Словник давньогрецьких та давньоримських міфологічних імен

Про матеріал
У сучасному суспільстві великий інтерес до стародавніх культур. Це пов'язано з тим, що культури сучасних народів немислимі без минулого. Література, мистецтво і філософія Стародавньої Греції дали поштовх розвитку європейської культури. Стародавня Греція відкрила людини як прекрасне і досконале творіння природи, як міру всіх речей. Чудові зразки грецького генія проявилися у всіх сферах духовної та соціально-політичного життя: у поезії, архітектурі, скульптурі, живопису, політиці, науці й праві. Міфи античності є надбанням минулого й сьогодення, зберігаючи світогляду стародавніх греків і римлян. Історичний розвиток всього людства не можна уявити без античності. Греція і Рим залишили безліч міфів. Міф пояснює будь-яке природне подія волею божества, тобто причина виводитися за межі самої природи, переміщається в небесну область, довіряється богами.
Перегляд файлу

Словник давньогрецьких та давньоримських міфологічних імен

Аїд (рим. Плутон) - син Кроноса і Реї, рідний брат Зевса, Посейдона, Деметри. Після розподілу світу між братами Аїд одержав підземне царство мертвих. Звідси "ад" - "пекло", куди потрапляють душі грішників*.

Аїд, б'іля ніг якого Цербер.Антична статуя.



Аполлон, Феб - син Зевса й титаніди Лето, брат Артеміди. Спершу був богом скотарства і ріль­ництва, згодом опікуном мистецтва і Муз, богом сонця і світла (звідси його ім'я Феб — "блискучий"). Уявлявся красивим юнаком з луком або кіфарою в руках.

Аполлон - кіфаред. Рим. Музей Витикану.


 

Арей, Арес (рим. Марс ) - син Зевса і Гери, грізний бог війни, символ войовничості.


Арей. Римська копія з грецького оригіналу. Санкт-Петербург. Ермітаж.


 


Артеміда {рим. Діана) — дочка Зевса і Лето, сестра-близнючка Аполлона, богиня мисливства, покро­вителька звірів. Одягнена в короткий хітон, з луком і стрілами.

Артеміда Версальська. Римська копія статуї Скопаса (чи Леохара). Париж. Лувр.



Асклепій (рим. Ескулап) - син Аполлона. Бог лікування. Навчився лікувати від мудрого кентавра Хірона, міг оживляти людей. За це розгніваний Зевс убив його блискавкою. Уявлявся з палицею, навколо якої обвилася змія.

Асклепій. Римська копія статуї школи Фідія.



Афіна (рим. Мінерва) - одна з найголовніших богинь грецької міфології, улюблена дочка Зевса, народилася з його голови. Богиня мудрості, наук, мирної праці й переможної війни. Греки зображали її величною жінкою у військовому вбранні, зі щитом, списом і в шоломі.

Афіна Дева. Римська копія статуї Фідія.


 


Афродіта, Кіпріда (рим. Венера) - богиня кохання і вроди. Зевсова дочка, народилася з морської піни біля о.Кіпру. Мала багатьох смертних дітей, серед них троянця Енея, міфічного предка римлян. Афродіта —   ідеал жіночої вроди.

Александр. Венера Мілоська. Париж. Лувр.


 


Геба - богиня вічної юності, дочка Зевса і Гери. Гарна дівчина у вінку із квітів, із золо­тим келихом у руці: вона підносила богам-олімпійцям нектар і амброзію. Згодом стала дружиною героя Геракла, якого Зевс узяв на Олімп.

А.Канова. Геба. Ермітаж:. Санкт-Петербург.



Геліос (рим. Соль) - бог Сонця, брат Еос і Селени, батько Фаетона і Геліад. Щоранку Геліос здіймався з Океану на вогненних конях, несучи людям день, а ввечері знову спускався в Океан на золотому човні.

Геліос. Мозаїка.



Гера (рим. Юнона) - старша дочка Кроноса і Реї, Зевсова сестра і дружина, найповажніша серед богинь. Мати Гефеста, Арея, Геби. Покровителька родинного життя та шлюбу. Мала владну й жорстоку вдачу, переслідувала своїх суперниць та їхніх дітей, найбільше Геракла. Уявлялась жінкою величної і суворої вроди.

Гера Людовізі. Римська копія статуї Поліклета. Музей Терм у Римі.


 


Гермес (рим. Меркурій) — син Зевса і німфи Майї. Вісник богів, бог торгівлі й ремісництва, опікун подорожніх, гімнастів, провідник душ померлих до підземного царства Аїда. Незрів­нянний у спритності й красномовстві.

Пракситель. Гермес із Діонісом. Олімпія. Археологічний музей.


 

Гефест {рим. Вулкан) - бог вогню і ковальства, син Зевса і Гери, чоловік Афродіти. У супереч­ках батьків підтримував матір, за що розлюче­ний Зевс скинув його з Олімпу і він, пошкодивши ногу, став кульгавим. Гефест кував блискавки для Зевса,зробив обладунок для Ахілла і коліс­ницю Геліоса, будував палаци на Олімпі тощо.

Гефест і Фетіда зі щитом Ахілла. Фреска з Помпей. Розпис кіліка. Берлін. Державні музеї.

Гея {рим. Теллура)- могутня богиня землі, виникла з безмежного Хаосу. Породила море, гори, перше покоління богів, титанів, кіклопів, деяких німф. Вважалася годувальницею всього живого, прародителькою людей і місцем спочин­ку похованих у її лоні.

_ Гея. З рельєфу великого фризу Пергамського олтаря.


 


Деметра {рим. Керера, Церера) — дочка Кро-носа і Реї, сестра Зевса. Богиня родючості та хліборобства. Подарувала людям зерно і навчила їх вирощувати хліб.

Деметра Книдська. Лондон. Британський музей.

Діоніс, Вакх {рим. Бахус) — син Зевса і фі-ванської царівни Семели, дочки Кадма. Бог ро­дючості, виноградарства і вина. Навчив людей вирощувати виноград і робити вино. Діоніса завжди супроводжувала весела юрба - сатири, менади, вакханки.

Діоніс. Римська копія з грецького оригіналу. Санкт-Петер­бург. Ермітаж.


 


Ерот, Ерос (рим. Купідон, Амур) - син Афродіти, пустотливий вродливий крилатий хлопчик, який вражає серця людей і богів своїми золотими стрілами, викликаючи у них любов. Бог кохання.

Фальконе.    Погрожуючий   Амур.    Санкт-Петербург. Ермітаж:.



Еос (рим. Аврора) - богиня світанку, сестра Геліоса й Селени. Щоранку відчиняє небесну браму Геліосу - Сонцю і з золотого глека бризкає на землю росу.

Еос із тілом Мемнона. Розпис кіліка. Париж:. Лувр.


 


Зевс (рим. Юпітер) - верховний бог у грецькій міфології, син Кроноса та Реї, володар світу. З верховини Олімпу владарює над богами і людьми, але сам мусить коритися Долі. Батько численних богів та героїв. Головним святилищем Зевса була Олімпія в Еліді, де стояв його славетний храм і де відбувалися на його честь Олімпійські ігри.

Юпітер. Санкт-Петербург. Ермітаж:.

Ніка, Ніке (рим. Вікторія) - крилата богиня перемоги у війні, спортивних іграх та інших змаганнях.

Ніка. Брешіа. Національний музей.


 


Пан {рим. Фавн) - бог лісів та гаїв, покровитель пастухів і мисливців. Любив блукати з німфами й сатирами, граючи їм на сопілці. Раптово з'яв­ляючись, лякав подорожніх. Звідси слово "паніка", панічний страх. Греки уявляли Пана рогатим, з волохатим тілом, на цапиних ногах.

М.Врубель. Пан. Москва. Третьяковська галерея.



Посейдон (рим. Нептун) - син титана Кроноса і Реї, брат Зевса, Аїда, Деметри. Могутній бог моря і хитач землі.

doc
Додано
7 лютого 2019
Переглядів
2923
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку