Сучасні погляди на систему еукаріотичних організмів

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з історією систематики еукаріотичних організмів; проаналізувати роль та місце еукаріотів в житті живих організмів; розглянути сучасні погляди на систему еукаріотичних організмів; розвивати вміння порівнювати, логічно мислити та робити висновки; виховувати концепцію конструктивного екологічного лідерства та дбайливе ставлення до всього живого. Основні поняття та терміни: еукаріоти, домен, систематика, сучасні погляди, видатні вчені.
Перегляд файлу

Урок № ___

Біологія 10 клас

Дата: _________

Тема:Сучасні погляди на систему еукаріотичних організмів

Мета: ознайомити учнів з історією систематики  еукаріотичних організмів; проаналізувати

           роль та місце еукаріотів в житті живих організмів; розглянути сучасні погляди на

           систему еукаріотичних організмів; розвивати вміння порівнювати,

           логічно мислити та робити висновки; виховувати концепцію конструктивного

           екологічного лідерства та дбайливе ставлення до всього живого.

Основні поняття та терміни: еукаріоти, домен, систематика, сучасні погляди, видатні

                                                  вчені.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Хід роботи

І. Організаційний етап

Привітання. Перевірка відсутніх і готовності до уроку.

ІІ. Актуалізація та мотивація навчання

Перевірка домашнього завдання:

  1. За якими критеріями відрізняються Археї від Бактерій?
  2. Які особливості їхньої будови і функціонування?
  3. Наведіть приклади негативного впливу бактерій на життя та стан здоров’я людини?

 

Протягом 20-30 років учені стверджували, що через техногенні зміни в навколишньому світі може загинути більш як 1 млн. рослин і тварин. Так як на сьогодні швидкість вимирання перевищує у 1000 разів від природного. Нам добре відомо, що умови ефективного існування – це на сам перед адаптування певного організму у середовищі в якому він буде існувати й активно функціонувати з іншими організмами, взаємодіючи одне з одним в процесах – обміну речовин, енергією, інформацією. Але на даний момент зменшення біорізноманітності – це серйозна втрата біосфери, тому що на сьогодні це одна з найголовніших екологічних проблем на сьогодні.

Оголошення теми уроку та запис її в робочі зошити.

ІІІ. Засвоєння нових знань

ІСТОРИЧНІ ДАНІ

Еукаріотичні організми утворилися в процесі еволюції з прокаріотичних. Але про те, яка саме з груп прокаріотів була предком еукаріотичних організмів, дискусії тривали довго. Перші дані про спорідненість еукаріотів з археями з’явилися ще 1984 року. Але тільки після розвитку технологій молекулярно-біологічних досліджень удалося встановити це більш обґрунтовано. Але самим першим можна вважати Відомого нам ученого Арістотеля, який виділив групи рослин і тварин. А також Карла Лінея він перший класифікував систему таким чином рослини і тварини отримали статус царств. В той час стали видні і відмінності грибів від інших організмів, том О. Мюнгаузен виділив їхв окреме царство. 2015 року група під керівництвом Аньї Спанг (A. Spang) виявила у Північному Льодовитому океані сліди ДНК невідомого раніше організму з домену архей, який був названий Lokiarchaeum і віднесений до самостійного відділу Локіархеї, що входить до складу надвідділу Асгардархеї (Asgardarchaea). Нові технології досліджень, які з’являлися в другій половині XX ст., сприяли виділенню набагато більшого числа царств у межах групи еукаріотів. Така система найточніше відображає еволюційні зв’язки між окремими групами еукаріотів. Найбільший внесок у створення нової системи зробила група вчених під керівництвом Сайни Едла.Після поширення еволюційної теорії Ч. Дарвіна Е. Геккель запропонував концепцію еволюційної таксономії. Згідно з цією концепцією, система класифікації повинна була відображати хід еволюції живих організмів. Ця точка зору переважає в науці й зараз. Тому сучасні систематики під час створення класифікацій обов’язково враховують спорідненість різних груп організмів.

 

СИСТЕМА ЕУКАРІОТІВ                                                                                                Еукаріоти – це одно- або багатоклітинні організми, що характеризується переважно полігемними клітинами, морфологічно сформовані ядром та наявністю мембранних субклітинних органел.                                                                                                       Одноклітинні еукаріоти: одноклітинні твариноподібні, одноклітинні водорості, одноклітинні грибоподібні які можна об’єднати в одну групу Протисти.                               Багатоклітинні еукаріоти: рослини, тварини, гриби.                                                          Розглянути різноманітність рослин, тварин, грибів. ( фото, гербарії, живі квіти)                     ПОДІЛ ЕУКАРІОТІВ НА СУБДОМЕНИ                                                                                    Домен – це таксономічна одиниця найвищого рангу, що включає в себе кілька царств.                    Уперше цей термін був запропонований Карлом Воузом у 1990 році.                                       Нові технології дозволили знайти критерії, які не залежали від умов існування і точніше відображали ступінь родинних зв’язків. Методи електронної мікроскопії дали можливість дослідити тонку структуру клітинних органел. Це дозволило встановити велику роль в еволюції еукаріотів явища симбіогенезу, коли група організмів виникає внаслідок об’єднання кількох інших груп. Раніше вчені використовували у класифікації еукаріотів ознаки, які залежали від умов середовища і могли швидко змінюватися. Тож давайте розглянемо з вами  сучасну класифікацію еукаріотів. (див. мал..).

Назва

Особливості еукаріотичного роганізму

Приклади

1

Екавати

Найдавніша група, одноклітинні організми, можуть бути вільноживучі або вести паразитичний спосіб життя, також стають симбіонтами багатоклітинних. До цієї групи належить збудники хвороб.

Трихомонада, трихомосома, лейшманія

2

Аморфеї

Найбільша кількість видів, належить кілька царств  Амебозої та Опістоконти. Належать царства справжні гриби і тварини.

Шапинкові гриби, трюфель, пеніцил та інші… Хоанофлагелянти їх предки

3

Діафоретики

Різноманітний склад груп: одноклітинні, колоніальні, багатоклітинні організми.

Бурі і червоні, діатомові і золотисті водорості, зелені водорості, форамініфери, радіолярії, несправжні слизовики, інфузорії, споровики , збудник малярії

Хоанофлагелянти – це тип одноклітинних організмів, що має 1 джгутик  і навколо нього знаходяться 30-40 мікроворсинок. Представляють собою одноклітинні колоніальні форми. Знаходяться у морських та прісних водоймах.                                            IV. Узагальнення знань                                                                                                                      Чому в деяких випадках в одну таксономічну групу можуть об'єднувати автотрофних      і гетеротрофних еукаріотів?                                                                                                                  На які субдомени поділяються еукаріотів? Які їхні особливості?                                          V. Домашнє завдання                                                                                                §_____ст._______  Додаткове завдання: У яких умовах перебувають  рослини і тварини вашої місцевості

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сохань Валерій
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
3663
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку