Тема. Політичні процеси кінця 1920-х – початку 1930-х рр. Масові репресії.

Про матеріал
Причини масових репресій 30-рр. ХХ ст. в Україні Періодизація масових репресій 30- рр. ХХ ст. в Україні Великий терор: 1930 рік – створення ГУЛАГу (Головного управління таборів) 1928 р. – Шахтинська справа Репресії проти української інтелігенції. Репресії проти діячів української культури та носіїв історичної народної пам'яті. 1932 – 1937 рр. – “безбожна пятирічка” Голодомо́р 1932–1933 років Друга половина 1930-х рр. – «Розстріляне відродження» 2 липня 1937 р. - розверстки “ворогів народу”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перевірка домашнього завдання Тема. Масові депортації, кампанія з розкуркулення, насильницька колективізація. 1. Колективізація – це 2 Курс на колективізацію взято коли було ? 3. Назвіть причини колективізації ? 4. Які були результати та наслідки колективізації?

Номер слайду 2

Урок 20 Тема. Політичні процеси кінця 1920-х – початку 1930-х рр. Масові репресії.

Номер слайду 3

План. Причини масових репресій 30-рр. ХХ ст. в УкраїніПеріодизація масових репресій 30- рр. ХХ ст. в УкраїніВеликий терор: 1930 рік – створення ГУЛАГу (Головного управління таборів) 1928 р. – Шахтинська справа Репресії проти української інтелігенції. Репресії проти діячів української культури та носіїв історичної народної пам'яті. 1932 – 1937 рр. – “безбожна пятирічка” Голодомо́р 1932–1933 років Друга половина 1930-х рр. – «Розстріляне відродження» 2 липня 1937 р. - розверстки “ворогів народу”.

Номер слайду 4

Репресіїсистема заходів, які передбачають усунення, ізоляцію, знищення політичних ворогів (справжніх або надуманих), конкуруючих соціальних груп, етнічних спільнот із метою встановлення панування або зламу опору.

Номер слайду 5

Масові репресії – невід’ємний елемент сталінської системи управління, що здійснювалися в СРСР в 1930-і — 1950-і роки і звичайно пов'язані з іменем Й. В. Сталіна. Диктатора Радянського Союзу в цей період. До цього явища можна віднести чистки в рядах правлячої ВКП(б) (після 1952 р. КПРС), розкуркулення, депортації цілих етнічних груп і гоніння за підозрілими особами, всюдисущий контроль за «саботажниками», масові ув'язнення і розстріли «ворогів народу».

Номер слайду 6

Поряд із репресіями вдосконалювалася система тотального контролю над суспільством. Підростаюче покоління через комсомольську та піонерську організації виховувалося в дусі ненависті до «ворогів народу», необхідності непримиренної боротьби зі «шпигунами», «шкідниками» на виробництві, «куркулями», заохочувалися навіть доноси на батьків. Сили дітей та молоді спрямовувалися на активнішу участь в індустріалізації країни й колективізації сільського господарства, зміцнення дисципліни та підвищення якості навчання.

Номер слайду 7

Причини масових репресій 30-рр. ХХ ст. в Україні 1. Репресії в Україні були цілеспрямованою політикою винищення соціальної бази українського національного руху. 2. Репресії призвели до страшних наслідків. Один лише голодомор 1932 – 1933 р. забрав близько 9 млн. життів; скільки ж українців загалом було розстріляно, замордовано в застінках НКВС та померло в таборах невідомо й досі. 3. Тоталітарний режим в СРСР. Встановлення адміністративно-командної системи. 4. Зміна вищого керівництва в СРСР (перемога Сталіна). Насадження в суспільстві політики страху та віри у вождя. 5. Суцільна колективізація. Примусовий характер праці. 6. Форсована індустріалізація. 7. Курс СРСР на світову революцію та підготовку ІІ світової війни.

Номер слайду 8

Періодизація масових репресій 30- рр. ХХ ст. в Україні: Перший (1928-1931 рр.) – це «шахтинська справа», харківські політичні процеси над українською інтелігенцією, «шкідниками» і «саботажниками», насильство над селянами, початок розкуркулення і депортацій під час колективізації; процес «Спілки Визволення України (СВУ)», ліквідація УАПЦ. Другий (1932-1934 рр.) – це терор голодом, заборона процесу «українізації» і постишевські репресії проти української інтелігенції, діячів культури, науки і освіти, письменників, журналістів і представників мистецтва. Третій (1936- 1938 рр.) – це доба «великого терору», була повʼязана з найбільш масовими репресіями, в центрі якого були репресії проти військових.

Номер слайду 9

ТОРІЕГНФПРА

Номер слайду 10

« Асоціативний кущ»З чим у вас асоціюється слово ТЕРОР ?

Номер слайду 11

Терор (лат. terror — страх, жах)  - неприховане насилля представників влади з використанням державного апарату проти народу з метою придушення не тільки опозиції, але й всього загалу, з метою викликати жах і залишити думки про опір. ТЕРОР

Номер слайду 12

1930 рік – створення ГУЛАГу(Головного управління таборів)Політичні репресії1920-1930-х рр. Розкуркулення. Боротьба з шкідництвом. Політичні репресіїта репресії в арміїДепортація народів

Номер слайду 13

Великий терор — найменування періоду в історії СРСР (1937 — 1938 роки), коли сталінські репресії були різко посилені й доведені до максимуму своєї інтенсивності. Інша поширена назва цього періоду, «Єжо́вщина», пов'язана з тим, що керівником народного комісаріату внутрішніх справ у той час був Микола Іванович Єжов. Сигналом до початку масових репресій послужило вбивство С. Кірова 1 грудня 1934 р. ЦВК і РНК СРСР прийняли постанову «Про внесення змін у діючі кримінально-процесуальні кодекси союзних республік».

Номер слайду 14

Сигналом до початку масових репресій послужило вбивство Сергія Кірова 1 грудня 1934 р. 1 грудня 1934 р. за ініціативою Сталіна ЦВК і РНК СРСР прийняли постанову «Про внесення змін у діючі кримінально-процесуальні кодекси союзних республік» наступного змісту: Слідство в цих справах закінчувати в строк не більше десяти днів;Обвинувальний висновок вручати обвинувачуваним за одну добу до розгляду справи в суді;Справи слухати без участі сторін;Касаційного оскарження вироків, як і подачі клопотань про помилування, не допускати;Вирок до вищої міри покарання здійснювати негайно після винесення вироку. Протягом декількох наступних років, Сталін використовував убивство Кірова як привід для остаточної розправи з колишніми політичними супротивниками, що очолювали різні опозиційні лінії партії в 1920-і роки або, що брали в них участь. Всі вони були знищені за звинуваченнями в терористичній діяльності.

Номер слайду 15

Було принято закон, згідно з яким робітника за найменшу провину звільняли з роботи, залишаючи без картки споживача, із подальшим виселенням його сім’ї з квартири. Одним з найгучніших процесів за сталінського терору була т.з. «Шахтинська справа» 1928 року

Номер слайду 16

1928 р. – Шахтинська справа. Репресії проти технічної інтелігенції Аналогічними до шахтинської справи стають:справа “харківського центра” шкідників;справа “московського центра” шкідників;справа СВУ;справа “Трудової селянської партії”.

Номер слайду 17

«Справа про контрреволюційну організацію інженерів та техніків, що працювали в кам'яновугільній промисловості СРСР» — сфабрикований судовий процес над «шкідниками» у вугільній промисловості у Шахтинському районі Донбасу. Перший політичний процес в СРСР, під час якого засуджено велику групу керівників вугільної промисловості Донбасу. Проходив 18 травня — 6 липня 1928 у Москві. ОДПУ висунула обвинувачення підсудним у намаганні зруйнувати вугільну промисловість Донбасу — найважливішої паливної бази СРСР і таким чином зірвати індустріалізацію СРСР . Зрештою, суд виправдав чотирьох підсудних, чотирьом призначив заходи покарання умовно, дев'ять чоловік були ув'язнені на термін від одного до трьох років. Більшість обвинувачених було засуджено на тривалі терміни – від чотирьох до десяти років, 11 осіб були засуджені до розстрілу.«Шахтинська справа» стала початком масових репресій проти технічної еліти не тільки на шахтах, а й взагалі у промисловості. Поняття «шахтинці» почало використовуватись, як загальне для так званих «шкідників». В пресі йшла пропагандистська кампанія, в колективах проходили збори і мітинги. Згодом за допомогою «пильних робітників» були арештовані понад чверть інженерів не тільки Шахтинського району, а й усього Донбасу.

Номер слайду 18

1930 р. – Cправа СВУ. Репресії проти української інтелігенції. Процесс Спі́лки ви́зволення Украї́ни — показовий процес над 45 керівниками і головними діячами  СВУ, що відбувся в оперному театрі у Харкові від  9 березня до 19 квітня 1930 року. Судили 45 чоловік, а репресували 474. Репресії проти діячів українізації та української культури («бывших»). Знищення можливих захисників українського селянства. Репресії проти українського селянства.

Номер слайду 19

В 1931 р. відбувся ще один процес – так званого „Українського національного центру”, за яким були репресовані 50 представників української інтелігенції. Репресії проти українських істориків. Арешт і заслання М. Грушевського. Смерть М. Грушевського у м. Кисловодську. 1931р. – Cправа УНЦ

Номер слайду 20

Репресії проти діячів української культури та носіїв історичної народної пам'яті. 1932 р. – розстріл українських кобзарів

Номер слайду 21

Українська Автокефальна Православна Церква (УАПЦ) Все священство та активні вірні УАПЦ були заарештовані, заслані та розстріляні НКВД протягом 1930 — 1937 рр. Напередодні Другої світової війни були ліквідовані майже всі прояви УАПЦ в підрадянській Україні. Вже через 7 років ліквідація УАПЦ завершується. Було розстріляно колишнього митрополита УАПЦ Василя Липківського.

Номер слайду 22

1932 – 1937 рр. – “безбожна пятирічка”Проголошено курс на ліквідацію в СРСР усіх релігійних конфесій і зовнішніх виявів релігійності

Номер слайду 23

Голодомо́р 1932–1933 років — масовий, навмисно зорганізований радянською владою голод, що призвів до багатомільйонних людських втрат. Загинуло більше 6,5 - 10 млн. чоловік. Викликаний свідомими і цілеспрямованими заходами вищого керівництва Радянського Союзу на чолі зі Сталіним, розрахованими на придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.1932 - 1933 рр. – Голодомор

Номер слайду 24

Свідчення очевидців. Спогади вже старого ветерана про трагедію своєї "малої батьківщини" - села Званівка на Донеччині в1932-1933 роках. ПУТІЛІНА Алла Федорівна, 1956 року народження, м. Донецьк, записано зі спогадів своєї бабусі, (одиниця збереження № 1470) https://www.radiosvoboda.org/a/29613169.htmlhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Національна_книга_пам%27яті_жертв_Голодомору_1932—1933_років_в_Україніhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Національна_книга_пам%27яті_жертв_Голодомору_1932—1933_років_в_Україні

Номер слайду 25

Репресії проти української творчої інтелігенції. Початок згортання українізації. Репресували О. Вишню. 1933 р. – самогубство М. Хвильового, М. Скрипника. У грудні 1934 р. у справі так званого „Українського центру білогвардійців-терористів” було засуджено до розстрілу 28 представників української інтелігенції. Черговими жертвами репресій стали: М. Куліш, М. Зеров, Є. Плужник.1933 - 1934 рр. – Cправа УВО

Номер слайду 26

Друга половина 1930-х рр. – «Розстріляне відродження»: Масове знищення української творчої інтелігенції та діячів українізації. В Академії наук України, за неповними даними, було репресовано 250 осіб, в тому числі 19 академіків. Протягом 1933 р. від наукової роботи за політичними звинуваченнями було усунуто 1649 науковців. Жахливого удару було завдано українській літературі: 89 письменників було знищено, 212 — примушено замовкнути, 64 – заслано,  83 –  емігрували. У цілому за ці роки Україна втратила близько 500 талановитих письменників.

Номер слайду 27

2 липня 1937 р. Сталін підписав рушення ЦК ВКП(б), на основі якого з'явився таємний оперативний наказ по НКВС СРСР із визначенням розверстки “ворогів народу”. За чотири місяці викрити й репресувати 269 тис. ворогів76 тис.І категорія193 тис.ІІ категорія. Чекісти офіційно отримали дозвіл використовувати фізичні методи впливу на допитуваних. Під тортурами люди зізнавалися в будь-яких злочинах.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Багато членів партії, що займали досить видне положення, були засуджені (в основному до розстрілу). Дехто не став чекати арешту і покінчив життя самостійно, щоб врятувати сім’ю від переслідувань. За різними звинувачуваннями були знищені видні діячі революції Бухарін, Троцький, Зіновєв, Каменєв, Риков. З 1933 р. до 1936 р. проводилося «генеральна чистка» ВКП (б)

Номер слайду 30

У вищому керівництві армії були знищені з 5 маршалів – 3, з 5 командирів І рангу – 3, ІІ рангу – 10, з 57 командирпів корпусів – 50, з 186 комдивів – 154, з 16 армійських комісарів І та ІІ рангу – 16, з 26 корпусних комісарів – 25, з 64 дивізійних комісарів – 58, з 456 командирів полків – 401. В 1937 р. почався розгул репресій. Знищенню підлягала тепер Червона армія.

Номер слайду 31

Наказом НКВС № 00447 від 30 липня 1937 р. передбачалося, серед іншого, розгляд трійками справ засуджених, що вже перебувають у таборах ГУЛАГу і в'язницях. Рішеннями трійок були розстріляні близько 8 тисяч ув'язнених колимських таборів.10.07.1934 р. - Постановою ЦВК і РНК СРСР разом з НКВС була створена система таборів ГУЛАГ

Номер слайду 32

7 квітня 1935 р. — в СРСР прийнята постанова РНК № 3.598, яка передбачала смертну кару для дітей віком від 12 років. Фото дітей ворогів народу. Спецдитбудинок Наркомпросу. СРСР, 1930-ті.

Номер слайду 33

Отже, в 30-ті роки терор був тотальним, охоплював усі верстви населення. У суспільстві поширилися доноси, взаємна підозра, пошуки „ворогів народу”. Головним наслідком масових репресій було фізичне винищення найбільш активної та інтелектуальної частини нації і тотальне розтління тих, кого терор не зачепив. Народ під впливом закликів «про світле майбутнє» здійснював трудові подвиги, радів із кожних успіхів країни та вірив у те, що казав їх вождь (Й. Сталін): «Жити стало краще, жити стало веселіше». Шляхом репресій відбулося остаточне утвердження сталінського тоталітарного режиму в СРСР і в Україні зокрема.800 000 чоловік- розстріляні 18 000 000 чоловік- позбавлені волі За підрахунками деяких істориків, 80 мільйонів людей було б в Україні нині, якби не репресії та голодомори за радянської влади. ЖЕРТВИ «ВЕЛИКОГО ТЕРОРУ»

Номер слайду 34

Пройдіть тестування на тему: Політичні процеси кінця 1920-х – початку 1930-х рр. Масові репресії. https://vseosvita.ua/test/start/muv713?authuser=0

Номер слайду 35

ДОМАШНЕ ЗАВДАННЯ1. Опрацювати презентацію2. Підручник § 20-21

pptx
Додано
31 січня
Переглядів
577
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку