Северное Причерноморье. Пам’ятки мистецтва Північного Причорномор’я і Скіфії.

Про матеріал
Розвиток художньо-творчих здібностей карбування засобами мистецтва. Карбування - вид мистецтва дуже давній. Карбування було відоме у Стародавньому Єгипті, у Стародавній Греції, Стародавньому Римі, застосовувалося у мистецтві Ірану, Китаю, Індії та Японії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Северное Причерноморье. Пам’ятки мистецтва Північного Причорномор’я і Скіфії.урок 3

Номер слайду 2

Мета: розвиток художньо-творчих здібностей засобами образотворчого мистецтва.завдання:- розвивати художній смак, відчуття композиції; творчі здібності;- розвивати кругозір дітей, поповнювати активний словниковий запас;- сприяти розвитку дрібної моторики і координації рухів рук;- формувати і розвивати навички ручної праці;- виховувати акуратність, працьовитість, посидючість.

Номер слайду 3

Кіммерійци - це перший народ, який проживав на території України, про який згадується в письмових джерелах - «Одіссеї» Гомера.конц II тис. до н.е. Походження кіммерійців. Народ-прийшов на землі України через: - Кавказ. - Нижнє Поволжя. - місцевим населенням.

Номер слайду 4

Таври - народ, що населяв в давнину гірську Тавриду (нинішній Крим). У середні століття таври були винищені або асимільовані татарами, які завоювали Крим. Самобутня культура таврів була втрачена.

Номер слайду 5

Скіфи. З VII ст. до III в. до н.е. жах наплемена і держави Східної Європи і Близького Сходу наганяли племена скіфів. Ті, що прийшли з глибин Азії і вторглісьв Північне Причорномор'я.

Номер слайду 6

Скіфи завоювали величезну територію утворивши там державу Скіфію. Вони були нащадками індоєвропейських племен, мали свою міфологію, обрядовість, поклонялися богам і горам, приносили їм кровну жертву. Скіфи ділилися на групи:- царські скіфи, - скіфи-орачі,-скіфи-хлібороби, -скіфи-кочівники.

Номер слайду 7

Скіфська держава - перше політичне об'єднання на півдні Східної Європи в ранньому залізному віці (центром Скіфії було Кам'янське городище поблизу Нікополя).

Номер слайду 8

Джерела та археологічні матеріали свідчать, що основу скіфського виробництва становило скотарство.

Номер слайду 9

Широко відомі пам'ятники скіфської доби кургани: Солоха і Гайманова Могили на Запоріжжі, Товста Могила та Чортомлик на Дніпропетровщині,Куль-Оба та ін.

Номер слайду 10

Знайдено царські прикраси, зброю і т.д. Скіфський вершник. Золота бляшка з кургану Куль-Оба, IV ст. до н. е. Браслет з протомой сфінксів. Перша пол. IV ст. до н.е. Курган Куль-Оба. Скронева підвіска із зображенням голови Афіни Перша половина IV ст. до н.е. Золото, емаль.

Номер слайду 11

Кубок кулястий, золотий з рельєфними зображеннями сцен зі скіфського життя з кургану Куль-Оба в Керчі.

Номер слайду 12

Золота скіфська пектораль

Номер слайду 13

Вона зберігається в Музеї історичних коштовностей України в Києві. Мінімальна страхова вартість пекторалі - золотого нагрудного знака скіфської царської влади - понад півтора мільйона доларів США, вага - 1150 грамів, діаметр - 30,6 сантиметра, проба золота - 958.

Номер слайду 14

Похоронна маска царя III ст. до н.е. Некрополь Пантікапея Керч

Номер слайду 15

У 1969 році був розкопаний древній скіфський курган- поховання належало скіфському принцу, якого завдяки розшиті золотими бляшками шати охрестили «золотою людиною».

Номер слайду 16

Найвищого піднесення досягло Скіфія в IV ст.до н.е. Воно пов'язане з ім'ям царя Атея. Цей цар карбував власну монету. Однак на кордоні IV-III ст. до н.е. Скіфія занепадає. В кінці III ст.до н.е. Велика Скіфія під натиском сарматів припиняє своє існування.

Номер слайду 17

Практична робота Карбуванняна фользі Техніка карбування дуже давня, розвивається протягом багатьох століть. Вона була відома ще в Давньому Єгипті, в Древній Греції і Римі. Високої досконалості вона досягла в до монгольської Русі. Йдеться про художню карбуванні. Звичайно, ми з вами не зможемо без спеціальної підготовки і інструментів виконати чеканку по таких матеріалів, як латунь, мідь, алюміній. Але спробувати себе в цьому виді мистецтва все-таки варто. Давайте приступимо!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Инструменты и материалы:-Алюминиевый тюбик из-под крема, зубной пасты и т.д.( фольга конфет «СТРЕЛА», «КОКА-КОЛА»).-Ножницы, нож.-Шариковая ручка.-Скотч.-Для рамки: картон, лоскутки кожи или кожзаменителя, клей "Момент Кристалл".-Для точечной росписи: акриловые краски, зубочистки. Карбування"Етнічний слон"

Номер слайду 22

За допомогою ножа акуратно зрізаємо верхню частину тюбика. Ножицями розрізаємо одну зі сторін. Розгортаємо заготівлю. Залишки крему (або зубної пасти) можна видалити за допомогою вологої серветки або ж просто помити заготовку у воді .

Номер слайду 23

Тепер необхідно прибрати всі нерівності, зробити поверхню рівною і гладкою. Для цього перевертаємо заготовку зворотною стороною (з написами) вгору і ручками від ножиць поліруємо поверхню. Ось що вийшло:

Номер слайду 24

Сподобався малюнок роздруковуємо в необхідному розмірі. Розміщуємо малюнок на зворотному боці заготовки і кріпимо його за допомогою скотча. Кладемо заготовку на що-небудь м'яке, наприклад, на стопку зошитів, накритих щільною тканиною. Кульковою ручкою обводимо малюнок по контуру. Натиск на ручку повинен бути середнім. Якщо ми будемо сильно натискати на ручку, але можемо порвати заготовку, а якщо ж тиск буде слабким, малюнок не віддрукується на заготівлі.

Номер слайду 25

На лицьовій стороні вже видно слон. Після того, як контур малюнка переведений, можна приступати до створення обсягу на карбуванні. Для цього скористаємося зворотним кінцем ручки. Якщо ж малюнок з дрібними деталями, але можна взяти що-небудь меншого діаметра -крючок для в'язання. Акуратними рухами кілька разів проходимо по одному і тому ж місцю, надаючи обсяг.

Номер слайду 26

Перед тим, як надавати обсяг карбування, можна для зручності відклеїти малюнок із зворотного боку, і ще раз обвести контур ручкою вже по заготівлі. Час від часу перевертаємо заготовку на лицьову сторону і злегка натискаючи на інструмент, обводимо малюнок. Це необхідно, щоб зробити кордону малюнка більш чіткими, акуратно, щоб не порвати заготовку.

Номер слайду 27

Ось такий вийшов слон. Тепер знову беремо кулькову ручку і робимо їй точки по контуру слона.

Номер слайду 28

Акриловими фарбами розписуємо слоника в техніці точкової розпису. Можна це робити тонким пензлем, а можна зубочистками. Останній варіант більш зручним, адже на кожен колір можна взяти свою зубочистку. Карбування готова.

Номер слайду 29

Тепер приступимо до виготовлення рамки. Для зворотного боку рамки виріжте з картону прямокутник розміром трохи більше карбування. Приклеюємо спочатку бічні сторони рамки, а потім верхню і нижню.

Номер слайду 30

Рамку теж можна прикрасити в техніці "точкова розпис".

Номер слайду 31

За бажанням можна викарбувати монету своєї особистої держави.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Д / З Зробити для туристичної фірми ескіз рекламного плаката:«ЗАПРОШУЄМО ПОСЕТТІТЬ скіфські кургани»(Розмір аркуша. А-3)

Номер слайду 37

Дякуюзаувагу!Презентація підготовленадля уроку «МИСТЕЦТВО» в 8 класіучителем Бердянського НВК №1 «Мрія»Картамишева Ігорем Павловичем

pptx
До підручника
Мистецтво 8 клас (Гайдамака О.В.)
Додано
2 січня 2022
Переглядів
811
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку