Перший урок на тему: "Добротворення - наша мета"

Про матеріал

Сценарій першого уроку для учнів 7-8 класу. Мета уроку: продовжувати знайомити учнів із людськими чеснотами; ознайомити учнів із сучасними добротворцями; довести до свідомості дітей, що добро й милосердя чиняться безкорисливо; викликати у дітей бажання творити добро, бути милосердними й уникати злих вчинків.

До сценарію уроку прикріплено міні-квест "У пошуках добра" для проходження якого, учням необхідно розв'язати ребуси, загадки та навчитися використовувати такі мобільні додатки, як "Сканер QR-кодів" та додатком для створення та роботи з доповненою реальністю "Wallame".

Перегляд файлу

Сценарій першого уроку для учнів 8-го класу у 2018-2019 навчальному році

на тему: «Добротворення – наша мета»

Мета: продовжувати знайомити учнів із людськими чеснотами; ознайомити учнів із сучасними добротворцями; довести до свідомості дітей, що добро й милосердя чиняться безкорисливо; викликати у дітей бажання творити добро, бути милосердними й уникати злих вчинків.

Обладнання: ноутбук, проектор, картки для квесту (див. Додаток А), власні девайси учнів із програмами Wallame та сканером QR-кодів, символічні медалі чи грамоти за перемогу у міні квесті.

Хід уроку:

«Доброта – це те, що може почути

глухий і побачити сліпий».

Марк Твен

Вчитель: Вітаю вас, діти, з початком нового навчального року! Школа радісно зустріла вас затишними класами, новими підручниками і готова турбуватися про вас, відкрити секрети наук, збагатити міцними знаннями, які необхідні в житті кожної людини. Сьогодні, на нашій першій зустрічі в цьому навчальному році, ми будемо говорити про дуже важливу та значущу річ в нашому житті. Уважно прочитайте епіграф до уроку (що написано на дошці, чи слайді). Подумайте: а що таке добро для вас? (Мозковий штурм).

Отже, Добро — категорія етики, якою позитивно оцінюють певну поведінку, явища чи події. Очевидно, що добро є повязаним з волею людини і залежить від якості волі людини. Така інтерпретація представляє зовнішнє добро непостійним і мінливим в залежності від того чи іншого хотіння людини. Наша з вами задача, навчитися творити добрі справи.

Добрих справ ніколи не буває забагато. Але навіть найменші з них інколи коштують більше, аніж усі багатства світу! Дізнаючись про такі вчинки, починаєш вірити в те, що в людях є ще терпимість і любов.

Сьогодні у соціальних мережах та інших ЗМІ, можна знайти безліч історій про людей, які роблять добрі справи, та не потребують нічого натомість. Давайте послухаємо декілька з них (Розповідь учнів та одночасна трансляція слайдів із фотографіями).

Учень 1: Новий будинок собаки з притулку.

Костянтин Хабенський (російський актор) узяв з притулку самого звичайного, безпородного собаку, який багато чого побачив на своєму короткому віці. Пес був брудним, слабким і хворим. Але актор його відмив, вилікував і вони стали справжніми друзями. Ночами Костянтин тепер спеціально залишає ввімкненим світло, бо пес боїться темряви.

 

Новый дом пса из приюта. добро, люди, поступок

Учень 2: Подяка за порятунок.

Багато років тому пожежний на ім'я Майк Хьюз врятував життя                  9-місячній дитині, витягши її з ліжечка і винісши з палаючого будинку. У 2015 році Даніель Девісон, та сама дівчинка, запросила свого рятівника на випускний вечір і вимовила дуже зворушливу і щиру промову: «Присутність Майка на цій церемонії дуже важлива для мене. Я постійно плачу від щастя, коли думаю, що все могло бути зовсім інакше. Мене б не було тут, якби не ти».

Благодарность за спасение. добро, люди, поступок

 

Учень 3: Один в день народження.

У 6-річного малюка-аутиста Гленна Буратті немає справжніх друзів, йому складно спілкуватися з людьми. Але на свій день народження він і його мама запросили знайомих, щоб відзначити це свято. Однак ніхто із запрошених так і не прийшов. Засмучена мама Гленна написала про це в Facebook і вже через кілька годин до їхнього будинку з шумом під'їхали кілька поліцейських і пожежних машин. Ці хлопці, дізнавшись що до хлопчика на день народження ніхто не прийшов, вирішили привітати його самі. Вони не тільки привезли йому подарунки, але навіть дозволили посидіти в своїх машинах і включити сигнальні вогні.

Один в день рождения. добро, люди, поступок

Учень 4: Допомогти, замість того, щоб насміхатися.

Одного разу Джош Сайганік, проходячи повз старого будинку, в якому живе літня людина, почув як двоє підлітків потішаються над тим, як жахливо виглядає цей будинок. Джош написав про це у себе в Facebook і закликав волонтерів допомогти старому пофарбувати будинок. На його прохання відгукнулися майже 100 людей. Спільними зусиллями вони допомогли зробити косметичний ремонт цього будинку.

Помочь, вместо того, чтобы насмехаться. добро, люди, поступок

 

 

 

 

Учень 5: Зробити останні дні життя щасливішим.

Ніколь Елліот з Колумбуса побачила оголошення про те, що невиліковно хворому псу Честеру потрібен господар, щоб подбати про нього в його останні дні, і не змогла пройти повз. Вона вирішила взяти дворнягу собі, щоб хоча б перед смертю оточити його теплом і турботою. Часу даремно вони не втрачали: Честер вже встиг покататися на машині з відкритими вікнами, наїстися смачних хот-догів і навіть розслабитися в спа-ванні.

Сделать последние дни жизни счастливее. добро, люди, поступок

Учень 1: Одне фото, яке перевернуло все життя.

Прогулюючись по вечірніх вулицях філліпінского міста Мандауе, студентка Джойс Гілос-Торрефранка, побачила маленького бездомного хлопчика, який робив уроки при світлі вікон «Макдоналдса». Вона сфотографувала хлопчика і опублікувала фото в соцмережах. Через деякий час люди стали посилати грошові пожертвування, щоб допомогти цьому малюкові, а філліпінскі політики дали йому державну стипендію.

 

Одно фото, которое перевернуло всю жизнь. добро, люди, поступок

Учень 2: Один за всіх і всі за одного.

Через хворобу хлопець не зміг піти на випускний і дуже переживав з цього приводу. Але випускний сам прийшов до нього. Усі однокласники прийшли до хворого хлопця додому замість святкування, щоб підтримати його.

 

Один за всех и все за одного. добро, люди, поступок

Учень 3: Порятунок оленяти.

У Народній Республіці Бангладеш, неподалік від округу Поїхали, під час повені хлопчик на ім'я Білал побачив потопаюче оленя, яке відстало від своєї сім'ї і вже не могло самостійно вибратися з води. Ризикуючи власним життям Білал пірнув у глибоку воду і врятував тварину.

 

Спасение оленёнка. добро, люди, поступок

 

 

Учень 4: Магазин іграшок для дітей.

Мешканка Нью-Йорка на ім'я Керол Сачман купила магазин іграшок, який був на межі розорення. Але зробила вона це не для того, щоб розвивати бізнес. Весь товар цього магазину вона відправила в міський відділ департаменту допомоги бездомним дітям.

 

Магазин игрушек для детей. добро, люди, поступок

Учень 5: Турбота про покинутих тварин.

Коли після аварії на Фукусимі всі спішно покинули заборонену зону, Наото Мацімура був єдиним хто потім знову повернувся в місто. Він не зміг залишити одних всіх тих тварин, яких люди залишали покидаючи свої будинки.

 

Забота о брошенных животных. добро, люди, поступок

 

(Матеріал взято за посиланням: https://korupciya.com/10-dobrix-vchinkiv-yaki-pidkorili-nas-u-2015-roci-foto/)

Творче завдання «Добрі вчинки»

З’ясуйте, які вчинки із наведених можна назвати добрими, а які – ні.

  1. Ви заблукали у лісі, та поділилися останньою їжею із другом, замість того щоб з’їсти одному.
  2. Оленка довго збирала гроші на новий велосипед, але проходячи повз притулок для тварин пожертвувала частину своїх грошей на лікування тварин.
  3. Олег побачив кота та підманивши його їжею прив’язав до хвоста тварини стару консервну банку.
  4. Дівчинка Марина не зрозуміла останню тему з математики, однокласники почали з неї кепкувати та обзивати.
  5. Вова захворів та декілька днів не приходив до школи. Йому було дуже сумно, адже наближався кінець семестру та новорічні свята. Одного дня до хлопця завітали декілька його однокласників та принесли йому багато листів від інших однокласників з побажаннями скорішого одужання.

Вчитель: Отже, як бачите добрі вчинки творять люди усіх віків та національностей, досить лише захотіти. Дослідження показують, що доброта – один з ключів до щастя, а також найважливіший фактор для міцного шлюбу і дружби. Коли ми думаємо про добру людину, то нам в голову приходить образ милої літньої жінки з золотим серцем. Але ж добрі вчинки здійснюють не лише бабусі. Напевно ви вже робили добро людям, яких ви любите, навіть не замислюючись про це. Однак, ви можете бути добрим і з людьми, яких ви не знаєте, адже це теж зробить вас щасливим. Тож давайте подумаємо, які ж добрі вчинки можете робити саме ви – діти? (Бесіда із створенням приблизного плану добрих вчинків)

Приблизний план добрих вчинків:

  1. Частіше посміхайтеся

Усмішка – безкоштовний і простий вчинок, який може зробити кожен і який може поліпшити день будь-якої людини. Наш світ став настільки метушливим, що, якщо ви посміхаєтеся просто так, люди думають, що ви зійшли з розуму. Але посмішка – найкраща зброя. Ми посміхаємося, щоб пом'якшити наших ворогів, розрядити обстановку, уникнути покарання, покращити чийсь настрій. Ми посміхаємося, щоб хтось відчув себе особливим і звичайно ж для того, щоб відчути себе щасливими. 

  1. Діліться їжею

Цей добрий вчинок може здатися дещо шаблонним, але саме такі дріб'язкові речі покращують думка людей про вас. Спробуйте поділитися їжею з іншими. Купіть велику пачку чіпсів або фрукти і запропонуйте їх вашим однокласникам. Вони подумають, що ви дуже милі і ви станете щасливішими. 

  1. Поступайтеся місцем літній людині, дитині або кому-небудь іншому

Поїздки на міському транспорті – це важко, але тільки уявіть, як вони виснажують людей, які фізично не такі сильні, як ви. Спробуйте поступитися комусь місцем. Вважайте стояння додатковим фізичним навантаженням для хребта, ніг і рук. Отримати спасибі – це прекрасний спосіб почати день. 

  1. Використовуйте екологічно чисті продукти

Сюди входить використання пакетів та паперу з переробленої сировини, прання одягу екологічно нешкідливим порошком. Знання того, що ви один з небагатьох, хто дбає про довкілля, змусить вас пишатися собою і зробить щасливою.

  1. Позичте комусь хорошу книгу

Книжки – одне з кращих вкладень капіталу. Хороша книга – це не тільки хороший друг, але і прекрасний джерело мудрості. Позичити комусь хорошу книгу, яку ви прочитали, і яка піде цій людині на користь, це чудовий добрий вчинок, який, на жаль, рідкість в наш час. Ви ніколи не знаєте, чиє життя ви зможете змінити. Позичте комусь хорошу книгу. 

Вчитель: кожному з нас хочеться, щоб нас оточувало лише добро та добрі вчинки. Вірте, що так і буде, та не забувайте, що багато чого залежить саме від вас, тож творіть добрі вчинки, примножуйте їх, та отримаєте свою частинку щастя. А зараз прошу вас розділитися на 4 команди та розпочнемо гру-квест «У пошуках добра».

Міні-квест «У пошуках добра»

Перед проведенням квесту необхідно підготувати приміщення для цього. У кабінеті де буде проходити більша частина гри на стінах потрібно розмістити 4 картки з QR-кодами для завдання зі Станції 2. У коридорах розвісити символічні знаки із номерами команд, та розмістити завдання на фотографіях локацій станцій 3 для кожної команди завдання за допомогою додатку Wallame. Попередити дітей, що після станції № 3, вони повертаються до кабінету.

Станція 1 – команди отримують від вчителя картки із головоломками на 1 слово. Відгадавши слово, його потрібно записати в чек-лист (Додаток Б) та знайти відповідний QR-код із цим словом.

Команда 1

ребусиребусиребусиребусиребусиребуси

(Творити)

Команда 2

ребусиребусиребуси

(Вчить)

Команда 3

(Знахідка)

Команда 4

(Діло)

Станція 2 – На стінах висять картки (див. Додаток А) із QR-кодами над якими написано слово, яке діти відгадали на минулій станції. Завдання просканувати код та отримати завдання.

Завдання для 1 команди: У якій частині школи могла статися така ситуація?

«Карина одягаючи свою куртку побачила, що пальто її однокласниці лежить на підлозі. «Потрібно рятувати одяг!» - подумала Карина, та повісила пальто на крючечок» (Роздягальня).

Завдання для 2 команди: У якій частині школи могла статися така ситуація?

«Петро підійшов до Дмитра та оторопів. Його кращій друг Дмитро, розштовхував малечу в різні боки та намагався першим купити печиво. Здається їх чекає неприємна розмова» (Їдальня).

Завдання для 3 команди: У якій частині школи могла статися така ситуація?

«Олена взяла книжку «Кайдашева сім’я» вже два тижні тому та збиралася здати її. Але на підході до потрібного кабінету її чекала прикрість – старшокласник вибив у неї з рук книгу та пішов геть» (Бібліотека).

Завдання для 4 команди: У якій частині школи могла статися така ситуація?

«Граючи у м’яча на перерві Микола випадково штовхнув Ігоря і той впав. Микола попросив пробачення та запропонував Ігорю провести його до кабінету де йому допоможуть із розбитим коліном» (Медичний кабінет).

Станція 3 – щоб отримати нове завдання, дітям необхідно скористатися додатком Wallame, а вчителю заздалегідь за допомогою додатка розташувати завдання-загадки на стінах школи там, де він розташує мітки із номерами команд (див. Додаток В) та куди діти підуть зі станції 2.

Завдання-загадки:

Команда 1:

Ніде не купити,

На вагах не зважити,

Сам здобуваєш,

У комору складаєш.

(Знання)

Команда 2:

Дуже я потрібна всім:

І великим, і малим.

Всіх я розуму учу,

А сама завжди мовчу.

(Книга)

Команда 3:

Що воно за штука, що день і ніч стука?

(Серце)

Команда 4:

Солодкий смак, та не з’їсти.

Приємний вигляд, та не побачити.

Завжди воно так близько є, але, нажаль,

Його не помацати.

(Добро)

 

Станція 4 – в кабінеті для кожної команди однакове завдання:

Із ключових слів скласти фразу, яка найточніше охарактеризує тему уроку.

Яка команда першою здасть чек-лист, та отримує 1-ше місце. Краще нагородити символічними подарунками чи грамотами усіх дітей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

Картки з QR-кодами

 

 

 

Творити

C:\Users\Julya\AppData\Local\Temp\Rar$DI00.544\static_qr_code_without_logo.jpg

Вчить

 

C:\Users\Julya\AppData\Local\Temp\Rar$DI00.411\static_qr_code_without_logo.jpg

Знахідка

 

C:\Users\Julya\AppData\Local\Temp\Rar$DI00.907\static_qr_code_without_logo.jpg

Діло

 

C:\Users\Julya\AppData\Local\Temp\Rar$DI03.752\static_qr_code_without_logo.jpg

 

Додаток Б

Чек-лист квесту

 

Клас ______ Дата _________ Команда № _____

 

№ з/п

Станція

Слово

1.

Станція 1

 

2.

Станція 3

 

 

3. Станція 4 ________________________________________________________ __________________________________________________________________

 

ПІ членів команди:__________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Чек-лист квесту

 

Клас ______ Дата _________ Команда № _____

 

№ з/п

Станція

Слово

1.

Станція 1

 

2.

Станція 3

 

 

3. Станція 4 ________________________________________________________ __________________________________________________________________

 

ПІ членів команди:__________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Додаток В

Мітки із номерами команд (Можна використовувати, як невеликі паперові медалі для нагороди команд)

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Калініченко Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. ткаченко ольга Євгеніївна
    Дуже сподобалась.Буду використовувати в роботі.Дякую автору.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
7176
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку