Розробка уроку "Води суходолу Африки, їх гідрологічні особливості, значення для природи та населення"

Про матеріал

На уроці в учнів формуються знання про особливості внутрішніх вод Африки, головні річкові системи, озера, підземні води; вдосконалюються практичні вміння характеризувати основні річкові системи, основні типи озер Африки, і закономірності їх розміщення.

Перегляд файлу

Тема: Води суходолу, їх гідрологічні особливості, значення для природи і населення.

 

Мета: навчальна: сформувати в учнів систему знань про особливості внутрішніх вод Африки, головні річкові системи, озера, підземні води;

           розвиваюча: вдосконалювати практичні вміння характеризувати основні річкові системи, основні типи озер Африки, і закономірності їх розміщення; сприяти розумінню значення вод суходолу для природи материка та проблем водо забезпечення;

                 виховна: продовжити виховання в учнів ощадливого ставлення до природи.

 

Тип уроку: комбінований

 

Обладнання:      фізична карта світу, атласи, слайди для мультимедійної дошки

 

Опорні і базові

поняття:        Ніл – найдовша річка світу; Конго – друга за повноводністю річка у світі; Танганьїка – друге за глибиною озеро у світі; артезіанський басейн Сахари – один з найбільших у світі; річка і її частини; озера і їх типи за походженням озерних улоговин.

 

Географічна

номенклатура:     річки: Ніл, Конго, Нігер, Замбезі, Оранжева, Лімпопо; озера: Чад, Вікторія, Ньяса, Танганьїка; водоспад: Вікторія.

 

ЗМІСТ УРОКУ

 

І. Організаційний момент

Привітання. Облік відвідування.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Перевірка домашнього завдання

Прийом «Географічна мозаїка»

  • Атмосферний вихор, який має низький тиск у центрі. З ним повязана нестійка хмарна погода з опадами… (Циклон).
  • Випромінення Сонця… (Радіація).
  • Широтна смуга з відносно однорідним кліматом … (Кліматичний пояс).
  • Постійний горизонтальний і вертикальний рух повітря в атмосфері Землі … (Атмосферна циркуляція).
  • Паралелі 23°26´пн і пд широти, які проведені на глобусі і карті пунктирною лінією … (Тропіки).
  • Багаторічний режим погоди … (Клімат).

 

Прийом «Мікрофон»

  1. Чому Африка одержує велику кількість сонячної радіації?
  2. Які типи повітряних мас формуються на материку?
  3. Чому на західному і східному узбережжях Африки в Південній півкулі випадає різна кількість опадів?
  4. Як океани впливають на клімат Африки?
  5. У межах яких кліматичних поясів розташована територія Африки?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

          Прийом «Приваблива мета»

Учитель. Знаючи особливості рельєфу та клімату, ми можемо перейти до дослідження внутрішніх вод материка. Вода в Африці – найцінніший ресурс, адже на материку багато посушливих територій. Вода там дуже потрібна для зрошення полів та водопостачання. Розміщення давніх цивілізацій в Африці (у тому числі стародавньоєгипетська) прямо повязане з водними об’єктами материка. Ви дізнаєтесь про головні річки та озера Африки, спробуєте розгадати загадки священної річки – Нілу та озера Чад, що існує посеред безмежної пустелі, помилується величною красою відомих у світі водоспадів, помандруєте порогами стрімких потоків.

 

ІV. Повідомлення теми уроку

         Тема нашого уроку: «Води суходолу Африки».

 

V. Вивчення нового матеріалу

 План вивчення

  1. Загальна характеристика внутрішніх вод Африки.
  2. Річки та озера материка.
  3. Водоспади.
  4. Значення вод для природи і населення Африки.

 

 1. Загальна характеристика внутрішніх вод Африки.

Робота з картою

За картами атласу визначте, у чому полягають особливості розміщення внутрішніх вод Африки.

 

Однією з основних особливостей внутрішніх вод Африки є їхнє нерівномірне розміщення. Тропічні широти – пустелі Сахара, Наміб і Калахарі – дуже бідні водами (випадає дуже мало опадів, а випаровуваність велика через високі температури).

Близько 1/3 усієї площі материка займають область внутрішнього стоку. Річки впадають в озера, які не мають стоку в океан, або губляться в пісках. Поширення областей внутрішнього стоку повязано з дефіцитом вологи та улоговинним характером рельєфу. Безстічні озера займають дно улоговин. До них сходяться ваді – сухі русла річок, які заповнюються водою після нечастих дощів.

Вода в пустелях цінується як золото. Велике значення для водопостачання мають підземні води. Вони підходять близько до поверхні в зниженнях рельєфу, утворюючи оазиси. Тут ростуть пальми, на зрошуваних землях вирощують овочі, зернові культури, плодові дерева. У Сахарі, під товщею пісків на глибині 2300 м недавно були відкриті водоносні шари загальною площею 900 тис. км² (більше від площі України). Учені вважають, що з них щодня можна відкачувати 100 млн. м³ прісної води – достатньо, щоб за кілька років перетворити пустелю на квітучий сад. Однак  для здійснення цього проекту необхідні великі кошти, яких країни Африки не мають.

 

Робота з картою

У яких частинах материка спостерігається найбільша концентрація річок та озер? Чим це пояснюється?

 

Найбільш густа річкова мережа, багато боліт в екваторіальному субекваторіальних кліматичних поясах, де випадає найбільша кількість опадів.

 

 2. Річки та озера материка

Прийом «Мандрівка річками і озерами Африки»

Учні, які вдома підготували повідомлення про річки і озера Африки, виступають, показуючи на карті відповідні географічні об’єкти.

 

Слово вчителя. Усі річки Африки належать до трьох басейнів: Атлантичного та Індійського океанів і басейну внутрішнього стоку. Більш як 1/3 території Африки займають басейни її головних річок: Нілу, Конго, Нігеру, Замбезі, Оранжевої. Вони мають переважно дощове живлення. Майже всі річки Африки мають велику кількість порогів і водоспадів, що пов’язане з близьким заляганням твердих порід фундаменту платформи і підняттям окраїн материка.

 Найдовша річка Африки і всього світу – Ніл (6671 км).

Учень 1.  Річка Ніл.

 

 Конго – найбільш повноводна річка Африки і друга за довжиною після Нілу (4320 км).

Учень 2.  Річка Конго.

 

  Нігер – третя за величиною річка Африки. З лат. означає «чорна».

Учень 3.  Річка Нігер.

 

 Серед річок Африки, які належать до басейну Індійського океану, найбільшою є Замбезі. Це одна з найкрасивіших річок світу. Четверта за довжиною річка материка. Долає 2500 км і 6 країн, перш ніж впадає в океан. Найголовнішою пам’яткою річки є один з найбільших водоспадів у світі – водоспад Вікторія.

 

 Пригадайте!!!

Що таке озеро? Які бувають озера за походженням?

 

Озеро – це природна улоговина, яка заповнена водою і не має безпосереднього звязку з морем (океаном).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Типи озер Африки

 Більшість великих озер Африки розташовані в грабенах вздовж Східноафриканських розломів. Такі озера витягнуті, дуже глибокі, з крутими берегами. Найбільше з них Танганьїка (1470 м глибиною і 670 км довжиною) – найдовше у світі.

Учень 4.  Озеро Танганьїка.

 

 У прогині давніх кристалічних порід утворилось найбільше озеро Африки і друге за площею прісноводне озеро світу – Вікторія.

Учень 5.  Озеро Вікторія.

 

 До залишкових озер належить озеро Чад, розташоване в південній частині Сахари. Кількість води в ньому постійно змінюється. У період дощів воно займає площу майже 26 тис. км², а в посушливий період зменшується до 10 тис. км². Впадає лише одна річка Шарі, не витікає жодна. Це озеро прісноводне. Чому?

 На Ефіопському нагірї є озера вулканічного походження – Ківу. Озеро Тана утворилось шляхом перегородження річки Голубий Ніл потоками лави (загатне).

 

3. Водоспади.

 Розповідь вчителя

Виходи твердих базальтових порід у руслі річки Замбезі утворюють численні пороги і водоспади, серед яких один із найбільш відомих у світі – Вікторія.

Хто і коли відкрив цей водоспад, чому він носить саме таку назву?

Водоспад, який падає в ущелину каньйону могутнім потоком завширшки 1800 м і заввишки 120 м, був відкритий у 1855 р. Д. Лівінгстоном. Саме він дав водоспадові імя на честь англійської королеви Вікторії. Мовою місцевого населення водоспад називається Мозі-оа-Тунья, що означає «Дим, який гримить».

Але, незважаючи на свою грандіозність і пишноту, Вікторія – не найвищий водоспад Африки. Першість належить водоспаду Тугела, заввишки 933 м на однойменній річці в Південній Африці. Це «чудо природи» надійно «сховане» хаотичним накопиченням скель та каменів.

 

 4. Значення вод для природи і населення Африки.

Води річок і озер, підземні води материка мають велике господарське значення. На річках Африки створено багато штучних озер – водоймищ. Найвідоміші з них – озеро Насер на Нілі, Кариба на Замбезі, Каїнджі на Нігері. Більшість із них створені для виробництва електроенергії, але вода, яка є в Африці особливою цінністю, використовується і для водопостачання, і для зрошення, і для рибного лову.

 

VІ. Закріплення вивченого матеріалу

1. Географічна лабораторія

Учні наносять на контурні карти номенклатуру річок і озер Африки.

 

 2. Прийом «Здивую всіх»

Учні коротко розповідають цікаві відомості про природу материка (випереджальне домашнє завдання).

 

 3. Кросворд «Внутрішні води Африки»

 

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 


 

1. Сухі русла рік.

2. Нагіря, на якому бере початок річка Голубий Ніл.

3. Третя за довжиною і площею басейну річка Африки.

4. Країна, через яку протікає р. Ніл.

5. Найповноводніша річка Африки.

6. Мілководне озеро Африки, площа якого змінюється згідно із сезонами року.

 

 

 

 

VІІ. Підсумок уроку

Прийом пять речень

Учні разом з вчителем п’ятьма реченнями формулюють висновок про внутрішні води Африки.

 

 

VІІІ. Домашнє завдання

  • Опрацювати §18;
  • Випереджальне завдання. Учні обєднуються в групи по 4 чоловік. Кожна група самостійно готує характеристику природної зони Африки: 1 – вологі екваторіальні ліси, 2 – савани і рідколісся, 3 – пустелі і напівпустелі, 4 – вічнозелені твердо листі ліси і чагарники та перемінно-вологі ліси.

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 листопада 2018
Переглядів
951
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку