Сценарій заходу до Дня української вишиванки

Про матеріал

Сценарій розширює уявлення учнів про вишиванку, як вид мистецтва, про її значення у житті українців; виховуує любов до національних традицій, до краси і гармонії навколишнього світу; сприяє розвитку естетичного смаку та творчого мислення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

18 травня - Всесвітний день вишиванки

Номер слайду 2

Сорочка-вишиванка символ чистої душі

Номер слайду 3

Сорочка-вишиванка символ чистої душі

Номер слайду 4

Основні види орнаменту вишиванки

Номер слайду 5

Сучасний комбінований стиль

Номер слайду 6

Номер слайду 7

10топцікавих фактів про українську вишивку

Номер слайду 8

Найдавніші вишиванки. Трипільська культура. V—IV тис. до н. е.  Сарматська доба III ст. до н. е. - IV ст. н. е. 1.

Номер слайду 9

Сакральна вишивка. 2. У давні часи вишивання було ритуалом

Номер слайду 10

Перша школа вишивки Київська Русь ХІ століття 3.

Номер слайду 11

Релігійний зміст вишивки 4. Вишиванки для релігійних ритуалів

Номер слайду 12

Незвичні повір’я пов’язані з вишивкою 5. Біла сорочка, сорочка – добра і любові

Номер слайду 13

Брудна сорочка – сорочка вірності 6. Краще брудна сорочка, ніж випрана?!

Номер слайду 14

7.Європа і вишиванка. Перший модник, сміливець

Номер слайду 15

8. Унікальні техніки виконання вишивки Сьогодні більше ніж сотня технік виконання вишивки

Номер слайду 16

Найоригінальніша вишиванка 9. Борщівська вишиванка

Номер слайду 17

10. Візерункова Україна Кожен регіон України має свою особливу вишиванку

Номер слайду 18

Вишиванка — поема життя,Закодована вічність в узорах.Їй ніколи нема забуття… …Заповідана предками святість!

Номер слайду 19

18 травня - Всесвітний день вишиванки

Перегляд файлу

28646-sa-140-moya-strana-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x800УКРАЇНСЬКА ВИШИВКА.

Мета: ознайомити учнів з традиціями рідного краю, розширити уявлення про вишиванку, як вид мистецтва, про її значення у житті українців; виховувати любов до національних традицій, до краси і гармонії навколишнього світу; повагу до старшого покоління, шанобливе ставлення до людей праці; почуття національної гордості; сприяти розвитку естетичного смаку та творчого мислення.
Обладнання: вишиванки, вишивані рушники, ноутбук, проектор, екран, презентація «Чарівна вишиванка», «Топ 10 цікавих фактів про українську вишиванку».

ХІД ЗАХОДУ

Захід проводиться на фоні презентації.

Вишиванка: національна святиня,

бо символізує собою і несе в собі

духовне багатство, високу мудрість

 і традиційний зв’язок багатьох

 поколінь – зв’язок, що

 не переривається віками.

(А. Багнюк “Символи українства ”)

Хореографічна постановка з читанням віршів про вишиванку.

Фонова музика…..

1. учень

2. учень

28646-sa-140-moya-strana-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x8003. учень

4. учень

5. учень

6. учень

Викладач:

Доброго дня шановні учні, колеги!

Сьогодні наш захід присвячено українському етнічному брендові – ВИШИВАНЦІ. Протягом цього тижня вся Україна буде прикрашена різноманіттям вишитих візерунків та орнаментів на площах та вулицях нашої неньки України.

18 травня – Указом Президента України П.Порошенко Свято…Вшануймо його.

 Звучить гімн України.

З давніх-давен поняття “вишивка” означало прикрашання тканини за допомогою голки і нитки.

Чорний колір вишивки був домінуючим, тобто головним. Бо наші  пращури наділяли його магією життєвої сили рідної землі, він уособлював безліч таємних знаків і закликів до родючого ґрунту, що забезпечував урожай і достаток. Іноді до нього додавали темно-вишневий, червоний колір, що символізував життєдайну енергію сонця, кохання, радість землі. У червоно-чорну гаму добавляли жовтий колір, як відображення свободи і щастя. Чи зелений колір, найулюбленіший серед українців після чорного і червоного. Він є символом росту і розвитоку, прагнення життя і молоду, дужої сили. Коричневий колір у вишивці ототожнюється із засіяною ріллею, а сірий – з рівновагою та здійсненням бажань.

28646-sa-140-moya-strana-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x800 Сорочка-вишиванка завжди була символом чистоти душі і тіла, тому білий колір символізує світло і високу духовність. Тому біла вишита сорочка є оберегом від злого духу та лихого ока. Вона завжди мала бути чистою й охайною, бо свідчила не лише про її господаря, а й про інших домашніх, котрі її злагодили і тримали в чистоті. Ця національна святиня символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь, тому що не переривається віками. Білу вишиту сорочку, виготовлену з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи, передають з роду в рід, зберігаючи як безцінну реліквію.

Наші пращури вірили, що візерунки на рушниках або одязі можуть повністю змінити долю людини. Бо більшість мотивів для орнаменту українцям подарувала сама матінка-природа. Про це  свідчать основні інтерпретації візерунків, які містять той чи інший елемент з широким смисловим навантаженням:  геометричний, рослинний, зооморфний та антропоморфний види орнаменту.

Значно пізніше народився комбінований орнамент, який поєднує всі традиційні види в одне ціле. Він, до речі, є дуже поширеним у роботах сучасних майстрів.Краса української вишиванки оспівана в казках, піснях, віршах нашого народу.

7. учень
А я іду по світу в вишиванці
Встає над світом щире сонце вранці
І землю гріє променем ясним.
А я іду по світу в вишиванці.
Я – українець! І горджуся цим.
В нас обереги вишивають здавна.
Така традиція в народі прижилась.
Вона прадавня, вічна й дуже славна.
В культурі й до сьогодні збереглась.
Ані вікам, ні моді не здолати…
Вона в людському серці і в душі.
У ній любові, мрій, надій багато
І ти традиції забути не спіши.

28646-sa-140-moya-strana-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x800Викладач:

А зараз ми представимо гарячу 10 цікавих фактів про українську вишиванку.

10 цікавих  фактів про українську вишивку

1. Найдавніші вишиванки.

Виявляється, вишиванки – один з найдавніших українських атрибутів. Геродот стверджував, що вишивкою був прикрашений одяг скіфів, які довгий час проживали на території України. Археологи знайшли на Черкащині зображення чоловіків, одягнених у щось дуже схоже на український національний костюм. Знахідка датувалась 6 ст. нашої ери. Такі ж сорочки приписувались трипільцям.

 

 

 

28646-sa-140-moya-strana-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x8002. Сакральна вишивка.

 

Дуже багато орнаментів, що використовуються в оздобленні вишиванок, сягають своїм корінням до язичницьких часів. Наприклад, солярні знаки (або "громовий знак", "колесо Юпітера") пов’язані з язичницьким небесним божеством Родом.

 

3. Перша школа вишивки в Київській Русі

Першу школу вишивки в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті в Києві при Андріївському монастирі. Її заснувала княгиня Анна - Янка, сестра Володимира Мономаха. Тут дівчата опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

 

4.   Релігійний зміст вишивки.

Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. Існували особливі вишиванки для релігійних ритуалів та святкових подій. А діткам при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.

 

5. Незвичні повір’я пов’язані з вишивкою

Сорочка завжди вишивалась жіночими руками, а тому несла сильний емоційний заряд, символізувала добро, любов і вірність. Давнє замовляння наших предків говорило: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був". Саме тому дівчата повинні були вишити своєму нареченому вишиванку до весілля.

28646-sa-140-moya-strana-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x8006.  Краще брудна сорочка, ніж випрана?!

До речі, про особливе значення чоловічої вишиванки, як символу кохання ходить ще одна легенда. Подейкують, що чумаки довіряли прання своєї сорочки тільки одній єдиній дівчині. Іншим до такого сакрального ритуалу зась. Так чумак підтверджував вірність своїй коханій.

7.  Поєднання вишиванки з європейським одягом.

Вважається, що першим сміливцем, першим модником, хто пішов на таке поєднання, є Іван Франко, який одягнув поверх вишиванки піджак і поєднав її із сучасним вбранням. Саме у такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі.

8.  Унікальні техніки виконання вишивки

З давніх-давен і до сьогодні українці можуть похвалитися більше, ніж сотнею технік виконання вишивки! Таке різноманіття свідчить як про любов пращурів до краси та їх винахідливість, так і про незамінність вишитого одягу на всій території України. Найбільш популярні прийоми: вишивка хрестом та гладдю, бігунок, мережка та ін.

9. Найоригінальніша вишиванка.

Одним з найоригінальніших видів вишиванок вважають борщівську. Її особливість полягає в тому, що вона рясно розшита чорними нитками. Розповідають, що колись турки і татари знищили практично всіх місцевих чоловіків, тому жінки впродовж кількох поколінь вдягали саме такі сорочки. А у боршівському храмі знаходиться унікальна ікона, на якій зображена Марія, одягнута саме у таку вишиванку.

28646-sa-140-moya-strana-kartini-biserom-shema-na-tkani-dlya-vishivaniya-biserom-1-800x800 

 10. Візерункова Україна.

Кожен регіон України має свою особливу вишиванку, яка відрізняється від інших технікою та орнаментом. Фактично, кожна область може повихвалятись унікальними вишитими сорочками, притаманними тільки їй.

 

Закінчюючи гарячу 10 найцікавіших фактів про українську вишиванку, хочу побажати, щоб у вашому молодому житті більше переважав червоний колір - ознака любові, щастя, радості, благополуччя. І зауважити:

Якою би не була в кожного з нас доля,
як би не складалися обставини життя,
яким би не було становище в Україні та у світі,
яка пора року не була би за вікнами наших осель,
нас поважатимуть доти,
доки ми поважатимемо самих себе,
доки ми пам'ятатимемо про своє коріння
і шануватимемо наші традиції!

 

Закінчити наш виховний захід, хочеться піснею «Моя країна».

Звучить пісня Андрія Князя - «Моя країна».

На цьому наш захід, присвячений Всесвітньому дню Вишиванки завершено. Дякуємо вам за увагу!

Завантаження...
zip
Пов’язані теми
Мистецтво, Сценарії
Додано
6 вересня 2018
Переглядів
3976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку