ДКР ІІІ курс VІ семестр

Додано: 14 квітня 2023
Предмет:
Тест виконано: 19 разів
45 запитань
Запитання 1

У хворого 34 років на пневмонію після ін’єкції антибіотика з’явився шум у вухах, задишка, хворий втратив свідомість, шкіра бліда, серцеві тони глухі, артеріальний тиск 30/0, тахікардія. Перший препарат вибору для лікування невідкладного стану?

варіанти відповідей

Адреналін

Дксаметазон

Поліглюкін

Сібазон

Запитання 2

Пацієнтка 62-х років звернулась до стоматолога з метою лікування зубів. До протезування артеріальний тиск, за словами пацієнтки, був 165/110 мм рт.ст. У зв'язку з емоційними переживаннями тиск підвищився до 220/130 мм рт.ст. Який діагноз можна встановити?

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз

Колапс

Гостра серцева недостатність

Непритомність

Запитання 3

Хворий з бронхіальною астмою скаржиться на експіраторну задишку, страх, покрився холодним потом. Об’єктивно при огляді хворий збуджений, в положенні ортопное, на відстані чути свистячі хрипи. Частота дихання 32 за 1 хв., в легенях вислуховуються сухі хрипи. ЧСС 100 за 1 хв. Немає ефекту від сальбутамолу впродовж 12 годин. Який стан розвинувся?

варіанти відповідей

Астматичний статус

Набряк легень

Спонтанний пневмоторакс

Гострий плеврит

Запитання 4

Хворий під час прийому у лікаря раптово знепритомнів, покрився холодним потом. З анамнезу відомо, що хворіє на цукровий діабет. Об’єктивно у пацієнта дихання 22 за 1 хв., шумне, пульс 112 уд. за 1 хв., слабкого наповнення, АТ 90/60 мм.рт.ст. Язик сухий. Яке обстеження слід провести в першу чергу?

варіанти відповідей

Концентрація глюкози в крові

Загальний аналіз сечі

Загальний аналіз крові

Визначення рН крові

Запитання 5

Хвора В., 16 років, надійшла зі скаргами на носову кровотечу, геморагічну висипку у вигляді петехій, яка нагадує "шкіру леопарда" на шкірі кінцівок, передній поверхні тулуба. З анамнезу: 2 тижні тому було зроблено щеплення. У крові: ер. 4,0х1012/л, лейк. - 6,7х109/л, тр. 30х10 9/л, ШОЕ - 12 мм/год. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Ідеопатична тромбоцитопенічна пурпура

Гострий лейкоз

Геморагічний васкуліт

Лейкемоїдна реакція

Запитання 6

Хворий 43 років в непритомному стані. На протязі наступних 7 тижнів у зв’язку з застудою приймав великі дози сульфаніламідів. Напередодні ввечері з'явилась ядуха, особливо в положенні лижа, набряки на ногах, не мочився 2 доби. Вранці розвились судоми, непритомнів. Об'єктивно: частота дихання 30 за хв., набряки на ногах та попереку, частота пульсу 50 за хв. Креатинін плазми 0,586 ммоль/л. Встановлений діагноз Гостра ниркова недостатність Яке лікування необхідно призначити даному хворому?

варіанти відповідей

Гемодіаліз

Призначити великі дози сечогінних

Призначити глюкокортикоїди

Введення плазмозамінюючих засобів

Запитання 7

 Хвора скаржиться на біль оперізуючого характеру, нудоту, багаторазове блювання, здуття черева, наростаючу слабкість. Стан тяжкий, виражена блідість шкірних покривів, Ps- 100/хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Язик сухий, обкладений. Живіт здутий, але м'який при пальпації. Симптомів подразнення очеревини немає. У крові: лейк.- 26*109/л, амілаза - 44 г(год/л). Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Панкреатит

Гострий холецистит

Гострий апендицит

Пенетрація виразки 12-ти палої кишки

Запитання 8

 Хворий П., 45 років, доставлений каретою швидкої допомоги зі скаргами на болі в епігастрії, блювоту на висоті болю у вигляді "кавової гущі", печію, загальну слабкість, головокружіння, зранку був “чорний” стілець. Хворіє протягом 10 років, харчування не регулярне. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

варіанти відповідей

Шлункова кровотеча

Кровотеча з гемороїдальних вен

Легенева кровотеча

Кишкова кровотеча

Запитання 9

Хворий 49 років, шофер, поступив у кардіологічну клініку зі скаргами на стискаючі болі за грудиною, що віддають у шию, які виникли дві години тому, слабість. Валідол і нітрогліцерин не дали ефекту, стан важкий. Шкіра бліда, волога. Тони серця ослаблені, ЧСС - 96/хв., AT - 110/70 мм рт.ст. Живіт м'який, печінка не збільшена. Набряків немає. Який попередній діагноз ?

варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда

Стенокардія спокою

Нейро-циркуляторна дистонія

Тромбоемболія легеневої артерії

Запитання 10

Чоловік 49 р. на 4 добу інфаркту міокарда поскаржився на задишку, ядуху, різку кволість. Об'єктивно: ціаноз шкіри, кликотливе дихання, яке чути на відстані. Рз - 110/хв. АТ - 100/70 мм рт.ст..ЧД - 34/хв. Яке найбільш ймовірне ускладнення?

варіанти відповідей

Набряк легень

Синдром Дресслера

Кардіогенний шок

Двобічна лікарняна пневмонія

Запитання 11

 Хворого, 52 років,

При профілактичному обстеженні виявлені зміни в загальному аналізі сечі: відносна щільність 1004, білок -1,66 г/л,лейкоцити - 30 в полі зору, еритроцити – 0-1 в полі зору, та бактерії. В продовж 5 років періодично скаржиться на часті, болісні сечовипускання Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Запитання 12

 Хвора 19 років скаржиться на кашель з “іржавим” харкотинням, біль у м’язах, суглобах, виражену загальну слабкість, задишку при навантаженні. Захворіла гостро, два дні тому, після переохолодження. Об’єктивно: температура тіла 38,90С, пульс 110 за 1 хвилину, артеріальний тиск 110/70 мм рт. ст. Гіперемія обличчя ліворуч. В загальному аналізі крові: лейкоцити 16,8×109/л, ШОЕ 41 мм/год. При рентгенологічному дослідженні легень: гомогенне інтенсивне затемнення нижньої частки лівої легені. Який попередній діагноз можна встановити цій хворій?

варіанти відповідей

Не госпітальна пневмонія

Гострий бронхіт

Туберкульоз легень

Ексудативний плеврит

Запитання 13

Хвора 30 років звернулась до пульмонолога зі скаргами на кашель з харкотинням гнійного характеру до 300 мл за добу, кровохаркання, задишку при фізичному навантаженні, загальну слабість, підвищену пітливість. При огляді: пальці у вигляді барабанних паличок", рентгенологічнеу дослідження органів грудної клітки – деформовані та розширенні бронхи у нижніх відділах легень. Який попередній діагноз можна встановити цій хворій?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Хронічний бронхіт

Пневмонія

Сухий плеврит

Запитання 14

Основним симптомом при хронічному обструктивному захворюванні легень є:

варіанти відповідей

Прогресуюча задишка

Біль в грудній клітці при диханні

Кровохаркання

Підвищення температури тіла

Запитання 15

Для якого захворювання характерні наступні зміни в харкотинні: безбарвна, характер – слизовий, консистенція – скловидний; мікроскопія – 4-5 лейкоцитів в п/з (переважно еозинофіли), спіралі Куршмана та кристали Шарко-Лейдена в невеликій кількості:

варіанти відповідей

Бронхіальної астми

Пневмонії

Раку легені

Бронхоектатичної хвороби

Запитання 16

Хворому 60 років після обстеження в стацiонарi встановлено діагноз IXC: стабільна стенокардія напруги ІІІ ФК. Призначена медикаментозна терапія, на фоні прийому якої значно покращилася якість життя хворого. Який з призначених препаратів зменшує рівень загального холестерину сироватки?

Симвастатин

варіанти відповідей

Симвастатин

Панкреатин

Димедрол

Сальбутамол

Запитання 17

Жінка, 28 років, скаржиться на стійкий біль в суглобах, слабкість. Об‘єктивно: t0-37,5, Ps-100 уд/хв., еритематозний висип на обличчі у вигляді "метелика" та грудній клітці. ЗАК: еритроцити - 2,8 х 1012/л; ШОЕ - 42 мм/год, LE-клітини. Яке лікування найбільш доцільно призначити хворій?


варіанти відповідей

Глюкокортикоїди, цитостатики

Антибіотики

Сульфаніламіди

Нітрати

Запитання 18

У хворого 18 років через 2 тижні після перенесеної ангіни з'явилися скарги на біль в ділянці серця ниючого характеру, без іррадіації, задишку і серцебиття при фізичному навантаженні. Об'єктивно: температура тіла – 37,8оС, ЧСС- 96 уд/хв., у крові: ШОЕ – 28 мм/год. Яке дослідження є провідним у визначенні етіологічного фактору захворювання?

варіанти відповідей

Визначення титра протистрептококових антитіл

Загальний аналіз крові

Загальний аналіз сечі

ЕКГ

Запитання 19

Хворий, 29 років, через 2 тиж після ангіни помітив набряки на обличчі, відчув загальну слабкість, головний біль, зниження об'єма сечі за добу. Поступово з'явились набряки нижніх кінцівок та поперекового відділу. Об'єктивно: артеріальний тиск 150/100 мм рт. ст. Блідість шкірних покривів. Гідроторакс, анасарка. В загальному аналізі сечі: відносна щільність 1003, білок — 2,99 г/л, еритроцити — 50 у полі зору. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Нирково-кам'яна хвороба

Гостра ниркова недостатність

Запитання 20

Хвора Т., 33 років, госпіталізована із скаргами на біль у дрібних суглобах рук, ранкову скутість, важкість самообслуговування, які з'явилися 3 дні тому після переохолодження. Об'єктивно: променево-запястні, II, III п’ястно-фалангові та проксимальні міжфалангові суглоби II, III пальців набряклі, гарячі на дотик, гіперемовані, болючі при рухах. Rо-графія суглобів: поодинокі крайові узури, деформаціі. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Остеоартроз

Подагра

Псоріатичний артрит

Запитання 21

У 28-річної хворої виявлені: симетричний поліартрит, синдром Рейно, утруднення при ковтанні твердої їжи. Об'єктивно: маскоподібне обличча, "кисетоподібний рот", ніс - "пташиний дзьоб". ШОЕ 15 мм/год. Який попередній діагноз може бути обгрунтованим за наявності таких даних?

варіанти відповідей

Системна склеродермія

Системний червоний вовчак

Вузликовий поліартеріїт

Дерматоміозит

Запитання 22

Жінка 57 років звернулась зі скаргами на болі в правому колінному суглобі, що посилюються при рухах і надвечір. Ці явища турбують близько року. Об'єктивно: температура - 36,4°С, зріст - 161 см, вага - 110 кг. Суглоб дещо дефформований, місцево температура не змінена, при рухах в суглобі визначається хрускіт. Вкажіть найбільш вірогідну рентгенологічну картину суглоба.

варіанти відповідей

Крайові остеофіти

Вогнищевий остеопороз

поодинокі узури

Відсутність будь-яких змін

Запитання 23

Хвора 18 років скаржиться на підвищення артеріального тиску, збільшення маси тіла, появу багряних смуг внизу живота, ріст волосся на обличчі. Вміст кортизолу у добовій сечі – 140 нмоль. При комп΄ютерній томографії виявлене об΄ємне утворення правого наднирника. Який попередній діагноз у цієї хворої?


варіанти відповідей

Синдром Іценко-Кушинга

Абдомінальне ожиріння

Гіпотиреоз

Метаболічний синдром

Запитання 24

Хворий Б., 49 років, скаржиться на загальну слабість, головний біль, запаморочення, зниження зору, слуху, шум у вухах, зниження пам’яті, уваги, поганий сон, зниження розумової працездатності. Результати додаткового обчтеження: біохімічний аналіз крові-гіперхолестеринемія; ангіографія соних артерій - звуження внутрішнього просвіту лівої загальної соної артерії. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

 Атеросклероз судин головного мозоку

Гіпертонічна хвороба

Стеноз мітрального клапану

Стенокардія

Запитання 25

Хвора С., 45 років, скаржиться на тяжкість і біль у потилиці, миготіння “мушок” перед очіма, шум у вухах, швидку втомлюваність, кровотечу з носу,запаморочення, безсоння. Об’єктивно: Ps - твердий, 90 ударів за хв., АТ - 150/100 мм.рт.ст. Визначте найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба

 Атеросклероз

 Стенокардія

 Інфаркт міокарда

Запитання 26

Хворий К., 27 років, водій за фахом, перебувае на лікуванні в терапевтичному відділі зі скаргами на біль в епігастральній ділянці, який виникае через 1,5- 3 години після приймання їжі, а також вночі a6o вранці натще, печію, відрижку кислим, закрепи. Вважае себе хворим протягом двох років, загострення — кожної весни й осені. 3 анамнезу життя відомо, що характер роботи пов’язаний із частими відрядженнями i порушеннями режиму харчування. Курить, раніше не хворів. Батько страждае на виразкову хворобу. Визначте найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Виразкова хвороба 12- типалої кишки

  Виразкова хвороба шлунку

  Рак шлунка

Хронічний холецистит

Запитання 27

Хвора Т., 54 років госпіталізована у гастроентерологічне відділення зі скаргами на різке пожовтіння шкірних покривів, нападоподібний нестерпний біль у правому підребер’ї, який, як пра- вило, виникае після прийому їжі, особливо жирної, i припиняеться після введення ін’екційних спазмолітичних засобів. Встановлено діагноз - Жовчокам’яна хвороба. Яка потенційна проблема виникла у хворої?

варіанти відповідей

 Печінкова колька

Ниркова колька

Стеноз воротаря

Перфорація шлунка

Запитання 28

Хвора М., 44 років, скаржиться на проноси 3—4 рази на добу великою кількістю кашоподібних калових мас жовтого кольору з неперетравленими частинками їжі, здуття живота, біль у навко- лопупковій ділянці, загальну слабість, швидку втомлюваність. Захворіла поступово три роки тому. Свідченням якого захворювання є наявний диспептичний синдром?

варіанти відповідей

Хронічний ентерит

Хронічний коліт

 Хронічний гастрит В

  Хронічний панкреатит

Запитання 29

1. Хвора К., 40 років. Скаржиться на головний біль, біль у серці, дратівливість, тривогу, плаксивість, поганий сон. Хворіє близько трьох місяців. 3 приводу даного захворювання лікувалась у кардіолога без ефекту. Об’вктивні дані. Шкіра волога. Щитоподібна залоза збільшена, дифузно-еластична, неболюча. Тремор пальців рук. Пульс —100 за 1 хв. AT — 140 i 95 мм рт.ст. Вкажіть найбільш імовірне захворювання.


варіанти відповідей

Тиреотоксикоз

Гіпотиреоз

 Акромегалія

Ендемічний зоб

Запитання 30

Хвора К., 54 років, госпіталізована зі скаргами на різкий біль, припухлість, почервоніння, обмеження рухів в перших плеснофалангових суглобах кистей рук, ранкову скутість,  підвищення Т до 37,6 С. Об’вктивні дані: обмеження рухів в уражениих суглобах, деформація, підвивихи суглобів кисті у вигляді “плавника моржа”. Встановлено діагноз: Ревматоїдний артрит”. Яка потенційна проблема можлива у хворої?


варіанти відповідей

Анкілоз

Гемартроз

Гіпертонічний криз

Колапс

Запитання 31

Хвора Т., 40 років. Скаржиться на посилений апетит, головний біль, дратівливість, порушення менструального циклу. Об’вктивні дані: задишка, збільшення маси тіла, рівномірне відкладання жиру у ділянці живота, сідниць, стегон. Смуги розтягнення на різних ділянках тіла. Після додаткового обстеження встановлення діагноз :”Ожиріння”. Які особливості дієтичного харчування повинна надати медична сестра?

варіанти відповідей

Дієта з обмеженим вживанням жирів тваринного походження і вуглеводів

Дієта зі збільшеним вживанням жирів тваринного походження і вуглеводів

Дієта з обмеженим вживанням білкі та зі збільшеним вживанням жирів тваринного походження

Дієта зі збільшеним вживанням вуглеводів та з обмеженим вживанням білків

Запитання 32

Паціент М., 17 років, направлений на стаціонарне обстеження медичною комісіею військомату у зв’язку з наявністю патологічних змін у сечі. Скарг немае. В анамнезі — хронічний тонзиліт, часті ангіни. Об’вктивні дані. Загальний стан задовільний. Пульс — 64 за 1 хв, ритмічний. AT — 115 i 60 мм рт.ст. Загальний аналіз сечі: прозора, відносна густина — 1,010, протеїнурія, гематурія. Вкажіть найбільш імовірну причину виникнення змін у сечі:

варіанти відповідей

 Хронічний гломерулонефрит, латентна форма

Гострий гломерулонефрит

  Гострий пієлонефрит

Сольовий діатез

Запитання 33

Хвора Б., 51 років госпіталізована у гастроентерологічне відділення з діагнозом “Виразкова хвороба шлунка”. Але через 48 годин після перебувані хворої у стаціонарі з’явилися скарги на підвищення до 39οС, головний біль, погіршення апетиту, сну; кашель вологий із іржавим харкотинням, задишку, біль в грудній клітці, який посилюється під час глибокого дихання, кашлю, чхання. Вкажіть найбільш імовірне захворювання, яке виникло у хворої?

варіанти відповідей

 Госпітальна пневмонія

Амбулаторна пневмонія

Гострий бронхіт

Бронхіальна астма

Запитання 34

У хворого С., 37 років, який хворіє на протязі 9 років на виразкову хворобу шлунка, з’явилися скарги на постійний біль у животі, який посилюється надвечір, відрижку із запахом тухлого яйця, блювання зранку їжею, спожитою кілько днів тому, закрепи. Яке ускладнення виразкової хвороби виникло у хворого?


варіанти відповідей

Стеноз воротаря

Малігнізація

 Пенетрація

Перфорація

Запитання 35

Хвора Л., 31 років госпіталізована у гематологічне відділення з діагнозом “Залізодефіцитна анемія”. При оляді пацієнтки спостерігається: шкіра суха, тріщини на кінчіках пальців, анулярний стоматит. Волосся сухе, тьмяне, випадає. Нігті ламкі, поперечно посмуговані, ввігнуті. Проявом якого синдрому є такі зміни шкіри, нігтів та волосся?

варіанти відповідей

  Сідеропенічного

 Геморагічного

  Астенічного

 Астено-вегетативного

Запитання 36

Хвора С., 72 років, доставлена в кардіологічне відділення із скаргами на пекучий біль за грудниною, який іррадіює в ліве плече, ліву лопатку та не знімається нітрогліцерином, задишку при незначному фізичному навантаженні.  Захворіла 4 години тому.  Яке найбільш інформативне дослідження крові необхідно зробити для підтвердження діагнозу “Інфаркт міокарду”?


варіанти відповідей

Визначення вмісту тропонинів в крові

 Загальний аналіз крові

  Визначення рівня глюкози крові

Бактеріологічне дослідження крові

Запитання 37

Хворий Х., 65 років, госпіталізований у кардіореанімаційне відділення з діагнозом “Інфаркт міокарду”. Під час об’єктивного обстеження виявлено: АТ - 70/50 мм рт. ст., Рs - 100 уд. за хвилину, слабкого наповнення та напруження, Хворий загальмований, шкірні покриви бліді з ціанотичним відтінком, кінцівки холодні, олігоурія. Визначте, який діагностичний критерій вказує на виникнення у хворого кардіогенного шоку?



варіанти відповідей

 Систолічний АТ нижчий 80 мм рт.ст

 Систолічний АТ вище 80 мм.рт.ст

 Діастолічний АТ вище 80 мм рт.ст

Пульс менше 60 уд за хвилину

Запитання 38

У хворого К., 37 років, після укусу невідомої комахи, з’явилися скарги на набряк шкіри на обличчі і шиї, охриплість голосу, гавкуючий кашель, утруднене дихання, задишку. Які медикаментозні засіби найбільш єфективні при набряку Квінке?

варіанти відповідей

 Глюкокортикостероїди

 Антациди

  Бронходілятатори

Переферичні вазоділятатори

Запитання 39

Хворий 28-ми років скаржиться на біль у горлі під час ковтання, to- 41oC, проливний піт, біль у серці, задишка. Шкіра бліда, виразково-некротична ангіна, збільшення печінки і селезінки. В аналізі крові: бластні елементи, анемія, підвищена ШОЕ. Для якого захворювання характерні дані ознаки?

варіанти відповідей

Гострий лейкоз

Хронічний лімфолейкоз

Хронічний мієлолейкоз

Гемофілія 

Запитання 40

Медична сестра доглядає хворого на постгеморагічну анемію. Яка проблема притаманна цьому стану?

варіанти відповідей

Запаморочення

Болісне сечовипускання

Підвищена температура

Шкірні висипання

Запитання 41

Пацієнтка скаржиться на загальну слабкість, спотворення смаку, появу ''заїдів'' у куточках рота, підвищену ламкість нігтів і волосся. Протягом останніх 10 років хворіє на хронічний гастрит зі зниженою секреторною функцією. Для якого

захворювання найбільш характерна дана клінічна картина?


варіанти відповідей

Залізодефіцитна анемія

Постгеморагічна анемія

В12-дефіцитна анемія

Гемолітична анемія

Запитання 42

Медична сестра гематологічного відділення, проводячи обстеження пацієнта 48 р. на хронічний лімфогрануломатоз, звернула увагу на такі ознаки:

варіанти відповідей

Гарячку, свербіж шкіри, збільшення лімфовузлів

Біль в дрібних суглобах, ранкову скутість, деформацію суглобів

Ранкові набряки під очима, високий артеріальний тиск

Спотворення смаку, тріщини у куточках рота, ламкість нігтів

Запитання 43

Назвіть одну з основних причин залізодефіцитної анемії: 

варіанти відповідей

захворювання травного тракту

дефіцит вітаміну В-12

дія іонізуючого випромінювання

дія токсичних хімічних речовин

Запитання 44

Яка клітина є родоначальною клітиною крові?


варіанти відповідей

Стовбурова клітина

Макрофаг

Лімфоцит

Гемацитобласт

Запитання 45

Хворий скаржиться на наростаючу м’язеву слабкість, підвищену втомлюваність, зниження працездатності, безсоння, періодичний біль в животі, нудоту. Об’єктивно: шкірні покриви бронзового відтінку, відмічається пігментація слизової оболонки порожнини рота. Пульс- 80 уд. за хв.,

ритмічний, слабкого наповнення і напруження. АТ-90/60 мм.рт.ст. Тони серця ослаблені, діяльність ритмічна. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Хвороба Аддісона

Нецукровий діабет

Акромегалія

Первиний альдостеронізм

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест