Сценарій свята до Дня матері

Про матеріал
Сценарій свята для 1 класу до Дня матері у форматі "Від всієї душі"на допомогу класному керівникові
Перегляд файлу

 

Учитель:

 Зацвіли каштани
У моєму місті,
Золотистим цвітом
Зарясніли в листі.

А під ними ходять
Вулицею люди.
Зацвіли каштани
Тут і там – усюди.

Холодку багато,
Пахощів багато.
У моєму місті
Гарно, як на свято!

 

Дійсно наше місто приготувалось святкувати  величное свято – День матері. Сьогодні навіть сонечко світить по іншому.

 

Звучить пісня

 

Учитель:

День матері – це найкраща можливість нагадати мамі, як сильно ми любимо і цінуємо її. Це свято з кожним роком стає все більш популярним, і це не дивно, оскільки мама, споконвіку, була найріднішою і найдорожчою людиною для кожного. Усе життя мами присвячують своїм дітям, жертвуючи всім заради їх щастя.

        Уже цими вихідними українці відзначатимуть день найдорожчої у житті людини – мами. Це найважливіша жінка для кожного з нас. І здається закономірним, що ми відзначаємо таке свято. Але з чого все почалось?


Традиція святкувати День матері прийшла до нас із США. Саме там 8 травня 1914 року вперше офіційно  відзначили це свято.
 

Але перші згадки  є ще раніше. Розповідають, що схоже свято існувало у древніх греків – це був день вшанування богині Реї, матері усіх богів. А у стародавньому Римі відзначали день богині-матері Кібеле. Святкування тривало 3 дні у березні. Кельти вшановували богиню Бріджит – войовничу жінку, яка поєднала в собі тендітність та неймовірну силу. 
 

Британці ще з 17 століття влаштовували "Материнську неділю". Діти з бідних сімей часто працювали далеко від рідні. Впродовж року їх відпускали додому тільки на один день, тому вони намагалися принести своїм мамам чи бабусям маленький подаруночки. Цікаво, що з тих часів і до сьогодні британським мамам у цей день прийнято дарувати тортик, прикрашений 12 кульками марципанів.
 

А в тій же Америці вперше про день матері заговорили 1872 року, коли відома американка Джулія Ворд висловила ідею щодо цього свята – єдність матерів за мир у всьому світі. Щороку вона влаштовувала у Бостоні масові мітинги. На жаль, її слова не були почуті.
 

У 1907 році естафету перейняла Анна Джарвіс. Передчасна смерть матері стала для неї справжньою трагедією. Вона ввжала, що не змогла у повній мірі віддячити мамі та виразити їй свою любов. У пам’ять про неї жінка намагалася переконати державних чиновників запровадити це свято. Анна писала листи до всіх конгресменів, сенаторів та публічних осіб, державних установ та законодавчих органів. У цьому її підтримали багато жінок. І їй таки пощастило – 1910 року штат Вірджинія першим офіційно відсвяткував День матері. А через 4 роки тодішній президент Вудро Вільсон погодився відзначати цей день кожної другої неділі травня. Сьогодні в США прийнято носити в цей день на одязі гвоздику: якщо вона кольорова – мати жива, якщо біла – то це вшанування померлих матерів. Таку ж традицію перейняли австралійці.
 

Згодом, по закінченні Першої світової війни, традиція розповсюдилася й по інших країнах. Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна та ін .).  Ще близько 30 країн обрали для цього дня інші дати: норвежці святкують День матері у лютому, вірменці – у квітні, білоруси – у жовтні, аргентинці та індійці – у жовтні, іспанці та португальці – у грудні.

 

Учитель:  Ми зібрались сьогодні в цьому залі для того, щоб привітати зі святом і вшанувати найдорожчу кожному з нас людину – маму. Дорогі мами для вас Настуня Лєскова зіграє мелодію.

 

Виступ Насті Лєскової

 

Учитель: У кожної людини є мрія. Є звичайно і у вас. А чи знаєте ви, про що мріють ваші рідні. Зараз мами напишуть, про що мріє її дитина, а діти – про що мріє мама.

 

Гра «Мрія»

 

Учитель: Не так вже давно ваші мами були такими ж дітьми, як і ви.  Зараз ми спробуємо пізнати наших мам на фото.

 

Фото мам в дитинстві

 

Учитель: Всі діти люблять своїх мам, а мами обожнюють діток. Про це ви часто говорите один одному і намагаєтесь говорити приємне. Тож і зараз скажемо приємні слова один одному і пограємо в гру « Комплімент». Скажіть комплімент один одному.

 

Гра «Комплімент»

 

Учитель: До вашої уваги виступ Назарчика  Шкурського.

 

Виступ Шкурського Назара

 

Учитель: А зараз ми проведемо конкурс між мамами і дітьми. Дорогі діти, перед вами малюнки з зображенням людей і місця їх роботи. Поєднайте ці малюнки . Шановні мами, зараз ми перевіримо, наскільки ви цікавитесь новими трендами в житті дітей. Ваше завдання з’єднати героїв з назвою мультфільму. Хто першим справиться з своїм завданням і правильно.

 

Конкурс «Хто швидше»

 

Учитель: Для вас танок у виконанні Настуні Пачковської і Діми Оніщенка.

 

Танець

 

Учитель: Настав час відповісти на запитання.

 

Гра «Питання»

 

Учитель: Прийміть вітання від дуету мами і доні Пачковських Вікторії Борисівни та Настуні.

 

Пісня

 

Учитель:  Кожна  країна святкує День матері по різному.

В Австралії, наприклад, цей день не є ні офіційним, ні державним святом. Та це не заважає місцевим жителям вшановувати своїх матерів. Австралійці дарують подарунки свої мамам на знак поваги ще з 1924 року. Але історія цього дня досить своєрідна: одна панночка, на ім’я Джанет Гайден якось потрапила до будинку для жінок. Їх там було чимало і всі вони були покинуті та забуті. Джанет вирішила підбадьорити їх і розпочала маштабну акцію – почала збирати кошти від місцевих підприємців, державних чиновників, простих чоловіків та школярів, аби зробити цим

жінкам подарунки. Очевидно, ідея всім припала до душі, тому що наступного року усе повторилось. Сьогодні традиційними тут стали і хризантеми, які отримує кожна матуся. 
 

Та найбільше, напевно, люблять це свято жителі турецького міста Афйон-Башмакчі – вони святкують його 52 рази на рік, тобто кожної п’ятниці. Але така традиція виникла не випадково. Раніше дівчата, що вже вийшли заміж і пішли з рідного дому, кожної п’ятниці відвідували своїх матерів. Звичай зберігся й до сьогодні. Всі заклади у цей день закриті, окрім магазинів, які радо вітають жінок.
 

У Фінляндії на вулицях міста в День Матері вивішують прапори, діти готують подарунки для мам, а татусі в цей день працюють на кухні, кожен в міру своїх здібностей і можливостей. Також в Фінляндії прийнято вітати в цей день бабусь.


В Україні офіційно День матері почали святкувати з 2000 року. Саме тоді було постановлено вітати наших матусь у другу неділю травня. Але ідея виникла набагато раніше. У 1928 році Союз українок Канади вирішив вшанувати найрідніших мам. Отже, перший День матері святкували українці, та не в Україні. Але вже наступного року дійство відбулося у Львові, і знову ініціатором стала жінка – редактор тижневика "Жіноча доля" Олена Кисилевська. Того ж року "Союз українок" посприяв поширенню свята по всій західній Україні.

 
З приходом радянської влади День матері заборонила влада. Його не святкували впродовж майже 50 років. Коли Україна нарешті здобула незалежність, громадські організації, серед яких був той самий "Союз українок", повернули свято українцям.

Цікаво, що День матері відзначається не тільки на державному рівні, а й на релігійному. Напевно, травень не випадково обрали для цього свята – це місяць Пречистої Діви Марії, до якої ще українські козаки та князі звертались за допомогою та заступництвом. Навіть для древніх слов'ян цей місяць був особливим: вони вважали, що природа-мати пишно одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоби та дарувала людям життя. 

День матері - це день, коли ми можемо подякувати нашим мамам за усе те добре, що вони для нас зробили, за їх самопожертву і любов.

 

Пісня

Сьогодні, в день святковий,

Коли всіх слів замало,

 Освідчитись Вам в любові

Я хочу, рідна мамо.

Матусю, моє сонце,

Лебідко, люба нене!

 Ви ангелом-охоронцем

Були і є для мене.

 

 Приспів:

Відкрили Ви в світ віконце, за те я на Вас молюся

За те, що я бачу сонце, я Вас люблю, матусю!

 За те, що в сумну хвилину до Ваших грудей горнуся,

За те, що у мріях лину, я Вас люблю, матусю!

 

 За те, що зірниця рання завжди мені світить в душу,

Що в світі є світ кохання, я Вас люблю, матусю!

За чари святого краю -- дивлюсь і не надивлюся ,--

 За те, що в цю мить (пісні) співаю, я Вас люблю, матусю!

 

З тих пір, як Ви на руки

Взяли мене уперше,

Даруєте стільки років

 Своє безмежне серце.

 Матусю, моє сонце,

Лебідко, люба нене!

Ви ангелом-охоронцем

Були і є для мене

 

 

ПРИВІТАННЯ З ДНЕМ МАТЕРІ

Якщо говорити між нами,
Все-все починається з мами.
Найперше промовлене слово,
Й почута колись колискова,
І першії кроки у світі,
І подорож в сонячне літо.
Найлегші біленькі сніжинки,
Малюнки, казки і ялинки,
Навчання, ляльки і машинки…
Якщо говорити між нами,
Дорожче немає за маму!

* * *

Кохана матуся, ти ненечко мила,
Спасибі тобі, що мене ти зростила.
Спасибі за працю і руки робочі,
За радісні дні і недоспані ночі,
Я зичу тобі ще чимало прожити,
Щоб всіх на сторіччя змогла запросити.

* * *

Спасибі, матуся, за щире тепло,
За ласку, турботу, надію й добро.
Здоров’я міцного бажаю я щиро,
Любові і радості, злагоди й миру!

* * *

Спасибі, Матінко, тобі,
Що я живу на білім світі,
І в цей травневий ясний день
Я подарую тобі квіти.
Моя рідненька, дорога,
Мов пташка, серденько співає.
Любов твоя, мов жар, палка
Ні сну, ні перепон не знає!

* * *
 

Учитель: Вкожній країні в цей день мамам дарують квіти. Тож прийміть в дарунок від ваших дітей ці листівочки.

 

Подарунки

 

Учитель:Для кожної людини мама – це найрідніша, улюблена і важлива людина. Саме вона, добра, ніжна, ласкава і ніжна, завжди турбується про здоров’я свого чада, засмучується, якщо вийшов на вулицю без шапки, прийшов додому пізно або довго не відповідав на дзвінки. Всім нам мама дарує можливість жити і радіти кожному дню, на протязі всього шляху розділяє з нами печалі і радості, оберігає від усіляких земних негараздів і набуває захист, незважаючи ні на що.

Тож  давайте всі разом заспіваємо пісню про родину.

 

Пісня

docx
Пов’язані теми
Класному керівникові, Сценарії
НУШ
Додано
30 квітня 2019
Переглядів
5398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку