
Ведучий 2 
Видатні письменники-українці - Олесь Гончар, Василь Симоненко, Михайло Коцюбинський, Олена Теліга, Михайло Булгаков, Ліна Костенко, Микола Гоголь, Василь Стус. 
Ведучий 1 
З громадських діячів, політиків, а також державних лідерів названі - Леонід Кравчук, Петро Могила, Іван Сірко, Володимир Мономах, Роксолана, Павло Скоропадський, Іван Богун, Петро Калнишевський, Микола Ватутін, Микита Хрущов, Дмитро Байда Вишневецький, Князь Святослав, Йосип Сліпий, Володимир Щербицький, Княгиня Ольга, Левко Лук’яненко, Пилип Орлик, Данило Галицький, Андрій Шептицький, Володимир Великий, Михайло Грушевський, Іван Мазепа. 
Ведучий 2 
Військові діячі - Олег Кошовий, Микола Ватутін, Сидір Ковпак, Євгеній Коновалець, Іван Кожедуб, Симон Петлюра, Роман Шухевич. Окрім цього, серед видатних українців названий Олексій Стаханов. Останній у списку 100 видатних українців – невідомий солдат.
Інформаційна мозаїка 
Кожна держава має свої відзнаки. Крім офіційних атрибутів держави – герба, прапора, гімну, які презентують нашу країну на міжнародних зустрічах, симпозіумах, змаганнях, існують ще й народні символи. Їхнє призначення: збереження і примноження історичної пам’яті народу певної території, тобто така собі соціальна ідентифікація. Елементами народної самобутності наділені рослини, тварини, предмети побуту і їжа, музичні інструменти тощо. 
Запитання до класу: 
Які Ви можете назвати народні символи, за якими наших земляків пізнають і шанують у всьому світі? 

Заключне слово 
У духовному і політичному житті кожного народу є події й роки, які назавжди входять в його історію, свідомість, визначають характер буття, місце і роль у світових цивілізаційних процесах. Тепер маємо і в нашій історії події й імена, перед усім світом показали велич України і прагнення українського народу до вільного, щасливого, демократичного життя. 
IV. Релаксація.

Інтерактивна вправа 
Я запрошую всіх присутніх продовжити думку: 
«Український народ – це…….» 
Учень 
Є щось святе в словах: мій рідний край. 
Для мене — це матусі пісня ніжна, 
І рідний сад, від квіту білосніжний, 
І той калиновий у тихім лузі гай. 
Для мене - це твої стежки й мої, 
В містах і селах стоптані любовно, 
Й пісень людські прозорі ручаї. 
Усе, що серцю рідно невимовне. 
Його історія... в ній стільки гіркоти. 
І тим рідніш мені ти, краю рідний, 
Що вже поламані мости, 
І день встає, як райдуга погідна.

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку