Урок "Що таке право, норми права"

Про матеріал

Право є основним регулятором суспільних відносин, і тому, дітям необхідно розуміти які відносини є правовими і регулюються нормами права. Ми живемо в демократичній державі, де більшість злочинів вчиняються через правову неграмотність. Отже, вивчення норм права додасть нам знань щодо відстоювання своєї позиції у суспільстві.

Перегляд файлу

Тема: Що таке право, норми права.

Очікувані результати: після уроку учні зможуть пояснювати, що таке право, норма права та галузь права; наводити приклади правових норм та розрізняти їх види; висловлювати власну оцінку ролі права в житті людей.

Хід уроку

І. організаційний момент уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

Бесіда

Що таке соціальні норми?

У чому полягає призначення соціальних норм?

Який вид соціальних норм, залежно від способу встановлення і забезпечення, регулює найбільш важливі відносини між людьми?

ІІІ. Мотивація до навчальної діяльності

На попередньому уроці ми виконували практичні завдання стосовно соціальних норм. У вас була можливість переконатися в тому, що чимало відносин між людьми регулюються одночасно кількома видами соціальних норм. Інколи в регулюванні відносин між людьми виникають протиріччя, і якщо суперечності своєчасно не виявляються, а отже, не усуваються, вони можуть призвести до порушень закону. Однією з причин таких протиріч є відносна стабільність моралі. Право більш динамічне, воно швидше реагує на потреби конкретних життєвих ситуацій у процесі суспільного розвитку.

Кожне суспільство має регулювати відносини між людьми, здійснювати охорону і захист таких відносин. Таке регулювання і охорона здійснюється за допомогою соціальних норм. У системі таких норм право посідає провідне місце. В юридичній літературі право розглядають як загальносоціальне явище і волевиявлення держави. Як загальносоціальне явище право характеризується певною свободою й обгрунтованістю поведінки людей, тобто відповідними можливостями суб’єктів суспільного життя, що об’єктивно зумовлені розвитком суспільства, мають бути загальними і рівними для всіх однойменних суб’єктів. З таких позицій існують: права людини; права об’єднань, груп; права нації, народу; права людства.

IV. Вивчення нового матеріалу

Поняття права та його ознаки.

Термін «право» по-різному тлумачиться в світі різних народів. Проте в основу цих тлумачень покладено правду і справедливість. Сьогодні термін  «право» можна розглядати і як можливості людини щось робити («маю право на ….»), і як систему юридичних норм (норми законів, міжнародних договорів…).

Перегляд відео «Що таке права людини»

 

Право—це система загальнообов’язкових, формально визначених, загальних правил поведінки, що встановлюється, гарантується і охороняється державою та регулюють суспільні відносини між людьми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Галузь права.

Оскільки право є системою, то як і будь-яка система, система права повинна мати свої складові. Під системою права ми розуміємо єдність чинних правових норм, розділених на галузі ( в окремих випадках ці галузі діляться на підгалузі), та правові інститути. Підставою поділу права на галузі та інститути є предмет і метод правового регулювання.

Предмет—це суспільні відносини, що впорядковуються за допомогою права. Наприклад, предметом трудового права є трудові правовідносини.

Метод—це спосіб впливу права на певну сферу суспільних відносин (дозволи, заборони, вказівки, обмеження, стягнення, покарання тощо).

Галузь права—це сукупність правових норм, що регулюють однорідну сферу суспільних відносин ( конституційне право, трудове, кримінальне, земельне, адміністративне, цивільне, та інші).

Норма права.

Норма права—це загальнообов’язкове правило поведінки, що встановлюється, санкціонується та забезпечується державою з метою регулювання суспільних відносин.

Норма права має певну структуру, що виявляється в її внутрішньому поділі на окремі елементи, зв’язані між собою. Такими елементами є:

Гіпотеза—частина норми, що вказує, за яких обставин ця норма вступить в дію (відповідає на питання: коли?, де?, за яких умов?)

Диспозиція—частина норми. Що містить суб’єктивні права та юридичні обов’язки, тобто вказує на те, як повинні діяти особи в даній ситуації.

Санкція—частина норми, де зазначаються юридичні наслідки виконання, невиконання або порушення правила поведінки, що зазначене у диспозиції

Гіпотеза                                                Диспозиція                                            Санкція

Якщо                                                      То, тоді                                                    Інакше

Наприклад. Якщо жінка має двох і більше неповнолітніх дітей, то дирекція заводу повинна надати їй додатково 10 днів до відпустки. У протилежному випадку порушення цього права може бути оскаржено у комісії з трудових суперечок чи у судовому порядку.

Тому, далеко не завжди кожна норма права містить у собі всі три складові. Наприклад, конституційні норми не мають санкцій, а норми кримінального права—диспозицій.

V. Закріплення здобутих знань

Завдання

  1. Розташувати у логічній послідовності елементи системи права за принципом від простого до складного

А) інститут права          Б) диспозиція       В) галузь права      Г) правова норма

2. Розташувати складові системи права в логічній послідовності від меншого до більшого

А) норма права       Б) підгалузь права        В) правовий інститут    Г) галузь права

3. Визначити відповідність між видами соціальних норм та їх змістом і функцією

1) корпоративні норми

2) норми моралі

3) правові норми

4) звичаї

А) правила поведінки, які загальнообов’язковими, формально визначеними

Б) правила поведінки, які історично склалися в результаті їх багаторазового застосування

В) виражають позицію людей щодо таких понять, як добро і зло

Г) приймаються об’єднаннями громадян, членами кооперативів, господарськими товариствами, існують тільки в письмовій формі

4. визначити ознаку права за її описом.

1) Правові норми взаємодіють між собою та доповнюють одна одну.

2) Правові норми існують тільки у письмовій формі, в усній формі існувати не можуть, закріплюються в нормативно-правових актах, договорах та інших джерелах.

3) Правові норми поширюються на всіх суб’єктів в ідентичних ситуаціях.

4) За недотримання норм права настає юридична відповідальність.

VI. Домашнє завдання

Опрацювати параграф 4 підручника.

Виконати завдання, які містяться наприкінці теми.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрьоменко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Основи правознавства (підручник для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням основ правознавства) 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
30 липня 2019
Переглядів
14500
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку