Розробка урока "Будова Сонця та джерела його енергії"

Про матеріал
Розробка відкритого уроку на тему "Будова Сонця та джерела його енергії". Можна використовувати у підготовці до уроку або до виконання домашньої роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Фізичні характеристики Сонця. Будова Сонця та джерела його енергії. Прояви сонячної активності та їх вплив на Землю.

Номер слайду 3

Сонце... Найближча до Землі денна зірка, що дарує нам світло, тепло, життя. Скільки пам’ятає себе людина, погляд її був звернений до цього „величного державного світила”.

Номер слайду 4

Фізичні характеристики Сонця.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}R = 109 Rз;m = 330000 Мз;ρ = 1,4 г/см3;g = 0,9 gз;хім.склад за масою: Н2 – 71 %, Не – 27 %;;Т°фотосфери = 5780 К;Т°у ядрі = 15000000 К. Світність Сонця LO визначається потужністю його випромінювання: LO = 4·π·R2·q = 4·1026 Вт,де R = 1,5·1011 м – відстань від Землі до Сонця, q = 1,4 к. В/м2.

Номер слайду 5

Життєвий цикл Сонця. Земля і Сонце

Номер слайду 6

Спікула — основний елемент структури Сонця, що має вигляд стовпчиків газу, що світяться, достатньо тонкі в сонячних масштабах . Ці стовпчики спочатку піднімаються з нижньої хромосфери на 5000-10000 км., а потім падають назад, де затухають. Спікула живе 5-10 хв. Кількість спікул, що існують на Сонці одночасно, складає близько мільйона. Сонячна корона  — зовнішня частина атмосфери Сонця, яка просліджується до відстаней майже в два радіуси Сонця від сонячної поверхні. Сонячна плазма в цій частині має малу густину й розігрівається до температур в кілька мільйонів Кельвінів. Протуберанці — світлі утворення з розжарених газів, що спостерігаються у вигляді яскравих виступів різноманітної форми на краях сонячного диска.

Номер слайду 7

Тест перевірки засвоєння знань.а) складові сонячної корони;б) внутрішня будова Сонця;в) джерела енергії Сонця;г) складові сонячної атмосфери.5. Стан гравітаційної рівноваги, це стан зорі, в якому:а) внутрішній тиск газу і випромінювання більший за вагу речовини зовнішніх шарів;б) внутрішній тиск газу менший за вагу речовини зовнішніх шарів;в) внутрішній тиск газу дорівнює вазі речовини зовнішніх шарів;г) внутрішній тиск газу і випромінювання дорівнює вазі речовини зовнішніх шарів.6. Джерелом енергії Сонця є:а) термоядерні реакції в його ядрі;б) сонячні плями;в) хромосферні спалахи;г) протуберанці.1. Центральне тіло нашої планетної системи це:а) Земля;б) Місяць;в) Сонце;г) Венера. 2. Сонце – це:а) планета;б) зоря;в) супутник Землі;г) найближча до Землі зоря3. Основний потік сонячного випромінювання ми одержуємо від:а) сонячної корони;б) фотосфери;в) хромосфери;г) сонячних плям.4. Ядро, зона променистої рівноваги, конвективна зона, це –

pptx
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
10 березня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку