Розробка заняття за проєктом "Завжди поруч" на тему "Основні реакції організму людини на військові події. Стрес. Травма"

Про матеріал
Метою даного заняття є визначення поняття «стресу», «травми» та його вплив на організм людини. Під час заняття застосовується вправа «Мозковий штурм», техніка «Заземлення»: Матеріал розрахований для педагогів у рамках проведення проєкту "Завжди поруч".
Перегляд файлу

Тема «Основні реакції організму людини на військові події. Стрес. Травма»

 

Мета: визначити поняття «стресу», «травми» та його вплив на організм людини.

І етап – «Потурбуйся про себе».

З психологічної точки зору, війна – це час, коли проявляється багато різноманітних емоцій і почуттів, які постійно змінюються. Коливання настрою від ейфорії до відчаю, від тривоги до оптимізму, від агресії до прийняття реальності – це закономірна відповідь нашої психіки на насильницькі наслідки війни. Важливо помітити і прийняти свої думки та емоції без боротьби з ними, без осуду і «придушування», важливо дозволити собі відчувати все, що відчувається, та усвідомити, що ти реагуєш нормально на ненормальну ситуацію.

Зверніть увагу на те, як ваші думки впливають на твій настрій, як ви сприймаєте себе, як спілкуєтеся з рідними, друзями та колегами, як працюєте і вирішуєте повсякденні проблеми

Турбота про ментальне здоров’я важлива для підтримки здорових стосунків із собою. У період війни та післявоєнний час це допоможе чітко мислити, реагувати та запобігти розвитку проблем.

Вправа «Мозковий штурм»

-          Що для мене є стресом?

-          Коли я можу відчувати стресовий стан?

-          Реакції мого організму на тривожні події?

(відповіді записуємо на фліпчарті).

 

ІІ етап – Інформування

Стрес – це захисна реакція нашого організму й сигнал для нашої психіки про небезпеку. Без стресу ми були б вразливими й не здатними протистояти труднощам. Стрес може бути різного рівня й мати різні форми. Турбота про ментальне здоров’я включає ефективне управління стресом, щоб не допустити появу дистресу (емоційне виснаження, стресові розлади та поведінкові проблеми). Ми не можемо вплинути на появу стресової реакції та негативних думок, але ми можемо контролювати їх, щоб ефективно адаптуватися. Нижче наведені деякі поради, які допоможуть «триматися» і продуктивно жити в умовах війни.

Техніка «заземлення»:
• Зверни увагу на свої стопи – вони мають повністю стояти на підлозі, відчуй твердий ґрунт під ногами.
• Назви своє ім’я і скажи собі: «Я тут, я живий/а, я в безпеці. Це відчуття пройде».
• Обери предмет у своєму просторі й досліди його, використовуючи всі органи чуття.
• Співай, молися або читай вірш.
• Згадай місце безпеки та спокою зі свого минулого й почни себе там уявляти.
• Тримай у кишені «заземлювальний» предмет (камінь, перстень, монету, шматок тканини, намистини тощо), щоб торкатися у хвилини неспокою.
• Дихай усвідомлено, тобто фокусуй свою увагу на потоку повітря, що вдихаєш і видихаєш, або зосередь свою увагу на кінчику свого носа під час повільного дихання.
 

 

 

docx
Додав(-ла)
Наташа Могилка
Пов’язані теми
Психологія, Розробки уроків
Додано
17 січня
Переглядів
122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку