Розв'язування якісних задач

Про матеріал
Презентація містить розв'язування якісних задач. Це такі задачі, які вирішуються без обчислень, а лише за допомогою теоретичного матеріалу, пояснивши фізичне,хімічне, електричне чи інше явище. Вирішення таких задач сприяє більш глибокому засвоєнню фізичних законів, розвитку логічного мислення, кмітливості, викликає інтерес до фізики. адже знаючи фізичні закони та їх опис, і використання на практиці, навіть можливо створити декілька фокусів, стати фокусником. Розвиваючи творчу фантазію учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗВ’ЯЖІТЬ ЯКІСНІ ЗАДАЧІ

Номер слайду 2

ЗАДАЧА №1 На вулиці гроза, іде сильний дощ. Яке явище ми зафіксуємо раніше: почуємо грім або побачимо блискавку?

Номер слайду 3

ВІДПОВІДЬ: З курсу фізики ми знаємо, що гроза це природне явище. Блискавка відноситься до електромагнітного явища, а з точки зору фізики – це є фізичне явище, яке ми побачимо раніше. Гуркіт грому ми почуємо пізніше за допомогою – звукового явища.

Номер слайду 4

ЗАДАЧА №2 Чому навесні й восени білять вапном стовбури дерев?

Номер слайду 5

ВІДПОВІДЬ: Навесні й восени білять вапном стовбури дерев тому, що біла поверхня відбиває значну частину сонячної енергії, що захищає стовбури дерев від сонячних опіків

Номер слайду 6

ЗАДАЧА №3 Який колір має вода в чистому прозорому водоймищі?

Номер слайду 7

ВІДПОВІДЬ: Якщо вода глибока й чиста, вода здається блакитною завдяки відбиванню блакитного неба від її поверхні. Мілка вода здається зеленуватою через відбивання світла від дна. Забруднення можуть надавати воді різних відтінків унаслідок вибіркового відбивання та розсіювання світла.

Номер слайду 8

ЗАДАЧА №4 Під час стрибків у воду спортсмени одержують травми. Що робити, аби цього уникнути?

Номер слайду 9

ВІДПОВІДЬ: Якщо стрибати в газ, травм не буде, бо буде м’яко. Однак це неможливо, оскільки треба стрибати у воду. В такому випадку варто поєднати воду й газ. Це можна здійснити, спінюючи воду під вишкою, з якої стрибають спортсмени.

Номер слайду 10

ЗАДАЧА №5 Існує з давніх-давен прикмета: якщо блискавка має червонуватий відтінок, то гроза далеко, якщо фіолетова – близько. Як це пояснити?

Номер слайду 11

ВІДПОВІДЬ: Це явище пояснюється тим, що світло, відбите від віддалених хмар, проходить через товстіший шар повітря, й втрачає короткохвильову частину енергії внаслідок розсіювання в атмосфері

Номер слайду 12

ЗАДАЧА №6 Чому світає завжди раніше, ніж зійде сонце?

Номер слайду 13

ВІДПОВІДЬ: Світає завжди раніше, ніж зійде сонце тому, що промені сонця, яке ще перебуває за горизонтом, відбиваються і розсіюються верхніми шарами атмосфери

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Розділ 2. Електричні явища. електричний струм
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
1541
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку