Сценарій заходу до Дня матері «Мамо, ти у мене єдина у світі»

Про матеріал

Представлений сценарій заходу до Дня матері сприяє розширенню та поглибленню знань учнів про величну роль матері в житті людини, формує у дітей культуру почуттів, виховує в них повагу та любов до найріднішої людини, бережливе ставлення до неї, розвиває вміння висловити свої почуття.

Перегляд файлу

                                      Сценарій заходу до Дня матері

«Мамо, ти у мене єдина у світі».

Мета: Розширити й поглибити знання учнів про значення матері в житті людини, формувати у дітей культуру почуттів, виховувати в них повагу та любов до матері, бережливе ставлення до неї, розвивати смислову, образну пам'ять, вміння висловити свої почуття.

                                                     Хід  заходу

Під звуки мелодії виходять двоє дівчаток.

Дівчина 1. Ти бачила, яке сьогодні гарне небо?

Дівчина 2. Так, небо дуже красиве. А знаєш, таким воно буває тільки в травні.

Дівчина 1. А чому?

Дівчина 2. Тому що травень – найкращий весняний місяць. А ще у травні – День матері.

Дівчина 1. День матері? Чиєї матері? А… День народження твоєї матері?

Дівчина 2. Та ні, моя мама народилася взимку. А День матері – це свято усіх матерів… Мені бабуся казала, що кожна людина має три матері: матір, яка народила, матір-землю – рідну  Батьківщину і Матір Божу.

 (Дівчата виконують пісню про маму)

 

Ведучий 1.  День матері – прекрасне свято. І, мабуть, вам цікаво дізнатися, як воно виникло, звідки прийшло до нас. Тож послухайте.

Ведучий 2. Маленька американка Анна Джервіс дуже рано втратила найдорожчу в світі людину – рідну матір.  Сирітка в численних своїх поневіряннях і кривдах  прийшла до думки, що в усіх людей на землі  мусить бути  хоча б один-єдиний день на рік, коли б вони всі разом  вшановували і матір-неньку, і матір – Землю, і Матір Божу.

У 1914 році на вимогу жіночих громад, які очолювала Анна, в Америці, у м. Філадельфії, жінки провели День матері.

Ведучий 3. Невдовзі це свято перейняли чимало країн світу. За прикладом Америки пішли Швеція, Норвегія, Німеччина, Данія, Австрія та інші держави Європи. І так друга неділя травня стала Міжнародним святом. Це день найріднішої, наймилішої людини для кожного: і для сивоголового змудреного життєвим досвідом дідуся, і для маленького, ще безпомічного немовляти.

Ведучий 4.  Хочеться вам, любі наші мами, сказати сьогодні багато добрих і ніжних слів.

 

Ведучий 1.  Пам’ятаймо, милі друзі,

Пам’ятаймо завжди з вами,

Що для нас в усьому світі,

Найдорожчі – наші мами!

Нам маленьким і дорослим –

Все дають вони з любов’ю:

Ніжне серце, світлий розум,

Сили нашому здоров’ю.

 

Ведучий 2.  Як ставали ми на ноги,

Перший крок наш був – до мами!

Радість маєм чи тривогу –

Серце мами завжди з нами.

Де сини її та дочки –

Завжди там вона думками.

Пишем в класі ми на дошці

Наше перше слово – мама!

 

Ведучий 3.  Найдорожчі мамі діти,

Дітям мама їх – так само.

Треба вчитись і робити

Так, щоб радувати маму!

А як вивчитесь з літами,

Вдячні мамі за турботу,

І поїдете від мами

В інший край десь на роботу –

Хай усі запам’ятають:

І листи, і телеграми

Шліть туди, де їх чекають,

Виглядають ваші мами!

 

Гра-конкурс «Анкета для двох»

Бажаючі (мати і син чи донька) сідають нарізно на стільці. Матері дають папір і ручку. Відповіді на запитання ведучого мати пише на листі, після чого донька (син) відповідають. Переможе та пара, в якої співпаде більшість відповідей.

Запитання для дітей:

1.Назвіть день народження мами.

2.Які квіти її улюблені?

3.Який колір до лиця мамі?

4.Улюблена  пісня неньки?

5.Мамина улюблена книга?

 

Запитання для мам:

1.Який любимий предмет у Вашої доньки (сина) в школі?

2.Чим захоплюється вона (він) у вільний час?

3.Улюблена страва Вашої доньки (сина)?

4.Ким мріє стати?

5.Яку книгу читає зараз Ваша дитина?

Пісня у виконанні дівчаток «Мамо, мамочко моя»  (Наталії Май)

Ведучий 1: Шановні матусі, прийміть добрі ласкаві слова від своїх діточок.

 

  • Моя мама – найрідніша і найближча для мене людина. Вона вчить, як правильно жити, вчить людських правил, оживляє наш розум. Її вуста промовляють ніжні, розкішні, розумні слова. Я люблю свою маму.
  • Я люблю свою маму за те, що вона мила, добра, лагідна до мене. Я її називаю мамусею. Мама турбується про мене, допомагає мені вирости справжньою господинею. За це я їй дуже вдячна. Люблю тебе, моя матусенько.
  • Моя мама добра, лагідна, щедра, люб’язна, чесна. Я люблю її за все, що вона робить. До мами я звертаюся «Матусю»», «Мамочко», «Мамусю». Матусенька через мене, коли я була немовлям, ночі недосипала. Вона заради мене готова на все. Я дуже люблю свою мамусю і нікому її не віддам!
  • Моя матуся дуже добра і лагідна зі мною. Я її люблю і поважаю, бо Бог її створив, щоб вона піклувалася про мене. У матусі чорно-коричневе волосся і такі самі очі, як у мене. Вона дуже красива. А ще вона смачно готує. Якби не матуся, мене б на світі не було. Я люблю свою маму і буду піклуватися про неї, так само, як вона піклується про мене.
  • Моя мама найкраща, тому що вона добра, щира, завжди про нас дбає, любить нас. Моя мама – найлюбиміша на світі. Вона завжди дбає про мене, дарує свою ласку, підтримку і добро.
  • Моя матуся найкраща. Я люблю її за любов, яку вона віддає нам. За зеленаві очі. Вона у мене, мов ластівочка.
  • Моя мамочко, ти найкраща в світі. Моє життя неможливе без тебе. Ти завжди приголубиш та сильно-сильно обіймеш. Матусю, ти найкрасивіша, найдобріша в цілому світі. Ти мила, щедра, чарівна та весела. Ти виховала мене і навчила життю. Я тебе дуже-дуже люблю!
  • Я люблю свою матусю. Вона для мене на світі єдина тому, що це моя матуся. Вона допомагає в біді, заступиться за мене, вилікує, приголубить, поцілує, дасть, що потрібно. Також моя матуся лагідна та щира, доброзичлива та привітна, красива. Вона любить мене, а я її також! Я їй допомагаю, а вона мені. Навіть якщо я отримала погану оцінку, мамуся мене не сварить, а говорить, щоб я розказала, чому в мене така оцінка. Я люблю свою матусю і нікому її не віддам! Я усе віддам, щоб тільки вона була зі мною.
  • Моя мама найкраща на цілому світі. Вона, ніби сонце, яке зігріває мене своїми промінчиками. Вона лагідна, щира, нічого для мене не жаліє, вона дуже красива. Я ще можу підібрати багато слів про свою матусю. Адже я люблю її понад усе.
  • Моя мама для мене найдорожча. Коли я був маленький вона турбувалась про мене, доглядала. Я люблю свою мамусю за те, що вона мене любить, годує і дбає про мене. Моя мама до мене ласкава. Вона – найдорожча… Коли я нечемний, мама мені все пробачить, у скрутну хвилину допоможе і завжди буде зі мною. Моя мама – це моя мама і я люблю її за ласку і за добро.
  • Моя мама найкраща, найдобріша і найкрасивіша на всьому білому світі. Дякую тобі, матусю, за любов, підтримку, недоспані ночі, ласку і добре.
  • Моя мама для мене дуже люба, мила, красива. Я її дуже люблю, тому що вона для мене наймиліша. Я ніколи не покину свою мамусю. Мама теж мене дуже любить, завжди допомагає, піклується і хвилюється. Вона хороша і добра. Я люблю тебе, матусю.
  • Моя найкраща, мила, дорога. Мамо, ти моє сонце, найтепліше і найщасливіше. Красою ти красуєшся, і я тобою милуюся. Ти найкраща, тому що ти – мама.
  • Моя мама – найкраща в світі, най лагідніша, найкрасивіша. Коли я щось попрошу, вона завжди допоможе, виручить і підтримає мене. Такої мами, як у мене, немає ні в кого.
  • Мама для мене як ангел. Вона – найрідніша людина. Матуся мене народила, виховала, ночей недоспала. Я буду робити тау, щоб мамуся не сивіла від моїх вчинків. Я люблю і поважаю свою матусю, адже вона для мене не шкодує нічого. Моя мама – найкраща в світі.

Ведучий 2.  Краще й мудріше за народ, мабуть, ніхто ще не сказав про матір. Ось послухайте ці прислів’я та приказки і самі пересвідчитесь у цьому.

  • Нема того краму, щоб купити маму.
  • Материн гнів, як весняний сніг: рясно випаде, та скоро зійде.
  • Мати одною рукою б’є, а другою гладить.
  • У дитини заболить пальчик, а в матері серце.

Учитель. А чи завжди ми задумуємося над тим, чи не ранить наше слово материнську душу, чи не робимо боляче матусі своїми вчинками. Я вірю, що серед нас нема дітей, які  думають тільки про себе, забуваючи про переживання, яких завдають матусі, таких, як героїня  гуморески, яку ми зараз послухаємо.

Учень. Якось літом донечка

Залишила хату

І поїхала кудись

На курси вступати .

Чи вступила, а чи ні

(Буває помилка),

На четвертий день прийшла

Додому посилка.

Мати глянула, а там

Прозорий мішечок,

В нім картопля молода,

цибулі пучечок,

І записочка лежить

Тривожного змісту:

«Неможливо, мамо, жить

Без тебе у місті…

В мене вже не вистача.

Ні часу, ні кошту,

То ж звари картоплю цю

І неси на пошту.

Висилай лиш заказним –

Все точно, по списку,

Не забудь покласти ще

Вареників миску…

Ну, бувай… І ще одне,

За тиждень приблизно

Надішлю тобі попрать

Пакунок білизни.

Не забудь пришить гудзик,

Бо лихо зі мною,

Щоб не спала кофта з пліч –

Тримаю рукою».

Прочитала мати лист

І втратила спокій…

Має ненька радість, бач,

На старості років!

 

Ведучий 3.  Мати, мама, матуся. Скільки спогадів і тепла таїть це магічне слово, бо називає людину, яка завжди до нас найближча, найдобріша, найкраща, найсміливіша. Її очі супроводжують дітей у далеких життєвих мандрах, материнська ласка гріє нас до старості.  Нема друга ближчого і ріднішого , ніж мама. Всі наші радості і печалі, мрії і прагнення – разом з нею. І все розуміє щире материнське серце.

   Ведучий 4.  Послухайте  легенду про матір-ангела .

«Коли Бог відправляв зі свого раю дитину на Землю,яка мала народитися в якійсь сім’ї,дитина спитала:навіщо він це робить і просилася залишити її в Едемі,бо дуже боїться нового життя. Бог посміхнувся і сказав : «Не бійся нічого , на Землі буде з тобою ангел,який буде допомагати тобі все життя,який піклуватиметься про тебе і ти полюбиш його всім серцем. Як же я впізнаю його? Де знайду?- спитала дитина. На що Бог відповів : «Це буде твоя перша людина на Землі,яку ти побачишш…а зватимеш ти цього ангела-МАМОЮ…»

 

Ведучий 1.

Хто тебе так щиро любить,

І вбирає, і голубить,

І кладе у ліжко спати?

Всі разом: Мати.

Хто стеріг тебе від злого,

Відмовляв собі у всьому,

Щоб тобі віддати?

 Всі разом: Мати.

Хто тебе узяв за руку

І до школи на науку

Вів, щоб розуму навчати?

Всі разом: Мати.

 

Відео  «Мамам присвячується»  (на фоні пісні про маму з’являються фото мам з дітьми )

 

Ведучий 2:  Зараз ми пограємо в гру «Впізнай мамині руки».

На сцену запрошуються 5 мам і 1 учень (мама цього учня повинна бути серед учасників). Учневі хусточкою зав’язують очі і просять знайти свою маму по  рукам.

 

Учень:

Спасибі вам, рідні мами

За те, що сьогодні з нами.

До вас наше щире слово:

Разом:  Матусі, будьте здорові!

Бува і так, ми  скажем прямо,

Що через нас сумують мами.

То ж всі сьогодні просим  вас

Разом:  Пробачте , любі мами нас!

Діти створюють вінок побажань (кожен по черзі зачитує своє побажання мамі і прикріплює його на дошці)

Учитель:

        Минають роки, підростають діти та не меншає мамина турбота про них. Завжди мама хвилюється за дитину, скільки б років їй не було. Тож завжди пам’ятайте, що все життя за вами будуть мандрувати мамині очі, завжди мама прийде на допомогу,завжди протягне вам руку в тяжку годину. Тож шануйте матерів, бережіть їхнє здоров’я, намагайтеся принести їм щастя, радість. Чим довше житиме мама, тим більше душевної теплоти і мудрості вона вкладе в ваші серця.

 

(Діти вручають мамам подарунки і листівки зроблені своїми руками).

 

docx
Додано
13 липня 2018
Переглядів
2628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку