Розвиток творчих здібностей учнів на уроках образотворчого мистецтва

Про матеріал
розвивати творчі здібності та креативну діяльність учнів, поступово та систематично включати їх у самостійну пізнавальну діяльність та забезпечити співпрацю між учнями і вчителем
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток творчих здібностей учнів на уроках образотворчого мистецтва Підготувала учителька образотворчого мистецтва Галамай Наталія Броніславівна ОЗ “ Мостиської ЗЗСО №1 І-ІІІ ступенів”

Номер слайду 2

Тема: Розвиток творчих здібностей учнів на уроках образотворчого мистецтва Мета: розвивати творчі здібності та креативну діяльність учнів, поступово та систематично включати їх у самостійну пізнавальну діяльність та забезпечити співпрацю між учнями і вчителем

Номер слайду 3

Глибокі знання, постійний пошук нестандартних, нетрадиційних форм навчання та виховання, відповідальність, любов до дітей дають можливість працювати на високому професійному рівні. І тому кожен урок образотворчого мистецтва стає для учнів відкриттям, новою сторінкою на шляху пізнання світу прекрасного, нового, незбагненного. Образне, кольорове сприйняття світу, яке відкриваю своїм вихованцям, змушує працювати їхню фантазію, уяву, розвиває просторове мислення, розумові та пізнавальні здібності. Іншими словами – формується особистість. Виховую в дітей естетичні смаки та погляди на принципах народної естетики та на кращих надбаннях цивілізації, що дозволяє примножувати культурно-мистецькі надбання народу . Глибоко переконана, що краса і добро крокують поряд, тому на своїх уроках викликаю в учнів почуття радості, здивування, привчаю бачити естетичні деталі через малюнок, закладаю духовні основи у процесі роботи над композиціями з різних тем. Для досягнення цієї мети використовую різні методи і прийоми роботи, поєдную такі види мистецтва як музика та література. Часто, перед тим, як повідомити те чи інше завдання, викликаю відповідну емоцію і турбуюся про те, щоб вона була пов’язана з новим знанням, бо тільки ті знання можна прищепити, які пройшли крізь почуття учнів.

Номер слайду 4

Завдання педагога – розбудити в кожній дитині прекрасне, добре, гарне засобами також ж доброї і прекрасної музики, яка зможе настроїти не тільки окремого учня, а й весь клас на певну хвилю, примусити прислухатися до своїх власних хвилювань і почуттів, навчитися осмислювати їх. Але для того, щоб музика на уроці образотворчого мистецтва виконала свою роль, поступово вчу учнів не тільки слухати й сприймати , а й переживати її зміст. Тому на цих уроках музика є не допоміжним, а рівноправним засобом естетичного виховання. Музичний супровід створює особливий художній світ – світ високих почуття, високого емоційного напруження, допомагає створити творчу атмосферу під час малювання. Це буває або просто приємна і спокійна музика, яка знімає напругу, або музика, яка спрямована розкрити певну тему. Наприклад, на уроці “Малювання українського національно вбрання” пропоную учням послухати українські народні мелодії, а коли учні малювали на тему “Козацькому роді нема переводу”, звучала пісня у виконанні О.Білозір “Україночка” або пісня "Роксолани”, зміст яких розкриває сутність українського народу, його історичне минуле, менталітет.

Номер слайду 5

У своїх бесідах переконую вихованців у необхідності образотворчого мистецтва в житті кожної людини. Особливо вдало це виходить на уроках дизайну, де семикласники обговорюють і навіть дискутують на тему " Краса і мода”, створюють сучасні моделі, які демонструються в кінці уроку. Зараз у педагогіці дуже гостро стоїть питання особистісно орієнтованого підходу до навчання та виховання. Спосіб реалізувати особистісний підхід навчанні один – зробити навчання сферою самостверджування особистості. Тому на своїх уроках даю можливість реалізуватися кожній дитині. Навіть, якщо в учня не дуже добре виходить практична діяльність. Коментуючи малюнок, вказуючи на помилки, заохочую словами до роботи, знаходжу в кожному малюнку щось добре. При цьому весь час спираюся на досвід дітей і поступово поповнюю його новою інформацією. Адже взаємодія двох видів досвіду учня має відбуватися не шляхом витіснення індивідуального. Поповнення його суспільним досвідом, а шляхом їх постійного узгодження, використанням всього накопиченого учнем у його особистій життєдіяльності.

Номер слайду 6

Інтерактивний розвиток фантазії учнів Найважливішим завданням сучасної школи є: формування творчої, мислячої особистості Проблемним питанням уроків ОМ є: “ Розвиток творчих здібностей учнів за допомогою нестандартних та інтерактивних форм роботи на уроках образотворчого мистецтва”

Номер слайду 7

Застосування ІКТ на уроках ОМ дозволяє підвищувати продуктивність уроку; підвищувати якість рівня використання наочності на уроці; об’єктивно та своєчасно проводити контроль та підведення підсумків; дозволяє залучити учнів до створення творчих робіт; підвищувати бажання самостійного пошуку інформації з найрізноманітніших джерел; розвивати креативне мислення.

Номер слайду 8

Методи розвитку творчих здібностей учнів метод розповіді та бесіди; метод наочності; метод порівняння і зіставлення; ігровий метод; метод узагальнення; метод емоційного заряду.

Номер слайду 9

Метод порівняння і зіставлення

Номер слайду 10

вікторина К В К подорож захист творчих робіт дискусія конкурс інтерв’ю виставка УРОК Нестандартні уроки

Номер слайду 11

Інтерактивні методи навчання “Мікрофон” “Ланцюжок” “Коло” “Аукціон” “Мозковий штурм” “Гронування” “Чистий аркуш” “Дерево знань” “Навчаючи – вчуся” “Асоціативний кущ”

Номер слайду 12

Дивні форми

Номер слайду 13

Значення креативності уміння знаходити рішення в нестандартних ситуаціях; вміння бачити у звичайних речах незвичайне; націленість і відкриття нового; здатність до глибокого усвідомлення свого досвіду; робити навколишній світ цікавішим.

Номер слайду 14

Вправа інтерактивності “Чарівні перетворення”

Номер слайду 15

Значення роботи з друдлами розвиток асоціативно-образного мислення; розвиток наочно-практичного мислення; розвиток уяви і фантазії

Номер слайду 16

Д р у д л и

Номер слайду 17

Позакласна робота

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Поради та побажання Бажаю вам миру, злагоди, достатку та успіху у ваших починаннях

ppt
Додав(-ла)
Галамай Наталя
Додано
12 січня
Переглядів
397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку