Розробка уроку. Властивості вод Світового океану

Про матеріал
Конспект уроку з географії для 6 класу "Властивості вод Світового океану" з елементами Stem-освіти являє собою розробку з розділу "Гідросфера". Матеріал направлений формувати уявлення в учнів про основні властивості океанічних вод, їх особливості та відмінності; розвивати логічне мислення.
Перегляд файлу

Урок географії з елементами Stem-освіти в 6 класі.

 

Тема. Властивості вод Світового океану.

Мета. Сформувати уявлення про основні властивості океанічних вод, їх особливості та відмінності; розвивати логічне мислення,  просторовий світогляд, вміння відрізняти властивості солоної води від прісної, працювати з картами «Солоність вод Світового океану», «Температура води Світового океану»; виховувати дбайливе ставлення до  водних  ресурсів світу, держави.

Тип уроку.  Урок засвоєння нових знань.

Форма проведення. Урок-практикум

Наочність та обладнання. Комп’ютер, презентація, склянки з водою, сіль, пластикові предмети, енциклопедія «Я пізнаю світ», підручники, атласи.

Етапи уроку

I. Організаційний момент.

Усміхніться один одному, подумки побажайте успіхів на цілий день. Для того, щоб впоратися на уроці з завданнями, будьте старанними і слухняними. Завдання наші такі:

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитися, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати.

Дружно і плідно працювати.

II. Актаулізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів.

Прийом «Лото». На екрані показані картки різного кольору. Учні вибирають колір та отримують завдання на зворотному боці картки.

Зелений. Назвіть складові частини Світового океану.

Жовтий. Наведіть приклади внутрішніх морів.

Червоний. Яка протока є найширшою.

Рожевий. Назвіть найдовшу протоку світу.

Блакитний. Що таке затока?

Синій. Назвіть океани Землі, починаючи з найбільшого.

Коричневий. Які моря називаються окраїнні? Наведіть приклади.

Фіолетовий. Як поділяються острови за походженням?

Помаранчевий. Чим материк відрізняється від острова?

Пурпуровий. Які моря омивають територію України?

Прийом «Знайди помилку». Учні читають речення на екрані та визначають  помилки у  термінах та  висловлюваннях.

1. Протока – це широка смуга води, що розділяє водні басейни.

2. Найбільша   затока світу – Біскайська.

3. На Землі існує сім материків.

4. Найбільшим півостровом світу є Скандинавський.

5. Коралові острови утворюються з уламків материків.

6. Найбільшим материковим островом світу є Калімантан.

7. Моря поділяються на внутрішні та зовнішні.

8. Найбільше море світу Чорне.

9. Берингове море омиває береги Африки та Європи.

10. Материкові острови утворюються з вивержених вулканів.

Прийом «Картинна галерея». На екрані показані фото різних об’єктів Світового океану. Назвати їх та описати.

Острів Гренландія

Австралія

Географія Австралії - Австралія

Середземне море

Средиземное море — Википедия

 

Саргасове море

Саргасове море - Острів знань

Мексиканська затока

Мексиканська затока - Wikiwand

Мадагаскар

Мадагаскар (острів) — Вікіпедія

 

Берингова протока

Берингов пролив — Википедия

Антарктида

Антарктида — Википедия

Півострів Індостан

Стокові векторні зображення Бенгальська затока | Depositphotos®

 

III. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Прийом «Приваблива  мета». Море... Воно загадкове, магічне, чарівне. Так прекрасно проводити там свій час не залежно від пори року. Влітку ловити сонячні промені та  бавитися в теплій морській воді, восени сидіти на березі в теплій ковдрі та пити гарячий чай чи каву, читати улюблену книгу та дивитися на безкрайні горизонти. Взимку насолоджуватися свіжим повітрям та милуватися візерункам на замерзлій воді. Весною бігати берегом, мочити ноги та мріяти вже про скоріше потепління.

Сьогодні ми поговоримо про незвичайні і цікаві властивості морської води, а також цікаві факти про моря і океани, що покривають нашу планету. 

VI. Формування мети та завдань уроку.

Багато таємниць містить у собі Світовий океан. На сьогодні він є не до кінця вивченим, але людство накопичило  вже про нього велику кількість інформації. Отже, перше питання, яке мучить багатьох дітей з усього світу - чому морську воду не можна пити? Чому у морській воді легше плавати? Чому в різних частинах океану різна температура і солоність?

Мета нашого уроку: вивчити властивості морської води, знайти спільні та відмінні риси з прісною водою. Під час уроку нашого  ми повинні дізнатися від чого залежить солоність води, як  розподіляється температура на поверхні та з глибиною?

V. Вивчення нового матеріалу: теорія, практика.

Слово вчителя. До основних властивостей води належить солоність та температура. Що таке солоність?

Робота з  комп’ютерною презентацією.

Солоність – це кількість грамів хімічних речовин, розчинених в одному літрі води. Вимірюється в проміле  (‰). Солоний смак води надає кухонна  сіль, гіркуватий – солі магнію.

Проблемне запитання. Чому вода в океані солона? Звідки взялася сіль?

Робота з додатковими джерелами знань: дитяча енциклопедія «Я пізнаю світ».

Якщо взяти всю сіль, яка міститься в морській воді, і вкрити нею землю, то утворився б шар заввишки 150 метрів, а це майже 45-поверховий будинок. Тож звідки береться в океані, куди впадає безліч прісноводних рік, така велика кількість солі? Вчені перераховують ряд факторів. Насамперед дощова вода, просочуючись крізь гірські породи й верхній шар ґрунту, розчиняє невелику кількість мінеральних солей. Потім та вода потрапляє в ріки і так дістається до морів і океанів.

 Підводні вулкани викидають в океан велику кількість розжарених гірських порід, з яких вивільняється чимало неорганічних речовин.

Вітер   переносить з суші велику кількість мінерального пилу.

Георгафічний практикум.   За допомогою карти «Солоність вод Світового океану», визначте де на Землі солоність найвища, найнижча.

Найсолоніше море – Червоне, солоність його вод 42 ‰, найбільш прісне  - Балтійське море - 11‰. Середня солоність вод Світового океану становить 35‰.

Цікаві факти. Червоне море — найсолоніше море Світового океану. За рік над морем випадає не більше 100 мм атмосферних опадів (і те, не скрізь, і виключно в зимові місяці), тоді як випаровується за той же час в 20 разів більше — 2000 мм. Це означає, що щодня з поверхні моря випаровується більше півсантиметра води. При повній відсутності вступу води з суші цей дефіцит води в морі компенсується лише вступом води з Аденської затоки.

Проблемне запитання. Від чого залежить солоність води у Світовому океані? Робота з комп’ютерною презентацією.

Солоність води залежить від: кількості опадів, випаровування, притоку прісних річкових вод, танення та утворення криги.

 Проведення досліду. Відмінність властивостей солоної та прісної води.

У дві прозорі склянки наливаємо воду. Одну залишаємо незмінною, в іншу додаємо 2 столові ложки солі, розчиняємо сіль перемішуванням. Чи однаково будуть вести себе маленькі пластикові іграшки в обох склянках? Щоб з’ясувати правильну відповідь, кинемо в обидві склянки пластикові предмети. Чітко видно, що в солоній воді вони залишаються на поверхні, у прісній – опустилися на дно.

Робота з підручником. Від чого залежить температура води в Океані?

Температура води в Океані має свої закономірності і змінюється на поверхні та з глибиною. Нагріває води Світового океану Сонце, але лише верхні її шари. Нижче тепло передається шляхом постійного переміщення води. Найбільшу кількість тепла Світовий океан дістає в районі екватора. Саме тут зафіксовані найвищі температури поверхневих вод: до 29˚С. На північ та на південь від екватора температура води поступово знижується. На поверхні океанів температури розподілені зонально.

Температура поверхневих вод Світового океану так само, як і температура повітря, залежить від кута падіння сонячних променів на земну поверхню. Саме з цих причин вона зменшується від екватора до полюсів.

  Робота з  комп’ютерною презентацією.   Як змінюється температура з глибиною? За схемою  на екрані, визначити закономірності зміни температури води з глибиною.

Зоною сонячного освітлення охоплюється лише шар води глибиною до 200 м. Нижче вода поступово холоднішає. Перші 700 м температура води стрімко знижується, а потім – значно повільніше. Тому на глибині 4000 м температура води в усіх океанах, не залежно від географічної широти становить 0˚С.

Цікаві факти. В 1960 році було зроблено цікаве відкриття. Батискаф "Трієст" опустився на дно Маріанської западини. Температура води на її дні виявилася +2°С. Нагрівання придонного шару пояснюється тим, що речовина мантії, нагріваючи земну кору (вона тут набагато тонша, ніж на суходолі), передає своє тепло водам Океану. А по тріщинах земної кори піднімаються гарячі води з температурою до 400°С.

Географічний практикум.

Користуючись схемою на слайді «Основні властивості океанічних вод», заповніть таблицю.

 Конспект уроку "Властивості вод Світового океану."

 

Назва водної маси

Температура

Солоність

екваторіальні

 

 

тропічні

 

 

помірні

 

 

полярні

 

 

VI. Первинне закріплення і корекція знань, умінь.

Прийом «Вірю не вірю». На екрані показані твердження, прочитавши які учень відповідає «так» або «ні».

1. Вода в Світовому океані має солонувато-гіркий смак.

2. Солоність вимірюється в грамах.

3. Температура води з глибиною зростає.

4. Найсолоніше море світу – Середземне.

5. Температура води  залежить від кут падіння сонячних променів.

 Прийом «Моя теза».   Кожен учень   одним реченням на окремому аркуші паперу пише підсумок вивченого. Кожен чіпляє свій аркуш на велику дошку. Учасники групують аркуші відповідно до їхнього змісту й мотивують свої рішення. Кількість тематично схожих висновків згодом визначатиме колективну думку про головну ідею заняття й полегшуватиме загальний підсумок вивченого.

 VII. Підсумок уроку.

Метод «Мікрофон». Почніть свою думку з речення «Сьогодні на уроці я дізнався…» або «Сьогодні на уроці я зрозумів …»

VIII. Домашнє завдання.

Опрацювати параграф підручника. Створити модель океану у склянці.

docx
Додано
8 січня 2023
Переглядів
1255
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку