Статеві клітини й запліднення.

Про матеріал
Мета вивчення:  розглянути основні способи розмноження організмів;  сформувати знання про будову та функції статевих клітин;  з’ясувати їхнє значення в житті живих організмів.
Перегляд файлу

Лекція № 15.

 

Розділ: Репродукція та розвиток.

Тема: Статеві клітини й запліднення.

Мета вивчення:

  • розглянути основні способи розмноження організмів;
  • сформувати знання про будову та функції статевих клітин;
  • з’ясувати їхнє значення в житті живих організмів.

Література:

1. Біологія і екологія: підруч. для 10 кл. закладів загальної середньої освіти: рівень стандарту/О. А. Андерсон, М. А. Вихренко, А. О. Чернінський. – К.: Школяр, 2018. – 216 с.: іл.

2. Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / В. І. Соболь. – Кам’янець-Подільський: Абетка, 2018. – 272 с.: іл.

3. Задорожний К.М. Біологія і екологія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. загал. серед. освіти / К.М. Задорожний. — Харків: Вид-во «Ранок», 2018. — 208 с.: іл.

План

1. Будова статевих клітин.

2. Запліднення.

 

Основний зміст

1. Будова статевих клітин.

Чоловічі статеві клітини називають сперматозоїдами (якщо вони рухливі) або сперміями (якщо вони нерухливі). Вони складаються з голівки, основну частину внутрішнього вмісту якої займає ядро, шийки та хвоста (рис. 1). Основою хвоста є джгутик, що забезпечує переміщення в просторі. У голівці сперматозоїдів ссавців є важлива мембранна органела – акросома. Вона заповнена ферментами, потрібними для розчинення захисних оболонок яйцеклітини.

Рисунок 1. Будова чоловічих статевих клітин.

 

Жіночі статеві клітини називають яйцеклітинами. Вони містять багато цитоплазми, потрібної для забезпечення організму речовинами та енергією на ранніх стадіях ембріонального розвитку, а в деяких видів – упродовж усього цього періоду (рис. 2).

Рисунок 2. Будова жіночих статевих клітин.

 

Формування статевих клітин у людини.

Процес утворення статевих клітин називається гаметогенезом.

Формування чоловічих статевих клітин називають сперматогенезом.

Виділяють три його стадії.

І – клітини попередники сім’яних канальців сім'яників розмножуються мітозом, після чого деякі з них вступають у мейоз.

ІІ – по закінченні обох поділів формуються гаплоїдні клітини, що поки не є зрілими сперматозоїдами.

ІІІ – дозрівання – утворюються акросома та хвіст, конденсується хроматин. Зрілі сперматозоїди вивільняються в просвіт канальця.

Утворення яйцеклітин називають овогенезом.

Відбувається у фолікулах яєчників. Клітини-попередники спочатку діляться мітотично, після чого вступають у мейоз. Мейотичний поділ розпочинається ще до народження дівчинки, але зупиняється на стадії профази І. Завершення поділу та дозрівання яйцеклітин відбувається після настання статевої зрілості регулярно кожні 25–30 діб (цей період називають менструальним циклом). Зазвичай за один цикл дозріває одна яйцеклітина. Зріла яйцеклітина виходить з фолікула та потрапляє до маткових труб – цей процес називають овуляцією. Сперматогенез та овогенез контролюються статевими гормонами.

 

2. Запліднення.

Формування нового організму відбувається в результаті злиття статевих клітин, яке називають заплідненням. У людини сперматозоїди під час статевого акту потрапляють до статевих шляхів жінки. За допомогою джгутика хвоста сперматозоїди рухаються до маткових труб. Якщо вони досягають яйцеклітини, то можуть запліднити її. За допомогою вмісту акросоми розчиняються захисні оболонки, і сперматозоїд уводить у неї своє

ядро. В мембрані яйцеклітини відбуваються зміни, що унеможливлюють злиття з нею іншого сперматозоїда. Гаплоїдні ядра яйцеклітини та сперматозоїда зливаються. З цього моменту клітина називається зиготою. Вона просувається за допомогою війкових клітин епітелію труб матки до її порожнини, де починається ембріональний розвиток нового організму.

 

Біологічне значення запліднення. Обмін хромосомами між різними організмами є одним з механізмів формування комбінативної мінливості. У процесі запліднення відновлюється диплоїдний набір хромосом, що важливо

для підтримання сталості хромосомного набору певного виду.

 

Питання для самостійної роботи:

1. Дайте означення понять статеві клітини, запліднення.

2. Порівняйте особливості будови яйцеклітини та сперматозоїда.

3. Чим зумовлені відмінності в будові статевих клітин?

4. Поясніть процес гаметогенезу в людини.

5. Прокоментуйте біологічне значення запліднення.

 

 

docx
Додано
15 грудня 2022
Переглядів
1285
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку