"Справі - час - розвазі годину"

Про матеріал

Наше життя складається з безлічі різних ситуацій, які іноді обертаються проблемами. Звичайно ж, багато з них походять через нашу безвідповідальність і лінь, тому під час проведення виховної години навчити здобувачів освіти цінувати і контролювати кожну хвилину життя, свій і чужий час; бути точним, дотримуватись режиму дня. Виховувати захоплення мистецтвом, працьовитість та почуття патріотизму, вірності своєму народу.

Перегляд файлу

Виховний захід:

Справі - час -  розвазі годину

Мета: продовжувати формувати в учнів уявлення про час, навчити їх цінувати і контролювати кожну хвилину життя, свій і чужий час; бути точним, дотримуватись режиму дня.

 Обладнання:  телевізор, комп’ютер, носії інформації.          

                                                     

Хід заходу

Вступне слово викладача:

Так плине час: одна пора року змінює іншу і проходить рік за роком, але не потрібно сумувати, бо з кожним роком ви зростаєте, пізнаєте світ отримуєте досвід і показуєте свої досягнення.

Як ми використовуємо свій час? Давайте проаналізуємо разом. Часто час гається через лінощі. Коли ви беретеся,виконувати до­машнє завдання, ваша увага час від часу розвіюється через утому, необхідність переключитися з предмета на предмет, зрозуміти кон­кретні завдання. За рік ви виконуєте близько 5 тисяч завдань з усіх предметів і втрачаєте близько 5 тисяч хвилин. За цей час можна прочитати приблизно 2—2,5 тис. сторінок художньої літератури. Це зовсім не мало. Гайнувати щонайменше часу допоможе розпо­рядок дня.

 

Девіз: “Цінуйте час”

Що таке час?

Час – це певний момент, у якому щось відбувається.

Час - тривалість, чого-небудь, вимірюваний секундами, хвилинами, годинами.

Учень: Сорокін Владислав

Як впливати на час? Чи можна ним керувати? Чому особистого часу постійно не вистачає? Хто, як і навіщо постійно краде його?

Час-це енергія і, як не парадоксально, вибір. Воно здатне стискатися і розтягуватися, концентруватися і розосереджуватися, кожному з нас Його дано приблизно по 700 – 800 тисяч годин. Але чому комусь цього вистачає, а хтось постійно страждає через брак часу?

Наше невміння керувати часом-фізичним – ментальним, духовним – може привести до того, що до кінця життя ми прийдемо зі страшними питаннями…

На що я витратив своє життя?

 На що пішли роки?   

Які цінності я накопичив?

Учень: Андренюк Богдан

         Ні дня без плану! Планувати потрібно, щоб розуміти, куди ми рухаємося. Інакше будемо безцільно дрейфувати цілий день і нікуди не причалимо. Дехто радить планувати день з вечора, інші – рано вранці. Але те, що це потрібно робити, – факт. Спробуйте і ранкове, і вечірнє планування і вирішіть, яке для вас зручніше. Приділяйте плануванню щодня від 15 до 30 хвилин. Пишіть власноруч, ручкою, в блокноті або на листочку. Тут діє принцип: записав – запам’ятав – виконав.

Учень:Мороз Владислав

         Не відволікайтеся! Ні на що! Поки ви працюєте, немає телефону, соцмереж і листів, що терміново потребують відповіді. Зосередьтеся тільки на завдання, яке ви повинні виконати. До речі, саме тому потрібно обмежувати час роботи – щоб знати, коли ви нарешті видихнете. Крім того, перемикання на інші справи, які пов’язані з роботою, означає, що ваша увагу розсіюється, і вам вже потрібно додатковий час для повторного включення в процес. В результаті ви виконуєте основне завдання довше.

 

Втрачений час не повернути

Викладач: Він тече всюди і постійно. І не можна ввійти двічі в ріку Часу. Тобто нічого не можна зробити в одинаків спосіб. Дуже подібні одна на одну події будуть різними, тому що розділені в часі. Можна скільки завгодно раз опинитися в «тому ж самому місці», але опинитись там у «той же самий час» ніколи не можливо. А все тому, що час тече тільки в одному напрямку – із минулого в майбутнє – і ніколи у зворотній бік.

Тому не можна витрачати час на дрібниці, адже він ніколи більше не повертається.

Учень:Цівінський Максим

Тож  Що таке вільний час? Вільний час – це час, вільний від виконання обов'язкових справ.

         Час — це поняття розмите, складне, але той факт, що ми його маємо — заперечувати не можна. Тому, ми насичуємо час справами, подіями, цілями. Ось коли залишається шматочок часу, який незаповнений нічим, ми наділяємо його гордовитим титулом — Вільний. У наш вільний від повсякденних турбот час, ми робимо те, що щиро любимо. На мою думку, вільний час повинен слугувати нам мотивом нашого життя, адже саме тоді ми робимо те, що кожному з нас до душi.

 

Тому на минулій виховній годині учні отримали творче завдання

         Створити презентацію свого хобі.

         Створити діаграму свого робочого дня. Яку частину доби займає сон,їжа, спорт, заняття в училищі,домашні справи, спілкування з друзями, прогулянка, читання, перегляд телебачення, хобі та інші справи (вказати які саме).

 

Хобі – це те, чим люди люблять займатися у свій вільний час, і що наповнює їхнє життя певним змістом. Саме хобі робить наше життя більш яскравим, повним і різноманітним, приносить радість і задоволлення, компенсує те, чого нам не вистачає, дарує спокій і релаксацію, або навпаки, – драйв та адреналін, сприяє самореалізації, розширює світогляд, розвиває таланти та вміння.

Моє хобі-волейбол Прокопчук Максим

Моє хобі-футбол Віннічук Ілля

Моє хобі-  гра на гітарі. Андрейченко Максим

Моє хобі-риболовля Давиденко Нікіта

Моє хобі-гра на трубі Кукал Дмитро

Моє хобі-плавання Терновий Ілля

Моє хобі- Street Workout (SW) Озернов Максим

Моє хобі- мотокрос Федорчук Богдан

Також учні групи дослідили, де гається час і як його знайти.

ЧАС ПОТРІБНО ЗНАЙТИ!

Учень: Лазарчук Олександр

         Тільки за телевізором ми проводимо близько 13 років!  Дивно, чи не так, після цього говорити: у мене немає часу!»

         Фізичний час для нас немов будинок з міцними засувами. Це годинник, який ми носимо на руці. Це свята, Дні народження, це той ритм, який боїмося порушувати, боїмося зробити виклик безсмертя і порушити складний життєвий процес.

Де я перебуваю? На що витрачаю свій час? З чим борюся? Що руйную і навіщо? Чи створюю щось натомість? Відкидаючи-чи пропоную? Що в моєму житті могло бути або чого могло не статися? На що краще, корисніше витрачати час? «А чи знаєте ви про те , що середньостатистичний житель мегаполісу за своє життя втрачає близько 5 років, проводячи цей час в різних чергах, приблизно близько року-в очікуванні зеленого світла світлофора? За прийомом їжі середня людина проводить близько 6 років свого життя,4 роки йде у нього на прибирання квартири, 8 місяців – на читання різних реклам і оголошень в газетах.

Учень: БугаВалерій

Близько року він проводить в пошуках речей, які загубилися в квартирі, 2 роки – в безуспішних спробах зв'язатися по телефону з друзями і знайомими. У тих сім'ях, де обоє працюють, чоловік і дружина встигають протягом дня поговорити один з одним не більше 9 хвилин, на розмови дітей з батьками залишаються лише 30 секунд»... .  

Інформація до роздумів

Задумайтесь. Цитати про час.

Учень:  Дубина Олександр

         Якщо ви рухаєтеся швидко - час сповільнюється (а.Ейнштейн).                                                    Не кажи, що у тебе мало часу: тобі відведено таку ж кількість годин на добу, як і Бетховена, Пушкіна і Леонардо да Вінчі(?).                                                  Нікому не змінити вчора, але ми можемо змінити своє завтра (Колін Пауелл).                                                     

         Або ви керуєте вашим днем, або день управляє вами (Джим Рон).

         Коли ми витрачаємо час на планування, його стає більше (?).

         Ви запізнилися на 40 хвилин. Це теж саме, що вкрасти.

         Не дозволяйте вчорашньому дню впливати на себе сьогодні (Річард Нельсон).

           Ви думаєте, час йде? Божевільні! Це ви проходите повз (стародавні).

         Поспіх поганий вже тим, що забираєдуже багато часу (Гілберт Честертон).

         Люди, яким не вистачає часу, - це, як правило, люди, які не знають точно, що їм потрібно.

          

Учень:  Охота Максим

 Ловці часу або наші антидосягнення

         Інформація до міркування

Сигарета, чай( кава), енергетичні напої, аська (скайп), Інтернет Ігри, телефон, серіали, «довгограючі» шоу, інтернет…

Годинник можна зупинити, а час – ні. Задумайтеся: куди йде Ваш час?

Кілька порад по темі

         Пам'ятайте, що час - ваш ресурс, такий же як сили, гроші. Плануйте свої справи. Навчіться зосереджуватися на найбільш важливих і термінових справах.

         Візьміть за правило: не перевищувати терміни виконання справ без вагомої причини.

         Використовуйте непередбачені затримки на свою користь (читайте, продумуйте плани в дорозі, в черзі...) Обов'язково залишайте час для розслаблення, відпочинку, розвитку своєї особистості.

         Вірте в себе, робіть все, щоб бути незалежними і вільними від лещат часу, нескінченно вільними, нескінченно молодими, нескінченно людяними! 

         Знайте, що це на благо..!

 

Посперечаємось?

         Комп'ютер чи телебачення?

         Аргументи за і проти?

Приказки

1.Відстанеш годиною  — не здоженеш родиною.  

2.Все на світі — до пори до часу.

3.На годину спізнився, за рік не доженеш.  

 4.Що нині утече, то завтра не зловиш

Прислів’я

1. Бережи час, час за гроші не купиш.

2.Згаяного часу і конем не доженеш.

3.Час минає, а не вертає.

4.Час за час — все ближче до вечора.

 

Висновок:

         Знаходьте час для себе і для улюблених людей, і для справи свого життя! Будьте вільними, щасливими і реалізованими!

         Цінуйте і бережіть час не тільки свій, але і чужий!

         Дякую за увагу!

 

 

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Фото\IMG-c8acbde991a184757afb9826230ad974-V.jpgC:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Фото\IMG-6506021633c55cdadd48a47cd1d4ed98-V.jpgФото звіт

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Фото\IMG-d61e4d01673f1f6c068e1a035495050f-V.jpgC:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Фото\IMG-3dfdf3bfd0301417b0467afeddafddcb-V.jpg

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\Фото\IMG-a600e420e9bbe801938834f4c9fb9a9a-V.jpg

 

docx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
128
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку