Розвиток зв`язного мовлення.Анотація

Про матеріал
Урок української мови на тему: "Розвиток зв`язного мовлення. Анотація" у 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв`язного мовлення. Анотація

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ти…дізнаєшся, що таке анотація;навчишся складати анотацію.

Номер слайду 3

Чи любите ви читати?Як ви підбираєте собі книги? На що ви звертаєте увагу?

Номер слайду 4

Книги – морська глибина: Хто в них пірне аж до дна, Той, хоч і труду мав досить, Дивнії перли виносить. І. Франко

Номер слайду 5

Анотація – стисла характеристика змісту книжки. Мета анотації – зацікавити читача, спонукати його якнайшвидше придбати й прочитати книжку. У кінці анотації обов`язково зазначають, кому адресовано книжку.

Номер слайду 6

Перед текстом анотації подають вихідні дані книжки: прізвище та ім`я її автора, назву, видавництво, місце й рік видання. Таку інформацію називають бібліографією. У книжці бібліографію з анотацією друкують на звороті титульної сторінки або розміщують на останній сторінці.

Номер слайду 7

За своєю метою анотація стоїть близько до реклами. Анотації, подані в рекламних виданнях (проспектах) та на спеціальних вебсайтах, допомагають читачам вибрати й придбати потрібні та цікаві книжки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Гра «Угадай твір за анотацією»Текст 1 М. Стельмах. Гуси-лебеді летять. – К. : Центр навчальної літератури, 2017. – 140 с. Автобіографічна повість М. Стельмаха зображує нелегке дитинство хлопчика Михайлика, у якого не було навіть чобіт. Але це зовсім не завадило йому відчувати радість життя, помічати красу навколишньої природи, бути добрим і милосердним, поважати хліборобську працю українського села. У книзі зібрані спогади про рідних письменника – батька, матір, діда з бабусею. Саме від них він отримав перші уроки людяності, відчуття прекрасного, здатність до мрії, почуття гумору і проніс їх через усе своє життя. Книга адресована школярам віком 10 – 15 років.

Номер слайду 10

Текст 2 Б. Лепкий. Мишка. – К. : Школа, 2007. – 180 с. Казка має підзаголовок: для малих і великих. І це не даремно. За фантастичними, казковими подіями криються великі істини: не треба бути скупим, не можна збудувати свого щастя на воєнному лихолітті, на чужому горі та зубожінні. Мала мишка зрозуміла це й покарала, як могла, господаря, покинула теплий дім і пішла жити в поле. Чому так трапилося, ви дізнаєтесь, прочитавши цей твір. Книга розрахована на широке коло читачів.

Номер слайду 11

Перепишіть текст-анотацію, на місці крапок уставте дібрані з довідки прислівники. Стороженко Олекса. Скарб. – К. : Знання, 2018. – 223 с...... люди замислювалися над тим, що таке щастя. Історія Павлуся, головного героя оповідання Олекси Стороженка «Скарб», ….. показує, що безділля і ситість – це ще не щастя. Не може бути щасливою та людина, котра, не зігріваючи своїм теплом інших, ….. й ….. проживає свій вік. Хоч і таланило ….. і в усьому Павлусеві, але його щастя мало б хто захотів Оповідання має повчальний характер. Книга розрахована на широке коло читачів ДОВІДКА: Безцільно, завжди, безглуздо, здавна, по-справжньому, переконливо.

Номер слайду 12

Інструкція Як скласти анотацію. Подайте бібліографію: вихідні дані книжки. Складаючи анотацію, потрібно вказати:коли й де відбуваються події, про які розказано в книжці;хто головний герой, чим він цікавий;у яку ситуацію (несподівану, скрутну, цікаву) потрапляє цей герой; які проблеми він прагне вирішити; які перешкоди долає. Пам’ятайте:обсяг анотації – 5-6 речень (1 – 2 абзаци);складаючи анотацію, використовуйте прислівники;не оцінюйте книжки!Читач має оцінити, прочитавши її,-це його право.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Скориставшись поданою інструкцією, складіть і запишіть анотацію на вашу улюблену книжку. У тексті анотації вживайте прислівники.

pptx
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку