Скульптура. Класицизм

Про матеріал
Презентація "Скульптура класицизму" допоможе краще сприймати твори мистецтва, дізнатися про митців цієї епохи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класицизм. Скульптура. Виконала: вчитель мистецтва Соболь Каріна Юріївна

Номер слайду 2

Мистецтву скульптури класицизму характерно наслідування античності, але майстри використовували лише її зовнішню форму. Скульптори класицизму ніколи не сприймали античність як холодний і неживий канон. Скульптури цього періоду вирізнялися складністю форм, спокійністю поз, навіть рух не порушував замкнутості форм. Часто сюжети для своїх творів скульптори позичали з грецької і римської міфологій. Але, головне, їх твори носили цивільний, патріотичний характер, властивий усьому напрямку класицизму. У багатьох творах скульптори оспівували військову доблесть, відвагу і відданість обов’язку. Майстри епохи класицизму прикрашали інтер’єри будинків, які повинні були служити ідеальним зразком, бездоганною насолодою для глядачів.

Номер слайду 3

Німецький скульптор, художник і теоретик мистецтва Йоганн Готфрід Шадов (1764—1850 рр.) був автором переважно портретного жанру — понад 100 бюстів, а також багатьох статуй, монументально-декоративних творів тощо. Наприклад, квадрига (антична двоколісна колісниця з чотирма запряженими кіньми) на Бранденбурзьких воротах у Берліні.

Номер слайду 4

Найвідоміші твори скульптора — мармурова група королеви Луїзи і королеви Ганноверської, Кенотаф принца Олександра фон дер Марка та інші, у яких відбивалося прагнення майстра до реалістичності.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Жан-Антуан Гудон (1741 —1828) — французький скульптор доби  класицизму. В творчому доробку скульптора близько ста п’ятдесяти скульптурних портретів. Ж. А. Гудон умів передавати характер своєї моделі за допомогою ретельно обраної пози, експресивного виразу обличчя і прямолінійного погляду. Серед характерних деталей його скульптурних портретів — ефектні складні фактури одягу. Найбільше видатного скульптора захоплювала пластична анатомія, освоєнням якої він, за його власними словами, займався протягом усього життя.м

Номер слайду 7

Одним з кращих творів майстра вважається скульптура Вольтера, який сидить у кріслі. Ж.-А. Гудону вдалося передати не тільки всі особливості зовнішності, енергійний характер філософа, але й дрібні особливості шкіри. Вражаючим виглядає погляд Вольтера, який одночасно сповнений мудрості й життєвої сили.

Номер слайду 8

Скульптура «Змерзла дівчинка» є алегорією зими. Класична школа зазвичай зображувала зиму у вигляді укутаного в плед старого або старої, які тремтять від холоду. Ж.-А. Гудон вирішив повністю відійти від канонів і зобразив зиму у вигляді прекрасної юної дівчини, яка прикриває накидкою лише верхню частину тулуба.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Антоніо Канова (1757 - 1822) — італійський скульптор, найзначніший представник класицизму в європейській скульптурі. Найбільші збірки його робіт — у паризькому Луврі й у петербурзькому Ермітажі. Створював композиції на міфологічні сюжети, портрети знаті й надгробки. Твори майстра вирізнялися незвичайною витонченістю, плинністю форм і декоративністю. Перша скульптура А. Канови, що була виконана в стилі класицизму, — «Тесей і Мінотавр». Надгробок Папи Климента XIV приніс скульптору популярність і сприяв утвердженню стилю класицизму в скульптурі. Тесей і Мінотавр

Номер слайду 11

У скульптурній композиції майстра «Венера і Марс» античність поєднувалася з красою природи й ідеальністю форм. Серед його творів: статуя Персея, кілька портретів Наполеона, портрет Джорджа Вашингтона в римських лаштунках та багато інших.

Номер слайду 12

Три граціїВенера Переможниця

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Бе́ртель Торва́льдсен ( 1770 — 1844) -данський художник, скульптор, яскравий представник класицизму, згодом академізму. Бертель Торвальдсен є одним з найплідніших скульпторів за всю історію мистецтва — навіть приблизно важко підрахувати загальну кількість його робіт, що нерідко викликало питання з приводу їхнього авторства. Найповніше талант митця розкрився у творах на античні сюжети, а також у епігонстві (копіюванні) давніх робіт. Фактично Торвальдсену вдалося відтворити суть і дух класичного мистецтва Давньої Греції і Риму

Номер слайду 15

Серед найвідоміших робіт митця на античну тематику — скульптурні композиції, рельєфи Вигнання Еліодора, Ганімед, Амур і Психея , Венера з яблуком, Меркурій із сопілкою , Ганімед, що годує Зевсового орла, Три грації  і багато інших.Ідеалізовані портретні бюсти і скульптури Торвальдсена користувались попитом у всій Європі. Митець увіковічнив у мармурі численних представників аристократії різних держав.

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво 8 клас (Масол Л.М.)
Додано
21 вересня 2023
Переглядів
2166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку