Сценарій до Дня птахів

Про матеріал
Сценарій до Дня птахів. Свято спрямоване на розширення знань дітей про перелітних птахів нашого краю; розвивати інтерес до народних традицій, обрядів і звичаїв; виховувати почуття любові і бережливого ставлення до природи, частинкою якої є птахи. Свято містить багато цікавої інформації про перелітних птахів, презентації, різноманітні конкурси, читання власних віршів учнями школи, розвішування годівничок.
Перегляд файлу

Тема: День зустрічі птахів

Цілі:

розширити знання дітей про перелітних птахів нашого краю;   розвивати інтерес до народних традицій, обрядів і звичаїв; виховувати почуття  любові і   бережливого ставлення до природи, частинкою якої   є птахи.

Хід свята

Ведучий:

  Доброго дня усім, хто зібрався у цьому залі. Теплих посмішок вам, чудового настрою, бо в нас сьогодні весняне свято – день зустрічі птахів

Ведучий:

Сьогодні весело у нас –                              

 Ми пташокз устрічаємо.               

Усіх, хто в школі є в цей час,   

Ми гаряче вітаємо.
Ведучий: 

Весною пташка прилетіла
Торкнулась крайчиком крила
Тепліше сонечко загріло -
Земля воскресла - ожила 

 

Ведучий:

  1 квітня – Міжнародний день птахів. Починаючи з 1923 року це свято стало уже традиційним і святкується у всіх школах України. Щорічно певний вид птахів оголошується птахом року.

Ведучий:

 Вже багато років поспіль Українське товариство охорони птахів спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді проводить акцію "Птах року". Кожного разу визначається певний вид фауни пернатих, який стає символом року. Передусім, акція спрямована на те, аби привернути увагу громадськості до проблем обраного виду, сприяти охороні місць його поширення.

Ведучий:

 За період існування акції звання "Птах року" удостоювались чайка, рибалочка, боривітер, шпак, лелека білий, ластівка сільська, соловейко східний, серпокрилець, бджолоїдка та інші. "Птахом року-2017" став став канюк звичайний. Це найчисленніші гніздові хижі птахи України, які належать до родини яструбових. Вони маютьрозмах крил 110 -- 130 сантиметрів і довжину тіла 51 -- 57 сантиметрів, дуже корисний вид. Ці птахи харчуються переважно мишоподібними гризунами і не нападають на свійську птицю. Попри це їх незаслуженно звинувачують у викраденні курей і нищать. Проте відстрілювання хижих птахівз аборонене, адже вони перебувають під охороною закону.
(Відео - презентація про канюка звичайного)

Ведучий: 

Пташки – наші найменші друзі і невід’ємна часточка природи. Вони прикрашають діброви і сади, тішать нас своїм чарівним співом. Їх весела дзвінка пісня, яскраве забарвлення оживляють природу і звеселяють наші серця, додають нам бадьорості і радості.

Ведучий:   

Птахи – непосиди. Скачуть з гілки на гілку, перелітають з дерева на дерево. Але так і білка вміє. А от летіти за тисячі кілометрів і потім знову повертатися можуть лише птахи. І то не всі.

Ведучий:

Мандрують птахи по-різному. Одні поодинці, інші – великими зграями. Але як би птахи не летіли вони завжди прямують одним і тим же шляхом. Як же пташки знають куди летіти? Хто їм показує дорогу?

Ведучий:

 Більшість вчених вважає,що птахи звіряють напрям по сонцю і зірках. Довгий час вважали, що молоді птахи летять за старими. Але виявилося, що це не так. У зозуль, наприклад, старі птахи летять окремо від молодих. Отже, з’являючись на світ, птахи уже знають, куди вони повинні летіти з настанням холоду і за яким маршрутом.

Ведучий:

Знають вони і те, коли потрібно вирушати в дорогу і що перед великим шляхом потрібно "нагуляти” жир, щоб підтримувати сили в далекому й важливому перельоті. Адже, є такі птахи, які можуть долати відстань 8000 км без жодної зупинки.

(Відео про перелітні птахи України)

Ведучий: 

До неоціненних коштовностей фольклору будь-якого народу, а відтак і українського, належать прислів'я та приказки . Вони є узагальненою пам’яттю народу та результатом його спостережень над життям і явищами природи . Багато приказок є і про птахів . Давайте їх пригадаємо . Я буду називати першу частину приказки , а ви – її закінчувати .

Конкурс знавців прислів'їв та приказок

* У всякої пташки свої …. ( замашки )

* Де багатопташок, там нема … ( комашок )

* Ліпшегоробець у жмені, як журавель у … ( небі )

 * Хто б дятла знав, якби не його … ( ніс )

 * Журавліприлетіли —   ( весну принесли )

  * Ластівка день починає, а соловей … ( йогокінчає )

  * Де лелека водиться, там … ( щастя родиться )

  * Не вчи орла літати, а солов'я … ( співати )

 * Сова вдень мовчить, а вночі … ( кричить )

  * Гусь свині    (не товариш )

 Ведучий:

Знаєте , що   не лише героям, поетам, генералам ставлять у світі пам’ятники, а найзвичайнішим, найбуденнішим для нас – птахам.  

( Презентація «Пам'ятники птахам» )
Ведучий:   

Якось на американський штат Массачусетс напало стільки гусені, що навіть учені не могли назвати приблизну кількість. Вона жерла геть усе на своєму шляху. Людям почав загрожувати голодомор, бо впоратися з навалою бридких ненажер не могли. І тут на допомогу їм прийшли славні горобчики. Вони досить швидко начисто з'їли  навалу ненажер. Саме за цей «геройський» вчинок вдячні мешканці міста Бостон і поставили в головному парку пам’ятник звичайнісінькому горобцю!...
Ведучий:   

На підводному човні були пошкоджені система підйому і зв'язку. За  допомогоюспеціального аппарату був випущений на волю  голуб , щоб доставити повідомлення про аварію. Незабаром екіпаж був урятований. Птаха нагородили ви­щою військовою нагородою й навічно зараху­вали до екіпажу човна. Це відбулося 1942 р. В Англії. Птаху було споруджено пам'ятник.

Ведучий:   

 Під час війни в місті люди помирали з голоду. Коли вони на кріпосній стіні виставили півня, ворог вирішив, що в місті ще багато продоволь­ства, і зняли облогу. Це відбулося в Німеччині в XVI ст. Вдячні люди поставили пам'ятник птахові.

Ведучий:

Конкурс називається «Ці птахи». А тепер відгадайте загадки.

1. Біла латка, чорна латка

Невеличка – сніжно-біла,
по дереву скаче…(сорока)

Щоїї в небеснушир
Люди радіснопускають

2. Я весь день ловлю жучків,

Сповіщати всіх про мир.
Їм комашок, черв’ячків,

Кожний з нас цю пташку знає
Її назву відгадає…(голуб)


3. Цвінь-цвірінь! Молодець

Бідовий хлопчина в сірій сорочині
По дворах стрибає,
крихти підбирає…(горобець)
 

4. Фартушок жовтенький,
Голосок тоненький.
Та ж ця пташка невеличка
Називається…(синичка)
 

5. Цілий день працюю в гаї,
Діловито дзьобом б’ю.
Я не цвяхи забиваю,

Я – комашок дістаю…(дятел)

 

6. Вона живе в селі і в місті,

Обіч доріг, де є гаї,
Роками не міняє місця.
Осівши, в теплії краї
Не кличе діток відлітати,
Аби де стане зимувати.(Ворона)

 

7. Я ловлю комах, жучків,

Їм маленький черв’ячків.

В теплий край я не літаю,

Під стріхою хату маю.

Цвірінь! – Сів я на хлівець.

Зовуть мене ….(Горобець)

 

8. Великий нічний хижий птах.

Селиться в лісі, у горах, в ярах.

Птах цей осілий, живе цілий рік.

Їсть гризунів він шкідливих.

Зайцям він теж вкорочує вік,

Лякає людей своїм „співом”.(Пугач)

 

9. Птах оцей червоногрудий

Не злякається застуди.

Як сніги впадуть – умить

Із Сибіру прилетить.(Снігур)

 

10. То стрекоче, а то кряче,

То занявкає, як кішка.

Ви, напевно, здогадались –

Це, звичайно, пересмішка,

Вона в лісі навіть ойка,

А зовуть цю пташку ...(Сойка)

 

Ведучий:

Про птахів  складено багато легенд і переказів. Наприклад, про ворону, сороку,сову,  горобця, дятла та багатьох інших . Послухаємо деякі з них.

(Презентація «Легенди про птахів» )
 

 Ворона. У Галичині прокляття ворони пояснюється так. Ворона хотіла було пити кров, яка  капала    з  ран  розп’ятого Спасителя, за що Бог прокляв її. І з тих пір частина дзьоба ворони навіки набула червоного кольору.
 

Сорока. Сорока створена нечистим і править йому  за  коня, тому застрелену  сороку  прив’язують  до  стел  і  в  стайнях,  певні,  що  нечиста  сила  не  буде  на  конях   їздити,  а   учепиться   за  сороку.  Крик  сороки  на хаті чи біля хати означає або  те,   що  господаря   хтось лаятиме,  або що він одержить якусь звістку, або ж будуть гості.
 

Сова, сич, пугач. Сови, сичі та пугачі є в українській народній поезії найзловіснішими птахами. Особливо це стосується сови, яка стала символом усього темного і похмурого. У Біблії сова згадується як нечистий птах, а давні єгиптяни вважали її символом смерті. За українськими народними віруваннями сови і пугачі пішли від кішок, тому в них котячі голови і їхній крик нагадує крик кішки. Поява сови і пугача поблизу села наводить нудьгу і смуток на всіх його жильців. Крик сови і пугача на хаті взагалі віщує пожежу або смерть когось              із членів родини.
 

Горобці.  Вважають, що горобець – проклята Господом пташка. Прокляття Богом тісно пов’язується з розп’яттям Господа на хресті. Коли розпинали Христа, горобці кричали «Жив! Жив! Жив!». Кати почати тоді зі ще більшою жорстокістю мучити Христа. За це Господь прокляв горобців і не дозволив їм відлітати на зиму в теплі краї.
 

Дятел. Також  є  переказ  про  дятла. Ніби він виник із землі,  а  що із землі – то  із  самого  Бога.  Кажуть,  що як би послухати вночі біля гнізда дятла,  можна виразно почути,  як  він  стогне;  це  в  дятла  болить  голова від того, що він цілодобово безперестанку довбає дерево.
 

Яструб.  Яструбові в перший день Петрового посту жінкио біцяють десятину курчат. Такого звичаю дотримуються для того, щоб зберегти курчат від надтозірких очей яструба, який може всіх побити і поїсти. З цією метою будь-яка жінка, яка виноситьуперше в двір курчат, неодмінно мусить зав’язати собі очі і, випускаючи курчат на землю, промовити: «Як я не бачу, де випускаю курчат, так щоб і не бачив їх шуляк».

 

Ведучий: 

 Діти, а давайте ми з вами пограємо . Усі бажаючи запрошуються до сцени .

 Гра «Пташина зграя»

Гравцям роздають картки із зображенням перелітних, осілих та кочових птахів. Діти повинні якомога швидше «розбитися на дві зграї: перелітні і неперелітні». Переможе та команда, яка збереться разом і швидше.

 

Ведучий:

Наш народ так шанобливо відноситься до птахів, що є народні свята, які пов’язані з птахами.

22 березня –   свято Сороки. Із тіста печуть жайворонків та приго­­­щають ними друзів та знайомих.

8 травня –   приліт співочих птахів.

15  травня –    Борисів  день - солов`їне свято (починають співати  солов`ї).

29 червня –   на Тихона - птахи замовкають, а солов`ї співають до  Петровогодня - 12 липня.

13 вересня –   Купріянів день - журавлиний відліт.

12 листопада –   Зіновія - свято синичок.

14 листопада –   Кузьминки – перше зимове свято. На Кузьминки справлялись півневі іменини.

Ведучий:

Зараз ми з вами пограємо в гру «Віриш - не віриш».

Я буду зачитувати факти з життя птахів, а ви повинні відповідати, правда, це чи ні. Завдання зрозуміло? ( Під час запитань , на екрані слайди до кожного з птахів )

* У китайських ресторанчиках можна покуштувати гніздо птиці саланган, яке вона робить зі своєї слини. (Так)

* Сокіл-сапсан при ловлі здобичі може розвинути швидкість 300 км / ч. (Так)

* У сов - єдиних з птахів - є вушні раковини. Слух у них в 50 разів гостріше, ніж у людини. (Так)

* Птах Дрімлюга (Козодой) прилітає ночами до стад корів або кіз, щоб поласувати молоком. (Ні, вона харчується мошками)

* Колібрі може літати хвостом вперед ? ( Так )

* У дятла найдовший язик ? ( Так – 15 см. )

*   Оляпка , пронурок бігає за їжею  по дну річки? ( Так )

*  Температура тіла горобця  взимку нижче чим влітку? (Ні , однакова)

*   Страус не вміє літати ? ( Так )

 * Синиці, що живуть в Німеччині та Англії, розуміють один одного, але не розуміють, що говорять синиці, що живуть в Індії і Афганістані. (Так)

* Оперення птахів, які живуть в клітках стає яскравішим. (Ні , навпаки)

* Є такий водоплаваючий птах - норець великий . Під час небезпеки на воді , пташенята ховаються в пір'ї на спині матері. ( Так )

* Навесні пінгвіни можуть злітати на висоту до двох метрів. (Ні , вони не літають)

* Пінгвіни можуть плавати зі швидкістю 40 км / ч, обганяючи катера. (Так)

 

Ведучий:

Всі ми є патріотами нашої країни, але де би ми не були по життю, завжди в серці залишається наша «мала» батьківщина – Житомирщина. Ми звикли, що живемо у прекрасному зеленому краї з багатою флорою і фауною, звикли чути красивий спів птахів, те що їх багато навколо нас… А  які вони –птахи Житомирщини, давайте познайомимося ближче.  Презентація «Птахи Житомирщини».

 

Ведучий:

Ми з вами чуємо навколо нас чарівний спів пташок. А чи задумувалися ви над тим, як співає соловей свою пісню, синичка, зозуля та багато інших пташок. Тож давайте послухаємо чарівні мелодії відомих нам птахів.

(Звучить відео про спів птахів)

Ведучий:

Птахів потрібно оберігати. З моменту виходу першого видання Червоної книги до наших днів кількість видів птахів, які зникають збільшилася. Тому ми повинні бережливо ставитися до природи, місць гніздування птахів. Особливо в періоди, коли вони висиджують пташенят, взимку, коли їм морози не так дошкуляють як голод.

Зараз до вашої уваги відео презентація на тему «Птахи Червоної книги».

                             (Презентація «Птахи Червоної книги»)

    

Ведучий: 

Деякі види наших пернатих друзів є символами певних подій чи проявів характеру. Назвати птахів, які є символами і вказати чого саме.

Сова – це птаха  символ усього темного, похмурого. У Біблії згадується як нечистий птах, символ смерті. Крик цього птаха на хаті віщує пожежу, або смерть когось із членів родини.             

    - символ вірності і любові                   (лебідь та гуси)

    - символ мудрості                                 (ворон)

    - символ чистоти, очищення, миру, а також любовно-шлюбних відносин. Ця птаха повернулася до Ноя вечірнього часу, принесла маслинову гілку і сповістила про закінчення потопу.         (голуб)

    - символ гордості, сміливості              (сокіл)

    - символ могутності                              (беркут)

    - символ сили                                         (орел)

    - символ щастя                                       (лелека)

 

Ведучий:

Серед учнів нашої школи є учні, які пишуть свої вірші. Вони їх зараз почитають.

Поетичний конкурс.

«Лелека»

Прилетів лелека

Знову навесні

І бадьору пісню

Заспівав мені.

 Заспівав про весну,

 Про наш рідний край.

 Щовесни, лелеко,

  Знову прилітай.

  Прилітай додому,

  Рідної оселі,

  Завжди ми чекаєм

  Раді і веселі.

  Бо на крилах весну

   Знову ти несеш

  Тепло і надію

  Всім людям даєш.(Омельченко Дмитрій, 5 клас)

 

«Зимові гості»

Рано – вранці я всміхнулась                                         

У віконце зирк –                                          

Сяє сонце веселенько,                                           

А навколо блиск та блиск.                                          

Сніг упав,                                          

Покрив все поле                                          

Та дерева одягнув.                                         

 Веселіло все навколо                                         

І лунав дитячий сміх.                         

Хвилювалися  синиці,                                        

Горобці та снігурі.                                            

Що ж вони тут будуть їсти,                                             

Коли скрізь біліє сніг?

Хвилювались та недовго:

Допомога їм прийшла.

Змайстрували годівничку

Та насипали зерна.                                            

Зацвірінькали синички,                                           

 Звеселіли снігурі.                                           

 І ми з таточком зраділи,                                            

 Що зуміли помогти.                                            

Прилітайте, любі птахи,                                           

На гостини  ви до нас.                                            

Веселіше всім нам буде –                                             

Бо піклуємось про вас.(Саламатіна Аліна, 5 клас)

 

«Спів весни»

Настає весна,

Розквітають квіти.

Вже птахи співають

Й веселяться діти.

Прилітають лелеки,

Цвірінькають горобці.

Крик ворона чується на вулиці

Й спів маленької синички.

Я чую дятла стукіт

І зозулі гуркіт,

Сова в дуплі сидить,

За чимось тужить.

А біля річки чапля ходить,

Діточок своїх на "екскурсію" водить.

Журавель в небо злітає,

Змахом крил весняну радість виражає.

Всі пташки весні радіють,

Голосним співом її зустрічають.

Їх промінчики сонця гріють,

А вони -  веселу пісеньку співають.(Серпутько Оксана, 10 клас)

 

«Пташині плітки»

 Дві плетухи – скрекотухи

 Рознесли чутки,

 Що холодною зимою

 Замерзнуть пташки.

 Мимо дятел пролітав

 Він дерева лікував

  Насварився на сорок:

  - Не плетіть таких пліток.

   Пташечки летіть мерщій

   У садочок на обід

   Там і крихти і зернята

   Приготували вам хлоп’ята .(Омельченко Дмитрій, 5 клас)

 

«Пташині плітки»

  Сиділи на паркані

  Синиця й горобець

  І почали розмову

  Хто з птахів рекордсмен.

  Синиця каже:

- Чула, що, наче, журавель

   У нас на Україні

   Найвищий фахівець.

  Тут горобець добавив:

  • Найшвидший птах – сапсан

Він мчить,неначе вітер,

Переганя літак.

Зозуля те почула

  І додала собі:

 - Що вище всіх літають

У небі лиш орли.(Кот Антон, 5 клас)

 

Ведучий:

Рубрика «Най...»(супроводжується презентацією)

    Найбільший птах на Землі — африканський страус, висота його 2,5 м, а вага — до 135 кг.

   Найшвидше літають стрижі — 17 км/год.

   Найвищим птахом України є журавель сірий. Висота його 120 см, а маса 7 кг.

   Найбільше корму на зиму запасають сойки. Кожна сойка за осінь влаштовує до 2 700 «комор» з жолудями, горіхами.

    Найдбайливіші серед батьків — синиці. Вони вигодовують малят десь близько 2 тижнів. За цей час  пара дорослих синиць знищує не менше, ніж 10 тис. комах.

     Найменша пташка, яка водиться на Україні,— золотушка,  або корольок, його вага 1,5—2 грами, проте завдяки  пухнастому оперенню   вона не боїться морозів і залишається в нас на зиму.

Ведучий:

Наше свято закінчується, та нас ще чекає робота. Тепер ми підемо і розмістимо наші годівнички в затишних місцях, де пташкам буде зручніше поснідати, де їх нічого і ніхто не потривожить. Під час свята, сподіваємось, що ви почули багато цікавої і корисної інформації, яка вам знадобиться для життя  в гармонії з природою.

Ведучий:  І на останок ми зараз прочитаємо і запам’ятаємо таку пам’ятку(читають хором):

- Птахи – частина природи, без яких її врода була б неповною;

- Птахи – наші друзі;

- Птахи – вірні наші помічники, захисники лісів, полів, садів від шкідників і гризунів;

- Охороняй і бережи пташину, піклуйсь про неї і допоможи їй у важку хвилину

- Слід усім запам’ятати
Пташок треба захищати
Їх оселі не руйнуй,
Краще взимку підгодуй!
- Дякуємо всім за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міністерство освіти і науки України

 

 

 

 

Всеукраїнська акція

«День зустрічі птахів»

 

 

 

 

Номінація

«Найкращий організатор біологічних свят»

 

 

 

 

 

Тема роботи

«День зустрічі птахів»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Групи вчителів

                                                       Дмитренко Наталії Борисівни

Ешмуродової Лариси Михайлівни

                                                          Підлубівської загальноосвітньої

                                            школи І – ІІІ ступенів

                                                        Ємільчинської районної ради

                                             Житомирської області

 

 

 

2017

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Сценарії
Додано
28 березня 2019
Переглядів
1570
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку