Тематичний урок з української мови " Великдень"

Про матеріал
Презентація допоможе дітям познайомитися з традиціями святкування Великодня. У даній презентації підібрані цікаві завдання, загадки пов`язанні з великодніми святами.Презентація містить відеофайл про традиції розпису писанок, текст казки-розповіді "Українська писанка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Писанки розмалювали,Паски добрі напекли. Хату гарно всю прибрали. Якого свята чекаємо ми?великдень

Номер слайду 2

Цю здобну смакоту. Всі печуть лиш раз на рік. У неділю, у світле свято. Подають її на стіл.паска

Номер слайду 3

Барвисте яйце. По столу котилось. З ковбасою подружилось,Біля хрону покрутилосьІ в храмі освятилось.писанка

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Бувають дряпанні,Бувають мальовані,Бувають крапанні,І навіть золоті!крашанки

Номер слайду 6

Коли до церкви святити паску йдеш,В нього все складаєш і з собою береш.кошик

Номер слайду 7

Асоціативний кущвеликдень

Номер слайду 8

Великдень - одне з найбільших й найшанованіших після Різдва християнських свят. Воно приурочене воскресінню Христа. У давнину Великдень вважався святом бога Сонця Ярила.

Номер слайду 9

Звичай пекти паски та фарбувати яйця виник також дуже давно.

Номер слайду 10

З першим променем сонця священик в церкві сповіщає: «Христос воскрес!», а прихожани хором відповідають: «Воістину воскрес!».

Номер слайду 11

Під час урочистого обходу храму святять паски, крашанки та різний наїдок. Потім усі розходяться по домівках, щоб сповістити одне одного про велику радість та привітати зі світлим урочистим святом.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Великодня казка-оповідання “Українська писанка”Леонід Полтава

Номер слайду 14

У сінях стояла велика миска із яєчками.– Нас усіх з’їдять люди, – басом сказало найбільше яєчко.– І це добре, – обізвалися інші. – Люди матимуть із нас користь.– Але я все-таки найкраще з-поміж вас, бо я – найбільше! – не вгавало велике яєчко.

Номер слайду 15

Найменше яєчко лежало у мисці поруч із своїми братами і мовчки прислухалося до розмови.– А тебе, найменше, – знову обізвалося басом найбільше яєчко, – тебе ніхто і їсти не захоче, бо ти таке маленьке!.. Маленьке яєчко дуже шкодувало, що не виросло більше. Але що воно мало робити?

Номер слайду 16

Раптом всі замовкли. У сінях почулися кроки. «Візьмемо їх на писанки, адже вже Великдень наближається». – промовив жіночий голос. Господиня взяла миску і перенесла її в кімнату, де було багато світла. Найбільше яєчко відразу ж виставило свій бочок напоказ, дивіться, мовляв, яке я гарне!

Номер слайду 17

Мати і донька почали малювати писанки. Незабаром майже всі яєчка стали писанками. Залишилося тільки найменше яєчко. В цей час прийшов батько із праці. Він похвалив писанки.

Номер слайду 18

– А чому ніхто з вас не розмалював цього яєчка? – запитав батько.– Бо воно дуже маленьке, якесь непоказне. Як хочеш – повечеряй ним зараз.– Ні-ні, – відповів батько. – Я зроблю із нього писанку, і ми всіх їх посвятимо в церкві.

Номер слайду 19

Найменше яєчко дуже зраділо, коли відчуло, що і його розмальовують!«Дивіться, дивіться! – заговорили між собою писанки. – От вам і маленьке яєчко! Яке ж воно чудове!»

Номер слайду 20

Коли у церкві посвятили писанки, до господарів підійшов один пан із міста. Він попрохав продати йому кілька писанок до музею. І він вибрав лише одне… найменшеньке, бо воно було найкраще розмальоване!

Номер слайду 21

Прийшовши додому, господарі розговілися писанками, а найменше яєчко – чудова писанка – живе й тепер у музеї великого міста. Люди оглядають ту прегарну працю і говорять:– Яка ж чудова українська писанка!

Номер слайду 22

Веселих свят

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 1 клас, Презентації
НУШ
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку