Розробка заочної подорожі «Сім чудес України»

Про матеріал

Розробка заочної подорожі «Сім чудес України»

Мета: поглибити знання учнів про красу Батьківщини, формувати почуття належності до свого рідного краю, до історії та традицій, вміння одержувати та аналізувати інформацію, робити висновки, виховувати любов до України, дбайливе ставлення до рідної землі.


Перегляд файлу

Заочна подорож

«Сім чудес України»

(використовуємо підготовлену презентацію) (додається)

  1. Києво-Печерська Лавра

Києво-Печерська Лавра по праву є унікальним монастирським комплексом, внесеним ЮНЕСКО в перелік пам'яток світового значення. З часів зведення Лаври в Києві на її території побувала величезна кількість іноземних туристів. Монастирський комплекс включає в себе дві частини: надземна частина представлена релігійними спорудами, а підземна - печерами. (Слайд 1, 2)

Історія Лаври почалася з 1051 року, коли тут оселився чернець Антоній. В якості обителі він використав печеру, вириту на схилі мальовничої гори. Пізніше до Антонія приєдналися інші священнослужителі-ченці. Коли їх стало багато, було вирішено звести надземні будівлі. Статус «Лавра» комплекс отримав пізніше, коли монастир розширився і став нагадувати окреме містечко. З XI століття на території цього монастиря почалося масштабне будівництво. Тоді ж з'явилися Трапезна церква, Успенський собор, Троїцька надвратна церква. Майстерність архітекторів і лаврських художників з роками удосконалювалася, що залишило помітний відбиток на розвитку культури слов'ян. Саме Києво-Печерська Лавра стала місцем заснування першої друкарні на Русі. Тут оселилися знамениті літописці, учені, письменники, книговидавці, лікарі і художники, а в 1113 році світ побачила «Повість минулих літ», яка стала найповнішим джерелом знань про культуру і побут Київської Русі.

У 1718 Києво-Печерська Лавра дуже постраждала в результаті великої пожежі. Після реставраційних робіт Троїцька надвратна церква і Успенський собор преобразилися і  набули рис, характерних для стилю бароко, а Верхня Лавра обзавелася кам'яною огорожею. Так і був сформований унікальний архітектурний комплекс Лаври, який чудово зберігся. Російські государі під час відвідування монастиря брали у настоятеля благословення, передавали декоровані алмазами книжкові оклади, лампади, хрести із золота в дар церкві. Проте 1917 рік виявився для Лаври важким, оскільки комуністи, що прийшли до державної влади, перетворили її на музейне місто, оголосивши майно надбанням усього радянського народу. У 1941 році вибухом був зруйнований Успенський собор. Дискусія про того, хто наважився на подібне блюзнірство (німці або радянські підпільники), не вщухає і сьогодні. Лише у 1988 році Печерська община отримала територію монастирських Далеких печер, а через ще два роки і Ближні. Протяжність лаврських підземних печер породила безліч легенд. Є припущення, що печери викопані і під Дніпром. Також існує версія про ходи, що зв'язують Лавру з київськими і чернігівськими монастирями.

Успенський собор. Києво-Печерська лавраУ Києво-Печерську Лавру входять церкви:
- Успенський собор;
- Трапезна церква (з Трапезною палатою);
- Велика лаврська дзвіниця;
- Троїцька надвратна церква;
- Церква Різдва Богородиці;
- Церква Усіх Святих;
- Аннозачатієвська церква;
- Церква Усіх Преподобних Батьків Печерських;
- Хрестовоздвиженська церква;
- Церква Спасу на Берестові;   
- Церква Феодосія Печерського;
- Церква Воскресіння Христова;
- Церква Живоносного джерела;
- Церква святого Миколая. (Слайд 3)

Окрім тематики релігійної спрямованості, гості Києво-Печерської Лаври можуть відвідати музеї, розташовані на території цього комплексу. Серед них особливий інтерес викликають Музей історичних скарбів України, Музей музичного і театрального мистецтва, Музей книгодрукування і книги України, Музей декоративного мистецтва, мікромініатюр і голограм. Також є можливість придбати сувеніри, обереги, талісмани і іншу продукцію. (Слайд 4)

 

 

 

 

  1. Софіївський собор в Києві

У XI столітті в Київській Русі був зведений собор Святої Софії, який сьогодні розташовується в самому центрі української столиці. Через тисячу років до нас дійшли три тисячі квадратних метрів унікальних фресок і 260 квадратних метрів мозаїки. У Європі навряд чи вдасться знайти храм, який прикрашений такою кількістю фресок XI століття.

Собор з усіх боків оточений монастирськими спорудами, які були побудовані в XVII столітті. Споруди виконані в стилі українського бароко. За минулий час внутрішній декор собору практично не змінився. У XVIII столітті тут спорудили іконостас, а в XIX столітті уклали на підлозі чавунні плитки.

Для туристів і істориків Свята Софія Київська - скарб світового мистецтва, який не вичерпується. Тут можна помилуватися шедеврами староруської, візантійської архітектури. Особливо вражає відвідувачів собору Свята Діва Марія. Її шестиметрова фігура, яка молиться, зображена на центральній апсиді. Мозаїка викладена із скляних і кам'яних пластин 177 колірних відтінків. Також в соборі особливе місце займають мозаїки, що зображують Євхаристію і Батьків Церкви. Викладена мозаїкою і поверхня центральної апсиди, внутрішня частина куполу. Стіни Святої Софії розписані фресками. (Слайд 5)

Храм перебудовувався неодноразово. Причиною цьому були численні пожежі, нашестя орд Батия. Дах в соборі був відсутній в XV - XVI століттях, що згубно відбилося на стані фресок. До наших часів збереглася тільки близько половини їх первинної площі. У XVII столітті не інформовані про цінність фресок будівельники забілили вцілілі фрагменти. Тільки століття опісля їх наново відкрили завдяки шматку штукатурки, що відвалився. Але і тут собор опинився в руках непрофесіоналів: робітники очищали стіни неакуратно і видалили частину фрескового розпису.

Ситуація з мозаїками в соборі аналогічна. Спочатку вони займали велику площу храму, але сьогодні уціліла лише її третина. Палітра мозаїк налічує 21 відтінок синього, 34 відтінки зеленого, 23 відтінки жовтого, 19 відтінків червоного, 25 відтінків золотого і 9 відтінків срібного кольору. Таке різноманіття - свідоцтво найвищого професійного рівня майстрів. Вони викладали шматочки смальти на сиру штукатурку так, що сонячні промені, що падають на них, створювали світлоносну, іскристу поверхню. Така технологія мозаїки надає собору особливу виразність.

Собор Святої Софії. Київ. УкраїнаАрхітектурна форма і розпис храму створюють неповторну гармонію і єдність. Створюється враження, що фрески - це вишитий орнамент, що прикрашає зводи, стовпи і стіни Святої Софії. Серед яскравого і вишуканого живопису окремої уваги заслуговують зображення православних святих і сюжетів з Євангелія. Для візантійської школи церковного живопису характерним є зображення біблейської тематики, а в храмі Софії Київської є мирські сюжети: портрети членів сім'ї Великого князя Ярослава. На стінах дзвіниці храму можна побачити сцени ігор, які на честь княгині Ольги в Константинополі організував імператор Костянтин Порфірогенет. Тут і міми, і жонглери, і музиканти, і танцюристи, і перегони колісниць. Вже з XVII століття на фресках зображували тільки релігійні сюжети. (Слайд 6)

 

  1. Замок в Кам'янець-Подільському

Кам'янець-Подільський не можна уявити без славнозвісного старого замку - унікальної оборонної споруди XI-XVII століть, побудованої на скелястому мисі біля вузького перешийка, через який вела давня головна дорога до Старого міста. Кам'яні укріплення XI століття, побудовані на основі ще більш ранніх, мало чим нагадували сучасну могутню твердиню з11 башт, з'єднаних високими мурами. Залишки давньоруських укріплень знайдені в різних частинах замку: в Денній башті - фрагмент муру з бійницями, а рештки невеличкої, овальної в плані вежі - посеред замкового двору біля Ласької башти.

Перша значна розбудова замку відбулася протягом кінця XIV-середини XV століття, її розпочав краківський воєвода Спитко Мельштинський, котрий володів Кам'янцем чотири роки (1395-1399) і загинув у битві з татарами. В середині XV століття замок було переплановано. Старі башти модернізовано, закладено 10 нових (2 з них не збереглися). Друга реконструкція відбулася в середині XVI століття під керівництвом військового інженера і архітектора Іова Претфеса, який збудував дві башти - Нову Західну та Нову Східну (над давнім колодязем, що зберігся донині), а також Польну браму з мостом, рештки якого нещодавно були віднайдені реставраторами.

На початку XVII століття, з появою дальнобійної артилерії, військовий спеціаліст Теофіл Шомберг збудував перед західним фасадом замку кам'яно-земляні бастіони укріплення, що дістали назву Нової фортеці. (Слайд 7)

Однак, незважаючи на модернізацію, 1672 року Кам'янецький замок захопили турецькі війська на чолі з султаном Магометом IV. Причина поразки поляків була не в ненадійності укріплень, а в історичних умовах розвитку Речі Посполитої, яка на той час виявилася непідготовленою, щоб протистояти численній турецькій армії.

У XVIII - XIX столітті з півночі та півдня були прибудовані два бастіони, у внутрішньому дворі зведені корпуси казарм. Але незважаючи на численні реконструкції, замок являє собою єдиний архітектурний ансамбль.

Побродивши валами фортеці Ви переконаєтеся, що все у фортеці було передбачено і пов'язано з розвитком військового мистецтва. Змінилася тактика і зброя - змінилися і контури фортеці. У Кам'янецькому Старому Замку 11 веж, сполучених валами і одна відокремлена (водна). Стіни фортеці нижчі і вужчі, але це тому, що сама природа виконує тут захисні функції. Фортеця стоїть на високому скелястому перешийку, який омиває р. Смотрич. Архітектор уміло використав природні особливості, побудувавши фортецю на висоті скель до 25 метрів і таким чином надовго захистив місто від ворожих нападів. (Слайд 8)

 

 

 

 

 

 

 

4. Парк «Софіївка» в Умані

Парк «Софіївка» видатна пам'ятка світового значення, пам'ятка садово-паркового мистецтва XVIII - XIX століть. У парку проводять екскурсії, пропонують багато різних розваг, прогулянки верхи або романтичне катання на гондолах по озеру. Це гідний претендент на звання наймальовничішого місця в Україні, а також одного з найекзотичніших її місць. Тут росте більше 3300 видів рослин, серед яких 41 вид ялин, 100 видів ліан, 24 види буку, 57 видів рододендрона, 320 видів троянди, а також знамените дерево тюльпана. На честь Уманського парку маленька планета під номером 2259 була названа Софіївкою.

Історія парку тісно пов'язана з романтичною історією любові польського магната Станіслава Потоцького і його дружини Софії. Прекрасна гречанка, дочка торговця тваринами, Софія була коханою польського посла в Стамбулі Кароля Боскампа-Лясопольского, дружиною генерала російської армії Юзефа де Вітта (сина Яна де Вітта, коменданта Кам'янець-подільської фортеці і архітектора Домініканського костьолу у Львові), мала великий успіх при польському дворі, блискуче показала себе при французькому дворі у імператриці Марії-Антуанети і, за підтримки Григорія Потемкина, в Петербурзі у імператриці Катерини II. (Слайд 9)

   Упродовж довгого періоду часу роман Софії і С. Потоцького був незаконним: у них вже народилося двоє синів, коли нарешті вони змогли Пам'ятник, парк Софіївка. Українарозвестися зі своїм попереднім подружжям і повінчатися. Парк в Уманській садибі

С. Потоцький заснував в 1796 році і подарував Софії до її іменин у березні 1802 року. Плануванням і будівництвом парку займався надзвичайно освічений військовий інженер Людвіг Метцель, а для догляду за рослинами запросили німецького садівника Оліва. Усі роботи в парку виконували Уманські кріпаки Умані, за що і отримували зарплату. У 1806 році польський письменник Станіслав Трембецький присвятив парку поему «Zofiówka», яка незабаром була перекладена іншими мовами.

З 1832 року хазяйкою парку стала імператриця Олександра Федорівна, дружина Миколи I, і парк стали називати «Садом цариці». Імператорська сім'я продовжила ушляхетнювати території, з'явилися архітектурні прикраси, виконані за проектом знаменитого петербурзького архітектора Андрія Штакеншнейдера. З 1929 року Уманський парк отримав статус заповідника.

Площа парку - 179,2 га. Ідеї оформлення були навіяні поемами Гомера «Іліада» і «Одіссея» - саме прекрасний і таємничий світ старогрецьких міфів намагалися відтворити в самому центрі України. Головна композиція парку зосереджена уздовж річки Кам’янка, де споруджений ряд окремих басейнів і ставів, водоспади, шлюзи, каскади, підземна річка Ахеронт. Водойми оточені скелями з кам'яних брил (Левкадська, Тарпейська), гротами (Фетіди, Каліпсо, Сцилли, Венери, Страху і сумнівів). Для відпочинку побудовані хороші павільйони (Флори, Рожевий) і альтанки (Китайська, Грибок). По усьому парку, і в густих заростях, і на просторих лужках, розставлені скульптури античних богів, героїв і мислителів.

Мальовнича комбінація скель, водойм, рослинності і архітектури створюють різнопланові композиції: Головна алея, Англійський парк, Єлісейські поля, Тераса Бельвю, Партерний амфітеатр. Є також компактні композиції, такі як крітський лабіринт або острів Анти-Церцеї. Особливе місце в прикрасі парку займають фонтани, створені винахідливим інженерним розумом. Посеред Іонічного моря високий (до 16 м) струмінь води викидає Фонтан Змія. Дивно, що таке диво походить просто від перепаду тиску води в трубах різного діаметру. (Слайд 10)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Херсонес Таврійський в Криму

Херсонес Таврійський - античне місто, засноване на південному заході Криму більш ніж дві з половиною тисячі років назад. На даний момент руїни Херсонесу є одними з найвидатніших пам'яток Севастополя.

Cлово «херсонес» в перекладі з грецького «півострів». Місто знаходилося на невеликому півострові між двох бухт. Це місто має довговікову історію - майже дві тисячі років. Його історія пов'язана з історією Риму, Древньої Греції і Візантії.

Про історико-археологічний заповідник Херсонес Таврійський відомо не лише в нашій країні, але і у всьому світі. У 1996 році за рішенням міжнародної організації ЮНЕСКО заповідник занесли до 100 видатних пам'яток культури світу.

Херсонес в КримуМісто Херсонес Таврійський заснували в VI ст. до н.е. греки-дорійці, переселенці з Гераклеї Понтійської - полісу, який знаходився на Півдні Чорного моря в Малій Азії (нинішня Туреччина). (Слайд 11)

На території Херсонесу було знайдено так багато історичних пам'яток, що вони швидко утворили досить цікаву експозицію - так був заснований археологічний музей, якому в 2002 році виповнилося 110 років.

За радянських часів цей унікальний історико-археологічний заповідник став одним з великих науково-дослідних центрів. Тут учені-археологи з усіх куточків світу ведуть наукову роботу, студенти університетів проходять практику. Саме завдяки систематичним розкопкам учених вдалося відновити історію Херсонесу.

Музей-заповідник щорічно відвідують десятки тисяч екскурсантів. Тут можна побачити збірки епіграфічних пам'яток (наприклад, відома присяга громадян міста Херсонесу III ст. до н. е.), шедеври мистецтва, вироби і знаряддя праці ремісників, побутові предмети, які використали жителі Херсонесу.

Також туристи зможуть побачити територію прадавнього міста: побродити по його головній вулиці, по колись жвавих площах і житлових кварталах, побачити руїни старовинного театру, колони храмів Середньовіччя з білого мармуру. Великий інтерес екскурсантів викликає відома вежа Зенона, яка грала важливу роль в системі оборони міста. Вона постійно удосконалювася херсонеситами. У вежі знайдені розписні надгробки, архітектурні елементи, що вражають своєю красою і величчю. (Слайд 12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Національний заповідник Хортиця

Національний заповідник Хортиця включає сам острів Хортиця, острови, прилеглі до нього і скелі: Байда, Дубова, Три Стоги, Близнюки і інші. Ця територія 12,5 х 2,5 км містить в собі усі географічні ландшафти країни від степів до пустель і гір. Із понад тисячі видів місцевих рослин налічується 105 природних і 33 рідкісних видів. Дванадцять видів хребетних і 33 види безхребетних тварин, які занесені в Червону книгу України.

Хортиця стала відомою за часів Запорізької Січі (спочатку - укріплений військовий табір, пізніше - найбільша організація вільних українських козаків). Сухопутні і водні шляхи з півночі на південь перетиналися на Хортиці. Поряд з островом починався Дніпро з порогами і човни вікінгів і козачі «Чайки» не могли йти далі.

Перша фортеця була побудована тут скіфами (VI і V століття до н.е.). За часів Київської Русі острів був гарнізоном для наших військ, які боролися з кочівниками, як вказано в літописах від 1103, 1190 і 1223 років. (Слайд 13)

У кінці XV століття козаки побудували фортецю на острові. Основа Запорізької Січі була закладена на Хортиці в 1552-56 гетьманом Українського козацтва Байдою-Вишневецьким. Він побудував тут замок, звідки він відправився в похід проти Туреччини. Байда витримав облогу кримського хана Девлет-Герея (1557), а рік потому ображений хан повернувся зі своїми турецькими союзниками, Вишневецький був вимушений покинути острів і усі укріплення були знищені. Козаки знову побудували поселення на Хортиці в 1618-1620 роках. До знищення Запорізької Січі Катериною II (5 червня, 1775) Хортиця була оплотом козацтва.

Хортиця. Козацький театрЗа останні 50 років острів назбирав регалій і звань. У 1965 році він був оголошений історико-культурним заповідником державного значення. У 1994 Хортиця і прилеглі до нього острови і скелі отримали статус Національного заповідника і в 2004 р. тут почалося будівництво історичного і культурного центру Запорізької Січі. Козацькі станиці XVI і XVII століть вже почали кінокар'єру: в 2008 році режисер Володимир Бортко зняв тут фільм «Тарас Бульба». Нещодавно, в травні, на Хортиці відбувся «Козацький Острів» - фестиваль народних майстрів, ковалів і гончарів, і виступ театру козачого коня. Хоча, можливо, не повністю автентичне відродження Січі у рамках фестивалю дає зображення колишньої і сучасної України, цей образ ентузіазму, вільний і сміливий, як і Запорізькі козаки. (Слайд 14)

 

 

 

 

 

 

 

7. Хотинська фортеця (Хотин)

    Хотинська фортеця  — фортеця 13 — 18 століття у місті Хотин, що у Чернівецькій області, Україна. Сьогодні на території фортеці розташований Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця». Одне з семи чудес України.

Хотинська фортеця веде свій початок від Хотинського форту, що був створений у 9 столітті князем Володимиром Святославичем як одне із порубіжних укріплень південного заходу Русі, у зв’язку з приєднанням до неї буковинських земель. Форт, який згодом було перебудовано у фортецю, знаходився на важливих транспортних шляхах, що з’єднували Київ із Пониззям, пізнішим Поділлям, і Придунав’ям.

Наприкінці ХІ століття Хотин належав до Теребовлянського князівства. У 1140-х роках він перейшов до Галицького, а з 1199 року — Галицько-Волинського князівств. (Слайд 15)

У 1250—1264 роках князь Данило Галицький і його син Лев, перебудовували фортецю. Навколо неї з’явилися семиметрова кам’яна стіна та рови шириною до 6 метрів. У північній частині фотреці звели нові невеликі укріплення. У другій половині 13 століття її перебудовували генуезці.

В 1340-х роках Хотин увійшов до складу Угорського королівства, а з 1375 року вже перебував у складі Молдавського князівства. Молдавський володар http://www.slawa-photos.narod.ru/base_files/photos/travellings/khotin/album/slides/DSC00937.JPGвоєвода Стефан III Великий значно розширив межі фортеці. У 1476 році фортеця відбила напад турецьких військ султана Мухамеда ІІ. Проте на межі ХV — XVI століть Молдовська держава стала васалом Османської Порти і розмістила у Хотинських стінах яничарську залогу.

В жовтні 1621 року, українсько-польські війська під проводом Петра Сагайдачного та Якова Бородавки (40 тис.) і Яна Кароля Ходкевича (35 тис). виграють п’ятиденну битву в турецької армії Порти (300 тис.). 8 жовтня 1621 султан Сулейман Другий підписує Хотинский мирний договір, дуже незручний для Туреччини. Згідно з договором турецько-польський кордон проходив по Дністру. Польща передає Хотин туркам.

Богдан Хмельницький весною 1650 року на певний час звільняє Хотин. В 1653 році на лівому березі Дністра в Жванецькій битві брав участь хотинський гарнізон турків. В листопаді 1673 року Хотинська фортеця знову перестає бути турецькою, Ян Собєський з польсько-українсько-молдовською армією зайняв Хотин.

На початку XVIII ст. перед зростаючою загрозою експансії Росії на Південь Османська Порта вирішила перетворити Хотин у головний форпост на Дністрі. Протягом 1711-1718 рр. турки за допомогою запрошених французьких інженерів перетворили Хотинську фортецю на один із найнеприступніших бастіонів тодішньої Центрально-Східної Європи. У Новій фортеці збудували також мечеть із мінаретом.

У 1806 р. розпочалася чергова російсько-турецька війна, на початку якої царська армія здобула Хотинську фортецю й утримувала її до підписання Бухарестського миру 1812 р. За його умовами вся територія між Дністром і Прутом увійшла до складу Російської імперії, отримавши назву Бессарабія. Сьогодні на території Хотинської фортеці створено Державний історико-архітектурний заповідник. Тут полюбляють проводити свята козацької звитяги та знімати фільми. Стіни твердині над Дністром можна побачити у багатьох кінострічках: «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Чорна стріла», «Стріли Робін Гуда», «Тарас Бульба» та інші. (Слайд 16)

http://shkolazhizni.ru/img/content/i109/109904_or.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Географія, Виховна робота
Додано
18 липня 2018
Переглядів
1224
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку