Що означає бути культурною людиною?

Про матеріал
Презентація на допомогу вчителяю для дистанційного та змішаного навчання. В ній розкривається поняття "культура", яка ділется на матеріальну та духовну, наводяться приклади, вказується яке значення посідає культура в житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що означає бути культурною людиною?

Номер слайду 2

1. Які деталі на малюнку свідчать, що зображений краєвид створений і природою, і людиною? Чого більше в ньому - природного чи рукотворного?2. У чому, на вашу думку, виявляється здатність людини перетворювати світ навколо себе? Як ця здатність виявлялася на різних етапах розвитку людства і в різних сферах людської діяльності?3. Чи могли би постати цивілізації, якби люди не перетворювали світ?4. Наведіть приклади винаходів, які змінили людське життя. Чому їх називають надбаннями культури?

Номер слайду 3

Що таке культура?Поняття, якому присвячений параграф, належить до світоглядних. Стосовно людської душі його почав вживати давньоримський філософ Цицерон (І ст. до н. е.), а як характеристика освіченості та вихованості людини воно набуло поширення в XVII ст. Водночас слово «культура» є загальновживаним. Прийшло воно з латини, де означало «обробіток», «обробляти», отже вказує на те, що поняття «культура» охоплює явища, пов’язані з перетворенням, створенням.  Для етики важливими є такі значення слова «культура»:сукупність матеріальних і духовних цінностей, створених людством протягом його історії;те, що створюється для задоволення духовних потреб людини; освіченість, вихованість; рівень, ступінь досконалості якоїсь зі сфер людської діяльності. Залежно від галузі, якої стосується перетворювальна, творча діяльність людини, розрізняють матеріальну та духовну культури.

Номер слайду 4

До матеріальної культури відносять явища життя з перетворення природних матеріалів та енергії, створення штучних середовищ. Вияви матеріальної культури - це і породи тварин та сорти рослин, і шляхи сполучення, і транспорт, і засоби зв’язку тощо. Маріїнський палац — унікальна пам’ятка епохи бароко, яка по праву вважається окрасою міста Києва. Збудований у 1752 році за наказом Імператриці Єлизавети Петрівни, за проєктом її придворного архітектора, видатного італійця — Франческо Бартоломео Растреллі, палац за свою 270 річну історію «бачив» чимало радісних та трагічних подій.

Номер слайду 5

Духовна культура втілюється в духовній діяльності людини - в уявленнях, почуттях, переживаннях. Результатом їх осмислення та усвідомлення є ідеї та образи. Духовна культура створює світ цінностей, формує і задовольняє духовні потреби людини. До явищ духовної культури належать наука й технології, освіта, мистецтво, мораль, спосіб життя та світогляд. Отже, поняття «культура» охоплює все, створене і перетворене людиною. МОРАЛЬНИЙ ПРАКТИКУМЧи знаєте ви, скільки пісень створили українці? Дослідники переконані, що сотні тисяч. На будь-яку подію із життя родини чи громади наші земляки віддавна відгукувалися піснею. Вона надихала до творчості багатьох композиторів-чужинців. Приміром, видатного німецького композитора Людвіга ван Бетховена зачарувала українська козацька пісня «Їхав козак за Дунай». https://www.youtube.com/watch?v=malpxii. WUDM На її основі митець створив варіації для фортепіано з флейтою, а потім опрацював для збірника пісень народів Європи. Чому фольклор називають скарбницею національної культури?

Номер слайду 6

1. Спираючись на схему поясніть, які явища життя охоплює поняття «культура».2. Доведіть, що поділ на матеріальну та духовну культуру є умовним.3. Які явища духовної культури не відображено на схемі? Чому?4. Чим би ви доповнили схему?

Номер слайду 7

К. В. Білокур за роботою. 50-ті роки XX ст. Живописні полотна Катерини Білокур (1900-1961) для багатьох у світі є символічним уособленням самобутньої української культури. До 120 річниці від дня народження художниці пошуковик Google створив тематичний малюнок (дудл), створений з улюблених образів мисткині - квітів з рідного поля. Побачивши картини Катерини Білокур на Міжнародній виставці в Парижі 1954 р., Пабло Пікассо зауважив: Якби ми мали художницю такої майстерності, то змусили б заговорити про неї весь світ. У цьому визнанні - гіркий натяк на долю Катерини. Адже художниця торувала свій шлях у мистецтво усупереч обставинам: не відвідувала школу, свої перші картини малювала вуглинкою на шматку полотна, який мусила прати, щоб мати змогу малювати нові, а пензлі робила сама з котячої шерсті. Малюючи квіти, Катерина Білокур утверджувала право бути собою: Квіти, як і люди, - живі, мають душу! А зірвана квітка - вже не квітка; А квіти я буду малювати і малювати, бо я так люблю над ними працювати, що й слів не знайду, аби висловити ті почуття до їх любові - моєї великої любові.

Номер слайду 8

Яка роль культури в житті людини?Явища культури всеохопні. Отже, вона і є тим середовищем, у якому живе людина. Через культуру ми пізнаємо світ, засвоюємо досвід попередніх поколінь, передаємо його нащадкам. Культура формує наш світогляд, тобто визначає те, яким ми уявляємо своє життя, чого прагнемо. Культура впливає на спосіб, стиль та манеру спілкування, окреслює мету і форми освіти. Закріплені в культурі норми моралі регулюють взаємини між людьми. Надбання культури формують наші цінності, лежать в основі того, як оцінюємо себе і світ. Завдяки культурі ми вибудовуємо ставлення до довкілля, власного способу життя, свого здоров’я. Саме культура спонукає нас обирати засоби задоволення потреб, реалізації своїх прав. Тож про яку б зі сфер людського життя не йшлося, щодо кожної з них можна застосувати поняття «культура». Наприклад, коли говорять про взаємини людей у суспільстві, послуговуються поняттям «соціальна культура». До політичного життя застосовують словосполучення «політична культура». Обіг інформації (способи її поширення, засади діяльності засобів масової інформації, особливості створення і сприймання) визначає інформаційна культура. Для кожної професійної сфери застосовують норми, які ґрунтуються на досвіді, традиціях, рівневі розвитку суспільства, тобто належать до явищ культури. Обізнаність з нормами культури називають культурністю.

Номер слайду 9

1. Що називають культурою?2. Про які форми культури довідалися?3. Яке значення культури в житті людини?4. Що передбачає культурність?5. Завершіть речення за поданим початком: Культурна людина ніколи не..., адже...6. Підготуйте фанти для гри «Культурний аукціон». На аркуші-картці (домовтеся в загальному колі про розмір карток) розмістіть зображення культурного надбання, що належить до матеріальної або духовної культури. На звороті напишіть невеликий коментар, який пояснює ваш вибір

pptx
Пов’язані теми
Етика, 6 клас, Презентації
До підручника
Етика 6 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
3 квітня
Переглядів
329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку