Слухова сенсорна система людини

Про матеріал
Презентація уроку до теми "Слухова сенсорна система". Дізнаєтесь про будову слухової системи, як сприймаються та розпізнаються звуки. Як запобігти хворобам слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СЛУХОВА СЕНСОРНА СИСТЕМАХолодар Людмила Олександрівнаспеціалізована школа 52, м. Києва

Номер слайду 2

Людські вуха працюють подібно тарілкам антени супутникового телебачення

Номер слайду 3

Слухова сенсорна система – це сукупність анатомічних утворів, які забезпечують сприйняття звукових коливань і фурмування слухових відчуттів. Людина сприймає звукові коливання в діапазоні від 16 до 20 000 Гц, для неї характерний бінауральний слух

Номер слайду 4

Відділи слухової системи. Периферичний. Провідниковий. Центральний. Орган слуху. Слуховий нерв. Слуховий центр кори кінцевого мозку

Номер слайду 5

Вухо людини. Зовнішнє вухо. Середнє вухо. Внутрішнє вухо

Номер слайду 6

Зовнішнє вухо. Основною функцією вушної раковини є спрямування звукової хвилі до слухового проходу. Залози слухового проходу виділяють вушну сірку, яка захищає вухо від мікробів, пилу. Дарвін горбик

Номер слайду 7

Середнє вухо. Середнє вухо складається з барабанної порожнини, слухових кісточок та слухової ( євстахієвої ) труби. Слухові кісточки передають коливання,зменшуючи амплітуду і збільшуючи силу.

Номер слайду 8

Євстахієва труба з'єднує камери середнього вуха із задньою стінкою носоглотки. Через цей канал з глотки в барабанну порожнину надходить повітря, завдяки чому підтримується рівновага між тиском в середині вуха і атмосферним тиском зовні. Євстахієва труба відкривається під час ковтальних рухів чи при позіханні, і в цей час відбувається урівнювання атмосферного тиску з тиском у барабанній порожнині.Євстахієва труба Слухова труба названа на честь анатома XVI століття Бартоломео Єустахіо.

Номер слайду 9

Внутрішнє вухо. Внутрішнє вухо – це кістковий утвір, що має завитку, яка і є органом слуху. Завитка – спірально закручений канал у 2,5 оберти, що містить завитковий лабіринт.

Номер слайду 10

Слух – вид чуття або сукупність процесів у слуховому аналізаторі, що здійснюють сприйняття звукової інформації.

Номер слайду 11

Звукові хвилі через слуховий прохід підсилюються і спричиняють коливання барабанної перетинки. Стремінце передає коливання на рідину каналів завитки (механічне звукопроведення). Далі волоскові клітини спірального органа під час коливання мембрани збуджуються, виникають нервові імпульси (рецепторне звукосприймання). Нервові сигнали передаються слуховим нервам (нервове проведення збудження). Звуки з довкілля надходять до слухової зони, де відбувається кісткове формування слухових відчуттів.

Номер слайду 12

Хвороби слуху. Отосклероз – патологічні нарости на слухових кісточках

Номер слайду 13

Отит зовнішній Отит середнього вуха. Запалення. Отит внутрішнього вуха. Отит – це запальний процес в порожнині вуха

Номер слайду 14

Як правильно чистити вуха

Номер слайду 15

Як зупинити процес погіршення слуху? По-перше, привчіть себе слухати музику на меншій гучності. Зайдіть у налаштування вашого смартфону і виставте максимальну межу гучності не більше 70%. Так у вас не буде спокуси слухати музику на небезпечних децибелах. Якщо ви збираєтеся на концерт або музичний фестиваль, не соромтеся взяти з собою затички для вух - адже натовп у будь-який момент може виштовхнути вас ближче до колонок. Купуйте для прослуховування музики навушники закритого типу, які повністю вкривають вуха, а не вставляються у вушний канал. Це, мабуть, найпростіший спосіб домогтися того, щоби ваші улюблені мелодії тішили вас якомога довше.

Номер слайду 16

Чому ми сприймаємо свій голос у записі інакше, ніж коли говоримо? Свій голос у записі здається нам зовсім іншим, ніж у той час, коли ми говоримо. Річ у тому, що у вушній раковині - частина внутрішнього вуха, відповідального за звукове сприйняття - звук може потрапляти двома шляхами. Зовнішній шлях - через слуховий канал, барабанну перетинку і середнє вухо, а внутрішній - безпосередньо через тканини голови, які посилюють низькі частоти голосу. Таким чином, в момент говоріння ми сприймаємо свій голос як комбінацію зовнішнього і внутрішнього звуку, а під час прослуховування запису залучений тільки зовнішній канал. До речі, в окремих випадках через вади внутрішнього вуха його чутливість настільки підвищена, що людина постійно чує звук свого дихання і навіть звук обертання очних яблук.

Номер слайду 17

Мешканці морів і океанів для спілкування використовують ультразвук та інфразвук. Вони можуть спілкуватися з особинами свого виду, що знаходяться на відстані декількох кілометрів. Дельфіни та кашалоти відтворюють звуки на частотах, які є нешкідливими для них самих, але убивчими для інших мешканців моря. Видаючи звуки певної частоти, кашалот готує собі сніданок: від його криків глухне і гине риба, причому цілими косяками. У савані деякі тварини використовують низькі частоти. Таким чином слони, носороги та жирафи можуть спілкуватися, не боячись бути почутими хижаками й мисливцями. У птахів і комах теж є свої унікальні особливості. Ми, звичайно, чуємо щебет птахів, але на цьому наше розуміння пташиного світу закінчується. А вони ведуть насичене життя, повне звуків, недоступних слуху людини.

Номер слайду 18

За допомогою вусиків-антен комарі вловлюють чутні вібрації. Вусики також допомагають визначити представника протилежної статі неподалік. Вусики-антени комарів містять 15-16 тисяч слухових клітин. Кажани мають поганий зір, вони покладаються на свій виняткрвий слух. Кажани використовують ехолокацію. Звукові коливання, які вони випромінюють через скрип, відбиваються від будь-яких сусідніх поверхонь назад до кажана, дозволяючи йому дізнатися, де знаходиться поверхня та інші об'єкти. Собаки чують ультразвукові сигнали. У кішок дуже широкий звуковий діапазон сприйняття і рухливі вуха з 27 м’язами, тому їх слух дуже гострий.

Номер слайду 19

Для створення презентації використовувалися матеріали ІНТЕРНЕТУ

pptx
Додано
24 березня 2021
Переглядів
7453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку