​Тематична лінійка до 100 річчя Української революції та створення УЦР

Про матеріал

Тематична лінійка до 100 річчя Української революції та створення УЦР

Мета: вшанувати патріотизм і мужність громадян, які брали участь в Українській революції, проінформувати учнів про ці події, прищеплювати любов до Батьківщини та історичного минулого, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Оформлення: плакат «Українська народна республіка. Україна в роки Першої світової війни (1914-1918 рр.)», український державний прапор, відеоматеріал, пк.

Перегляд файлу

Тематична лінійка до 100 річчя Української революції та створення УЦР

Мета: вшанувати патріотизм і мужність громадян, які брали участь в Українській революції, проінформувати учнів про ці події,  прищеплювати любов до Батьківщини та історичного минулого, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Оформлення: плакат «Українська народна республіка. Україна в роки Першої світової війни (1914-1918 рр.)», український державний прапор, відеоматеріал, пк.

Ведучий: Павло Тичина – На майдані коло церкви…

На майдані коло церкви
революція іде.
— Хай чабан! — усі гукнули,—
за отамана буде.

Прощавайте, ждіте волі,—
гей, на коні, всі у путь!
Закипіло, зашуміло —
тільки прапори цвітуть…

Учень 1: 1917 рік для українців був нелегким. Перша світова війна продовжувалась четвертий рік. Багато наших пращурів були на цій війні по обидва боки і воювали один проти одного за чужі держави – Австро-Угорщину та Російську імперію. Тому українська інтелігенція вирішила більше не лишатись осторонь і створити свою державу під назвою Українська Народна Республіка. Головним органом влади стала Українська Центральна Рада на чолі з Михайлом Грушевським.

Учень 2: Груше́вський Миха́йло Сергі́йовичукраїнський історик, громадський та політичний діяч. Голова Центральної Ради Української Народної Республіки (19171918). Член Історичного товариства ім. Нестора-Літописця, дійсний член Чеської Академії  Наук (1914), почесний член Київського товариства старожитностей і мистецтв, багаторічний голова Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові, завідувач кафедри історії Львівського університету, автор понад 2000 наукових праць.

Учень 3: Дмитро Дорошенко писав про Грушевського “Була це людина великого масштабу, бистрого розуму, надзвичайно широких розумових зацікавлень. Він мав подиву гідну ерудицію… Працездатність мав колосальну. У розпалі революційних подій 1917 року писав книжки, брошури, статті, склав кілька шкільних підручників. Як голова Центральної Ради одночасно вів засідання, керував дебатами і справляв коректу. Був людиною у повному значенні того слова. Але мав одну органічну хибу: безмежне честолюбство. Він звик володіти і наказувати, і всі йому підпорядковувались, бо він мав в очах людей авторитет, придбаний його розумом і працею».

Учень 4: До складу тогочасного уряду – Генерального Секретаріату увійшли Симон Петлюра, Володимир Винниченко, Борис Мартос, Валентин Садовський, Сергій Єфремов, Микола Стасюк, Павло Христюк. Центральна Рада за період свого існування видала 4 універсали. Згідно із ІІІ універсалом Українська Народна Республіка  “стає самостійною, ні від кого незалежною, Вільною, Суверенною Державою Українського Народу”.

Учень 5: Нарешті здійснилося те, чого хотів кожен українець – було створено вільну та незалежну Україну на певний час. Заповіт Шевченка було виконано.

Учень 1: Уривок із заповіту

Поховайте та вставайте,

Кайдани порвіте

І вражою злою кров’ю

Волю окропіте.

І мене в сем’ї великій,

В сем’ї вольній, новій,

Не забудьте пом’янути

Незлим тихим словом.

Т. Шевченко

Ведучий:: нам залишається пам’ятати ці події та берегти і любити нашу батьківщину.

Уривок із вірша В. Сосюри

Любіть Україну, як сонце, любіть, 
як вітер, і трави, і води… 
В годину щасливу і в радості мить, 
любіть у годину негоди.

doc
Додано
4 березня 2018
Переглядів
935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку