Епітеліальні пухлини

Додано: 1 грудня 2023
Предмет: Біологія
78 запитань
Запитання 1

При ендоскопічному дослідженні сечового міхура проведена складається 3 біопсія пухлини, яка тонких сосочків, що розгалужуються, вкритих декількома шарами клітин перехідного епітелію. Назвіть пухлину.

варіанти відповідей

Папілома

Базаліома

Перехідноклітинна карцинома

Плоскоклітинна карцинома

Фіброаденома

Запитання 2

При мікроскопічному дослідженні біоптата з товстої кишки виявлена пухлина 3 призматичного епітелію, який формує атипові залозисті структури різної форми та розмірів. Клітини епітелію поліморфні з гіперхромними ядрами, наявністю патологічних мітозів. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Фіброзний рак

Солідний рак

Аденокарцинома

Мозкоподібний рак

Слизовий рак

Запитання 3

При бронхоскопії виявлена екзофітна пухлина, що значно звужує просвіт бронха. Гістологічно: пухлина складається з комплексів поліморфніх епітеліальних клітин 3 гіперхромними ядрами та патологічними мітозами, без ознак відкладення рогової речовини. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак з орогововінням

Плоскоклітинний рак без орогововіння

Великоклітинний рак

Дрібноклітинний рак

Залозисто-плоскоклітинний рак

Запитання 4

Чоловік 45 років, звернувся до лікаря з приводу бляшкоподібного утвору на шиї. В біоптаті шкіри гістологічно виявлено пухлинні клітини, розташовані гніздами, які мають круглу та овальну форму, з вузьким ободком базофільної цитоплазми та схожі на клітини базального шару епідермісу. Назвіть вид пухлини:

варіанти відповідей

Трихоепітеліома

Базаліома

Епідермальний рак

Сирінгоаденома

Гідраденома

Запитання 5

У жінки 39 років відмічається мокнуття в ділянці соска молочної залози, наявність неглибокої виразки з запальною гіперемією та набряком шкіри. В біоптаті цієї ділянки, в ростковому шарі потовщеного епідермісу, виявленці атипові великі клітини зі світлою та оптично пустою цитоплазмою, з відсутністю міжклітинних містків. Такі клітини знайдені і в усті великих протоків залози. Який найбільш вірогідний діагноз:

варіанти відповідей

Меланома

Внутрішньопротоковий рак

Плоскоклітинний рак

Базально-клітинний рак

Хвороба Педжета

Запитання 6

При гістологічному дослідженні новоутворення шкіри виявлено: паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. В епітелії збережена полярність клітин, стратифікація, цілісність власної мембрани. Строма розташована в центрі сосочків. Вкажіть вид атипізму.

варіанти відповідей

Тканинний

Клітинний

Морфологічний

Функціональний

Метаболічний

Запитання 7

Хворий 64 років, перші ознаки захворювання у вигляді слабкості і болі в правому підребер'ї помітив за 2 місяці до госпіталізації. В стаціонарі відмічались: кахексія, асцит, пожовтіння шкіри і склер. Хворий помер. Під час розтину: по малій кривизні шлунку виявлено утворення у вигляді поліпу на товстій ніжці. Печінка дуже щільна, поверхня представлена розростаннями дрібнозерниста, вогнищевими ліва доля білуватими щільної консистенції, які зливаються. В нижній третині стравоходу варикозне розширення вен. Атеросклероз аорти. Набряк мозку. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Рак печінки на фоні портального цирозу

Прогресуючий портальний цироз печінки

Рак шлунку з метастазами в печінку

Хронічний гепатит

Постнекротичний цироз печінки

Запитання 8

При мікроскопічному дослідженні біоптату з товстої кишки виявлена пухлина 3 призматичного епітелію, що формує атипові залозисті структури різної форми і розміру. Клітини поліморфні, ядра гіперхромні, є патологічні мітози. Базальна мембрана залоз зруйнована. Деякі залози вистелені псевдобагаторядним збережений. Ваш діагноз. епітелієм,

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Базально-клітинний рак

Солідний рак

Слизовий рак

Недиференційований рак

Запитання 9

При мікроскопічному дослідженні біоптату шийки матки хворої на хронічний ендоцервікоз виявлена клітинна i ядерна атипія багатошарового плоского епітелію, патологічні мітози, а також рогові перлини в глибині епітеліальних шарів. Ваш діагноз

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак з ороговінням

Перехідноклітинний рак

Плоскоклітинний рак без орогововіння

Залозистий рак

Анапластичний рак

Запитання 10

Чоловікові 56 років проведено бронхоскопію, в ході якої в лівому головному бронсі виявлено екзофітну пухлину, яка звужує просвіт бронха на 2/3; гістологічно пухлина побудована з поліморфних епітеліальних клітин. 3 численними патологічними мітозами та гіперхромними ядрами; пухлинні клітини формують тяжі та гнізда, в центркальних частинах яких виявляються еозинофільні, гомогенні маси. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак з ороговінням

Плоскоклітинний рак без ороговіння

Великоклітинний рак

Дрібноклітинний рак

Залозисто-плоскоклітинний рак

Запитання 11

При гістологічному дослідженні зішкріба слизової оболонки матки, у хворої 54 років, з клінічним діагнозом порушення оваріально- менструального циклу, виявлено розростання залозистих структур, що складаються з клітин з гіперхромними ядрами, фігурами мітозів, атипією. Зміни в залозистих структурах супроводжуються порушенням цілісності базальної мембрани клітин. Для якого патологічного процесу характерні виявлені мікроскопічні зміни?

варіанти відповідей

Аденокарцинома матки

Залозиста гіперплазія ендометрію

Гострий ендометрит

Плацентарний поліп

Хоріонепітеліома матки

Запитання 12

У 47-річного чоловіка під час колоноскопії діагностовано поліп прямої кишки, який був видалений. При гістологічному дослідженні поліпу виявлені характерні морфологічні ознаки аденоматозного поліпу, а також деякі ознаки малігнізації. Вкажіть найдостовірнішу морфологічну ознаку малігнізації.

варіанти відповідей

Поодинокі залозисті знаходяться у ніжці поліпу

Полін побудований з призматичного епітелію, який утворює залозисті структури

Пухлина має органоїдну будову

У залозистому епітелії спостерігаються


множинні мітози

Епітеліальні клітини у залозах мають


гіперхромні ядра

Запитання 13

Вкажіть доброякісну органонеспецифічну пухлину з епітелію:

варіанти відповідей

Аденома

Лейоміома

Фіброміома

Ліпома

Семінома

Запитання 14

При розтині трупу чоловіка, померлого від ракової інтоксикації, при макроскопічному дослідженні стінка шлунку потовщена до 1,2 см, слизова оболонка нерухома, її складки не виявляються. На розрізі однорідна, білісувата, хрящоподібної щільності. Для якої макроскопічної форми пухлини характерні описані зміни?

варіанти відповідей

Інфільтрат

Вузол

Виразка

Виразково-інфільтративна

Кіста

Запитання 15

При розтині трупа чоловіка, який помер від ракової інтоксикації, при макроскопічному дослідженні стінка шлунка потовщена до 1,2 см, слизова оболонка нерухома, складки відсутні. На розрізі однорідна, білого кольору, хрящевидної щільності. Яка гістологічна форма раку має місце?

варіанти відповідей

"Недиференційований рак зі скірозним ростом

Високодиференційована аденокарцинома

Помірнодиференційована


аденокарцинома

Медулярний рак

Залозисто-плоскоклітинний рак

Запитання 16

При гістологічному дослідженні ворсинчатої пухлини сечового міхура встановлено, що вона побудована з клітин атипового перехідного епітелію 3 патологічними Мітозами, які формують пухлинні сосочки і проростають в


м'язовий шар. Назвіть вид пухлини.

варіанти відповідей

Перехідноклітинний рак

Ворсинчаста аденома

Папілома

Саркома

Аденокарцинома

Запитання 17

При розтині трупа чоловіка 63 років, що помер від раку легенів виявили множинні метастази. Які з них можна розцінити як імплантаційні (контактні) 33 механізмом розвитку?

варіанти відповідей

Проростання пухлини з бронха в стравохід

Метастази в головний мозок

Метастази в наднирники

Дрібні множинні пухлинні вузлики по плеврі

Метастази B перибронхіальні, біфуркаційні, паратрахеальні лімфатичні вузли

Запитання 18

У товстій кишці при колоноскопії виявлено дефект слизової оболонки діаметром 3,5см з нерівним горбистим дном, що підіймається на 1,7 см над слизовою, межа цього утворення нечітка. Тканина на дні і краях дефекту щільна, білувата, шари стінки кишки в цій ділянці не помітні. Встановіть макроскопічну форму пухлини.

варіанти відповідей

Інфільтрат

Вузол

Виразка

Кіста

Інфільтративно-виразкова форма

Запитання 19

У чоловіка 23 років на плечі виявлений вузол м'яко-еластичної консистенції, вологий, рожево- кольору. При мікроскопічному білого дослідженні видаленого вузла виявлено: він складається з пучків різної товщини, що йдуть у різних напрямках. У пучках невелика кількість волокон, багато веретеноподібних, поліморфних клітин з великими ядрами, що містять 2-5 дрібних ядерець. Оберіть одне вірне рішення про характер пухлини.

варіанти відповідей

Пухлина незріла, злоякісна, тому в ній виражений тканинний атипізм.

Пухлина незріла злоякісна, тому в ній виражений тканинний і клітинний атипізм

Пухлина зріла доброякісна, тому в ній не виражений морфологічний атипизм

Пухлина зріла, доброякісна, тому в ній виражений тканинний атипізм

Пухлина зріла, доброякісна, тому має


форму вузла

Запитання 20

У хворого при гастроскопічному дослідженні в ділянці малої кривизни виявлено пухлинне утворення діаметром 1,5 см на ніжці. Який характер росту пухлини?

варіанти відповідей

Екзофітний

Ендофітний

Інфільтруючий

Аппозіційний

Експансивний

Запитання 21

При мікроскопічному дослідженні біоптату з ділянки пухлини слизової оболонки правого бронху встановлені клітинний і тканинний атипізм, поява структур у вигляді / "ракових перлин" Визначити характер патологічного процесу

варіанти відповідей

Злоякісна пухлина

Гіперплазія

Доброякісна пухлина

Метаплазія

Гіпоплазія

Запитання 22

У хворої, яка мешкає в Чорнобильській зоні. через 5 років після аварії збільшилася щитовидна залоза, в біоптаті діагностований папілярний рак залози. Вкажіть провідний механізм в розвитку


цього захворювання.

варіанти відповідей

Нестача йоду в їжі

Надлишок йоду в їжі

Стрес

Травма

Вплив радіонуклідів

Запитання 23

При лапаротомії у чоловіка 49 років виявлена пухлина в ділянці сигмовидної кишки, що проростає всі шари та обтурує її просвіт. Взята біопсія та накладена колоностома. Клінічний діагноз після операції: рак сигми. Який характер росту виявлення пухлин по відношенню до оточуючих тканин?

варіанти відповідей

Інфільтруючий

Експансивний

Ендофітний

Екзофітний

Мультицентричний

Запитання 24

У чоловіка 40 років була видалена пухлина, яка росла під шкірою спини. Гістологічний. діагноз: ліпома. На яких засадах класифікації пухлин грунтувався патологоанатом, коли давав такий висновок?

варіанти відповідей

Гістогенезу

Біохімічних особливостях

Ультраструктурних особливостях

Фізико-хімічних особливостях

Макроструктурою органу

Запитання 25

Хворому 56 років проведена резекція шлунка з приводу раку, при гістологічному дослідженні пухлини діагностована аденокарцинома великими ділянками некрозу, множинними свіжими крововиливами та вогнищами гнійного запаления. Виявлені в пухлині зміни свідчать про

варіанти відповідей

Вторинні зміни в пухлиці

Морфологічний атипізм пухлини

Необмежений ріст пухлини

Метастазування пухлини

Прогресію пухлини

Запитання 26

Гістологічне дослідження тканини раку шийки матки показало високу ступінь злоякісності пухлини у хворої. Що 3 переліченого нижче с показником морфологічної анаплазії пухлини?

варіанти відповідей

Високе співвідношення ядро/цитоплазма

Ацидофілія цитоплазми

Поліхроматофілія цитоплазми

Наявність спеціалізованих органел

Секреторні гранули в цитоплазмі

Запитання 27

Пацієнта турбує те, що шкіра навколо пігментного невуса почервоніла. Дослідження показало інвазійних ріст пухлини у хворого. Що можна відзначити як механізм пухлинної прогреси?

варіанти відповідей

Мутації в трансформованих клітинах

Активація протоонкогена

Транслокація протоонкогена

Інактивація протоонкогена

Інактивація гена репрессора ділення

Запитання 28

Хворий помер від ракової кахексії при первинній локалізації раку в шлунку. На розтині тіла померлого виявлена різко збільшена печінка з нерівною поверхнею, з безліччю вузлів, які виступають і мають на розрили чіткі межі, округлу форму, сіро-рожевий колір, різну щільність, місцями вогнищами некрозу. Який патологичний процес розвинувся в печінці?

варіанти відповідей

Метастази раку

Абсцеси

Регенераторні вузли

Інфаркт

Рак печінки

Запитання 29

Хворий звернувся до лікаря з приводу пухлиноподібного утворення на передній поверхні грудної стінки, яке пальпується у вигляді рухомого вузла. Пухлина видалена. Макроскопічно вона має чіткі межі, вилушується капсули, на розрізі волокнистої будови, сіро- рожевого кольору. Гістологічно виявлений тканинний атипізм. Вкажіть тип пухлини за її клітинним перебігом.

варіанти відповідей

Доброякісна

Злоякісна

3 місцевим деструюючим ростом

Апозиційна

Експансивна

Запитання 30

Під час бронхоскопії у правому головному бронху виявлена пухлина, яка майже повністю перекриває його просвіт. Вкажіть характер росту ше пухлини по відношенню до просвіту бронха

варіанти відповідей

Екзофітний

Експансивний

Ендофітний

Апозиційний

Деструюючий

Запитання 31

У матці, що видалена оперативним шляхом, виявлена щільна пухлина, яка має чіткі межі, псевдокапсулу, і тканинний атипізм. Якою є ця пухлина за клінічним перебігом?

варіанти відповідей

Доброякісна

Диспластична

"In situ"

Злоякісна

Незріла

Запитання 32

У літньої жінки з метрорагією в менопаузі при патогістологічному дослідженні у зіскрібі слизової оболонки шийки матки виявлені розростання атипового епітелію з утворенням так званих "ракових перлин". Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак зі зроговінням

Слизовий рак

Аденокарцинома

Недиференційований рак

Плоскоклітинний рак без проговіння

Запитання 33

У чоловіка 64 років на шкірі чола з'явилася пухлина, через деякий час з'явилися ознаки виразкувания, Мікроскопічно: розростання дрібних, витягнутих епітеліальних клітин, то утворюють чітко обмежені тяжі і альвеоли. Зустрічаються поодинокі мітози. Найбільш Ймовірно це

варіанти відповідей

Трихоепітеліома

Carcinoma in situ

Саркома

Базаліома

Плоскоклітинний рак

Запитання 34

Мікроскопічно у видаленій правій легені розростання атипових залозистих структур, що утворені атиповими, гіперхромними структурами. Найбілып вірогідний діагноз

варіанти відповідей

Фібросаркома

Carcinoma in situ

Аденома

Аденокарцинома

Парагангліома

Запитання 35

У хворого 45 років взатий гастробіоптатах з бляшкоподібного утворення шлунка, розташованого на малій кривизні. Мікроскопічно встановлено новоутворення, побудоване з атипових призматичних клітин, що формують залозисті утворення різної форми і розміру Картини новоутворення виробляють багато слизу. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Сосочкова аденокарцинома

Фіброзний рак (скірр)

Слизовий (колоїдний) рак

Дрібноклітинний рак

Аденоматозний поліп

Запитання 36

Y хворого на малій кривизні в препілоричному відділі виявлено утворення кратероподібної форми. 3 крайової ділянки взята біопсія, Дані даного утворення гістологічного дослідження: залозиста пухлина з вираженим атипізмом клітин епітелію (клітини різної форми, з гіперхромними ядрами), залозисті структури різної форми і величини, які простають в навколишню тканину. Як можна визначити цю пухлину?

варіанти відповідей

Скір шлунка

Слизовий рак шлунка

Аденокарцинома

Плоскоклітинний рак

Солідний рак шлунка

Запитання 37

У жінки 36 років на слизові), порожнини рота виявлено пухлиноподібне утворення на широкій ніжці При його гістологічному дослідженні встановлено, що строму утворює сполучна тканина судинами. Пухлина акрита багатошаровим плоским незроговілим епітелем з вираженим тканинним атипізмом. Яка пухлина має місце в даному випадку?

варіанти відповідей

Міома

Аденокарцинома

Остеома

Папілома

Аденома

Запитання 38

Під час операції з приводу пухлини яєчника у жінки в черевній порожнині виявлено до 2 літрів геморагічної рідини, в очерении велика кількість білуватих вузликів діаметром до 0,5 см. При цитобіопсії у вузликах виявлені розростання ракових клітин. Який процес розвинувся в черевній порожнині?

варіанти відповідей

Туберкульоз

Геморагічний перитоніт

Фібропластичний перитоніт

Асцит

Карциноматоз очеревини

Запитання 39

Хворому М. проведена апендектомія. У видаленому червоподібному відростку виявлена пухлина у вигляді вузла, жовтого кольору Мікроскопічно складається пухлина полігональних клітин, які розташовуються у вигляді груп і тяжів, розділених шарами сполучної тканини. Клітини містять ліпіди і зерна серотоніну. Як називається така пухлина?

варіанти відповідей

Карциноїд

Лейоміома

Гемангіома

Лімфангіома

Аденома

Запитання 40

Чоловік 70 років звернувся до хірурга з приводу глибокої виразки (ulcus rodens) розташованої на пікірі обличчя. Виберін форму пухлини, для якої дане ускладнення є найбільш характерним?

варіанти відповідей

Недиференційований рак

Плоскоклітинний рах зі зроговінням

Плоскоклітинний рак без зроговіння

Базально-клітинний рак

Рак з потових залоз

Запитання 41

Хворий загинув при явищах кахексії. На розтині в шлунку виявлена пухлина у вигляді великого вузла на широкій основі, зовні схожа на капелюшок гриба. При мікроскопічному вивченні виявлено, що пухлина побудована з атипових епітеліальних клітин, які утворюють атипові залозисті комплекси, які інфільтрують тканини стінки шлунка. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Поліпозний рак шлунка

Фунгозний рак шлунка

Бляшкоподібний рак шлунка

Блюдцеподібний рак шлунка

Виразка-рак шлунка

Запитання 42

Вкажіть локалізацію вірховського метастазу при раку шлунка

варіанти відповідей

В ліві надключичні лімфатичні вузли

Метастатичний рак яєчників

Карциноматоз очеревини

У лімфатичні вузли параректальної клітковини

Гематогенні метастази в печінку

Запитання 43

Локалізація крукенбергівского метастазу при раку шлунка:

варіанти відповідей

Карциноматоз очеревини

У ліві надключичні лімфатичні вузли

Ретроградні лімфогенні метастази в яєчники

Гематогенні метастази в печінку

У лімфатичні вузли параректальної клітковини

Запитання 44

Жінка 32 років звернулася після аборту до лікаря зі скаргами на кашель і кровохаркання. Рентгенологічно в дегенях виявлені множинні вогнища затемнения. Бімануально по лівому краю матки пальпується утворення у вигляді -вугла. Мікроскопія зіскрібу стінок порожнини матки виявила світлі спітеліальні клітини Лангханса, серед яких багато гігантських і поліморфних клітин синцитію, які активно діляться. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Лейоміома

Плоскоклітинний рак без зроговіння

Поліморфноклітинна саркома

Хоріопепітеліома

Синцитіальна саркома

Запитання 45

У жінки 46 років під час паліативної операції з приводу раку шлунка встановлено наявність метастазів в яечники крукенбергівских ("крукенбергівский рак яєчників"), Який з наведених шляхів метастазування призвів до враження яєчників?

варіанти відповідей

Гематогенний

Лімфогенний ортоградний

Лімфогенний ретроградний

Імплантаційний

Каналікулярний

Запитання 46

У хворої при пальпації щитоподібної залози виявлено вузол діаметром 1,5 см. При гістологічному дослідженні визначаються різного розміру порожнини, які вистелені атиповим епітелієм і заповнені сосочками, які виходять зі стінки кісти, місцями вростають в стінку і капсулу пухлини. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Солідна аденома

Фолікулярний рак

Папілярна аденома

Папілярний рак

Фолікулярна аденома

Запитання 47

У хворого, який довго курив і страждав хронічним бронхітом, виявлена пухлина легенів. Під час операції встановлено, що пухлина тісно пов'язана зі стінкою бронха і росте у вигляді поліпа. Мікроскопічно виявлені групи поліморфних епітеліальних клітин, мітози, між якими зустрічаються лускаті оксифільні без'ядерні структури. Назвати тістологічний тип пухлини.

варіанти відповідей

Слизовий рак

Солідна аденокарцинома

Рабдоміосаркома

Щільна папілома

Плоскоклітинний рак зі зроговінням

Запитання 48

Під час розтину трупа померлого в печінці виявлені метастази раку. Вважаючи, що мова йде про первишні метастази гематогенного генезу, яка локалізація первинної пухлини?

варіанти відповідей

Легені

Шлунок

Молочна залоза

Гортань

Нирки

Запитання 49

При ендоскопічному дослідженні сечового міхура проведена біопсія пухлини, що складається з тонких, розгалужених сосочків з невеликою кількістю судин і сполучної тканини в центрі кожного сосочка і кількома рядами мономорфних клітин перехідного епітелію на периферії. Виберіть, який з названих діагнозів найбільш повно і точно відображає сутність пухлини?

варіанти відповідей

М'яка папілома

Щільна папілома

Перехідноклітинна карцинома

Плоскоклітинна карцинома

Фідроаденома

Запитання 50

У жінки 38 років в товщі привушної залози виявлена пухлина, яка складається з окремих - вузлів, розділених прошарками сполучної тканини. Патогістологічно виявляються клітини - спідермоїдного типу, які утворюють солідні структури. Слизоутворюючі клітини формують тяжі, які вистилають порожнину, заповнену слизом. Третім елементом пухлини є дрібні - клітини з гіперхромними ядрами. Про яку пухлини слід думати?

варіанти відповідей

Мукоепідермоїдна пухлина

Ациноклітинна пухлина

Папілярна цистаденома

Аденолімфома

Аденокістозна карцинома

Запитання 51

У хворого на шкірі обличчя поступово розвинулася бляшка з некрозом і виразкою в центрі. При патогістологічному дослідженні біоптату виявлено розростання атипових епітеліальних клітин з великою кількісно патологічних мітозів. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Рак шкіри

Саркома

Папілома

Трофічна виразка

Фіброма

Запитання 52

При бронхоскопії у хворого 62 років, в


початковому відділі верхньодольового бронху правої легені знайдено поліпоподібні утворення - діаметром до 1 см При гістологічному дослідженні виявлена пухлина, побудована з дрібних лімфоцитоподібних клітин гіперхромними ядрами. Клітини ростуть пластами та тяжами. Який з перерахованих видів пухлни найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Залозисто-плоскоклітинний рак

Недиференційований крупноклітинний рак

Плоскоклітинний рак

Аденокарцинома

Недиференційований дрібноклітинний


рак

Запитання 53

Чоловік 75 років звернувся до лікаря з приводу вузлика на шкірі нижньої повіки. При гістологічному дослідженні видаленого вузлика виявлено, що це новоутворения складається з комплексів дрібних атипових спітеліальше клітин, переважно призматичної форми, згіперхромними ядрами і вузьким обідком цитоплазми, розташованих перпендикулярно до базальної мембрани у вигляді частоколу зі значною кількістю мітозни. Гістологічна картина новоутворення характерна для

варіанти відповідей

Базальноклітинного раку

Щільної папіломи

Перехідноклетинного раку

Плоскоклітинного незроговілого раку

Плоскоклітинного зроговілого раку

Запитання 54

При колоноскопії в слизовій оболонці товстої кишки виявлено дефект слизової оболонки з нерівним горбистим дном і краями. Шари стінки в краях і дні дефекту не розрізняються, тканина в пих ділянках біла, щільна, гомогенна. Встановіть макроскопічну форму пухлини.

варіанти відповідей

Інфільтративно-виразкова

Вузол

Виразка

Інфільтрат

Кіста

Запитання 55

Хворий 58 років поступив в торокальне відділення з кровохарканням, при бронхоскопії виявлено звужения правого головного бронха внаслідок розростання сірувато-білої тканини, при біопсії виявлена пухлина, що складається з дрібних овальної і округлої форми клітин з гіперхромними ядрами, з незначною кількістю цитоплазми, що створює вражения "голих ядер": клітини пухлини ростуть пластами, тяжами. Гістологічна будова пухлини свідчить про

варіанти відповідей

Недиференційований рак

Перехідноклітинний рак

Базальноклітинний рак

Плоскоклітинного незроговілого рак

Плоскоклітинного эроговілого рак

Запитання 56

При рентгенологічному дослідженні шлунка, лікар виявив дефект накопичения контрастної речовини на малій кривизні по типу "плюс тканина мінус тінь" У біоптаті цієї ділянки знайдені розростання задоа з атипових клітин, численні патологічні мітози, гіперхромні κлітини зі збільшеними ядрами. Про який діагноз можна думати?

варіанти відповідей

Аденокарцинома шлунка

Атрофічно-пластичний гастрит

Поліп шлунка

Плоскоклітинний рак шлунка

Виразка рак шлунка

Запитання 57

Хворому 57 років виконана резекція шлунка з приводу хронічної виразки, яка кровоточить.При гістологічному дослідженні зрізів зі значно потовщеного краю розростання залозистих структур різної форми і виразки: хаотичні величини, які поширюються в м'язовий шар стінки шлунка. Залози утворені клітинами з незначними ознаками клітинного атипізму, у багатьох визначається багаторядний епітелій, руйнування базальних мембран. Який гістологічний діагноз найбільш ймовірний?

варіанти відповідей

Високодиференційована аденокарцинома

Низькодиференційована аденокарцинома

Недиференційований рак

Аденома

Плоскоклітинний рак

Запитання 58

У хворої, 24 років видалена пухлина яєчника, яка представлена кістою діаметром 8 см. При патогістологічному дослідженні виявлено, що кіста містить жирову, хрящову і нервову тканину, волосся. До якого виду пухлин відноситься видалене новоутворення?

варіанти відповідей

Тератома

Епітеліальна органоспецифічна пухлина

Епітеліальна органонеспецифічна пухлина

Пухлина жирової тканини

Пухлина сполучної тканини

Запитання 59

При мікроскопічному досліджені біоптату пирки виявлена пухлина, що складається з світлих полігональних і поліморфних клітин з численними мітозами, що містять ліпіди. Клітини утворюють альвеоли і частки, залозисті і сосочкові структури, розділені мізерною стромою з судинами. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Нирково клітинний рак

Нефробластома

Темноклітинна аденома

Світлоклітинна аденома

Ацидофільна аденома

Запитання 60

При гістологічному дослідженні вмісту порожнини матки, отриманого діагностичного зішкрібання, Хоріонепітеліома. З яких тканинних елементів розвивається ця пухлина?

варіанти відповідей

Тканинних елементів плаценти

Слизової оболонки тіла матки

М'язової оболонки тіла матки

Тканини яєчника

Слизової оболонки цервікального каналу

Запитання 61

При гістологічному дослідженні видаленого новоутворення шкіри виявлені скупчення і тяжі атипових плоских епітеліальних клітин, що вростають в підлеглу тканину. Який діагноз можна припустити?

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак без зроговіння

Плоскоклітинний рак зі зроговінням

Рак на місці

Папілома

Аденома

Запитання 62

При дослідженні гастробіоптатів хворого 59 років, який страждає на протязі 23 років виразковою хворобою шлунка, виявлено наявність гіперхромних клітин з вираженим атипизмом, що лежать серед пластів і тяжів грубоволокнистої сполучної тканини з переважанням стромального компонента. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Скір

Переневидно-клітинний рак

Медулярний рак

Папілярна аденокарцинома

Солідний рак

Запитання 63

При гістологічному дослідженні матеріалу після трансуретральної резекції простати виявлено переважання залоз різної форми і величини, утворених атиповими, гіперхромними клітинами з патологічними мітозами. Діагностуйте захворювання

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Аденома

Аденоматозна нодулярна гіперплазія

М'язово-фіброзна гіперплазія

Хронічний простатит

Запитання 64

При гістологічному дослідженні біоптату піхвової частини шийки матки у хворої 47 років з ерозією, що тривалий час не загоювалася, виявлені ознаки клітинного атипізму, базальна мембрана без змін. Поставте діагноз.

варіанти відповідей

Карцинома in situ

Ерозія

Аденокарцинома

Папілома

Ендометріоз

Запитання 65

При дослідженні бюптату з шлунка виявлено ознаки тканинного і клітинного атипізму, що встановити діагноз злоякісної пухлини раку. Які з перерахованих ознак стали вирішальними в постановці діагнозу?

варіанти відповідей

Залози вистелені поліморфними клітинами 3 великими ядрами, збільшеним числом ядерець, вузьким обідком цитоплазки

Залози в шлунку мають різні розміри і форму, різну ширину просвітів

Багато залоз, вони розташовані тісно пліч-о-пліч

Залози розташовані безладно

Місцями відмічається багаторядне розташувания клітин в залозі

Запитання 66

При гістологічному дослідженні вузла у видаленій молочній залозі серед рясної строми виявлені різних розмірів і форми комплекси атипових поліморфних епітеліальних клітин з наявністю просвітів в центрі комплексів. Клітини з великими ядрами, збільшеним числом ядерець і ядерцевих організаторів, наявністю атипових мітозид. Поставте попередній діагноз

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Фіброаденома молочної залози

Солідний рак

Плоскоклітинний незроговілий рак

Недиференційований поліморфноклітинний рак

Запитання 67

При гістологічному дослідженні злоякісної пухлини молочної залози виявлено, що вона побудована з низькодиференційованих атипових клітин епітеліального походження, які утворюють трабекули, відокремлені між собою прошарками сполучної тканини, співвідношення клітин і строми приблизно 1:1. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Солідний

Аденокарцинома

Плоскоклітинний

Фіброзний

Дрібноклітинний

Запитання 68

При гістологічному дослідженні пухлини шлунка виявлено багато персисподібних клітин. Назвіть гістологічний варіант раку

варіанти відповідей

Слизовий

Солідний

Аденокарцинома

Саркома

Карциноїд

Запитання 69

При інтраопераційній біопсії молочної залози виявлені ознаки тканитого атипіму, які 3 виражаються в порушенні співвідношення паренхіми і строми з перевагою строми, різних розмірів і форми залозистих структур, вистелених одношаровим проліферуючим епітелієм. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Фіброаденома

Папілома

Фіброаденоматозний поліn

Мастит

Неінфільтруючий рак

Запитання 70

При гістологічному дослідженні слизової оболонки матки, було киилено розростання залозистих 3 структур, які складаються з атипових епітеліальних клітин, з гіперхромними ядрами і патологічними 7 мітозами, які ростуть в товщу стінки матки. Ваш діагноз

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Залозиста гіперплазія ендометрія

Хоріонепітеліома

Слизовий рак

Мозкоподібний рак

Запитання 71

У жінки через 6 місяців після пологів, розвинулася маткова кровотеча. Під час гінекологгічного обстеження у порожнині матки виявлена тканина темно-червоного кольору з множинними порожнинами, що нагадує губку. Під час мікроскопічного дослідження пухлини, у дакунах крові виявлені атипові світлі епітеліальні клітини Лангханса та гігантські клітини синцитіотрофобласта. Яка це пухлина?

варіанти відповідей

Хоріонепітеліома

Аденокарцинома

Міхуроний занос

Плоскоклітинний рак без орогововіння

Фіброміома

Запитання 72

У хворого, який довго палив та страждав на хронічний бронхіт, виявлена пухлина легень. Під час операції встановлено, що пухлина тісно пов'язана зі стінкою бронха і росте у вигляді поліпа Мікроскопічно виявлено групи поліморфних епітеліальних клітин, мітози, поміж яких зустрічають лускаті оксифільні без'ядерні структури. Назвіть гістологічний тип пухлини.

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак з орогововінням

Слизистий рак

Солідна аденокарцинома

Рабдоміосаркома

Щільна папілома

Запитання 73

У хворого, з'явилася охриплість голосу, під час ларингоскопй виявлена пухлина гортані, сіро-білого кольору, з сосочковою поверхнею. Мікроскопічно, розростання сполучної тканини, що вкрите багатошаровим плоским епітелієм зі збільшеним ороговінням, без клітинного аmunizmy Найвірогідніше це:

варіанти відповідей

папілома

фіброма

поліп

ангіома

ангіофіброма

Запитання 74

У жінки 37 років об'єктивно: сосок та ареола молочної залози набряклі, пастозні, мають вигляд "лимонної кірки". Молочна залоза збільшена в розмірах, ущільнена. У біоптаті виявляються солідні пласти, побудовані з кулястих клітин з поліморфними ядрами, з великою кількістю патологічних мідіввік. Страма дуже мізерна, з лімфоцитарною інфільтрацією. Встановіть діагноз

варіанти відповідей

Медулярний рак

Скірозний рак

Хвороба Педжета

Аденома

Аденофіброма

Запитання 75

Пухлина складається з перенеподібних клітин, у яких ядро зміщене до периферії, різко стоншене: пікхотичне, цитоплазма відтіснена до периферії і у вигляді вузького обідка та оточує велику вакуоль - слизу. Яку властивість пустинного росту відображає така будова клітин.

варіанти відповідей

Морфологічний тканинний атипізм

Функціональний атипізм

Атипізм обміну речовин

Морфологічний клітинний атипізм

Антигенний атипізм

Запитання 76

Чоловік 63 років, страждає на рак стравоходу, вивезені метастази в лімфатичні вузли середостіння, ракова кахексія. Яка патогенетична стадія пухлинного процесу у чоловіка?

варіанти відповідей

Прогресії

Трансформації

Генералізації

Промоцій

Метастазування

Запитання 77

Жінка 67 років, страждає на рак шлунка з метастазами в печінку. Яка властивість пухлинних клітин зумовлює їх здатність до метастазування?"

варіанти відповідей

Аутокринність

Автономність

Швидкий ріст

Інфільтративний ріст

Атипізм

Запитання 78

Надіслана видалена нирка з вузлом 5 см в діаметром, досить чітко відмежованомим від оточуючих тканин, з крововиливами. При гістологічному дослідженні вузла він складається з клітин з великим обідком вакуолізованої цитоплазми, невеликими, в основному мономорфними ядрами, що утворюють великі комплекси, птяжі клітин. Оберіть найбільш вірний діагноз

варіанти відповідей

Солідний рак

Світлоклітинний рак

Світлоклітинна аденома

Трабекуларна аденома

Метастатичний вузол в нирці

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест