Самостійна робота "Дієприслівник" 7 клас

Про матеріал
Самостійна робота "Дієприслівник" 7 клас. Містить різнорівневі завдання, тексти на знаходження та встановлення дієприслівникових зворотів.
Перегляд файлу

Самостійна робота

1 варіант

1. Утворіть від наведених дієслів дієприслівники недоконаного виду

теперішнього часу.

 Німіти

 Стояти

 Сміятися

 Опрацьовувати

 Бачити

2. Виділити дієприслівникові звороти комами, розставити розділові знаки.

1. Літак пішов на зниження і незабаром злегка підскакуючи побіг на лижах і

зупинився (О. Донченко). 2. Вузька стежка підбігла до кручі і повилась далі крутим берегом над річкою то видираючись на голі горби то ховаючись у низинах (О.Донченко). 3. Коні почувши волю шарпнули з копита витяглися і помчалися стрілоюнаввипередки згинувши незабаром у густій куряві (М. Коцюбинський). 4. Атакуючиворога бійці ще довго чули закличні звуки бойового сигналу. 5. Отак сплелись життя і пісня  переливаючись в одне (Б.-І. Антонич). 6. Сонце досхочу накупавшись у хмарах і блакитних ополонках струсонуло на сніги вінець проміння кинуло на небосхил бузкові барви і легко впаялось у промерзлий край землі (М. Стельмах). 7. Натрудившися у квітні перецвівши у маю йдуть дерева передлітні в повінь лагідну свою (М. Рильський). 8. Плавці мчали до берега захлинаючись водою пробиваючись крізь кригу (Ю. Яновський).

Самостійна робота

2 варіант

1. Утворіть від наведених дієслів дієприслівники доконаного виду минулого

часу .

Спитати

 Вийти

 Добігти

 Підняти

 Обговорити

2. Виділити дієприслівникові звороти комами, розставити розділові знаки.

1. Лише рілля в степу зберігши колір чорний його перелива у золото колось (А Малишко). 2. Роман хотів вирватися, але капітан міцно струснувши його поставив на місце (В. Собко). 3. Ще хвилину люди стояли тихо немов не вірячи в розчарування немов чогось ще сподіваючись (М. Коцюбинський). 4. Світить річка гуляючи заплавами зникаючи у маревах небосхилу (О. Гончар). 5. Дівчина стрепенувшись підвела голову(О. Гончар). 6. Одарка як різала ножем хлібину притиснувши до грудей, так і держить її отетерівши (Гр.Тютюнник). 7. Знітившись я стаю на поріг (М. Стельмах). 8. Раділи люди встаючи (Т. Шевченко).9. За вікном розсипаючись котилась зоря.

doc
Додано
2 жовтня 2019
Переглядів
4524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку