Тема. Хімічні явища в природі

Про матеріал
Тема. Хімічні явища в природі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічні явища в природіКовалевська Вероніка

Номер слайду 2

Хімічне явище відбувається тоді, коли одні речовини перетворюються в інші: у нових речовин інший склад і нові властивості. До хімічних явищ відносяться утворення в зелених листках рослин крохмалю і кисню з вуглекислого газу і води, перетворення заліза в іржу, горіння дров, гниття опалого листя. Хімічні явища називають хімічними реакціями.

Номер слайду 3

Для кожної хімічної реакції обов’язково можливо виділити характерні ознаки:в ході реакції може випасти осад;може змінитися колір речовини;наслідком протікання реакції може стати виділення газу;може бути виділена або поглинута теплота;також реакція може супроводжуватися виділенням світла.

Номер слайду 4

Також давно визначений список необхідних для протікання хімічної реакції умов:контакт: щоб реагувати, речовини повинні стикатися.подрібнення: для успішного протікання реакції, що вступають у неї речовини повинні бути якомога дрібніше подрібнені,ідеальний варіант – розчинені;температура: дуже багато реакцій безпосередньо залежать від температури речовин (найчастіше їх потрібно нагріти, але деякі навпаки – охолодити до певної температури).

Номер слайду 5

Приклади хімічних явищ в природі та в житті:Іржа на залізі. Спалювання деревини. Метаболізм їжі в організмі. Перетравлення цукру амілазою в слині. Гальванізація металу.. Гниття банану. Утворення молочно-кислих продуктів.

Номер слайду 6

Гниттям називають природне хімічне явище, під час якого органічні речовини, переважно білки, перетворюються на інші органічні, а також неорганічні речовини. Внаслідок цього ґрунт збагачується поживними речовинами (перегноем або гумусом). Гниттю сприяють вологість, бактерії, обмежений доступ повітря. Ознакою цього природного хімічного явища є виділення тепла.

Номер слайду 7

Найпоширенішою хімічною реакцією в природі є окиснення, тобто взаємодія речовин із киснем. Повільне окиснення лежить в основі такого важливого життєвого процесу, як дихання. При повільному окисненні поживних речовин організму виділяється тепло, яке й забезпечує нормальну життєдіяльність і температуру організму. Повільне окиснення відбувається в організмі людини, тварин, рослин. Теплота, що при цьому виділяється, розсіюється у довкіллі. А якщо теплота не відводиться, то живий організм хворіє і може загинути. Окиснення ще називають повільним горінням.

Номер слайду 8

Ще одним прикладом хімічного явища є кристалічне зростання. Це процес, в якому раніше існував кристал стає більше по мірі збільшення кількості молекул або іонів у їх положення в кристалічній решітці. Кристал визначається як атоми, молекули або Тони, розташовані в упорядкованому повторюваному зразку. кристалічній решітці, що розповсюджується у всіх трьох просторових вимірах. Таким чином, зростання кристалів відрізняється від зростання краплі рідини тим, що під час росту молекули або іони повинні потрапляти у правильні положення решітки, щоб впорядкований кристал міг рости.

Номер слайду 9

Вогонь - це теж приклад хімічного явища. Це швидке окислення матеріалу в экзотермическом хімічному процесі горіння, вивільнення тепла, світла і різних продуктів реакції. Вогонь є гарячим, тому що відбувається конверсія слабкою подвійного зв'язку в молекулярному кисні 02 до більш сильних зв'язків у продуктах згоряння вуглекислого газу і води. Виділяється велика енергія (418 к. Дж на 32 р 02); енергії зв'язку палива відіграють лише другорядну роль тут. У певний момент реакції горіння, званої точкою запалення, утворюються полум'я.

Номер слайду 10

Дихання, наше з вами в тому числі, – це теж хімічне явище. Ми вдихаємо вироблений рослинами кисень, а видихаємо вуглекислий газ. Але не тільки вуглекислий газ утворюється в результаті дихання. Головне в цьому процесі те, що завдяки диханню виділяється велика кількість енергії, і цей спосіб її отримання дуже ефективний. Крім того, проміжним підсумком різних етапів дихання є велике число різних сполук. А ті в свою чергу служать основою для синтезу амінокислот, білків, вітамінів, жирів і жирних кислот. Процес дихання складний і розбитий на кілька етапів. На кожному з яких у хід йде велика кількість ферментів, що виконують роль каталізаторів. Схема хімічних реакцій дихання практично однакова у тварин, рослин і навіть бактерій. З погляду хімії дихання – це процес окислення вуглеводів (як варіант: білків, жирів) за допомогою кисню, в результаті реакції виходять вода, вуглекислий газ і енергія, яку клітини запасають в АТФ. У випадку з диханням і супутніми йому хімічними реакціями це теж вірно. Світитися (люмінесцентний) можуть деякі мікроорганізми. Хоча при цьому енергетична ефективність дихання знижується.

Номер слайду 11

Щоразу після літньої грози ви можете спостерігати ще одне поширене в природі хімічне явище – утворення озону. Озон (О3) в чистому вигляді являє собою газ синього кольору. У природі найбільша концентрація озону – у верхніх шарах атмосфери. Там він виконує роль щита нашої планети. Який захищає її від сонячної радіації з космосу і не дає Землі остигати, оскільки поглинає і її інфрачервоне випромінювання. У природі озон в більшості своїй утворюється завдяки опроміненню повітря ультрафіолетовими променями Сонця. А також при електричних розрядах блискавок під час грози. У грозу під впливом блискавок частина молекул кисню розпадається на атоми, молекулярний і атомарний кисень з’єднуються, і утворюється О3. Ось чому ми відчуваємо особливу свіжість після грози, нам легше дихається, повітря здається більш прозорим. Справа в тому, що озон набагато більш сильний окислювач, ніж кисень. І в невеликій концентрації (як після грози) безпечний. І навіть корисний, оскільки розкладає шкідливі речовини в повітрі. По суті, дезінфікує його. Проте у великих дозах озон дуже небезпечний для людей, тварин і навіть рослин, для них він отруйний. До речі, дезінфікуючі властивості отриманого лабораторним шляхом озону широко використовуються для озонування води, оберігання продуктів від псування, в медицині і косметології.

Номер слайду 12

Фотосинтез- це процес, під час якого рослини поглинають вуглекислий газ з атмосфери і під впливом сонячного світла виробляють кисень. Цим киснем ми і дихаємо. Взагалі фотосинтез протікає у дві фази, і освітлення потрібно тільки для однієї. Вчені проводили різні досліди і з’ясували, що фотосинтез протікає навіть при слабкому освітленні. Але зі збільшенням кількості світла процес значно прискорюється. Також було відмічено, що якщо одночасно збільшувати освітленість рослини і підвищувати температуру, швидкість фотосинтезу збільшується ще більше. Відбувається це до певної межі, після досягнення якого подальше збільшення освітленості перестає прискорювати фотосинтез. У процесі фотосинтезу задіяні фотони, які випромінює сонце, і спеціальні пігментні молекули рослин – хлорофіл. У клітинах рослин він міститься в хлоропластах, саме завдяки яким листя зелене. З погляду хімії при фотосинтезі відбувається ланцюжок перетворень, результатом якого є кисень, вода і вуглеводи як запасу енергії.

Номер слайду 13

Отже, ознаками хімічних явищ є виділення газу, утворення осаду, зміна кольору, поява запаху, світла і тепла. У природі відбувається безліч хімічних явищ. Так, у рослинах із вуглекислого газу і води утворюються органічні речовини і необхідний для життя кисень. Завдяки хімічним явищам організм тварин і людини отримує всі необхідні для росту і розвитку речовини.

Номер слайду 14

Хімічні явища в природіКовалевська Вероніка

Номер слайду 15

Використані джерела:https://dovidka.biz.ua/himichni-yavishha-v-prirodi/https://allref.com.ua/uk/skachaty/himichni_yavischa_v_pobuti_prirodi_literaturihttps://www.miyklas.com.ua/p/himija/7-klas/pochatkovi-khimichni-poniattia-39391/fizichni-ta-khimichni-iavishcha-39184/re-127ffe61-4107-4352-a64d-82bc1d1168ahttps://coggle.it/diagram/Ymp8k. X_h. Lg66 NKrl/t/%D1%85%D1%96%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D1%96-%D1%8 F%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%96

pptx
Додано
2 грудня 2023
Переглядів
6813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку