Способи розмноження рослин

Про матеріал
Дана презентація розповідає про способи розмноження рослин, її види. Наводить ілюстровані і схематичні відповіді, містить цільну матеріальну базу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи розмноження рослин Презентацію підготував Студент 1 курсу г. Рупи 1-ЖБХ МАРТИНЮК ВЛАДИСЛАВ

Номер слайду 2

ОДНА З ОБОВЯЗКОВИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЖИВОГО ОРГАНІЗМУ – ВІДТВОРЕННЯ ПОТОМСТВА, ТОБТО ЗДАТНІСТЬ ОДНІЄЇ ОСОБИНИ ДАТИ ПОЧАТОК ЦІЛІЙ СЕРІЇ СОБІ ПОДІБНИХ ДОЧІРНІХ ОСОБИН. ІСНУЄ ДВА СПОСОБИ РОЗМНОЖЕННЯ: СТАТЕВЕ Й НЕСТАТЕВЕ.

Номер слайду 3

Безстатеве розмноження Вегетативне розмноження Власне безстатеве 

Номер слайду 4

ВЕГЕТАТИВНЕ РОЗМНОЖЕННЯ Вегетативне розмноження здійснюється частинами талона,кореня,стебла, листка. Воно засноване на здатності рослин до регенерації – відновленню цілого організму з його частинами. 

Номер слайду 5

Вегетативне розмноження каланхое пірчастого. Молодий організм утворився на листі рослини

Номер слайду 6

 У одноклітинних рослин(водорості,бактерії) вегетативне розмноження відбувається шляхом ділення клітини; у колоніальних і нижчих багатоклітинних - шляхом розчленування талома на частини, у грибів - за допомогою спеціалізованих одноклітинних утворень: хламідоспор. У вищих спорових рослин вегетативне розмноження здійснюється частинами кореня,стебла,листка або їх видозмінами- кореневищами,бульбами,вивідковими бруньками. На основі природнього вегетативного розмноження в практиці сільського господарства розроблені різноманітні способи штучного вегетативного розмноження овочевих,плодових і декоративних рослин. 

Номер слайду 7

ВЛАСНЕ БЕЗСТАТЕВЕ РОЗМНОЖЕННЯ Власне безстатеве розмноження здійснюється спеціалізованими клітками-спорами або зооспорами 

Номер слайду 8

СТАТЕВЕ РОЗМНОЖЕННЯ Суть статевого розмноження полягає у формуванні рослиною спеціалізованих клітин- гамет(n), у попарному їхньому злитті(копуляція) і утворенні зиготи(2n), з якої виростає нова рослина. Гамета- статева клітина,ядро якої містить гаплоїдне число хромосом. Гамети, що копулюють,можуть різнитися між собою за структурою,але обовязково будуть відрізнятися фізіологічно. У результаті злиття гамет у новому організмі поєднуються материнська й батьківська спадковості. Якщо гамети,що копулюють,однакові за формою,величиною і рухливістю,їх називають ізогаметами, а статевий процес – ізогамним. Якщо гамети однакові за формою, але жіноча гамета більша і менш рухлива, чим чоловіча,їх називають гетерогаметами,а статевий процес –гетерогамним. 

Номер слайду 9

Статевий процес називають оогамним, коли жіноча гамета велика,куляста,нерухлива(яйцеклітина),а чоловіча дуже маленька й рухлива(сперматозоїд). Гамети формуються в спеціальних органах, що називаються гаметангіями: чоловічі – в антеридіях, жіночі - у нижчих спорових в оогоніях, а у вищих – архегоніях. У нижчих рослин гаметангії, як і спорангії, одноклітинні, а у вищих-багатоклітинні. 

Номер слайду 10

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! 

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
21 липня 2023
Переглядів
275
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку