"Розряди займенників" (Презентація)

Про матеріал
Презентація містить цікаві завдання для узагальнення з теми "Розряди займенників". Декілька цікавих вправ на знання матеріалу та логіку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розряди займенників (узагальнення і систематизація)

Номер слайду 2

Дайте відповіді на питання. Займенник – це самостійна частина мови, що …Займенники змінюються…У реченні займенники виступають …За значенням займенники поділяються на ...

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вправа 1. Записати речення, визначити розряди займенників та їх синтаксичну роль. Буду я навчатись мови золотої у трави — веснянки, у гори крутої, щоб людському щастю дбанок свій над­бати, щоб раділа з мене Україна-мати (А. Малишко). Усім треба рідним словом володіти, усі гуртом муси­мо підняти його на височінь (С. Васильченко). О мова вкраїнська! Хто любить її, той любить мою Україну (В. Сосюра). Дбанок = надбання − те, що хто-небудь здобув, що йому неподільно належить; здобуток. 

Номер слайду 5

Вправа 2. Виписати займенники у дві колонки: 1—особові; 2—присвійні. Як довго ждали ми своєї волі слова, І ось воно співа, бринить. Бринить-співає наша мова, чарує, тішить і п’янить. (Олександр Олесь)Тільки у слові мама, в любому слові — мила чує своє безсмертя наш балакучий світ (П. Воронько). Особові: ми, воно. Присвійні: своєї, наша, своє, наш.

Номер слайду 6

Вправа 3. Гра «Четвертий зайвий»1. Мій, ваш, хтось, їхній.2. Ви, вони, я, цей.3. Хто, той, такий, стільки.

Номер слайду 7

Вправа 4. Загадки-жарти і жарти-завдання. Який займенник складається з однієї букви? Який займенник жіночого роду став спортивним тер­міном?До якого займенника слід додати одну букву, щоб він перетворився на провалля?Додавши до займенника одну букву, перетворіть його на частину суші, що врізається в море. Які два займенники заважають їздити по дорозі?Як за допомогою трьох займенників можна зробити руки чистими?ЯНічия. Яр. Мис. Ями. Вимити

Номер слайду 8

Вправа 5. Перепишіть фразеологізми. Займенники, що в дужках, поставте в потрібному відмінку. Глядіти (свій) носа. Знай (наші)! Знати, як (свій) п’ять пальців. Закритися в (себе). У (кожний) (свій) дорога. Гірка наука, зате плоди (вона) солодкі. Намотати (себе) на вус. На (всі) парусах. Глядіти свого носа. Знай наших ! Знати, як свої п’ять пальців. Закритися в собі. У кожного своя дорога. Гірка наука, зате плоди її солодкі. Намотати собі на вус. На всіх парусах.

Номер слайду 9

Вправа 6. Розшифруйте криптограму. Ключем для криптограми є алфавіт, порядок розташування букв у ньому.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}17198 1712222319−277 207211611181181291913 672191311.      

Номер слайду 10

Перевірка. Моє місто – це перлина нашої держави.

Номер слайду 11

Вправа 7. Зробіть письмово розбір займенника як частини мови. Мене, їїСхема розбору займенника як частини мови. Частина мови. Початкова форма. Розряд за значенням. Відмінок, рід (якщо є), число (якщо є)Синтаксична роль.

Номер слайду 12

Виконайте інтерактивні вправиhttps://learningapps.org/view11393163https://learningapps.org/view12189569https://learningapps.org/view11808027

pptx
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
318
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку