Сценарій " Гірка пам'ять Голокосту" для 5-9 класу

Про матеріал

Сценарій розрахований для учнів 5-9 класів, присвячений до Міжнародного дня памяті загиблих жертв Голокосту з метою розяснення, поширення інформації про цю страшну трагедію в історії людства.В сценарії також використаний матеріал краєзнавчого характеру. Учні дізнаються про Голокост на території Криворіжжя, ознайомляться з місцями вшанування загиблих у багатьох країнах світу та з історіями праведників.

Перегляд файлу

СЦЕНАРІЙ «Гірка  пам’ять Голокосту»

до Міжнародного дня пам’яті загиблих жертв Голокосту.

 

                                                                   Сколько стоит жизнь человека?

                                                                   Кто имеет право убить?

                                                                   Кто виновен в «жестокости века»?

                                                                   И кого нам за это простить?

1 ведучий:  Доброго дня! Сьогодні  у всьому світі вшановується  пам’ять жертв Голокосту.

2 ведучий:

Голокост – у перекладі  з грецької означає «всеспалення, спалений цілком» - визначення масових вбивств (понад 6 млн.) євреїв у 1933 - 1945 гг. у Європі.

ВІДЕО  ГОЛОКОСТ(Цей день в історії … )

1 ведучий:

    Історію неможливо повернути назад. Але необхідно розповісти про неї всю правду. Історія нашої Батьківщини, на жаль, має  й сумні сторінки. Україна – це країна пісні й краси, але  в роки Голокосту – це країна смерті. Смерті безвинних…

2 ведучий:

Хроніка Голокосту – це біль і жах українського народу.

1 ведучий:  Голокост – трагедія, злочин проти людства, який тривалий час був закритим. Трагедія українських євреїв була не просто частиною Катастрофи у роки світової війни. Вона стала тією сходинкою, переступивши яку нацисти вирішили остаточно знищити всіх євреїв Європи.

2 ведучий:

В Україні  єврейський геноцид носив особливо жорстоку форму.

Загальна кількість загиблих українських євреїв можна оцінити  приблизно в 2  млн. чол. У цілому Україна втратила близько 70% довоєнного єврейського населення.

1 ведучий:  Символом Голокосту в Україні став розстріл близько ста тисяч людей, більшість із яких були євреями, у Бабиному Яру (м. Київ). Саме він став відправною точкою в історії Голокосту.

2 ведучий:Через кілька місяців після приходу на українську землю нацисти знищили велику частину євреїв, які жили в Києві: за 48 годин в Бабиному Яру були по-звірячому вбиті 33 тисячі дітей, жінок і чоловіків. Але і до самого закінчення німецької окупації в 1943 році в цьому місці життя були позбавлені десятки тисяч військовополонених і мирних жителів - українців, росіян, білорусів та багато інших.

1 ведучий:  Бабин Яр – один з найбільших у Києві ярів… Саме ця місцевість вважається першим місцем тотального знищення єврейського населення, першою спробою «остаточного вирішення єврейського питання».

2 ведучий:

Близько двох тисяч оголошень українською, російською та німецькою мовами з’явилось на вулицях Києва 28 вересня 1941 р. Підпису не було. Пояснень також. Мешканці міста могли отримати інформацію тільки з тексту: «Взяти з собою документи, гроші, коштовності, а також теплу білизну та інше». «Будуть кудись перевозити», -  вважали всі.  «Хто не підпорядкується цьому розпорядженню, буде розстріляний».

1 ведучий:  Отже «хто підпорядкується, розстріляний не буде», думали євреї Києва. Далі протягом 103 тижнів окупанти щовівторка і щоп'ятниці розстрілювали у Бабиному Яру людей різних національностей, переважно євреїв (від 100 до 150 тис. осіб).

 Учениця 7-Б

                 Це саме  тут  навічно оселились  душі,

                 Прострелені по кілька раз,...

                 Це в них, в живих, кати байдужі

                 Стріляли, цілячись у нас.

                 Це саме  тут поранених вбивали,

                 Солдат, євреїв, малюків...

 2 ведучий: Свої "Бабині Яри" є практично в кожній з окупованих нацистами областей України. За такою ж схемою проходило знищення євреїв у більших і малих містах і містечках. Не оминуло це лихо і криворізьку землю.

1 ведучий:  Перші розстріли євреїв Криворіжжя розпочались одразу після приходу німців. У серпні 1941 р. у Кривому Розі було знищено декілька сотень євреїв. 12 вересня 1941 р.  Було розстріляно групу євреїв у районі с. Широке, а через два тижні (25 вересня 1941) розстріляли євреїв у районі Кривий Ріг – Нікополь.

2 ведучий:Кривий Ріг – шахтарський край. Але  шахти використовували не за призначенням.  Шурфи шахти № 5 упродовж 1942 р. були місцем масових страт єврейського населення.

Останній акт трагедії криворізьких євреїв відбувся у селі Інгу- лець. Під час нацистської окупації там було знищено дві школи, дитячий будинок, три молитовні будинки, млин, трикотажну фабрику. Німці чинили в селі справжній геноцид.

1 ведучий: Однією з перших жертв в Інгульці стала фельдшер Фіра Марківна Фінварб. Окупан- ти наказали їй отруїти воду в колодязях – аби менше було мороки з розстрілом. Вона відмовилась і поплатилась за це життям.

На пам’ятному монументі, який установлено в районі шахти № 5, викарбовано такі цифри: 6419 мирних мешкан- ців і 820 військовополонених.

2 ведучий:Справжніми катівнями для мільйонів українців, росіян, євреїв, інших громадян України були  концтабори на території України, які стали страхітливими «фабриками смерті». Українських в’язнів утримували також у  таборах на території Європи.

1 ведучий : Один із найвідоміших і найстрашніших – Освенцім (Аушвіц). До концентраційних таборів на території України належать концтабір у Львові (Янівський) та Києві (Сирецький).

 

ВІДЕО ( ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ Освенцім (Аушвіц))

 

1 ведучий : Вязнів  концтаборів  та жертв  Голокосту хвилиною мовчання вшановують у всьому світі. В Ізраїлі завмирає життя в країні: зупиняється транспорт, перестають працювати державні установи, люди залишають всі справи.

ВІДЕО (2 ХВ МОВЧАННЯ В ІЗРАЇЛІ)

2 ведучий:На знак вшанування світлої пам’яті тих, хто став жертвами Голокосту ,увійшовши в безсмертя, схилімо голови і вшануймо їх ..

 

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ

 

УЧНІ 6-Б

Надходить час Добра.

Ніч розбрату минає.

Світанок провістить

Єднання всіх сердець:

«Є брат, і є сестра,

А ворога – немає».

Людина прагне жить

І Пам'ять промовляє:

«Ми тут, ми з Вами,

Ми живі!»

 

1 ведучий : Людство не забуває жертв Голокосту. На місцях масових розстрілів та поховань встановлюють пам’ятні знаки, вшановуючи їх пам'ять. 

 

Учень 7 –Б класу

Якщо спішиш кудись, додому

Побачиш пам’ятник в тіні.

Візьми собі за добру звичку

Вклонитись вбитим на цій землі.

 

Презентація   учня 11 класу «Пам’ятники світу присвячені жертвам Голокосту»

 

2 ведучий: Єврейський народ з вдячністю згадує тих людей, хто їм допомагав врятувати життя ціною власного. Таких людей називають праведниками.

Це люди – не євреї, які боролися проти нацизму, рятуючи єврейське населення від геноциду.

1 ведучий: Серед них  існують такі люди, які не бажають розголосу про свої вчинки.

Зверніть увагу на екран.

 Ролік  (Николас Уинтон – низкий поклон от спасенных)

 

Учениця  7-Б класу

Боже великий, всевладний,

Явинамсвоюмогуть, 
Дайрозпізнатиправду, 

Праведниківнезабудь. 


Презентація «Праведники світу» (учениця 11 класу)

 

Учні 6-Б класу

Голокост нам треба пам’ятати,

Адже пам'ять – то є  наша совість.

Помилок таких не допускати,

Не писати  геноциду повість.

 

Процвітай і слався, Україно мила!

Кращого життя ти, вірю, гідна,

В об’єднанні й мирі наша сила!

А вона нам зараз так потрібна!

Заключна пісня

 

1 ведучий: Забуті уроки, розмиті поняття

                  Кровавий терор піднімається вгору

                  Нехай  звуки  скорботи  пролунають закляттям

                  І ми не дозволим  такого  повторення знов.

 

Дякуємо за увагу!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Перепелиця Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Історія України, Сценарії
Додано
24 січня 2018
Переглядів
7764
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку