Школа - тренінг для лідерів учнівського самоврядування "Шлях до самовдосконалення: стандарти поведінки"

Про матеріал
Засідання школи - тренінгу для лідерів учнівського самоврядування "Шлях до самовдосконалення: стандарти поведінки"включає групову вправу,практикум та тестування,які стануть в нагоді педагогам - організаторам та відповідальним за роботу учнівського самоврядування в закладах освіти
Перегляд файлу

Школа – тренінг для лідерів

учнівського самоврядування

Тема засідання:

«Шлях до самовдосконалення: стандарти поведінки»

 

                                               План проведення засідання

1.Групова вправа  «Як втілити мрії в життя»

2.Практикум «Мистецтво говорити «НІ!»

3.Тестування «Чи знаєте ви себе?»

                                             Хід засідання

Вступна частина

     Слово «мрія» зовсім недавно з’явилося в українській мові,його ввела Олена Пчілка. Однак це не означає, що люди раніше не мріяли. Відомому психотерапевту Володимиру Леві належить фраза: «Будь – яке бажання,навіть найбільш нездійсненне,обов’язково можна здійснити з 50 – ї спроби. Головне – щоб ці спроби були різноманітні».

     Дуже мало людей,які жодного разу не казали собі: «Все. Я не можу. Я старався, але в мене не виходить. Пора залишити цей намір у спокої.» Ось із цього моменту і починається поразка,тому що мрія,якої ми так прагнули і яку плекали, так і залишається мрією.

     Англійцю Едісону свого часу потрібно було понад 8000 експериментів і більше 20 років, перш ніж він винайшов одну – єдину лампочку, якою ми користуємося досі.

     Перший президент США Авраам Лінкольн, який одержав свій статус у 51 рік, йшов до цієї посади більш ніж 30 років свого життя. Розпочав політичну кар’єру в 20, кілька разів із тріском провалювався на виборах у Конгрес. Один із таких провалів у 27 років довів його до нервового зриву, із якого він вибирався довго й тяжко. Але однак від справи своєї не відмовився.

      У наведених прикладах підтверджується думка: якщо вперто й цілеспрямовано йти до своєї мрії, то вона обов’язково здійсниться.

    Отже,успіх – це закономірність, великий успіх – ще й великий труд. Головне – не зраджувати своїй справі, слідкувати їй, робити це регулярно і вірити в успіх.

1.Групова справа «Як втілити мрії в життя»

     Кажуть, мріяти нешкідливо. Але чи це так? Нездійсненні мрії ведуть до розчарувань. Чи не розслабляє мрія людину? Чи не забирає час, чи не відводить її від реального життя?

    Зараз ми сформуємо дві групи «Мріяти корисно» та «Мріяти шкідливо». Шляхом жеребкування кожна група одержить завдання щодо того, яку думку відстоюватиме. У ході обговорення пропонуються запитання:

 - Чи потрібно мріяти, коли розумієш, що реальністю мрія стати не зможе? Бути чесним перед собою чи потішити себе ілюзіями?

  - Що ви скажете стосовно такої думки: «У житті можливі лише дві трагедії: перша – не здійснити свою мрію, друга – домогтися її здійснення» (поняття «депресія досягнутого»)

 - А як ви розумієте такий вислів: «Будьте обережні зі своїми мріями, вони мають властивість збуватися»?

                   (обговорення  та заслуховування кожної групи)

ПОРАДИ щодо здійснення мрій:

1.Склади список мрій.

2.Конкретизуйте свої завдання.

3.Розробіь «план наступу».

4.Уникайте негативних думок. Якщо від життя не чекати нічого хорошого, то очікування неодмінно здійсняться.

5.Візуалізуйте свою мрію (створіть картину того, чого хочете досягти).

6.Вірте і дійте!!!

Висновок: Мрія в людському житті необхідна,вона відкриває в центральній нервовій системі нові ділянки збудження, які гасять меланхолію. Коли з’являється перспектива, депресія зникає. Але тішитися мрією, не підкріплюючи її дією, не докладаючи зусиль для її здійснення, - це заняття справді може перетворитися на безцільну трату часу і сил.

2.Практикум «Мистецтво говорити «Ні!»

Для багатьох з нас немає нічого складнішого, ніж сказати: «Ні». В різних ситуаціях до нас звертаються дорослі,однолітки,друзі, колеги,які хочуть, щоб ми витратили на них час або гроші (допомогу),або й те,й інше. Ми раді прислужитися,але змушені відмовляти, коли виконання прохання віднімає занадто багато часу і позбавляє нас спокою.

Сказати «Ні» - це право кожного,і зовсім не обов’язково робити це грубо чи неввічливо. Кожного разу,коли ви хочете сказати «Так», але маєте відмовити, спробуйте один з наступних способів.

Спосіб №1 Відхиляючи запрошення друзів, пом’якшуйте свою відмову. Спробуйте сказати так: « Я дуже рада,що Ви  звернулися до мене», або «Я завжди  чудово проводжу з тобою час, і мені дуже шкода, що я не зможу прийти».

Спосіб №2 Надавайте своїй відмові позитивну форму: « Прекрасна ідея, але на жаль  зараз нам доведеться від неї відмовитися». Ви не викликаєте у співрозмовника почуття образи, а слова «зараз» чи «поки що» залишають двері відкритими.

Спосіб №3 «Треба подумати» або «Дайте мені час,і,можливо, я щось придумаю» - завдяки цим словам у вас з’являється час, щоб придумати гарний привід для відмови.

Спосіб №4 Спробуйте говорити «Ні» з гумором – несподіваний поворот завжди викликає сміх. Наприклад: «Ви думаєте, що я говорю «Ні», тому що я вередливий. Що ж,ви маєте рацію». Особливо люблять жарти діти – якщо вам вдасться їх розсмішити,вони легко приймуть вашу відмову.

Спосіб № 5 Стародавня мудрість говорить: «Ніколи не перепрошуйте». У більшості випадків краще нічого не пояснювати, якщо немає безперечного аргументу у відмові. Скажіть просто «Зараз я ніяк не зможу найти час».

Спосіб № 6  Відмовити  можна нейтрально,категорично і водночас люб’язно словами «Вибачте,але я цим не займаюся».

Спосіб № 7 Коли рідні та друзі грають на почуттях,змушуючи вас сказати «Так», реагуйте на це словами «Так, мені шкода, що в тебе така проблема» - і на цьому зупиняйтеся.

Спосіб № 8 Іноді найкращий спосіб відмовити – це просто сказати «Ні». Категорична відмова виключає хибне тлумачення і даремної витрати часу. Особливо цей спосіб підходить батькам, малі діти яких навчилися ними маніпулювати.

Практичне завдання:  Учасники  об’єднуються по троє та обговорюють, який з 8 способів відмови вони найчастіше вживають про розмові з:

  • друзями
  • батьками
  • однокласниками
  • сусідами
  • малознайомими

Висновок:  Пам’ятайте, ви завжди маєте право сказати «Ні». Якої би форми ви не надали своїй відмові,ви маєте повне право цінувати свій час і захищати свої інтереси та власність. Відмовляючи тактовно,ви виявляєте повагу до інших…і до себе.

3.Тестування «Чи знаєте ви себе?»

Оберіть та запишіть літеру обраного символу із кожної групи, який найкраще передає стан: рух, спокій, упевненість, невпевненість.

А тапер порахуйте результати:

РУХ

СПОКІЙ

УПЕВНЕНІСТЬ

НЕВПЕВНЕНІСТЬ

А - 4

А - 10

А - 10

А - 10

Б - 8

Б - 8

Б - 8

Б - 8

В - 2

В - 2

В - 6

В - 2

Г - 10

Г - 4

Г - 2

Г - 6

 

Від 0 до 13 балів  Ваша поведінка залежить перед усім від оточуючих. Ви легко падаєте духом, легко захоплюєтеся, через силу займаєтеся тим, що вам не подобається. На вас дуже впливає навколишня обстановка та люди. Тому не можна сказати, що ви господар своїх рішень. Ви надто емоційні, керуєтеся своїм настроєм.

Від 14 до 20 балів Інколи ви пливете за течією,проте намагаєтеся знайти свій стиль. Ви наділені критичним аналізом,так що оточуючі не можуть на вас вплинути, якщо у них нема переконливих аргументів. Якщо ваш здоровий глузд підказує вам, що позиція, котру ви захищали досі, вам на шкоду, то ви зможете від неї відмовитися.

Від 21 до 27 балів Ви вважаєте себе непогрішимим. Ви прагнете знайти «золоту середину» між власними поглядами, переконаннями та тими ситуаціями,котрі ставить перед вами життя. Вам допомагає те, що ви інтуїтивно вибираєте вірний шлях.

Від 28 до 34 балів Вам не легко буває відмовитися від своїх поглядів,принципів. Чим більше хтось намагається вплинути на вас, тим потужніший ваш опір. Та, насправді,за вашою упертістю ховається не стільки впевненість в собі, скільки бажання не потрапити в якусь неприємну ситуацію.

Від 35 до 40 балів Якщо вам щось спаде на думку, то вас ніхто не переконає. Ви безоглядно йдете до цілей, які поставили. Але той, хто знає вас добре,передбачаючи вашу реакцію, може вміло та непомітно спрямувати ваші дії. Так що вам варто б виявляти побільше кмітливості.             

docx
Додано
7 липня 2020
Переглядів
621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку