Технологія приготування гарячих напоїв " Презентація кави"

Про матеріал
Вимоги сучасної української школи до трудової підготовки школярів, особистісноорієнтоване трудове навчання змушує педагогічних працівників удаватися до творчого підходу під час реалізації і впровадження методу творчих проектів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аромати кави…style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Ка́вове де́рево (лат. Coffea) — рід вічнозелених рослин з ряду тирлечецвіті. Плоди дерева використовують для приготування напою кави.

Номер слайду 4

Зрілий плід кави є червоною ягодою, на вигляд чимось нагадує вишню. А під м'якоттю розташовані боби  (з наукової точки зору назва неправильна), колір яких до обробки або жовтувато - сірий , або синьо - зелений. Зазвичай кавовий плід містить два боби, які називають кавовим зерном.

Номер слайду 5

Існує більше 80 різновидів кавового дерева. Але далеко не всі з них здатні давати ті самі зерна, з яких готується відомий напій кава. У цьому сенсі представляють інтерес лише два види: аравійське і конголезьке  кавові дерева, з плодів яких відповідно виходять сорти арабіка і робуста. З ерна арабіки більші, та і саме дерево вище.

Номер слайду 6

Робуста, як рослина, є набагато витривалішою, проте напій з робусти сильно поступається арабіці якістю, а тому робуста використовується майже виключно у блендах. Менш розповсюдженою є ліберикал, що не має харчової цінності. Робуста. Робуста

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Кавове зерно і його поперечний розріз. Рис. Кавове зерно і його поперечний розріз: 1 - екзокарп, 2 - мезокарпій, 3 - ендокарп (пергаментна оболонка), 5 - насіннєва шкірка (срібляста плівка), 7-ендосперм

Номер слайду 9

Винайдення кави Збереглося кілька легенд про походження кави. Однією з найпоширеніших є розповідь про кмітливого пастуха Калді, чиї кози поїли листя кавового дерева і стрибали після цього немов навіжені. Більш реалістична версія називає винахідником кави суфія Омара з єменського міста Моха . Змушений ховатися від заздрісників, він залишився без їжі самими лише кавовими зернами і вирішив зварити з них напій, смак якого йому настільки сподобався, що він вирішив пригостити ним перехожих прочан, а вже ті рознесли рецепт до інших міст і країн.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Поширення напою Споживання кави швидко поширилося арабським  світом. Першим з європейців з «напоєм, чорним як чорнило» познайомився німецький ботанік Леонард Раувольф під час своєї мандрівки до Сирії. Своїми враженнями він поділився у книжці, виданій у Франкфурті у 1582 році.

Номер слайду 12

У 1591 роц італійський лікар Просперо Альпіні  , який супроводжував венеціанське посольство до  Єгипту, дав перший в європейській літературі опис кавового дерева

Номер слайду 13

"В одному з єгипетських садів бачив я дерево, що приносить насіння, усім тут відоме і вельми поширене: з нього араби і єгиптяни готують улюблений свій напій, який всі п'ють замість вина і в готелях продають так само, як у нас вино, називають його «Кофа». Насіння його привозять із щасливої Аравії. Деревце схоже на бересклет, але тільки листки товщі, жорсткіші і вічно зелені. Настій п'ють для зміцнення шлунку, для збудження травлення, від завалів і пухлин печінки та селезінки ".

Номер слайду 14

Венеціанські купці привезли каву до Європи. Ароматний напій зацікавив знатний прошарок. Завдяки Папі Клименту VIII, який з першого ковтка одразу ж полюбив каву,  цей напій став дуже популярний в Італіїї і в 1645 році відкрився перший кавовий дім. Досить швидко каву пили вже у звичайних кафе, що відкривались у Лондоні, пізніше в Парижі. відтоді й по сьогодні кава посіла належне місце на континенті.

Номер слайду 15

А перша в Європі кавярня відкрилася лише в 1632 році в італійському Ліворно .

Номер слайду 16

Кава в Україні На території сучасної України каву пили з XVI сторіччя. Саме тоді на напою призвичаїлися мешканці  Кримського ханства та залежних від Османської імперії причорноморських територій. Знайома кава була й козакам, чимало з яких відвідували османські володіння, або перебували в кримському чи османському полоні.

Номер слайду 17

НАПІЙ НАТХНЕННЯ Оскільки кава  бадьорить, вона стала ще й предметом поклоніння з боку людей творчих. Їй, як прекрасній дівчині, присвячували картини і пісні, поеми і театральні твори. У число відомих кавоманів входили Оноре де Бальзак і Вольтер, Федір Шаляпін і Йосип Бродський, Наполеон Бонапарт і Карл Лінней, Петро І та Катерина ІІ, Сальвадор Далі і Віктор Гюго, Анна Ахматова і Жорж Санд.

Номер слайду 18

ТВОРЧИЙ НАПІЙСьогодні набуває популярності таке явище як малюнки кавою. Варто тільки подивитися на кавові витвори малайзійської художниці Хонг Йі.

Номер слайду 19

Малюнки на каві Це ціле мистецтво, яке носить назву латте-арт та вимагає деяких навичок. Ними добре володіють професійні бариста. Вони кількома рухами здатні намалювати на поверхні пінного напою дивовижні квіти, мордочки звірів, сердечка, орнаменти і навіть цілі картини.

Номер слайду 20

ПАМ'ЯТНИК КАВІ В ГАМБУРЗІ

Номер слайду 21

Кава – не харчовий продукт, здатний наситити. Білків, жирів і вуглеводів вона майже не містить. Проте, багата на біологічно активні речовини. Їх в складі кави понад 30: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн. Останній допомагає нам прокинутися, стимулює роботу мозку і покращує концентрацію.

Номер слайду 22

Чим корисна кава До складу напою входять вітаміни, мінерали, протеїни і антиоксиданти, які продовжують молодість і насичують організм усім необхідним. Кофеїн підсилює дію деяких знеболюючих засобів. Кава зменшує крепатуру і м'язові спазми під час інтенсивних тренувань. Тренери іноді навіть радять спортсменам випивати 2 чашки напою перед особливо сильними фізичними навантаженнями. Споживання кофеїну знижує ризик розвитку деяких захворювань: хвороби Паркінсона, хвороби Альцгеймера, діабету, раку ротової порожнини, астми, інсульту, цирозу печінки, жовчнокам'яної хвороби. Завзяті кавомани менше схильні до розвитку раку грудей. А жінки, що випивають 5 чашок кави в день на 57% рідше страждають від будь-яких онкологічних захворювань, ніж ті, хто випиває 1 чашку і менше.

Номер слайду 23

Чим шкідлива кава- Надмірне вживання кави може завдати шкоди організму.- Кава змінює відтінок зубної емалі, позбавляючи тебе ідеальної білосніжної усмішки.- Міцна кава здатна порушити режим сну, викликати слухові галюцинації, підвищити кров'яний тиск і вивести з організму корисні речовини, так як є сечогінною.- Під час обсмаження, кавові зерна піддаються обробці високими температурами і в них можуть утворитися канцерогени.- Кава належить до культур, які найбільше обробляються пестицидами- Цей напій викликає печію, а тому ранкова чашка американо може зіпсувати тобі день.- Тільки в класичному еспресо і американо 0 ккал, всі інші добавки роблять твій напій не таким «нешкідливим» для фігури. Наприклад, - 100 г вершків додадуть у стаканчик близько 80 ккал, одна ложка карамелі - 25 ккал, а звичайне незбиране молоко - 18.

Номер слайду 24

Кавовий етикет- каву наливають у маленькі кавові чашечки;- помішавши каву, не слід залишати ложку в чашці - її потрібно покласти на блюдце.- не прийнято вмочати в напій печиво.- не слід пити каву, поки ви не проковтнули їжу.- каву п'ють гарячою, невеликими ковтками.- не слід манірно відстовбурчувати мізинець, а також просовувати палець у вушко ручки.цукор до кави - якщо немає спеціальних щипців - не прийнято брати ложкою, його треба взяти рукою й опустити в чашку.

Номер слайду 25

Найдорожчий сорт кави у світі - Kopi Luwak - виробляють в Індонезії. За кілограм цієї елітної кави беруть більше $ 1 тис. Чому так дорого? Елітність кави у тому, що боби до обжарювання проходять через шлунок хижого звірка - віверра, або циветта."Кавовий" звір поїдає боби кави, обробляючи їх у своєму шлунку особливим секретом - цибетином. Результат цього процесу: пахучі кавові фікаліі звірка визнані найелітнішим сортом кави у світі. Родзинка кави Kopi Luwak - неповторний смак і аромат, від яких у захваті всі кавові гурмани світу. Родзинка кави

Номер слайду 26

Номер слайду 27

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку