Сапфо (VII–VI ст. до н. е.). «До Афродіти» («Барвношатна владарко, Афродіто…)

Про матеріал
Сапфо – перша жінка-поетеса у світі, «десята муза» (як називають її. У давнину в неї було два вибори: вийти заміж, піклуватися про сім’ю чи присвятити своє життя мистецтву створення поезій. Вона вибрала останнє.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сапфо (VII–VI ст. до н. е.). «До Афродіти» («Барвношатна владарко, Афродіто…).

Номер слайду 2

Пригадаймо: Від чого пішла назва слова «лірика»?Чому вірші в Давній Греції були пов’язані з музикою?Хто такі музи? Які музи відповідали за лірику в Давній Греції?Які тематичні групи лірики Давньої Греції ви знаєте?Чим займався Тіртей на війні між спартанцями і афінянами?Що возвеличує, а що засуджує автор у поезії «Добре вмирати тому…»?

Номер слайду 3

Сапфо – перша жінка-поетеса у світіСапфо – перша жінка-поетеса у світі, «десята муза», як називають її. У давнину в неї було два вибори: вийти заміж, піклуватися про сім’ю чи присвятити своє життя мистецтву створення поезій. Вона вибрала останнє. Дитинство Сапфо не було легким, дуже рано вона втратила батьків. Але впливові родичі дали їй гарну освіту, що було рідкістю для жінок того часу. Сапфо вміла читати й писати, знала музичне мистецтво і вміла грати на кількох музичних інструментах.

Номер слайду 4

Сапфо не була красунею, по тим міркам. Адже була низького зросту, смаглява з темним волоссям. Вона мала сумну долю, яка дуже позначилася на її житті та творчості. У неї був чоловік, від якого вона мала доньку. Чоловік із дочкою померли. Через це вона завжди почувалася самотньою. Пізніше Сапфо стала власницею школи для дівчат, в якій навчала молодих дівчат тому, що знала сама. Щодо її смерті існує три версії: 1) вона кинулася зі скелі через нещасливе кохання; 2) вона кинулася зі священної скелі, яка символізувала очищення; 3) вона дожила до старості і померла спокійною смертю. До нас дійшло повністю тільки 2 поезії та кілька уривків.

Номер слайду 5

Леся Українка про Сапфо. Над хвилями моря, на скелі,Хороша дівчина сидить,В лавровім вінку вона сяє,Співецькую ліру держить. До пісні своєї сумноїНа лірі вона приграє.І з піснею тою у серціВелика їй туга встає: В тій пісні згадала і славу. Величну свою, красний світ,Лукавих людей, і кохання,І зраду, печаль своїх літ,Надії і розпач… Дівчина. Зірвала лавровий вінецьІ в хвилях шумливого моря. Знайшла своїй пісні кінець. (Леся Українка)

Номер слайду 6

Біографія Сапфо. Відомо, що Сапфо жила в 600 році до нашої ери. Народилася вона, за одними відомостями, на острові Лесбос. Поетеса належала до аристократичного знатного роду. Батька звали Скамандронімом, а мати Клеідою. Дівчинка з малих років була оточена багатством і розкішшю. Коли їй виповнилося 6 років, помер її батько. Тому мати віддала доньку в школу мистецтв. Тут дівчат навчали танців і поетичної творчості. Ще в шкільні роки вона створила багато гімнів, епітафій, од, елегій, застільних і святкових пісень.

Номер слайду 7

У вигнанніНа Лесбосі в 595 році до нашої ери почалися хвилювання і виступи проти багатих аристократів і Піттака, місцевого тирана. У свої 17 років вона зі своїми трьома братами біжить в Сицилію. У вигнанні вони провели 15 років. Повернувшись в 580 році до нашої ери на рідний острів, у неї зав’язався роман з поетом Алкеєм. Це були скоріше платонічні відносини, їм так і не вдалося зблизитися. Дуже скоро Алкей залишає острів Лесбос, а сама Сапфо несподівано для всіх виходить заміж за багатого чоловіка. Через рік у пари народилася дочка, яку поетеса назвала на честь своєї матері. Але Сапфо не встигла насолодитися материнством і своєю сім’єю: її чоловік та донька померли практично одночасно. Тому вона вирішила присвятити своє життя тільки поезії.

Номер слайду 8

Зародження фемінізму в Давній ГреціїВчені схильні стверджувати, що з того моменту Сапфо починає рішуче боротися за права жінки у суспільстві. Для цього вона за власні кошти відкриває школу для дівчат, в якій могли навчатися всі охочі дівчата, незалежно від їхнього соціального стану. В цій школі дівчат навчали читати, писати, рахувати, думати і мислити. Слава про її школу розійшлася по всій Греції і далеко за її межами країни. До неї звідусіль приїжджали дівчата, щоб навчитися танцям, співу та грі на лірі, а також почерпнути знання. Сапфо не переставала писати свої твори, присвячуючи їх дівчатам і своїм ученицям, з якими вона була дуже близькою.

Номер слайду 9

Трагічна смерть. У 572 році до нашої ери Сапфо у віці 60-ти років покінчила життя самогубством: на острові Левкада вона кинулася зі скелі в море. За легендою, вона закохалася в молодого чоловіка на ім’я Фаон, але без відповіді. Це і стало причиною такого вчинку.

Номер слайду 10

Творчість Сапфо. Жанр лірики Сапфо: мелічна лірика – та, що не декламується, а виконується під акомпанемент ліри. Тематика творчості Сапфо: Жіночі культові гімни. Весільні пісні. Любовні та дружні висловлювання почуттів до учениць своєї школи. Тема кохання. Особливості поезії Сапфо: Простота мови. Наявність постійних епітетів. Використання прямої мови, діалогів. Тонке відчуття краси природи. Метафоричність та психологізм.

Номер слайду 11

Міфічна Афродіта – богиня кохання. Афродіта – дочка Зевса і Гери, богиня краси і любові. За легендою, Афродіта вийшла із піни Середземного моря на грецькому острові Кіпр, де зараз знаходиться храм Афродіти. Афродіта була доброю до тих, хто визнавав її красу і підкорявся законам кохання, а з іншими вона була жорстокою та підступною. За волею Гери, Афродіта змушена була одружитися з кульгавим богом ковальства Гефестом, який мав огидну зовнішність. Цілими днями Гефест працював у своїй майстерні і не звертав уваги на дружину. Щоб викликати хоч якісь емоції в чоловіка, Афродіта фліртувала з іншими богами (Адонісом, Аресом та іншими) та простими смертними. Всі витівки дружини Гефест сприймав спокійно і це ще більше дратувало Афродіту. В Афродіти був улюблений син Ерос, який допомагав їй плести любовні інтриги між богами та простими людьми.

Номер слайду 12

Храм Афродіти. На грецькому острові Кіпр у містечку Пафос розташований храм Афродіти. Адже саме там богиня вийшла з піни морської на узбережжя і постала перед богами і людьми у всій своїй красі. З давніх-давен неодружені жінки приїздять до храму і просять у богині, аби вона подарували їм кохання. А ще в цьому храмі знаходилася купальня богині, в якій вона відновлювала свою неперевершену красу і молодість. Гречанки вважали, що якщо сюди увійти, то можна надовго зберегти свою юну свіжість. Сапфо вважала богиню Афродіту своїм кумиром і присвятила їй чимало віршів.

Номер слайду 13

«До Афродіти…» (художній аналіз)Тема:Ідея: Жанр: Образ ліричного героя: Художні засоби:

Номер слайду 14

Сенкан до слова «Сапфо»

Номер слайду 15

Складіть сенкан до слова «Афродіта»1 – один іменник (назва).2 – два прикметники (ознака).3 – три дієслова (що робить?).4 – речення.5 – синонім до першого слова.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Заярська Дар'я
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
15 листопада 2022
Переглядів
2997
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку