Сценарій "Співаємо вірші Шевченка"

Про матеріал

Сценарій стане в нагоді вчителям музичного мистецтва й української мови та літератури до святкування шевченківських днів. Матеріал містить цікаві факти з життя Т.Г.Шевченка, пісні на слова поета в сучасній обробці. Бажано весь музичний додаток, щоб виконували діти, тоді свято пройде дуже цікаво й захоплююче.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Григорович Шевченко – художник.

Номер слайду 2

“Циганка-ворожка”. За цю картину Шевченко здобув срібну медаль. На сьогодні картини немає, її придбали і подальша доля невідома – зберігся лише акварельний малюнок.

Номер слайду 3

“Автопортрет”.1840 рік. В цьому році Тарас малює “Автопортрет”. На картині він у розквіті творчих сил, сповнений натхнення “Автопортрет” спочатку зберігався у Московському історичному музеї, нині зберігається в Державному музеї Шевченка.

Номер слайду 4

Кохайтеся, чорнобриві,Та не з москалями ,Бо москалі — чужі люде,Роблять лихо з вами…Створена за мотивами власної однойменної поеми. Зберігається ця картина у Києві в музеї Шевченка. Це єдина картина, яка збереглася з часів навчання Шевченка в Академії.“Катерина”.

Номер слайду 5

“Селянська родина”.1843 рік. Шевченко, після довгої розлуки з Україною, має змогу побачити рідний край, зустрітися з рідними. Подорожує Чернігівщиною, Київщиною, Полтавщиною.

Номер слайду 6

Будинок Котляревського в Полтаві.

Номер слайду 7

Аскольдова могила.

Номер слайду 8

Церква в Суботові.

Номер слайду 9

Костьол св. Олександра в Києві.

Номер слайду 10

Богданові руїни в Суботові. Акварель [IV - X 1845].

Номер слайду 11

Варвара Рєпніна Живучи у Яготині, в маєтку князя Рєпніна, Шевченко написав портрет дочки князя – Варвари. У серці княжни спалахнула любов до поета, але він сприймав Варвару як друга, називав своїм янголом-хоронителем.

Номер слайду 12

1843 рік. Автопортрет, подарований В. Рєпніній

Номер слайду 13

Ганна Закревська. Восени 1843 року був готовий портрет Ганни Закревської – дружини поміщика села Березова Рудка на Полтавщині.

Номер слайду 14

“Автопортрет зі свічкою”. Датується 1845 роком. Існує версія, що ця картина була подарована Шевченком після заслання Марку Вовчку

Номер слайду 15

Пожежа в степу. Весною 1848 року Тарас Григорович і учасники Аральської експедиції стали свідками пожежі в степу. Шевченко зробив начерк і акварельний малюнок .

Номер слайду 16

Кос – Арал.

Номер слайду 17

Місячна ніч на Кос-Аралі. Папір, акварель.

Номер слайду 18

Кара – Бутак, 1848 рік.

Номер слайду 19

Експедиція на Кос-Аралі.

Номер слайду 20

Казахський хлопчик розпалює грубку.

Номер слайду 21

Портрет Агати Омелянівни Ускової з донькою Наташею. Папір, сепія.

Номер слайду 22

М. Щепкін. А. Олдрідж

Номер слайду 23

Портрет Марії Василівни Максимович — дружини Шевченкового знайомого М. О. Максимовича.

Номер слайду 24

Протягом свого короткого життя Шевченко створив близько 60 автопортретів.

Номер слайду 25

1847 рік. Скільки болю, докору у виразі обличчя. Шевченко у солдатськім мундирі. Сумна усмішка ледь торкається його вуст, закритих густими вусами. Поет у засланні

Номер слайду 26

Збуджено-романтичне ставлення до життя змінюється тверезим, змужнілим розчаруванням, хоч з портрета і видно, що пік розчарувань вже проходить, бо поет, мабуть, щиро тоді повірив, що Раз добром нагріте серце Вік не прохолоне…1849 рік.

Номер слайду 27

1849 рік.

Номер слайду 28

Довге заслання, якому немає кінця-краю, обсіли хвороби. Він дуже постарів. Йому лише 43, а на вигляд – мало що не дід. Є щось жертовне у цьому зображенні, є відчуття життєвого драматизму, неминучість трагедії1857 рік.

Номер слайду 29

У Петербурзі велика академічна виставка: тут роботи багатьох художників, в тому числі й іноземних - з Німеччини, Швейцарії та ін., виставлені й офорти Шевченка. На виставці і його олійний автопортрет. “Автопортрет в українському одязі”.

Номер слайду 30

1861 рік. Останній автопортрет.

Номер слайду 31

Подивившись репродукції картин Т. Г. Шевченка, мимоволі виникають різні думки, різні враження, якщо не для серця, то для розуму, але зовсім байдужими не залишається ніхто, бо існує високе, не підвладне часу, святе. Це наші моральні цінності: добро, милосердя, співчуття, здатність у будь-якій ситуації залишатися людиною. І в цьому нам допомагає класика.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Раб Дарія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Виховна робота
Інкл
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
1974
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку