Тема: Правоохоронні органи в Україні

Про матеріал
Мета: - ознайомити учнів з поняттям «правоохоронні органи», охарактеризувати основні напрямки діяльності правоохоронних органів; - розвивати критичне мислення учнів в процесі пошуку, аналізу та обробки інформації; - розвивати вміння вирішувати практичні завдання, застосовуючи набуті знання; - формувати вміння і навички роботи в мережі Інтернет, роботи з підручником, статтями Законів України представлення результатів діяльності; - сприяти формуванню інформаційно-комунікаційної, математичної, громадянські та соціальні компетентності учнів; - виховувати громадянську позицію, правову культуру та правову свідомість.
Перегляд файлу

Основи правознавства 9 клас 26.04.2023

Тема: Правоохоронні органи в Україні

Мета: - ознайомити учнів з поняттям «правоохоронні органи», охарактеризувати основні напрямки діяльності правоохоронних органів;

-         розвивати критичне мислення учнів в процесі пошуку, аналізу та обробки інформації;

-         розвивати вміння вирішувати практичні завдання, застосовуючи набуті знання;

-         формувати вміння і навички роботи в мережі Інтернет, роботи з підручником, статтями Законів України представлення результатів діяльності;

-         сприяти формуванню інформаційно-комунікаційної, математичної, громадянські та соціальні компетентності учнів;

-         виховувати громадянську позицію, правову культуру та правову свідомість.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма проведення: урок-лекція.

Основні поняття: правоохоронні органи, Національна поліція України, Служба безпеки України, прокуратура.

Обладнання: телефони з підключенням до мережі Інтернет, завдання на картках, портрети, конституція, проєктор.

Епіграф уроку: Найбільше заохочення злочину –беззаконня. (Цицерон)

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ ( слайд 1-8)

У вас на парті лежать картки самооцінювання . Оцініть будь-ласка свою роботу.

ІІІ.  АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Вправа «Розумний шифрувальник» слайд 9 ,

слайд 10-

Пограбовано банк, Сталася дорожньо-транспортна пригода… На людину здійснено напад…

Куди ви звернетеся за допомогою в цих випадках?

IV. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Як і в будь-якому суспільстві, в Україні є, на жаль, люди, які порушують законодавство нашої держави. Для того щоб протистояти правопорушникам, у державі створено спеціальні правоохоронні органи.

Кожен із правоохоронних органів має певні чітко визначені законом функції та завдання, які ми розглянемо на сьогоднішньому уроці.

V. ПРЕДСТАВЛЕННЯ ТЕМИ ТА ОЧІКУВАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ слайд 11

Отже, темою нашого уроку є «Правоохоронні органи», а епіграфом до уроку є слова Цицерона:

Найбільше заохочення злочину –беззаконня.

Очікувані результати слайд 12

Після цього уроку учні зможуть:

 пояснювати поняття «правоохоронні органи»;

 визначати завдання правоохоронних органів;

 розповідати про систему правоохоронних органів;

 висловлювати власну думку щодо існування правоохоронної системи в навчальних закладах;

 займати громадянську позицію.

Сьогодні на уроці ми будемо працювати за таким планом: слайд 13

1. Правоохоронні органи в Україні.

2. Національна поліція України.

3. Служба безпеки України.

4.          Органи прокуратури.

5.          Державна прикордонна служба, митні органи.

Запишіть будь-ласка в зошити .

VI. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ слайд 14

Мабуть, кожному з вас доводилося бути свідком ситуації, коли хтось порушував закон. Юнак у нетверезому стані вчинив бійку на вулиці. Вашого знайомого неправочинно, на ваш погляд, звільнили з роботи. Порушено правила проведення виборів депутатів. Не в кожній із цих ситуацій для встановлення справедливості достатню лише ваших дій. Потрібна допомога держави, її органів. Таких ситуацій, на жаль, чимало. Отже, існують спеціальні органи, які спостерігають за дотриманням законів і в разі потреби допомагають людині. Серед внутрішніх функцій, що виконує держава, найважливіші — забезпечення законності й правопорядку, захист законних прав і свобод громадян та організацій.

Слайд 15       Для охорони правопорядку, суспільних відносин, контролю за дотриманням норм права створюють спеціальні правоохоронні органи. До них належать прокуратура, органи внутрішніх справ. Служба безпеки, органи Міністерства юстиції тощо.

Слайд 16   Усі правоохоронні органи у своїй діяльності керуються Конституцією та законами України, зобов’язані поважати права громадян.

Слайд 17    Під час виконання завдань вони взаємодіють між собою, а також із громадянами, їхніми об’єднаннями, трудовими колективами. Водночас співробітники правоохоронних органів повинні бути незалежними від політичного впливу, вони не мають права бути членами політичних партій.

Слайд 18  З історії українського права

Корецький Володимир Михайлович (1890-1984) — видатний український правознавець, доктор юридичних наук, академік АН УРСР. Досліджував проблеми міжнародного права.

Недбайло Петро Омелянович (1907-1974) — український учений-правознавець, доктор юридичних наук, член-кореспондент АН УРСР.

Слайд 19      З усіх правоохоронних органів вам найбільше відома Національна поліція України. Кожного дня ми бачимо на вулицях патрульних поліцейських, багатьом доводилося спілкуватися з дільничними інспекторами. Діяльність поліції регулює Закон України «Про Національну поліцію».

Робота з підручником ст. 175  основні права поліції

Слайд 20        Основні завдання поліції — забезпечення публічної безпеки й порядку, охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства та держави, протидія злочинності.

Поліція здійснює досудове розслідування в кримінальних справах, регулює дорожній рух і здійснює контроль за дотриманням Правил дорожнього руху, правил і порядку зберігання й використання зброї, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів.

Слайд 21       Співробітникам поліції надано відповідні права. Вони мають право вимагати припинення правопорушень (ці вимоги обов’язкові для виконання), затримувати правопорушників для встановлення особи або в разі підозри в скоєнні ними злочину. Поліцейський може проводити особистий поверхневий огляд осіб, входити (у випадках, зазначених у законі) до житла й інших приміщень під час виконання своїх обов’язків, має право зберігати, носити й застосовувати зброю.

Застосовувати зброю дозволено тоді, коли є загроза життю та здоров’ю громадян або співробітника поліції, для відбиття нападу на об’єкти, що охороняються, для затримання злочинців, які намагаються втекти, тощо. Перед застосуванням зброї поліцейський повинен, відповідно до обставин, попередити про це. Зброя може бути використана також для зупинення транспортного засобу, водій якого створює загрозу для людей, для знешкодження тварини, що становить небезпеку. Крім того, поліція має право застосовувати спеціальні засоби — кайданки, гумові кийки, газові засоби, водомети тощо, а також службових собак і коней. Кожний випадок використання зброї та спеціальних засобів перевіряють керівники органів поліції, а застосування зброї — прокуратура. У разі порушення закону поліцейський, залежно від наслідків, може бути притягнутий до дисциплінарної або навіть кримінальної відповідальності.

Слайд 22      На службу в поліцію можуть бути прийняті за власним бажанням громадяни України віком від 18 років, які мають повну загальну середню освіту, володіють українською мовою, мають належний стан здоров’я, високі ділові та моральні якості.

Слайд 24     Вступаючи на службу в поліцію, громадянин складає присягу.

Слайд 25   Цікаві факти робота з підручником ст. 174

1) Уперше фотографування злочинців для створення відповідної картотеки було запроваджено в Брюсселі (Бельгія) у 1843 р.

2) Перше вдале пізнання виявленого тіла загиблого, що дало змогу розкрити вбивство, було здійснено в 1889 р. в м. Ліоні (Франція).

3) Упізнавання злочинців за відбитками пальців рук уперше почали застосовувати в Аргентині в 1896 р.

4) Перша в історії екстрадиція — видавання підозрюваного або злочинця іншій країні для його притягнення до відповідальності — була здійснена в 1290 р. до н. е. за домовленістю між фараоном Рамзесом II і царем хеттів.

Слайд 26       Правоохоронним органом є також Служба безпеки України (СБУ) - державний правоохоронний орган спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України.

Слайд 27       Її діяльність регламентує Закон України «Про Службу безпеки України». СБУ в інтересах держави здійснює розвідку й контррозвідку, організовує захист державних таємниць України, бере участь у боротьбі з корупцією, організованою злочинністю. У складі СБУ є спеціальні підрозділи, що виконують найскладніші завдання для боротьби з терористами — визволяють заручників, знешкоджують повітряних піратів, які захопили літак, тощо.

Слайд 29-30       Особливе місце в правоохоронній системі держави посідають органи прокуратури. У Конституції України визначено завдання прокуратури в Україні. Саме представник прокуратури виступає в суді, обвинувачуючи злочинця, доводячи його вину. Прокуратура здійснює нагляд за дотриманням законів правоохоронними органами, під час виконання судових рішень. За Конституцією України, працівники прокуратури можуть представляти інтереси держави в суді. Важливим завданням прокуратури є також нагляд за діями всіх інших правоохоронних органів. Зокрема, прокурор перевіряє законність застосування зброї співробітниками правоохоронних органів.

Слайд 31     До правоохоронних органів належать також державна прикордонна служба, митні органи. Вони забезпечують дотримання порядку на кордонах держави — контролюють його перетинання громадянами, забезпечують сплату мита — спеціальних виплат за вивіз з України чи ввезення товарів і матеріалів. Якщо вам доведеться перетинати кордон нашої держави, останніми, хто проводжатиме вас біля лінії кордону, будуть митники й прикордонники. Податківці — працівники Державної фіскальної служби — забезпечують виконання законів про податки громадянами, установами й організаціями.

Слайд 32        У складі правоохоронних органів юристи займаються різною роботою. Слідчі проводять досудове розслідування кримінальної справи, збирають інформацію про скоєний злочин, установлюють винуватця злочину. Важливу роль відіграють оперативні працівники — ті, хто розшукує злочинців, затримує їх. Робота цих юристів не дуже помітна, вони не мають права афішувати свою роботу та досягнення, але вона надзвичайно важлива. Від успіху роботи кожного з них залежить безпека нашого з вами існування.

  1. ЗАКРІПЛЕННЯ НОВИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ слайд 33

Проходження тест На урок https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=4672690

Код доступу 4672690

Попросіть учнів використати цей код,

відкривши посилання

join.naurok.ua

  1. ПІДСУМКИ УРОКУ

Вчитель: Отже, однією з ознак сучасної правової держави є дієва система правоохоронних органів, які забезпечують ефективне виконання своїх обов’язків. Саме тому кожен громадянин повинен не залишатись осторонь правопорушень, надавати правоохоронцям посильну допомогу.

  1. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ слайд 34

1) Вивчити тему «Правоохоронні органи в Україні» ст. 173-177
2) Знайдіть повідомлення  в засобах масової інформації, які визначають діяльність правоохоронних органів України (Дібрати приклади діяльності правоохоронних органів України із засобів масової інформації)

X. РЕФЛЕКСІЯ (Куб Блума)

docx
Додано
20 лютого
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку