Стаття "ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ МЕТОДИКИ ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ КУЛЬТУРИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ РІДНОЇ МОВИ"

Про матеріал
Мета статті полягає у тому, щоб дослідити механізм формування мовленнєвих умінь , а також охарактеризувати основні шляхи удосконалення мовленнєвої культури молодших школярів.
Перегляд файлу

ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ МЕТОДИКИ ФОРМУВАННЯ МОВЛЕННЄВОЇ КУЛЬТУРИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ РІДНОЇ МОВИ

А.Ю.Воловик

Формування комунікативно-мовленнєвих умінь – одна з основних проблем сучасної методики навчання мови, оскільки відсутність належної кореляції між теоретичними знаннями і практичними мовленнєвими вміннями позначається на кількісних і якісних характеристиках мовлення, породжує різного типу мовленнєві помилки й недоліки [2, с.14]. З метою запобігання їм, окрім опанування теорії мови, школярів необхідно вчити орієнтуватися в конкретній мовленнєвій ситуації, відповідно до цього добирати зміст та мовні засоби для вираження думки, володіти правилами мовленнєвої поведінки в різних умовах спілкування.

Сьогодні наразі залишається дуже важливим  питання для сучасної освіти: підвищення мовної культури учнів, формування комунікативної компетентності на уроках української мови, шляхи вдосконалення усного та писемного мовлення, робота з попередження та усунення мовних помилок учнів сучасної початкової школи.

Мета статті полягає у тому, щоб дослідити механізм формування мовленнєвих умінь , а також охарактеризувати основні шляхи удосконалення мовленнєвої культури молодших школярів.

Щоб сформувати мовну особистість необхідно враховувати дані психології. Сучасному вчителю без подібних знань неможливо обійтися на уроках. Практика ж показує, що досить часто вчителі нехтують саме цим компонентом. Але ж спілкування – не проста передача інформації однієї особи іншій. Спілкування – це необхідна умова розвитку людини в суспільстві.

Сучасна шкільна методика навчання учнів мовлення виходить з теорії мовленнєвої діяльності, концептуальні положення якої розроблені видатними вченими Л.Виготським, О.Лєонтьєвим, О.Лурією, М.Жинкіним та ін. Ці ідеї практично були реалізовані в працях Т.Ладиженської, М.Львова, В.Капінос.

Л.Виготський висунув такі ідеї: «Мовленнєва діяльність - це знакова діяльність; мовний розвиток – процес, пов’язаний із психічним розвитком, розвитком практичної діяльності, соціальних форм поводження; розвиток знакового позначення в мовленнєвій діяльності є розвитком узагальнення за допомогою мовного знаках» [3; с.26].

Послідовник Л.Виготського О.Леонтьєв, розглядаючи структуру спілкування як діяльність, виділяє такі його риси: інтернаціональність (наявність специфічної мети, специфічного мотиву); результативність, тобто ступінь збігу досягнутого результату з накресленою метою, обов’язковий соціальний контроль за процесом спілкування і його результатами [5; с.95].

На основі теорії діяльності О.Лєонтьєва розвивається теорія поетапного формування розумових дій П.Гальперіна. Вона дозволяє зробити висновок про те , що навчання мови має розглядатися як навчання різних видів мовленнєвої діяльності.

У формуванні комунікативно – мовленнєвих умінь учнів можна виділити кілька етапів:

  • попереднє ознайомлення з метою дії, створення необхідної мотивації;
  • складання схеми передбачуваних дій;
  • виконання дій у матеріальному чи матеріалізованому вигляді;
  • формування дії як зовнішньо-мовленнєвої ;
  • виконання дій подумки.[4; с.236-277].

Ученими ( Л. Виготський, О. Леонтьєв, С.Рубінштейн, І.Зимня) розроблені основні положення особистісно-діяльнісного підходу до навчання.

Розглядаючи спілкування як організацію і керування навчальною діяльністю учнів, прихильники особистісно-діяльнісного підходу орієнтують процес навчання на вирішення школярами дослідницьких, комунікативних, пізнавальних завдань, а це вимагає визначення таких видів мовних робіт, що спрямовані на розвиток творчих здібностей учнів.

Щоб створити методику, яка б сприяла розвитку культури мовлення учнів, необхідно спиратися на моделі формування мовлення (О.Лурія, О.Леонтьєв, І.Зимня), що мають деякі загальні риси: допускають наявність проміжної фази розгортання створеної раніше програми висловлювання; розглядають ступені, відбивають механізми породження висловлювання.

Мовлення може бути успішним, якщо воно спрямоване на досягнення визначених цілей.

Психологічну основу комунікативно-мовленнєвих умінь складає теорія діяльності, тобто мовлення організоване з точки зору психології подібно до інших видів діяльності.

Ефективність мовленнєвого розвитку дітей значною мірою залежить від урахування даних сучасної психології і психолінгвістики, які повинен знати сьогодні вчитель.

Позитивні фактори навколишнього мовного середовища, зокрема, такі суспільні форми мовного впливу, як телебачення, радіо, кіно у дошкільному та молодшому шкільному віці відіграють хоча й важливу, але все ж не першорядну роль. Слухаючи передачі по радіо та дивлячись по телебаченню, переглядаючи телефільми, дитина передусім фіксує свою увагу на змісті почутого й побаченого, не затримуючи її на звуковій (формальній) стороні мовлення. Тому тільки відповідна орієнтація з боку дорослих – батьків, учителів – на правильне чи неправильне звучання певного слова чи звука може загострити її мовно-слухову увагу.

Прийшовши до школи, дитина повністю володіє сформованими вимовними навичками, які виявляються у вимовлянні окремих звуків (голосних та приголосних), їхніх сполучень, окремих граматичних форм, у способах наголошування слів. Сформовані у процесі неусвідомленого наслідування, вимовні навички дошкільників не завжди відображають орфоепічні норми даної мови. Крім того, як свідчать дані дослідників дитячого мовлення, у значної кількості дітей виявляються недоліки вимови навіть у віці 6-7 років.

Тому з початком шкільного навчання виникає необхідність приводити вимовні навички окремих дітей у відповідність з орфоепічними нормами.

За умови правильних методичних підходів, належної організації і навчально-методичного процесу навчання рідної мови в початкових класах в учнів успішно формуються вміння слухати і розуміти почуте, висловлюватися, вступати в діалог і полілог.

Сучасна школа потребує вдосконалення методики та методичного процесу формування комунікативних умінь, оскільки сучасні програмні вимоги спрямовані на вдосконалення національної системи освіти, збереження культурної спадщини українського народу, зокрема української мови. Особливої значущості набуває своєчасно організована робота щодо формування комунікативних умінь, яка є міцним підґрунтям для подальшого успішного навчання читання і письма дітей у школі.

Мовний розвиток повинен спиратися на вивчення теорії, оскільки саме теорія дає систему базових лінгвістичних знань, без яких неможливе вільне і грамотне володіння усним і писемним мовленням. У свою чергу розвиток мовлення учнів не треба відокремлювати від вивчення теоретичних відомостей про мову. Він нерозривно пов’язаний з вивченням системи мови тому, що мовлення в її усній і писемній формі – це реалізація системи мови. Знання теорії мови – ще не обов’язкова умова гарного мовлення, але знання системи мови, закономірностей функціонування її одиниць розвиває мовлення учнів, вдосконалює його. З іншого боку, усвідомлення ролі мовних засобів для розвитку мовлення є стимулом до засвоєння теоретичних відомостей, мотивує вивчення мовної системи.

Навчальна мовленнєва діяльність включає роботу з удосконалення звуковимови; збагачення, уточнення й активізацію словникового запасу, формування граматичного ладу мовлення, заучування напам'ять невеличких віршів, потішок, скоромовок, дитячих пісеньок, загадок, прислів'їв; формування діалогічного та монологічного мовлення 4, с.52.

Складова частина програм з рідної мови з розвитку зв'язного мовлення має формувати у школярів уміння логічно і граматично правильно, з елементами виразності усно передавати почуте, побачене, пережите, прочитане. Щоб сформувати у дітей певні елементарні рівні монологічного та діалогічного мовлення, програма передбачає проводити значну роботу спочатку над умінням дітей відповідати на запитання і ставити їх перед однокласниками, учителем. Правильно, емоційно сприймати мовлення дорослих і однолітків. Слід також навчати дітей використовувати в діалогічному мовленні виразні засоби: жести, міміку, інтонації запитання, відповіді, захоплення, подиву, прохання, суму, страху, задоволення тощо

Хотілося б додати, що на сучасному етапі вже є загальноприйнятими принципи роботи з розвитку мовлення та формування мовленнєвої культури відповідно, до них відносять:

  • єдність розвитку мовлення і мислення;
  • зв'язок усного і писемного мовлення;
  • зв'язок роботи з розвитку мовлення з вивченням теоретичних розділів шкільної програми;
  • звязок розвитку мовлення з вивченням літератури та інших предметів.

У структурі вмінь унормованого мовлення молодших школярів домінуючими виступають правильна звуковимова, уточнення, збагачення й активізація лексичного складу, опанування діалогічної та монологічної форм мовлення. Згідно з цим, формування культури українського мовлення молодших школярів має підпорядковуватись таким чотирьом напрямкам:

  • засвоєння норм сучасної української літературної мови;
  • формування навичок активної роботи зі словом;
  • формування вмінь діалогічного висловлювання;
  • формування навичок монологічного мовлення.

Таким чином, процес формування культури мовлення стає ефективнішим, якщо опиратися на психологічні основи та психолінгвістичні особливості його опанування, лінгвістичні основи, які включають засвоєння дітьми орфоепічних, лексичних і граматичних норм сучасної української літературної мови. Розвиток мовлення, формування комунікативної компетенції необхідні для вміння контролювати правильність і доцільність своїх висловлювань, а також для вільного володіння мовою. А це, в свою чергу допомагає особистісному розвитку учнів.

 

Література:

  1. Бабич Н.Д. Практична стилістика і культура української мови: [Навч.пос.] / Н.Д.Бабич. – Львів: Світ, 2003. – 432 с.
  2. Выготский Л.С. Мышление и речь. Проблемы психологии развития ребенка / Л.С.Выготский. – М.: Просвещение,1986. – 514 с.
  3. Гальперин П.Я. Психология мышления и учение о поэтапном формировании умственных действий / П.Я. Гальперин. – Москва-Воронеж. 1998. – 392 с.
  4. Дорошенко М.І. Основи культури і техніки мовлення /М.І. Дорошенко. Харків: ОВС, 2002. 144с.
  5. Леонтьев А.А. Язык, речь, речевая деятельность / А.А.Леонтьев. Красанд, 2010. — 216 с.

 

 

docx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку