ТЕСТ "ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ"

Про матеріал
ЗАВДАННЯ ДЛЯ ТЕМАТИЧНОГО КОНТОРОЛЮ ЗНАНЬ З ПРЕДМЕТУ "ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ З ОСНОВАМИ ТОВАРОЗНАВСТВА"
Перегляд файлу

 

ДАТА                   ГРУПА               ПРІЗВИЩЕ, ІМЯ

Варіант 1

 

ТЕМАТИЧНИЙ БЛОК І. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

І рівень

1. Білки – це:

  а) складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець, кисень, водень, азот, можуть також входити залізо, сірка та інші еле­менти;

 б) складні органічні сполуки, які складаються з триатомного спирту гліцерину та жирних кислот, в яких міститься вуглець, водень, кисень;

  в) органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень і кисень.

2. Мальтоза міститься:

а) є продуктом розщеплення лактози;

б) в продуктах у малій кількості

в) в молоці та молочних продуктах.

3. Добова потреба для дорослої людини в жирах становить:

а) 80-100 г;

б) 70-90г;

    в) 90-150г.

ІІ рівень

4. Підкресліть однією рискою  кількість білків тва­ринного походження  в раціоні дорослих, двома – рослинного:

а) 50-60 % від загаль­ної добової потреби;

б) 40-50 % від загаль­ної добової потреби;

    в) 60-70 % від загаль­ної добової потреби.

5. Допишіть речення.

В організмі жири перебувають у вигляді                                . Жир відкладається як підшкірний шар у черевній порожнині, сальнику, біля нирок у вигляді                            Жири за ступенем плавлення поділяють на:                                                                   

 

6. Укажіть стрілками, що відносять до моносахаридів.

Глюкоза       Фруктоза         Галактоза           Крохмаль          Глікоген        Лактоза

МОНОСАХАРИДИ

Клітковина         Сахароза                   Мальтоза            Пектинові        речовини

ІІІ рівень

7. Установіть відповідність між харчовими речовинами та відсотком їх присутності в їжі людини.

Харчові речовини

№ з/п

Кількість в їжі людини

 

Білки

1.

55%

 

Жири

2.

30%

 

Вуглеводи

3.

15%

8. Знайдіть у наведеному тексті помилки та закресліть їх.

Надлишок вуглеводів у раціоні харчування призводить до перетворення на жир, який відкладається як резервний; до зниження травної, захисної та синтетичної функцій корисної ки­шкової мікрофлори.

9. Вкажіть знаком «+»  джерело вітамінів.

 

Джерело вітамінів

 

Назва вітамінів

С

В

В

В

В

В

В

РР

Р

А

Д

К

Е

Борошно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Печінка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Молоко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фрукти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дріжджі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Насіння

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овочі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Яйця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Боби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чорна смородина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Апельсин

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Капуста

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Масло

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нирки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ікра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рибячий жир

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Морква

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шпинат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абрикоси

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропива

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червоний перець

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мікрофлора кишок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Звичайна їжа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІУ рівень

10. Наведіть приклади позитивної і негативної дії ферментів на якість продуктів.

11. Яка роль смакових та ароматичних речовин у харчуванні людини?

12. Які речовини ми відносимо до збудливих, у чому полягає негативна їх дія?

 

Оцінка

 

 

 

 

 


ДАТА                   ГРУПА               ПРІЗВИЩЕ, ІМЯ

Варіант 2

 

ТЕМАТИЧНИЙ БЛОК І. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

І рівень

1. Жири – це:

  а) складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець, кисень, водень, азот, можуть також входити залізо, сірка та інші еле­менти;

  б) складні органічні сполуки, які складаються з триатомного спирту гліцерину та жирних кислот, в яких міститься вуглець, водень, кисень.

   в)  органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень і кисень.

2. Амінокислоти є:

 а) замінні; б) незамінні; в) замінні і незамінні.

3. Добова потреба для дорослої людини в вуглеводах становить:

а) 400-500 г;  б) 250-300г;  в) 200-250г.

ІІ рівень

4. Підкресліть однією рискою  кількість жирів тва­ринного походження  в раціоні дорослих, двома – рослинного:

а) 60 % від загаль­ної добової потреби; б) 30 % від загаль­ної добової потреби;

   в) 70 % від загаль­ної добової потреби.

5. Допишіть речення.

Вуглеводи є основним джерелом                            . У харчових продуктах вуглеводи містяться у вигляді                     і                        цукрів, які в свою чергу розщеплюються до                             . В печінці з глюкози утворюється                       . В організмі вуглеводів    %, тому вони надходять разом з                  . Якщо їжа містить недостатньо вуглеводів, то під час великих фізичних навантажень для утворення енергії використовується                                                 . При надлишку вуглеводів у їжі жировий запас                            , що призводить до                           маси тіла.

6. Укажіть стрілками, що відносять до моносахаридів.

Глюкоза           Фруктоза                 Галактоза               Крохмаль                Глікоген

ДИСАХАРИДИ

Клітковина       Лактоза              Сахароза      Мальтоза         Пектинові речовини

ІІІ рівень

7.Установіть відповідність між продуктом харчування і вмістом води в ньому.

Продукт харчування

№ з/п

Вміст води

 

Овочі та фрукти

1.

65-85%

 

М'ясо

2.

30-87%

 

Риба

3.

58-74%

 

Молоко

4.

12-17%

 

Крупи, макаронні вироби, сушені плоди й овочі

5.

62-84%

 

Цукор

6.

0,14-0,4%

8. Знайдіть у наведеному тексті помилки та закресліть їх. Правильне напишіть зверху.

Вітаміни – це неорганічні сполуки різної біологічної структури, що регулюють процеси обміну речовин . Вони не надходять з продуктами харчування, а синтезуються організмом людини. Відсутність вітамінів у їжі спричинює захворювання – гіпервітаміноз. Недостатнє споживання вітамінів викликає авітаміноз, а надлишкове – гіповітаміноз. Залежно від розчинності вітаміни поділяють на розчинні і нерозчинні.

Значення мікроелементу для

організму                                   Назва

                                             мікроелементу

натрій

калій

магній

сірка

кальцій

фосфор

хлор

залізо

фтор

йод

цинк

мідь

кобальт

необхідний для побудови кісток, зубів, для нормальної діяльності серця та нервової системи, солі бере участь у згортанні крові, впливає на ріст і підвищує опірність організму інфекційним захворюванням.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

входить до складу кісток, впливає на функції ЦНС, бере участь в обміні білків і жирів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

відіграє важливу роль у кровотворенні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

регулює водний обмін в організмі, сприяє зв'язку води з тканинами організму

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

бере участь у регулюванні осмотичного тиску в тканинах і в утво­ренні соляної кислоти у шлунку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

входить до складу деяких амінокислот, вітаміну В, гормону інсуліну

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

відіграє важливу роль у вуглеводневому та фосфорному обмінах, стимулює пересталь-тику кишковика, знижує кількість холесте-рину в крові, позитивно впливає на нервову, м'язову та серцеву діяльність

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

бере участь у регуляції функції щитовидної залози

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Вкажіть знаком «+» відповідне значення мікроелементу для організму людини.

ІУ рівень

10. Яку роль відіграють ферменти  при бродінні тіста.

11. Назвіть незамінні амінокислоти.

12. Які речовини ми відносимо до збудливих, у чому полягає позитивна їх дія?

 

Оцінка

 

 

 

 


ДАТА                   ГРУПА               ПРІЗВИЩЕ,  ІМЯ

Варіант 3

 

ТЕМАТИЧНИЙ БЛОК І. ХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

І рівень

1. Вуглеводи – це:

 а)  складні органічні сполуки з амінокислот, до складу яких входять вуглець, кисень, водень, азот, можуть також входити залізо, сірка та інші еле­менти.

 б) це складні органічні сполуки, які складаються з триатомного спирту гліцерину та жирних кислот, в яких міститься вуглець, водень, кисень.

    в)  це органічні речовини, до складу яких входять вуглець, водень і кисень.

2. Вода у продуктах може перебувати:

а) у вільному і зв’язному стані;    б) у твердому і газоподібному стані.

3. Добова потреба для дорослої людини в білках становить:

а) 80-100 г;  б) 70-90г;  в) 90-150г.

ІІ рівень

4. Підкресліть однією рискою  мікроелементи, двома - мікроелементи.

Натрій, калій, магній, кальцій, фосфор, хлор, заліза, фтор, йод, цинк, марганець, кобальт, золото, радій, ртуть.

5. Допишіть речення.

Замінні амінокислоти                  утворюватися в організмі з                                            , що надходять з їжею. Незамінні амінокислоти організм                        синтезувати і мусить одержувати їх готовими разом з                                     . Незамінні амінокислоти містяться переважно в продуктах                           по­ходження,  замінні — в про­дуктах                            походження. Основною функцією білка їжі є                .  постачання організму певною кількістю                               ,  який міститься у                          амінокислотах.

6. Укажіть стрілками, що відносять до моносахаридів.

Глюкоза                 Фруктоза                 Галактоза               Крохмаль      Глікоген         

ПОЛІСАХАРИДИ

Клітковина      Лактоза          Сахароза          Мальтоза            Пектинові речовини

ІІІ рівень

7. Установіть відповідність між діяльність ферментів і температурою.

Діяльність ферментів

№ з/п

Температура

 

Сповільнення діяльності ферментів

1.

70-800С

 

Руйнування ферментів

2.

40-600С

 

Ферменти найактивніші

3.

00С

  1.               Знайдіть у наведеному тексті помилки та закресліть їх. Правильне напишіть зверху.

    В разі недостатку жиру в раціоні харчування  відкладається велика кількість запасного жиру, різко активізуються процеси окислення жирних кислот і в організмі накопичуються кетонові тіла. У ре­зультаті порушуються функції печінки, серця, розвивається атеросклероз. затримується ріст і розвиток дітей, у дорослих виникає захворювання печінки, порушується діяльність щи­товидної та статевих залоз. В разі надлишку білка в раціоні харчування може спостерігатися розлад центральної нервової системи, ослаблення імунітету до різних захворювань. Крім цього у тварин спостерігається сповільнення процесу росту, скорочення тривалості життя, по­рушення функцій нирок, очей.

 9. Вкажіть знаком «+» відповідне значення вітаміну для організму людини.

 

Симптом недостатку вітаміну

Назва вітаміну

С

В1

В2

В

В

В

В

РР

Р

А

Д

К

Е

Розлад нервової системи, функціональні порушення серцевої діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Слабкість, сонливість, на­брякання та кровотеча ясен випадання зубів (цинга), набрякання суг­лобів, зниження протидії інфекціям

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тріщини в куточках рота, порушення в ро-боті органів зору

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Недокрів’я (анемія)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виражений авітаміноз майже не зу­стрічається, однак під час променевої хвороби, у разі введення в організм сильних антибіотиків супро­воджується блюванням

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виражений авітаміноз не зустрі­чається, однак відносна вітамінна недостатність може бути під час де­яких захворювань

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виражений авітаміноз, або подагра, характеризується розладами травно­го каналу, НС, а та­кож порушенням пігментації шкіри

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ламкість капілярів, схильність до кровотеч

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виражений авітаміноз може бути тільки в ранньому дитячому віці (рахіт); для нього характерне по­рушення обвапнення кісток, що може призвести до деформацій ске­лету. Можуть бути зміни в нервовій та інших системах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гіповітаміноз майже не зустрічаєть­ся. Його проявом може бути загро­за спонтанного аборту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІУ рівень

10. Назвіть продукти, в яких міститься білок. Поясніть, як проявляється наявність білку у продуктах харчування.

11. Яку роль відіграють ферменти при квашенні овочів.

12. До чого може призвести надмірне вживання солі?

 

Оцінка

 

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку