Тема: "Розквіт Київської держави за часів Ярослава Мудрого"

Про матеріал
Презентація до теми уроку "Розквіт Київської держави за часів Ярослава Мудрого"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розквіт Київської держави за часів Ярослава Мудрого

Номер слайду 2

Якщо посміхнутися перехожому – він усміхнеться у відповідь. Якщо посміхнутися небу – розійдуться хмари і засвітить сонце. Якщо посміхнутися Всесвіту – трапиться щось казкове. Тож давайте посміхнемося один одному, щоб нас чекав успіх на уроці.

Номер слайду 3

ГРА «Відгадай князя»

Номер слайду 4

Князь не знав поразокІ ганьби не знав,На Дніпровських схилах. Місто збудував.

Номер слайду 5

Кий

Номер слайду 6

Славна в Рюрика дружина,Всім далась вона взнаки,А брати два – це найперші,Найславніші вояки.

Номер слайду 7

Аскольд та дір

Номер слайду 8

Його боялись й шанували. За силу і свої й чужі.І «віщим» князя називали. За те, що мав все до душі.

Номер слайду 9

Князь Олег

Номер слайду 10

Жінку мав за оберега,У столиці панував,Сином віщого Олега. Київ князя називав.

Номер слайду 11

Князь ігор

Номер слайду 12

Княгиня ця. Завзято правити взялася,Древлянам мститись поклялася. За те, що вкоротили віку. Й жорстоко вбили чоловіка.

Номер слайду 13

Княгиня ольга

Номер слайду 14

Був це сміливий князь – вояка,Все в таборі проживавІ ціле життя відважно. З ворогами воював.

Номер слайду 15

Князь святослав

Номер слайду 16

Роздивились, все пізналиІ вернулись мудреці.І сказали: «Ми пізнали. Віру кожної землі,Та найліпша – віра грецька,Не забути нам її»І послам своїм щасливий. Князь їм щиро відповів:«Я давно уже, бояри,Охреститися хотів»

Номер слайду 17

Князь володимир

Номер слайду 18

«…Людей учу я страхом і книжками,Але і сам я у людей учусь. Бо мудр народ, і житиме віками. В трудах і битвах вихована Русь.»І. Кочерга. Епіграф уроку:

Номер слайду 19

1. з’ясувати хiд міжусобної боротьби мiж синами Володимира Великого та утвердження в Києвi Ярослава;2. охарактеризувати основнi напрямки вутрішньої та зовнішньої полiтики князя Ярослава Мудрого; 3. ознайомитися з основними положеннями першого збiрника законiв «Руської правди»; 4. розкрити значення дiяльностi князя для розвитку давньоруської держави; Завдання уроку:

Номер слайду 20

«Чому князя Ярослава прозвали Мудрим?»ПРОБЛЕМНЕ ПИТАННЯ:

Номер слайду 21

ПЛАН1) Міжусобна боротьба між синами Володимира Великого. Утвердження влади Ярослава в Києві.2) Розбудова Києва. Церковне та культурно-освітнє життя.3) «Руська правда»4) Відносини з іншими державами.

Номер слайду 22

СЛОВНИКОВА РОБОТАМіжусобна боротьба – незлагода, внутрішній розбрат, війна між якими-небудь групами або особами в державі.

Номер слайду 23

ХРОНОЛОГІЧНА ЗАДАЧАПідрахуйте, скільки років минуло від утвердження Ярослава Мудрого на великокнязівському престолі (1019р.) до сьогоднішнього дня?

Номер слайду 24

Запитання :1) як називаються війни, чвари, суперечки між князями? 2) Якої шкоди вони завдавали державі?3) Хто такі Борис і Гліб? Як вигадаєте, чому церква визнала їх святими?4) За яких обставин Ярослав прийшов до влади?

Номер слайду 25

РОБОТА З КАРТОЮПорівняйте за картою територію Київської Русі наприкінці князювання Володимира і територію Русі за часів князювання Ярослава.

Номер слайду 26

Київська держава за часів Володимира Ярослава

Номер слайду 27

Робота з підручником. (сторінка 50) «Зовнішня політика Ярослава Мудрого»

Номер слайду 28

Запитання:1) Яку зовнішню політику проводив Ярослав Мудрий?2) Чому князя називали «Тестем Європи»?3) Династичні шлюби сприяли підвищенню авторитету Київської держави та впливали на міжнародну політику?

Номер слайду 29

Анна київська

Номер слайду 30

РОБОТА ІЗ ІСТОРИЧНИМ ДЖЕРЕЛОМ («Літопис Руський» — хрестоматія). Багато зробив князь для розбудови Києва. Ось як повідомляє про це «Літопис Руський»: «В літо 1037 р. заклав Ярослав город великий Київ, а біля нього Золоті ворота. Заклав і церкву митрополичу на честь Святої Софії, премудрості Божої, а потім на Золотих воротах кам'яну церкву Святої Богородиці Благовіщеня... Після цього заснував монастир Святого Георгія і Святої Ірини. Навколо «міста Ярослава» було зведено потужні укріплення; їх довжина сягала 3,5 км, висота земляних валів — 14 м, товщина в основі — 30 м. Рови, що могли заповнюватися водою, були 13—18 м завширшки. На берегах Дніпра вище «новий Константинополь» зі своєю Софією, Золотими воротами, храмами Св. Ірини та Георгія. Недарма німецький ХРОНІСТ другої половини XI ст. Адам Бременський називав Київ суперником Константинополя.

Номер слайду 31

«Софія Київська»

Номер слайду 32

Запитання:1) Як ви гадаєте, чому князь приділяв велику увагу розбудові Києва?2) Які пам’ятки культури часів Ярослава Мудрого існують і в наші дні?3) З яким містом порівнювали Київ?

Номер слайду 33

СЛОВНИКОВА РОБОТА. «Руська правда»- перший звід писаного давньоруського права.

Номер слайду 34

Робота з підручником(сторінка 49) «РУСЬКА ПРАВДА»

Номер слайду 35

Обговорення:1) Назвіть головні положення «Руської правди»2) Який звичай був обмежений за Руською Правдою»? 3) Який вид покарання був основним? 4) Чиї інтереси захищала «Руська Правда»Чи була передбачена смертна кара?

Номер слайду 36

РОБОТА ІЗ ІСТОРИЧНИМ ДЖЕРЕЛОМУ рік 6562 (1054). Преставився великий князь руський Ярослав. А коли ще він був живий, поставив він синів своїх, сказавши їм: “Осе я одходжу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов, бо ви єсте брати від одного отця і одної матері. І якщо будете ви в любові межи собою, то й бог буде в вас і покорить він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненавісті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно. Тепер же поручаю я,— замість себе,— стіл свій, Київ, найстаршому синові... Ізяславу. Слухайтесь його, як ото слухались ви мене, нехай він буде замість мене. А Святославу даю я Чернігів, а Всеволоду — Переяславль, а Ігорю — Володимир, а Вячеславу — Смоленськ. І так розділив він городи, заповівши їм не переступати братнього уділу... Сам же Ярослав був слабий... Отож приспів Ярославу кінець життя, і оддав він душу свою богові місяця лютого у двадцятий (день), в суботу першої неділі посту...”.

Номер слайду 37

що можна запозичити від Ярослава Мудрого для сучасності, а що залишити в ХІ столітті?

Номер слайду 38

Чому князя Ярослава прозвали Мудрим?

Номер слайду 39

Пам’ятники ярославу мудрому

Номер слайду 40

Орден ярослава мудрого

Номер слайду 41

Гривні

Номер слайду 42

Які якості, як керівника Київської держави, ви особисто хотіли б взяти для себе?

pptx
Додано
31 березня 2023
Переглядів
370
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку