Словосполучення і речення

Про матеріал

Мета: повторити і поглибити відомості про речення, його граматичну основу; вчити розрізняти словосполучення і речення, правильно визначати підмет і присудок; формувати вміння і навички знаходити в реченні головні члени.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Словосполучення і речення.

Номер слайду 2

Двадцять друге квітня. Класна роботац цу ук ке ер рк ка ц цу ук ко ор цукор

Номер слайду 3

Словосполучення - це поєднання двох і більше повнозначних слів, одне з яких є головним, а решта - залежні. Головне слово. Залежнест.79?

Номер слайду 4

Біжить Пірат, дитина років п’яти, світло гасне, сиділа і слухала, зимові канікули, сонячний день, зорі сяють, міцний як сталь.

Номер слайду 5

2. Речення, на відміну від словосполучення, виражає закінчену думку. Вчителька читає історію про давні часи.3. Речення має граматичну основу: підмет і присудок або один із цих членів. 1. Речення не може бути частиною словосполучення, а словосполучення є частиною речення. А отже, речення може складатися навіть з одного тільки слова. Словосполучення ж завжди складається з головного й залежного слова чи кількох слів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Під час встановлення зв'язку між членами речення ми формуємо поєднання повнозначних слів, які пов'язані між собою за змістом і граматично. Це і є словосполучення.ст.79

Номер слайду 8

Найуспішніші в зіллєварінні учні вивчали рецепт “рідкої фортуни”.найуспішніші учнінайуспішніші в зіллєваріннівивчали рецепт рецепт “рідкої фортуни”

Номер слайду 9

Біла чайка опустилась на воду. З води вистрибнула срібляста рибка. Морська чайка схопила рибину дзьобом. Вправа 2ст 79. Біла чайка. Опустилась на воду. Срібляста рибка. Вистрибнула з води. Морська чайка. Схопила рибину. Схопила дзьобом. Словосполучення

Номер слайду 10

Зелена черепаха це велика морська черепаха. Її - так назвали через колір панцира. Хоч він буває не тільки зеленим, але й темно-коричневим. Черепаха живе у моряхта та океанах. На берег виповзає, щоб відкласти яйця. З них з'являються черепашки. Черепашенята живляться медузами, молюсками, ракоподібними. Дорослі черепахи їдять рослини. Зелену черепаху також називають суповою. У неї смачне м'ясо і яйця. Здавна люди полювали на черепаху. Зараз черепаха знаходиться на межі зникнення. Більшість країн світу заборонили полювання на зелену черепаху. Вправа 3

Номер слайду 11

Домашня роботаhttps://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9671688

pptx
Додав(-ла)
Dariya Soborova
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
1 травня
Переглядів
90
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку