Битва в затоці Лейте

Додано: 18 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
26 запитань
Запитання 1

Голі було напасти на саму Японію. Спершу треба було прорвати ту низку островів. Було б надто довго завойовувати кожен укріплений острів, і тому американці просувалися стрибками. Вони захоплювали лише найважливіші острови і обминали решту. Спершу здійснювались нальоти літаків, далі інтенсивне бомбардування з моря, а потім десантні висадки і бої на березі. Після того, як острів завоювали і лишали там гарнізон, туди перекидали літаки наземного базування, які відбивали контратаки. Водночас ті літаки допомагали здійснити наступний стрибок уперед. Поки одна група кораблів воювала, друга готувалася до нового стрибка. До ... 1944 америк. наступ, мав уже великі здобутки.

варіанти відповідей

Червня

Липня

Січня

Запитання 2

У пд-зх частині Тихого океану адмірал .... майже закінчив завоювання Нової Гвінеї.

варіанти відповідей

Німіц

Макартур

Сайпан

Запитання 3

А в центрі адмірал .... глибоко увігнався в низку укріплених островів. Обидва напрямки наступу сходилися на Філіппінах. Японський флот був ослаблений. Японці вивели більшість кораблів із бази Трук і поділили між Ост-Індією і вітчизняними водами.

варіанти відповідей

Німіц

Макартур

Спрюенс

Запитання 4

На початку червня адмірал .... ударив авіаносцями по Маріанських островах, а .. червня висадився на острові ....

варіанти відповідей

Спрюенс

Тиніан

Сайпан

15

12

16

Запитання 5

Якби він захопив Сайпан, а також прилеглі острови Тиніан і Гуам, оборонна лінія ворога була б пробита. Загроза була велика, тож японський флот втрутився. Того дня поблизу від Філіппіни побачили 5 японських лінкорнів і 9 авіаносців. Спрюенс мав досить часу, щоб зайняти позиції. Його головна мета полягала в захисті висадки на Сайпан. Потім він зібрав свої кораблі, серед яких було .. авіаносців і чекав ворога.

варіанти відповідей

13

15

21

Запитання 6

.. червня японські літаки атакували америк. флот. Повітряні бої були цілий день. Тієї ночі Спрюенс марно шукав зниклого ворога.

варіанти відповідей

19

20

22

Запитання 7

Він знайшов його 20 червня пізно пополудні за 250 миль. Атакуючи перед самим заходом сонця, америк. авіатори потопили 1 авіаносець і пошкодили 4 інших. Японський флот втік. Хоча гарнізон відбивався, висадки тривали, і .. липня опір припинився. Завоювали і сусідні острови Гуам і Тиніан, й у перші дні серпня американці захопили всі Маріанські острови.

варіанти відповідей

9

3

16

7

Запитання 8

Падіння Сайпан для японців було тяжким і призведе до відставки генерала ....

варіанти відповідей

Тодзьо

Голсі

Лусона

Запитання 9

Америк. підводні човни вже довго топили японські торгівельні кораблі вздовж китайського узбережжя. Якщо американці просунуться ще трохи далі, Японія буде відрізана від нафти і сировини. Пального було в японців обмаль. Верховне командування перекинуло підкріплення з Маньчжурії і наказало воювати до кінця і на Формозі, і на Філіппінах. .. вересня американці знову просунулися вперед.

варіанти відповідей

15

30

25

8

Запитання 10

Генерал Макартур захопив острів .... посередині між західним краєм Нової Гвінеї і Філіппінам.

варіанти відповідей

Палау

Мінданао

Моротай

Запитання 11

А адмірал ...., що тепер став командувати америк. військово-морським флотом, захопив базу для свого флоту в групі островів Палау.

варіанти відповідей

Голсі

Лейте

Лусон

Запитання 12

Доти наші союзники планували висадитися у південній частині Філіппін, на острові ...., тож літаки з авіаносців Голсі вже атакували японські аеродроми і там, в на острові Лусон.

варіанти відповідей

Мінданао

Кінкейд

Сургао

Запитання 13

І з'ясувалося, що японський гарнізон на острові Лейте слабкий. Німіц наполягав на висадці. Макартур погодився і вирішили атакувати .. жовтня, на 2 місяці раніше, ніж планували.

варіанти відповідей

20

14

21

4

Запитання 14

Американці почали кампанію .. жовтня з рейдів на аеродроми між Японією і Філіппінами. Нищівні нальоти на Формозу викликали опір, і з 12 - 16 жовтня були важкі повітряні бої. Японська авіація була слабкою.

варіанти відповідей

10

12

11

8

Запитання 15

Які 2 протоки проходять через центральні Філіппіни?

варіанти відповідей

Сан-Бернардіно

Суригао

Серам

Байрон

Запитання 16

Який острів знаходиться в центрі Філіппін?

варіанти відповідей

Лейте

Мінданао

Лусон

Запитання 17

Американці хотіли захопити Лейте, а японці вирішили зупинити їх і знищити їх флот. План був простий. 4 дивізії під командуванням Макартура висадяться на Лейте, захищені гарматами і літаками США. Відволікти той флот, заманити його далеко на північ і втягнути в другорядну битву – це перший крок. Тільки-но головний флот піде геть, 2 сильні бойові колони кораблів запливуть через протоки і зійдуться на місці висадки.

.. жовтня японці вирушили.

варіанти відповідей

17

18

16

19

Запитання 18

Флот-приманка під командою адмірала ...., виплив з Японії і рушив до Лусон. Він мав з'явитися коло східного берега Лусон, почати бій з американцями і відвести. Тим часом головні японські сили рушили до проток.

варіанти відповідей

Самар

Одзава

Куріта

Запитання 19

Більша центр. група, що пливла із Сингапура і складалася з 5 лінкорнів, 12 крейсерів і 15 есмінців під командуванням ....., йшла до Сен-Бернардіно, щоб обійти острів Самар і рушити до Лейте. Менша група ділилася на 2 незалежні групи, мала загалом 2 лінкорни, 4 крейсери і 8 есмінців і попливла протокою Суригао.

варіанти відповідей

Куріти

Карні

Запитання 20

20 жовтня американці висадилися на Лейте. Спершу все йшло добре. Війська Макартура підтримував 7-й америк. флот адмірала ....

варіанти відповідей

Кінкейда

Карні

Голсі

Запитання 21

На півночі стояв головний флот Голсі, що прикривав їх від нападу з моря. .. жовтня америк. підводні човни побачили японський центральний флот(адмірала Куріти), коло узбережжя Борнео і потопили 2 його важкі крейсера. Наступного дня до атаки приєдналися літаки Голсі. Потопили гігантський лінкорн. І тоді Куріта повернув назад.

варіанти відповідей

24

23

21

25

Запитання 22

Протягом дня Голсі атакували японські палубні літаки. Чимало їх збили, але авіаносець ...., був пошкоджений, і згодом його довелося покинути. А флот Куріти був без літаків. І Голсі розумів, що такого не може бути ї хотів знайти їх літаки. І їх знайшли, то була приманка Одзави. Кінкейд впорається з малою групою. І Голсі наказав плисти і знищити Одзаву. Але Куріта розвернувся і рушив знову до Сан-Бернардіно.

варіанти відповідей

"Musashi"

"Princeton"

Запитання 23

Тим часом мала(південна) група наближалася. Була люта битва. Поки Кінкейд воював у Суригао, а Голсі наздоганяв флот приманку Одзави, Куріта тихо проплив протокою Сан-Бернардіно і вранці .. жовтня напав на групу авіаносців супроводу, які забезпечували висадку Макартура. Американці почали потрохи відступати і зазнавати втрати. Допомога була далеко. Перемога була в руках Куріти.

варіанти відповідей

23

25

26

Запитання 24

Але Куріта знову повернув назад. Причини цього невідомі. Він був ослаблений і не мав інформації про флот Одзави і знав, що південна група програла. Куріта втік. Ця битва мала велике значення. Битва була з .. по .. жовтня.

варіанти відповідей

22-27

24-29

21-28

Запитання 25

Наприкінці листопада в Лейте висадились чверть мільйона американців. Макартур невдовзі висадився без опру на острові ....

варіанти відповідей

Маніла

Міндоро

Запитання 26

.. січня 1945 почалася нова фаза наступу з висадки 4 дивізій у затоці ...., на північ від Маніли. Складні заходи введення в оману спонукали ворога гадати, куди припаде удар. Той удар був несподіванкою. Коли американці просувалися до Маніли, опір сильніші, але але американці зробили ще 2 висадки на зх. березі і оточили місто. Оборона була до початку березня. Там загинуло 16 000 японців.

варіанти відповідей

9

19

15

Лінгаєн

Сайгоні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест