Техніки емоційної стабілізації для дошкільнят

Про матеріал
Вправи, які допоможуть стабілізувати емоційний стан дитини. Легко, просто, доступно та дієво для дошкільного віку.
Перегляд файлу

Техніки стабілізації для дошкільнят

 /підготовила практичний психолог ЛЗДО №38 комбінованого типу

Луцької міської ради Аполлінарія Дігалевич /

«Лісоруб»

Уявіть, що ви лісоруби, але рубати ми будемо з вами не дрова, а нашу злість та страх. Ноги прямі, на ширину плечей, руки в замочок. На вдих набираємо повні груди повітря, закидаємо зціплені витягнуті руки догори і трохи назад. На видиху різко опускаємо руки між ногами, імітуємо рухи рубання лісорубом.

На вдосі уявляємо злість, страх, агресію,що  маємо у собі, - на видиху – її викидаємо, рубаємо зі звуком «Ууух». Повторюємо рухи стільки разів, скільки відчуваємо в тому потребу.

«Левеня»

Зараз ми будемо вчитись захищати себе як леви. Уявіть, що ви перетворились на лева. Ноги напівзігнуті, на ширину плечей, голова та спинка нагнуті у перед, руки з розчепіреними напівзігнутими пальцями, як у кота, виставляємо перед собою.  На вдих набираємо повні груди повітря, утримуємо його у спині, вигинаємо спину дугою, розчепірені руки піднімаємо на рівень вух. На видих - викидаємо розчепірені руки вперед, робимо викид тулуба (витягування) вперед, ноги на місці. При цьому витягуємо шию та язик так, щоб поягнути піднебіння зі звуком «Грршш». «Я лев, я – сильний, я – сміливий, я борюсь і я перемагаю».

«Бочечка»

Знайдіть у кімнаті місце, де вам зручно, і станьте там. Заплющіть очі. Уявіть квіткову поляну, де є багато-багато квітів та джерельце, з якого струменить прозора-прозора вода. Вдихни аромат квітів «Хооооп», зачерпни у пригоршні води із джерела та видихни : «Хлюп». Знову вдихни аромат квітів та, можливо, приємних тобі спогадів «Хааап», зачерпни побільше води та ковтни її «Ааам». Зроби це ще раз, ще раз і ще раз. В тобі вже багато води, ти перетворюєшся на бочечку. Водичка омиває твоє горло, біжить у животик. Вдихни побільше повітря, надуй животик і відчуй у ньому водичку. Повернись, покружляй повільно, так, ніби бочечка обертається, пройдись по кімнаті повертаючись навколо своєї осі. Відчуй як хлюпає у животику водичка. Видихни «Хлююп». Нема хороших та поганих емоцій, все, що ти відчуваєш, - це нормально. Повторимо ще раз.

«Сонечко»

Ти – сонечко, ти грієш. Щоб не сталось навколо - ти грієш. Ти – велике та тепле, тебе ніщо не зрушить з місця, ти грієш. Ти ні на що не зважаєш, бо ти велике і незмінне – ти грієш. Щоб не сталось, то це такі дрібниці, які не мають для тебе значення, бо ти більше і ширше, - ти грієш. Кожен твій промінець несе світло і ласку, бо ти тепле , ти незмінне, - ти грієш. Вдихни тепло свого сонечка, затримай його у собі, видихни- поділись теплом із своїми ручками. Вдихни знову, затримай та видихни.

«Море»

Ти - море. Ти  широке і безкрає, твоя вода омиває кожен камінчик і тече далі. Будь-яка образа, злість та страх не мають для тебе значення. Бо ти море, ти глибоке, а все інше, то лише краплина в твоїх хвилях. Твої хвилі забирають смуток та дають сили, бо ти велике і безкрає, а все інше спливає за твоїми хвилями. Вдихни сіль моря, відчуй море на своїх руках, видихни. Повтори. Вдихни по-більше моря, поступово видихай.

«Скеля»

Ти  - скеля, ти міцна як граніт, ніщо тебе не може зрушити з місця. Тобі під силу все витримати та здолати, бо ти – скеля. Видихни камінець, вдихни силу. Видихни каменепад, вдихни силу. Видихни та вдихни силу скелі.  Будя-який камінець – це мізер у порівнянні із скелею. Видихни та вдихни силу скелі. 

«Пісок»

Ти йдеш по пустелі, навколо пісок. Пісок тече крізь твої пальці. Вдихни на раз та видихни на 1-2-3. Намалюй спогади, що тебе тривожать,  на піску. Ніщо не вічне, пісок не вічний, фігури , що ти намалював на піску, руйнується. Вдихни на 1-2-3, видихни на раз. Уяви, що  візерунок з піску тане, розсипається піском. Вдихни на 1-2-3, видихни на 1-2-3. Все стирається з часом, пісок стирає візерунки. Вдихни на 1-2-3, видихни на 1-2-3.  Все минає. Ти продовжуєш іти, теплий пісок гріє твої стопи, ти ідеш далі, твої сліди розсипають пісоком . Вдихни на 1-2-3, видихни на 1-2-3.  Ти проходиш через пустелю, ти залишаєш в ній все, що тобі не подобається та дратує. Вдихни на 1-2-3, видихни на раз.  Пісок розсипається, ти йдеш далі, бо ти залишаєш пустелю, ти знаходиш воду та глину, ти маєш можливість творити. Вдихни на 1-2-3, видихни на 1-2-3.  З води, глини та піску ти створюєш фундамент, ти будуєш щось нове та цікаве. Глибоко вдихни та видихни.  Життя продовжується.

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
29 лютого
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку