Сценарій родинного заходу «Сімейний календар»

Про матеріал

Справедливо зазначено: «Правильне виховання − це наша щаслива старість, погане виховання − це наше майбутнє горе, це − наші сльози, це − наша провина перед іншими людьми, перед усією країною».

Перегляд файлу

 

ЧАСОВОЯРСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА

І-ІІІ СТУПЕНІВ № 17

 

СЦЕНАРІЙ

родинного заходу

«Сімейний календар»

 

 

Класний керівник 5-Б класу:

                                     Давидова Ксенія Сергіївна

Учитель: Добрий вечір, шановні батьки та діти. Сьогодні ми проводимо вечір, на який запросили молодше і старше покоління. Ви бачите, що сидите в підгрупах. Це означає, що для вас даватимуться певні завдання, які ви виконуватимете разом. 

  1. Відеоролик 1

На наш погляд, справедливо зазначено: "Правильне виховання − це наша щаслива старість, погане виховання − це наше майбутнє горе, це − наші сльози, це − наша провина перед іншими людьми, перед усією країною". Так,  а чи відіграють якусь роль у вихованні сімейні традиції та цінності?

 

Вправа 1: «Сімейні цінності»

 

Добре. На столах у вас лежать аркуші: спробуйте перечислити в групах цінності ваших сімей.

(Групи зачитують свої цінності)

 

Визначний український учений Іван Огієнко писав: " ... виховувати своїх дітей треба у повній батьківській любові, з повним терпінням. Світ іде вперед, а з ним і діти наші потребують поступу".

Традиції – це шлях, який об’єднує і зміцнює сім’ю. Робить її одним цілим. Кожна сім'я – унікальна по-своєму.

 

Вправа 2: «Герб сім’ї»

 

Ми пропонуємо показати визначну рису своєї сім'ї через створення герба, враховуючи традиції, які у ній панують. Зазвичай у гербі відображаються цінності сім'ї, герб – це символ єдності, духовної спільності.

Створіть герб власної сім'ї: можете використовувати олівці, фломастери, вирізані картинки. Герб може бути будь-якої форми – для цього у вас є ножиці на столах.

2. Презентація гербів

 

У своїх гербах ви показали традиції і цінності сімї. Але що таке традиції?

Традиція    це досвід, звичаї, погляди, смаки, норми поведінки, що склалися історично і передаються з покоління в покоління.

У нашого народу споконвіку дотримувалися різних традицій.

Відомо, що найвпливовішими вихователями є батьки. Народ шанує тих батьків, які поряд з вимогливістю і справедливістю проявляють чуйність до синів та дочок і, водночас, засуджує ухиляння від батьківських обов'язків. Про батьківство і материнство, сімю поширено багато народних висловів.

Вправа 3: «Приказки»

 

3. Музика

Пропонуємо вам ці вислови зачитати. На столах у вас лежать конверти, у них надруковані слова. З розрізаних слів складіть приказки про сім’ю. 

 

Дітям потрібні не повчання, а приклади. Якщо дитина не буде відчувати, що ваш будинок належить і їй теж, вона зробить своїм домом вулицю. Дерево красне корінням, а людина родом.  Без сім'ї немає щастя на землі. Добрі діти батькам вінець, а злі діти – батькам кінець. Яке дерево – такі й квіточки, які батьки – такі й діточки. Яка сім'я – такий і я. Який дуб – такий тин, який батько – такий син. Слухай старих людей, то й чужого розуму наберешся і свого не згубиш.

 

Групи зачитують свої приказки

 

Роль традицій у розвитку дітей:

* розвивається національна свідомість;

* виробляються мотиви приналежності до нації, держави;

* формується система поглядів, переконань, ідеалів, що на сьогоднішній день є актуальним, оскільки у цій сфері спостерігається «вакуум»;

* сприяє всебічному розвитку дитини (інтелектуальному, духовному, фізичному…); 
* у сім'ї створюється атмосфера доброзичливості;

* формуються духовно-моральні якості;

* розвиток творчості та розвиток трудових навичок.

Чи важливо на це звертати увагу? Сучасні вчені стверджують, що потенційні можливості сім'ї у вихованні дитини не використані. І саме через це спостерігається велика кількість одиноких людей, неповага до старості, егоїзм… А духовний світ особистості та її інтелектуальна сфера є наслідком виховання в родині.

 

Вправа 4: «Презентація новорічних традицій сім’ї»

 

У кожного свята − свої традиції. Але сьогодні ми поговоримо про свято, що вже ось-ось відбудеться. Це – Новий рік. Новий Рік особливо багатий на усілякі звичаї та ритуали. Приміром, у домівці неодмінно має бути прикрашена ялинка або сосна, на столі – шампанське, а під бій курантів заведено загадувати найзаповітніші бажання.

Але є ще традиції сімейні, які батьки та діти повторюють рік у рік, а іноді – з покоління в покоління. Такі звичаї об’єднують домочадців, дарують відчуття магії та неповторності новорічної ночі.

Дехто з вас готував презентацію власних новорічних традицій у сім’ї, увага на екран.

4. Перегляд відео «Сімейні традиції»

Вправа 5:  «Створення сімейних календарів» 

5. Відеоролик 2

Свято − це особливий стан душі, радісний емоційний підйом. 
Свята, пов'язані з історією країни, з її віковими традиціями, обрядами, звичаями дозволяють людині усвідомити свою єдність з усім народом, відчути єдність із сім’єю, родиною.

Календар свят змінюється як змінюється історія Вітчизни.

Для повноцінного розвитку дитини їй необхідне свято як повітря. 
«Нехай кожний, – писав К. Ушинський, – пригадає своє дитинство, і він побачить, що свято для дитини зовсім не те, чим воно є для нас, а це справжня подія в дитячому житті, і що дитина лічить свої дні від свята до свята, як ми лічимо свої роки від однієї важливої події нашого життя до іншої».

Звичайно, діти пам’ятають про своє день народження і чекають його із трепетом, полюбляють новий рік, адже буде багато подарунків, і, як написала одна дитина: «У святкові дні всі такі привітні і добрі…». Тому виникає питання, а чому тільки у святкові дні?

Дитина як губка, вбирає в себе все, і від того яким емоційним станом будуть пофарбовані її святкові дні, буде залежати її особисте життя, майбутня сім'я.

Навчити дітей відпочивати, вести себе на дозвіллі − це важливе завдання батьків і педагогів. Але всі свята, а дитячі особливо, вимагають не стільки часу і грошей, скільки душевного тепла і любові.

Зараз ми пропонуємо вам створити «Календар свят», в якому відмітите свята у вашій сім’ї. Ви бачите, що в календарях відмічені вже такі свята, як:

Свято Миколая – 19 грудня;

Новий рік;

Різдво;

День матері – друга неділя травня;

День сім’ї – 15 травня;

День захисту дітей – 1 червня;

День батька – третя неділя вересня;

Всесвітній день дитини – 20 листопада.

 

6. Презентація сімейних календарів

 

Вправа 6: Майстер-клас по декупажу ялинкових прикрас технікою квіллінг

7. Майстер-клас

 

Учитель: На цьому наш захід завершився. Дякую всім за участь! Та бажаю всім веселих новорічних та різдвяних свят.

 

docx
Додано
21 січня 2019
Переглядів
2267
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку