Тарас Шевченко. Поема «Іван Підкова» (без вступу). Історична основа поеми. Патріотичні мотиви твору.

Про матеріал
Презентація допоможе у вивченні теми "Тарас Шевченко. Поема «Іван Підкова» (без вступу). Історична основа поеми. Патріотичні мотиви твору" під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тарас Шевченко. Поема «Іван Підкова» (без вступу). Історична основа поеми. Патріотичні мотиви твору.

Номер слайду 2

Наприкінці 1839 року 25-річний Тарас Шевченко почав писати у Санкт-Петербурзі поему «Іван Підкова». Поет бажав припасти до життєдайного джерела минувшини України, відшукати там приклади нестримного прагнення волі, відваги, благородства, широти вчинків та думок. Шевченко, бажаючи художньо проілюструвати це, звернувся до образу Івана Підкови. Іван Підкова – це славний козацький ватажок другої половини 16 ст., відомий у народі походами проти турків. Бурхлива уява поета змалювала його ще і як ватажка морських походів, хоча в історії таких відомостей немає.

Номер слайду 3

Паспорт твору. Рік написання : 1839 Жанр : історична поема. Тема: зображення спогадів діда про героїчну минувшину рідного краю, коли козаки на чолі з отаманом Іваном Підковою боролися з турецькими загарбниками.Ідея : возвеличення мужності, героїзму козаків та отамана Івана Підкови, їх сили волі, братерської дружби, які так необхідні в здобутті перемоги над ворогом.

Номер слайду 4

Чому “Іван Підкова” це поема?Твору характерні такі ознаки поеми:• віршована форма;• значний обсяг;• наявність дійових осіб. Історична поема - поема, у якій зображено героїчні постаті й події минулого.

Номер слайду 5

Композиція{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}І частинаІІ частинасучасність (дід, дивлячись на могили, згадує, як козаки мужньо виборювали волю, щасливе життя для України; козаки не втрачали почуття гумору, впевненості в собі навіть під час небезпеки)минувшина (бурхливе море, яке начебто відчуває небезпеку, що наближається, — битва козаків з турками. І. Підкова обмірковує, де будуть відбуватися військові події, і відчувається задоволення отамана від того, що запорожці готові до рішучої боротьби, за це він їм дуже вдячний).

Номер слайду 6

Словникова робота. Байдак - великий човен; козацька назва – чайка. Лиман – озеро на півдні України. Китайка – різновид тканини, переважно синього кольору. Рибалка – птах, який живиться рибою. Синоп – турецьке місто на південному березі Чорного моря.

Номер слайду 7

Художні засоби • рефрен: «Було колись…»;• метафори: «ревіли гармати», «тіло лягло», «могили чорніють, … говорять», «лихо танцювало», «журба … кружала», «серце … спочине», «небо сонце криє», «море… стогне, виє», «лиман човни вкрили», «хвилі запінились», «море грає», «серце мліє», «човни стали»;• епітети: «біле тіло», «козацьке тіло», «синє море», “високії могили”, “чорна хмара”, “чорні уси”.;• порівняння: «могили …, як гори», «хвилі, як ті гори»;• звертання: «Ануже, хлоп’ята», «Грай же, море», «Добре, батьку, отамане»;• риторичні оклики: «А згадаймо!», «На байдаки!», «Ходім погуляти!», «Грай же, море!», «Поїдемо в гості», «Спасибі вам!»;• риторичні запитання: «Де-то буть роботі?»

Номер слайду 8

• Яким зображено море в поемі “Іван Підкова”? «Синє море звірюкою то стогне, то виє», «кругом хвилі, як ті гори», так що не видно ні землі, ні неба, аж «серце мліє», а «козакам того тільки й треба» — розбурхана стихія звеселяє їхні серця, наснажує співати пісні, піднімає дух козацький перед походом на Царгород.

Номер слайду 9

Характеристика Івана Підкови. До наших днів дійшов єдиний портрет Підкови, розміщений в одному з польських видань XVII ст. Невідомий художник залишив під портретом підпис: «Був настільки сильним, що не тільки ламав підкови, але і талери*, коли віткнув талер в дерев’яну стіну, то його треба було вирубати. Взявшись за заднєє колесо, він зупиняв воза, запряженого шістьми кіньми. Дишло** ломав об коліно. Взявши зубами діжку з медом, перекидував її через голову. Взявши в руки воловий ріг, пробив ним ворота». 

Номер слайду 10

??????Характеристика Івана Підкови

Номер слайду 11

Впевнений. Мудрий. Розсудливий. Рішучий. Цілеспрямований. Приклад для козаків. Характеристика Івана Підкови

Номер слайду 12

Джерело: https://dovidka.biz.ua/ivan-pidkova-shevchenko-analiz

pptx
Додано
29 жовтня 2022
Переглядів
1963
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку