Стаття."Важливість розспівки для вокалістів"

Про матеріал
Педагог повинен підібрати комплекс вправ з урахуванням індивідуальних особливостей вокаліста чи певної вікової групи, щоб заняття співом були максимально ефективними та плідними.
Перегляд файлу

 

Важливість розспівки для вокаліста.

    Розспівка для вокаліста - це різновид вправ, необхідних для підготовки голосового апарата до певних навантажень на заняттях з вокалу.

Педагог повинен підібрати комплекс вправ з урахуванням індивідуальних особливостей вокаліста чи певної вікової групи, щоб заняття співом  були максимально ефективними та плідними.

     На початку кожного заняття з вокалу обов'язково потрібна розспівка.

В процесі розспівування слід поступово збільшувати навантаження та ускладнення партій, щоб підготувати вокаліста до більш складних вокальних  творів. Розспівка для голосу з музичним супроводом є досить ефективна , вона поєднує роботу над чистим інтонуванням та розвитком гармонічного слуху . Також це дозволяє полегшити задачу та зорієнтувати голос виконавця на потрібну тональність і діапазон виконання.

Види розспівок.

Існує безліч розспівок, та при підготовці голосового апарату до співу слід використовувати найбільш  відповідні в конкретному випадку. Вправи для розспівування досить різноманітні та охоплюють наступні напрямки:

1. Пісні для розспівування голосу. Це прості  музичні епізоди (твори), котрі  дозволяють підготувати голосовий апарат до більш серйозних навантажень.

2. Джазові розспівки. Представляють вправи для розспівування голосу, в яких використано певні прийоми джазового співу. Джазові розспівки, які занотовані в спеціальних збірках, підготовлюють голос до виконання в джазовій манері виконання.

3.Валеологічні розспівки. Охоплюють нескладний пісенний матеріал для розспівування, який налаштовує голос і настрій на продуктивне заняття з вокалу. Частіше такі пісеньки - розспівки написано в мажорнім ладу.

4. Розспівки для вокального ансамблю. Дозволяють підготувати  вокальний колектив до сумісного заняття з вокалу. Вони орієнтовані на вправах для різних по висоті голосів, на вправах з гармонічним і ладовим ускладненням.

5.Естрадні розспівки. Основою таких розспівок  є групи вокальних вправ для підготовки голосового апарату до занять з естрадного вокалу.

6. Розспівки - скоромовки. Це досить цікавий і різноманітний матеріал, основою якого є скоромовка на яку накладається нескладна мелодична лінія. Ці розспівки є дуже ефективними у формуванні артикуляційного апарату та тренування дикції . Робота у  даному  напрямку дасть свої позитивні результати , які  урізноманітнять  вміння та навички  вокаліста.

 Музичні розспівки також можуть розподілятися за статевими ознаками виконавців. Існують спеціальні вправи для удосконалення жіночого  вокалу, а також розспівки для чоловічого голосу, котрі враховують особливості  чоловічого голосового апарату.

Особливості  розспівування.

Вправи для підготовки голосового апарату до занять з вокалу в більшості базуються на одному загольному принципі: для співу підбирається комфортна  тональність , головний тон якої співпадає з нижнім співочим  звуком діапазону голосу. Після чого  мелодичний малюнок поспівки , за допомогою секвенцій, повторюється до досягнення верхнього звуку діапазону та у зворотному напрямку

 Хочеться відмітити важливі фактори, котрі впливають на ефективність розспівування:

- правильне співацьке дихання;

- індивідуальна постановка голосового апарату;

- коректна направленість потоку звука;

- виконання рекомендацій педагога у кожній вправі.

Комплекс вправ в кожному конкретному випадку підбирається педагогом з урахуванням індивідуальних особливостей голосу .

КПНЗ "ЦДЮТ "Дивосвіт" КМР, керівник ЗКХ вокальна студія "Серпантин", Лісова М.І.

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бондаренко Ірина Іванівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 квітня 2020
Переглядів
1928
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку