Техніка облицювання поверхонь прямокутної стіни всередені приміщення керамічною плиткою "шов у шов" на клейових сумішах

Про матеріал
Мета: вивчити техніку облицювання поверхні керамічною плиткою, якщо висота облицювання визначена і не визначена. Розвивати творче та технологічне мислення, самостійність у прийнятті рішень. Прищеплювати повагу до обраної професії.
Перегляд файлу

Тема уроку. Техніка облицювання поверхні прямокутної стіни всередині                 приміщення керамічною плиткою «шов у шов» на клейових сумішах

    

Мета: вивчити техніку облицювання поверхні керамічною плиткою, якщо висота

  облицювання визначена і не визначена. Розвивати творче  та  технологічне

  мислення,  самостійність у   прийнятті  рішень. Прищеплювати  повагу  до

  обраної професії.

   Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

   Методи проведення: захист творчого  завдання.

   Наочність. Технологічні картки: «Облицювання знизу вгору за довжини стіни до 4 м», «Облицювання знизу вгору за довжини стіни понад 4 м», «Облицювання зверху вниз за довжини стіни до 4 м», «Облицювання зверху вниз за довжини стіни понад 4 м»,  роздатковий матеріал

 

Хід уроку

I. Організаційна частина

ІІ. Оголошення теми і мети уроку

     ІІІ. Актуалізація знань та умінь учнів

Бесіда з учнями

Питання 1.  Які ви знаєте контрольно – вимірювальні інструменти?

Відповідь учнів. Правило, рейка – правило двометрове, металевий кутник, дерев’яний кутник,   рівень, висок, метр, рулетка.

Питання 2. Назвіть інструменти для підготовки поверхні. 

Відповідь учнів. Перфоратор, електровідбійний молоток, щітка, шпатель металевий, зубило.

Питання 3. Які є інструменти для підготовки плиток?

Відповідь учнів. Плиткоріз, електродрель із набором свердл, гострозубці (кусачки), обценьки (кліщі), склоріз.

 Питання 4. Які використовують інструменти для приготування клейової суміші?

 Відповідь учнів. Відро, розчинозмішувач, електрозмішувач з насадкою.

 

Питання 5. Які потрібні інструменти для виконання облицювання?

       Відповідь. Кельма плиточника, шпатель із зубцями, гумовий молоток, гумовий шпатель для затирання швів.

II. Вивчення нової теми

    Учні отримали випереджувальне творче завдання: розробити  технологічні карти облицювання поверхні, якщо висота облицювання  визначена і не визначена, довжина стіни до 4 метрів і понад 4 метри.

I група. Захист творчого завдання

Облицювання знизу вгору за довжини стіни до 4 метрів

 

                                               Малюнок № 1а

 

 

 

 

 

 

 

 

а) облицювання знизу вгору за довжини стіни до 4 м                  

 

1 — маячні плитки; 2 — неповна плитка; 3 — тримач шнура; 4 — шнур з виском; 5 — вертикальний шнур або накреслена лінія; 6 — горизонтальний на­прямний шнур; 7— перший горизонтальний (маячний) ряд; 8 — вертикальний маячний ряд плиток;  — напрямок облицювання;       — напрямки горизонтального укладання плитки

 

Облицювання плитками, якщо висота не визначена і довжина стіни до 4 метрів.

Рівну і належним чином підготовлену поверхню стіни розділяють по ширині на дві частини. Вгорі посередині стіни забивають цвях і опускають висок, під ним забивають другий цвях. Між цвяхами натягують вертикальний шнур або олівцем креслять лінію.

Орієнтуючись на цей шнур чи лінію, плитки потрібно укладати, починаючи від нього(неї) спочатку вліво, потім – вправо. Їх вертикальність перевіряють по шнуру (лінії). Якщо висота облицювання плитками не визначена, роботу починають знизу вгору цілими плитками. Нижній плінтусний (цокольний) ряд плиток повинен спиратися на підлогу. Якщо підлоги немає, то користуючись розміткою повинні перенести в приміщення і відбити на стіні лінію чистої підлоги, яка буде  нижньою межею облицювання стіни. Вздовж цієї лінії по периметру кімнати укладають дошки, на які будуть спиратись плитки плінтусного ряду. Після  закінчення облицювання ці дошки виймають. Якщо підлогу зроблено, то плитки першого плінтусного ряду спирають просто на неї. Підготовлену до облицювання поверхню провішують і, якщо довжина її до 4 м, встановлюють на ній у кутах чотири маячні плитки. Після встановлення маячних плиток на рівні верхньої кромки першого ряду в кутах стіни забивають два цвяхи і натягують між ними шнур. Орієнтуючись на цей шнур, укладають перший ряд плиток, починаючи від середини стіни, спочатку вліво, а потім – вправо. За маячний ряд беруть перший горизонтальний ряд облицювання 7.

Перший маячний ряд укладають спочатку насухо від середини до кутів вздовж горизонтальної лінії, яка знаходиться на рівні чистої підлоги і накреслена олівцем по поверхні стіни за допомогою рихтувальної лінійки і рівня. Визначивши потрібну кількість повних плиток, їх укладають на розчинову суміш. Після укладання першого  ряду  плиток за допомогою виска  натягують вертикальний шнур 4 вздовж бічної сторони крайніх нижніх маячних плиток з боку суміжних стін і встановлюють крайні верхні маячні плитки 1. Місце розташування цих плиток по висоті не має істотного значення, але їх бічна кромка має збігатися зі шнуром і знаходитись від суміжної стіни на відстані, що дорівнює ширині плитки або менша ніж ціла плитка, але не менша за половину ширини плитки.

Другий і наступні ряди починають з установлення крайніх цілих маячних плиток, на які спиратиметься напрямлений шнур 6, закріплений на поверхні за допомогою тримача 3.

Вертикальність крайніх плиток другого і наступних рядів перевіряють по натягнутому шнуру або по нижній плитці.

Питання опонента.  Що застосовують для встановлення горизонтальності і вертикальності основи?

Відповідь. Контрольно - вимірювальні інструменти: висок, рівень, водяний рівень, рейка з рівнем

II група. Захист творчого завдання

Облицювання знизу вгору за довжини стіни понад 4 метри.

 

Малюнок № 1б

 

 

 

 

 

 

 

 

б) облицювання знизу вгору за довжини стіни понад 4 м 

 

1 — маячні плитки; 3 — тримач шнура; 5 — вертикальний шнур або накреслена лінія; 6 — горизонтальний на­прямний шнур; 7— перший горизонтальний (маячний) ряд; 8 — вертикальний маячний ряд плиток;  — напрямок облицювання;       — напрямки горизонтального укладання плитки

          

Рівну і належним чином підготовлену поверхню стіни розділяють по ширині на дві частини. Вгорі посередині стіни забивають цвях і опускають висок, під ним забивають другий цвях. Між цвяхами натягують вертикальний шнур або олівцем креслять лінію.

Якщо довжина стіни понад 4м, по накресленій вертикальній лінії можна встановити вертикальний маячний ряд 8 із плиток так, щоб лінія розділяла плитку навпіл. У подальшому на нього спиратиметься тримач горизонтального шнура.

Якщо висота облицювання плитками не визначена, роботу починають знизу вгору цілими плитками. За маячний ряд беруть перший горизонтальний ряд облицювання 7.

Перший маячний ряд укладають спочатку насухо від середини  до кутів вздовж горизонтальної лінії, яка знаходиться на рівні чистої підлоги і накреслена олівцем по поверхні стіни за допомогою рихтувальної лінійки і рівня. Визначивши потрібну кількість повних плиток, їх укладають на розчинову суміш. Після укладання першого ряду плиток за допомогою виска натягують вертикальний шнур 4   вздовж бічної сторони крайніх маячних плиток з боку суміжних стін і встановлюють крайні верхні маячні плитки 1. Місце розташування цих плиток по висоті не має істотного значення, але їх бічна  кромка має збігатися зі шнуром і знаходитись від суміжної стіни на відстані, що дорівнює ширині плитки або менша ніж ціла плитка, але менша за половину ширини плитки.

За довжиною стіни понад 4 м другий і наступний ряди укладають так само,  але шнур із тримачем спиратиметься вже на крайню маячну плитку і плитку вертикального маячного ряду.

У цьому разі немає потреби встановлювати верхні кутові маячні плитки.

Вертикальність крайніх плиток другого і наступного рядів перевіряють по натягнутому шнуру або по нижній плитці.

Питання опонента. Чи можна укладати плитки без горизонтального шнура?

Відповідь.  Можна. Тоді їхнє положення перевіряють правилом завдовжки 1,5-2 м, періодично прикладаючи його до вже облицьованої ділянки поверхні і верхніх маячних плиток. Цим же правилом перевіряють правильність укладання кожного ряду плиток. Якщо потрібно, то вдаряючи по правилу ручкою інструмента, осаджують ряд плиток до потрібної товщини облицювання.

 

III група. Захист творчого завдання

Схема облицювання стін зверху вниз

 

Малюнок № 2а

 

 

 

 

 

 

 

а) облицювання зверху вниз за довжини стіни до 4 м

 

1 — маячні плитки; 2 — шнур із виском; 3 — вертикальний шнур або накрес­лена лінія; 4 — перший горизонтальний маячний ряд плиток; 5 — неповна плитка; 6 — тримач шнура; 7 — горизонтальний напрямний шнур; 8 — вер­тикальний маячний ряд плиток;  — напрямок облицювання;      — напрямки горизонтального укладання плитки

 

Якщо висота облицювання плитками визначена, облицювання починають зверху вниз цілими плитками  і закінчують за потреби відрізаними плитками. У цьому разі перший верхній горизонтальний ряд також укладають по лінії, накресленій за допомогою олівця та рівня на потрібній висоті.

 Після укладання верхнього ряду плиток шнур переставляють вниз на нижній ряд і спирають тримач шнура на обидві крайні маячні плитки (за довжини стіни до 4 м). Знову вкладають ряд плитки. Такі операції повторюють до рівня чистої підлоги. Якщо в останній  ряд по висоті цілі плитки не вміщуються, їх зрізають до потрібного розміру і вкладають у ряд.

Питання опонента. Якою повинна бути поверхня під облицювання на клейовому шарі?

Відповідь.  Поверхня має бути ідеально рівною та ретельно підготовленою, тобто сухою і міцною.

IV група. Захист творчого завдання

Облицювання зверху вниз за довжини стіни понад 4 метри

Малюнок № 2б

 

 

 

 

 

 

 

б) облицювання зверху вниз за довжини стіни понад 4 м

1 — маячні плитки; 3 — вертикальний шнур або накрес­лена лінія; 4 — перший горизонтальний маячний ряд плиток; 6 — тримач шнура; 7 — горизонтальний напрямний шнур; 8 — вер­тикальний маячний ряд плиток;  — напрямок облицювання;       - напрямки горизонтального укладання плитки

 

Якщо висота облицювання плитками визначена, облицювання починають зверху вниз цілими плитками  і закінчують за потреби відрізаними плитками. В цьому разі перший верхній горизонтальний ряд також укладають по лінії, накресленій за допомогою олівця та рівня на потрібній висоті.

 Після укладання верхнього ряду плиток шнур переставляють вниз на нижній ряд і спирають тримач шнура на плитку вертикального маячного ряду і крайню маячну плитку (за довжини стіни понад 4 м). Знову вкладають ряд плитки. Такі операції повторюють до рівня чистої підлоги. Якщо в останній  ряд по висоті цілі плитки не вміщуються, їх зрізають до потрібного розміру і вкладають у ряд.

Питання опонента.  З метою визначення міцності поверхневого шару конструкції виконують простукування основи. Що засвідчує глухий звук?

Відповідь.   Глухий звук засвідчує наявність відшарування.

 

Слово викладача. Сьогодні ми вивчили нову  тему уроку і навчилися облицьовувати поверхню плитками. Якщо  висота облицьовування  не визначена, то ми починаємо облицьовувати знизу вверх. Якщо визначена, облицьовуємо зверху вниз, тобто від висоти, яка нам задана.  Якщо  довжина стіни до 4 м, то виставляємо маячні плитки і орієнтуємося на них натягуючи шнур. Якщо  довжина стіни понад 4 м, то виставляємо вертикальний маячний ряд і шнур буде спиратися на крайню маячну плитку і плитку вертикального маячного ряду.

 

IV. Закріплення  вивченого матеріалу

Учні отримали картки-завдання з питаннями вивченої теми.

Форма контролю – взаємоперевірка

1. Питання. Які ви знаєте способи облицювання  поверхні?

Відповідь. «Шов у шов», у розгін, за діагоналлю.

2. Питання. Які архітектурні елементи облицювання стін можна виділити?

Відповідь. Карниз, фриз, поле облицювань, цоколь.

3. Питання. Які архітектурні елементи облицювання підлоги можна      виділити?

Відповідь. Пристінна смуга , фриз, поле облицювання.

4. Питання.  Основа не повинна мати відхилень від вертикалі і горизонталі, що перевищують такі допуски: для стін…

Відповідь. На довжині 2 м – до 3 мм, в усьому приміщенні по вертикалі до 4 мм, по горизонталі – до 6 мм.

5. Питання.  Основа не повинна мати відхилень від вертикалі і горизонталі, що перевищують такі допуски: для підлоги…

Відповідь. По довжині 2 м – до 4мм. В усьому приміщенні до 5 мм.

 Пояснити призначення інструменту:

6. Питання. Перфоратор -

Відповідь:  свердління отворів

7. Питання.  Плиткоріз –

Відповідь: оброблення плиток

8. Питання. Електрозмішувач з насадкою…

Відповідь:  перемішування в’язких матеріалів, плиткового клею

9. Питання. Гострозубці –

Відповідь:  відламування смуг плитки після надрізу

10. Питання. Кельма плиточника –

Відповідь: нанесення клейової розчинової суміші на поверхню облицювальних плиток.

11. Питання. Зубчатий шпатель –

Відповідь:  розрівнювання клейової суміші по облицювальній поверхні

12. Питання. Правило –

Відповідь:  перевірка горизонтальності і вертикальності поверхні.

Взаємоперевірка

 

V. Підсумок уроку:

  1. Аналіз роботи творчих груп.
  2.  Коментоване оцінювання знань учнів.

 

VІ. Домашнє завдання. Г.М. Добровольський. Штукатурні і облицювальні роботи. § 60.

Є.К. Карапузов. Матеріали і технології в сучасному будівництві.  § 20.1.

 

 

 

 

 

                                     

 

 

 

 

 

doc
Додано
24 січня
Переглядів
144
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку